Επιλογή Σελίδας

Του Ryan Baldi

Μετά το περσινό… παιχνίδι και τελικά την επιβεβαίωση ότι αποφάσισε να απορρίψει το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα μέσω ενός ντοκιμαντέρ με τον τίτλο The Desicion πέρυσι, ο Αντουάν Γκριεζμάν επιβεβαίωσε τώρα ότι θα φύγει από την Ατλέτικο Μαδρίτης αυτό το καλοκαίρι. Και φαίνεται ότι η Μπαρτσελόνα, αν όντως το θέλει, θα τον κάνει δικό της. Ο Γκριεζμάν έχει ρήτρα ύψους 108 εκατ. λιρών στο συμβόλαιο που υπέγραψε με τους Ροχιμπλάνκος πέρυσι και οι πρωταθλητές φέρονται να είναι έτοιμοι να την ενεργοποιήσουν. 

Αν το κάνει, η Μπάρτσα θα αποκτήσει έναν επιθετικό του υψηλότερου επιπέδου, έναν παγκόσμιο πρωταθλητή που βρέθηκε δύο φορές στο βάθρο της Χρυσής Μπάλας. Παρ’ όλα αυτά, όμως, υπάρχουν αρκετά σημάδια που δείχνουν ότι αν η μεταγραφή ολοκληρωθεί, θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τους Καταλανούς. 

Καταρχάς, η άφιξη του Γκριεζμάν στο Camp Nou θα αποτελεί ένα αίνιγμα σε επίπεδο τακτικής για τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο πρώην παίκτης της Ρεάλ Σοσιεδάδ είναι ένας δημιουργικός, αριστεροπόδαρος επιθετικός, ένας σκόρερ και μια απειλή από μακριά. Το καλύτερο του, είναι όταν έχει την ελευθερία να κινείται πίσω από το Νο9, ξεκινώντας από δεξιά για να συγκλίνει προς το κέντρο. Σας θυμίζει κάτι;

Το να χωρέσεις τους Γκριεζμάν και Λιονέλ Μέσι στην ίδια 11άδα χωρίς να περιορίσεις την επιρροή του ενός ή του άλλου, είναι ένα παζλ χωρίς προφανή λύση. Ο Γκριεζμάν έχει συνηθίσει να παίζει σαν δεύτερος επιθετικός πίσω από ένα φορ στην Ατλέτικο. Η Μπάρτσα έχει χρησιμοποιήσει πολύ ένα 4-4-2 με τον Βαλβέρδε αλλά ο ελεύθερος ρόλος πίσω από τον Σουάρες ανήκει, φυσικά, στον Μέσι. 

Το παραδοσιακό 4-3-3 της Μπαρτσελόνα επίσης δεν προσφέρει μια προφανή θέση στον Γκριεζμάν. Αν και ήταν ένας γρήγορος αριστερός εξτρέμ στις μέρες του στη Σοσιεδάδ, ο Γάλλος έχει καθιερωθεί πλέον ως ένας επιθετικός του κορυφαίου επιπέδου. Μια επιστροφή στην αριστερή πλευρά θα προκαλούσε πρόβλημα στο καλοσχηματισμένο ένστικτο του σκόρερ που έχει πλέον. 

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Εχει παίξει, μερικές φορές, στα δεξιά σε επίθεση τριών τόσο στην Ατλέτικο όσο και στην εθνική Γαλλίας, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός όσο ως επιθετικός στο κέντρο. Εκτός αυτού, όταν η Μπάρτσα επιλέγει το 4-3-3, ο ρόλος του επιθετικού που ξεκινάει από δεξιά είναι του Μέσι. Πράγμα που σημαίνει ότι η επιλογή που μένει για τον Γκριεζμάν, είναι το να αντικαταστήσει τον Λουίς Σουάρες σαν Νο9. Μια τέτοια θέση όμως, αυτή του φορ, είναι ασυνήθιστη για τον ίδιο, αφού έχει δείξει ότι δίνει τον καλύτερο του εαυτό όταν έχει ένα σημείο αναφοράς μπροστά του, όπως ο Ντιέγκο Κόστα ή ο Αλβαρο Μοράτα. 

Υπάρχει, επίσης, ένα άλλο θέμα και αφορά το πόσο θα κοστίσει η απόκτηση του. Ακόμη και για την Μπαρτσελόνα, η οποία ήταν στη 2η θέση στην πιο πρόσφατη ανάλυση της Deloitte Football Money League, τα 108 εκατ. λίρες είναι ένα τεράστιο ποσό για να επενδυθεί σε έναν παίκτη που θα είναι 29 ετών τη νέα σεζόν. Το συμβόλαιο που θα πρέπει να πάρει, ακόμη κι αν είναι μικρότερο από αυτό που έχει στην Ατλέτικο, θα μεγαλώσει κι άλλο το ήδη φουσκωμένο μισθολόγιο της Μπάρτσα. 

Κάποιοι θα πρέπει να κάνουν χώρο για τον Γάλλο. Οι Φιλίπ Κουτίνιο και Μάλκομ είναι οι δύο πολύτιμοι σταρ που η Μπαρτσελόνα, κατά πάσα πιθανότητα, θα παραχωρήσει το καλύτερο, ενώ τόσο ο Λουίς Σουάρες όσο και ο Ουσμάν Ντεμπελέ θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τη θέση τους στην 11άδα από τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2018 με τη Γαλλία. 

Με δεδομένες τις οικονομικές και τακτικές δυσκολίες που θα προκαλέσει η μεταγραφή του Γκριεζμάν, η Μπάρτσα ίσως θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της σε έναν επιθετικό διαφορετικού τύπου. Ο Λούκα Γιόβιτς, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ένας προφανής υποψήφιος. Ο Σέρβος στράικερ, ο οποίος πέρασε τις τελευταίες δύο σεζόν στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης ως δανεικός από την Μπενφίκα, θα ήταν ιδανικός για μελλοντικός αντικαταστάτης του Σουάρες στην επίθεση. Θα κόστιζε κάτι περισσότερο από τα μισά σε σχέση με τον Γκριεζμάν, πράγμα που σημαίνει ότι οι Μπλαουγκράνα θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του αρχηγού του Αγιαξ, Ματάις Ντε Λιχτ.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όλες αυτές οι ανησυχίες, πάντως, η απόκτηση του Γκριεζμάν θα μπορούσε να δώσει πάρα πολλά στην Μπάρτσα, γιατί αν ο Βαλβέρδε μπορεί να βρει ένα σύστημα στο οποίο θα χωράει ο Γάλλος χωρίς να επηρεαστεί το παιχνίδι του Μέσι, θα είναι μια μεταγραφή που μπορεί να μεταμορφώσει την ομάδα. Η καλύτερη λύση θα μπορούσε να είναι το να αναλάβει έναν inside-forward ρόλο παρόμοιο με αυτόν του Νταβίντ Βίγια κάποτε, με τον Μέσι να επιστρέφει στα καθήκοντα του false 9, αντί του Σουάρες. 

Με τον Λιονέλ να μεγαλώνει -θα κλείσει τα 32 το καλοκαίρι- η Μπαρτσελόνα έχει “ζητήσει” όλο και περισσότερα από την ιδιοφυία της: Ο Μέσι έχει σκοράρει ή δημιουργήσει το 54% των γκολ της Μπάρτσα φέτος. Είναι τόσο βαρύ το φορτίο που αναλαμβάνει στη δημιουργία ή στο σκοράρισμα ο Αργεντίνος, ώστε να μην μπορεί να πάρει… ρεπό, γιατί όταν γίνεται αυτό, η Μπαρτσελόνα κινδυνεύει να χάσει τη θέση της σε κάποια μεγάλη διοργάνωση – όπως για παράδειγμα έγινε τις δύο τελευταίες χρονιές στο Champions League στις ρεβάνς με Λίβερπουλ και Ρομα. 

Ενώ ένας επιθετικός τύπου Γιόβιτς θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση από τον Μέσι στο σκοράρισμα, ο Γκριεζμάν θα μπορούσε να βοηθήσει δημιουργικά την επίθεση της Μπάρτσα σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις που ο Αργεντίνος δεν μπορεί να κάνει τα πάντα μόνος του. 

Με τον Γκριεζμάν, η Μπαρτσελόνα ρισκάρει χοντρά για μια βραχυπρόθεσμη ώθηση – ένας που θα μπορούσε να είναι η διαφορά ανάμεσα στον θρίαμβο και την κατάρρευση στην τελική ευθεία του Champions League. Με το… Tetris που θα χρειαστεί σε τακτικό επίπεδο όμως για να δουλέψει όλο αυτό, η αποπληρωμή μόνο εγγυημένη δεν είναι.

Πηγή: Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This