Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Μπουρλάκη

Πως θα σας φαινόταν σήμερα αν ακούγατε για μπάσκετ -πρωτάθλημα μάλιστα- μέσα στον Αύγουστο; Λίγο παράξενο, έτσι; Προφανώς αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, στο άκουσμα αυτής της πρότασης, κανείς δε θα σήκωνε τους ώμους αμήχανα.

Ανοιχτά γήπεδα (που η πολυτέλεια για κλειστά) ως επί το πλείστον, με τον καιρό να είναι σύμμαχος (το χειμώνα δεν ήξερες τι θα σου τύχει) και μπάσκετ, σε άλλες εποχές.

Πάμε πίσω στον Αύγουστο του 1965, κατακαλόκαιρο για να δούμε μερικές εικόνες από το παρελθόν. Και το πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας Αθήνας (τότε δεν υπήρχε ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ).

Βρισκόμαστε στις 8 Αυγούστου 1965 και στην 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Ο Έσπερος, με πρωταγωνιστές τους Τσιτσακόπουλο και Αναστασάτο, είχε επικρατήσει 60-57 της Προοδευτικής. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν ένας από τους τελευταίους αγώνες στην καριέρα του Κώστα Αναστασάτου, του «φιλόσοφου» του ελληνικού μπάσκετ, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα, στα 28 του χρόνια θα αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία του Εσπέρου και θα έβαζε τη «μαγιά» δουλεύοντας στις υποδομές.

Όπως φαίνεται στην περιγραφή του επόμενου αγώνα από το γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» στο Μαρούσι, ο άνεμος ήταν μεγάλο πρόβλημα και οι παίκτες των δύο ομάδων «βασίστηκαν κυρίως στα μπασίματα». Το Μαρούσι νίκησε με 63-60 τον Εθνικό Πειραιά με 31 πόντους του μετέπειτα προέδρου της ομάδας, Κωνσταντίνου Κουτσούκου και με 20 του Βασίλη Κωνσταντίνου. Ναι είναι ο γνωστός τερματοφύλακας που έπαιζε δύο αθλήματα επί σειρά ετών.

Ο Κώστας Μπρούστας είχε 30 πόντους και ο Γαλιατσάτος 26 για την ομάδα του Πειραιά. Ο Φοίνικας, τέλος, νίκησε 69-52 τον Τυφώνα και παρέμεινε ψηλά στη βαθμολογία την οποία μπορείτε να δείτε στο παραπάνω απόκομμα.

Την Τετάρτη 11 Αυγούστου 1965 τα αποτελέσματα της Β’ Κατηγορίας πιάνουν πάλι πολύ χώρο συγκριτικά με τη σύνθεση της Εθνικής ομάδας που θα ταξίδευε στο Μπρίντιζι της Ιταλίας για διεθνές τουρνουά. Θα έπρεπε να είναι όλοι μέχρι 21 ετών και ιδού το ρόστερ με τα «ταλεντάκια» της εποχής: Χαϊκάλης, Παναγιωταράκος, Μπαρλάς, Ζούπας, Λαρεντζάκης, Μάγλος, Χουσέας, Λάνθιμος, Σισμανίδης, Μούμογλου, Ροδόπουλος, Ιωαννίδης.

Σημείωση: Τέσσερις παίκτες ήταν από το Παγκράτι.

Πάμε όμως και στα αποτελέσματα. Στο Πασαλιμάνι ο Άρης νίκησε 69-65 τον Εθνικό Πειραιά με 28 πόντους του Φιλίππου ενώ ο Γαλιατσάτος είχε 30 από την πλευρά των ηττημένων.

Ο δε Πειραϊκός (όπου συναντούμε στη σύνθεση και τον μετέπειτα προπονητή του επί σειρά ετών, Μάκη Ποτόσογλου να έχει πετύχει 9 πόντους) είχε επικρατήσει εύκολα με 73-43 της Προοδευτικής.

Όμως σε κάθε περίπτωση (όπως μπορείτε να διαβάσετε κι εσείς στα σχετικά αποκόμματα) έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο χώρος που αφιερώνεται στην περιγραφή των αγώνων.

Στις 18 Αυγούστου (1965 επαναλαμβάνουμε) βλέπουμε και μια μικρή προαναγγελία για την Α’ Εθνική που τότε ήταν στα πρώτα της χρόνια.

Μπορείτε στο παρακάτω απόκομμα να δείτε το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε.

Στο πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας (ξανά) ο Αρίωνας είχε επικρατήσει 61-53 του Πειραϊκού στο ντέρμπι κορυφής που ήταν επεισοδιακό καθώς είχε γίνει εισβολή θεατών στον αγωνιστικό χώρο και 15λεπτη διακοπή με αφορμή ένα σφύριγμα.

Ο Λελούδας είχε 17 πόντους για τον Αρίωνα και ο Ποτόσογλου είχε 15 για τον Πειραϊκό.

Στο «γήπεδο Χρυσάφη» ο Άρης νίκησε 61-59 τον Έσπερο με 26 πόντους του Φιλίππου ενώ για την ομάδα της Καλλιθέας είχε 21 ο Αντύπας.

Βεβαίως ανοίγοντας τις φωτογραφίες μπορείτε να βλέπετε την πλήρη σύνθεση κάθε ομάδας και τους πόντους των παικτών.

Ο Εθνικός Πειραιά, τέλος, νίκησε 69-50 τον Τυφώνα με 37 πόντους του Γαλιατσάτου (ο Μπότσης είχε 24 για τον Τυφώνα).

Και προχωράμε στις 19 Αυγούστου 1965 με τη μεγάλη νίκη του Φοίνικα επί του πρωτοπόρου Μίλωνα (67-58) να προκαλεί αίσθηση.

Υπάρχει βέβαια «παρασκήνιο» όπως διαβάζουμε, για τον Μίλωνα. Πρώτον στο 27’ τραυματίστηκε ο Σακελλαρίου και εισήχθη στον «Ευαγγελισμό». Δεύτερον, τρεις αναπληρωματικοί παίκτες (Γρομπάς, Ιωαννίδης, Αναστασιάδης) δεν παρουσιάστηκαν στον αγώνα «διότι ήταν δυσαρεστημένοι»!

Ο Μαργέτης είχε 28 πόντους για τους νικητές ενώ 17 είχε ο Κανονίδης για τον Μίλωνα.

Το Μαρούσι επικράτησε 51-39 της Προοδευτικής (Κουτσούκος 39) και μπορείτε να δείτε και τη βαθμολογία.

Επίσης διαβάζουμε την είδηση για την Εθνική Νέων που ετοιμαζόταν για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα: Διαμαντόπουλος, Κόντος, Μοσχούδης, Σπανός, Μύρκος, Μπάζιος, Τσομπανάκης, Πετρογιάννης, Μπαλτατσίδης, Ρούμπας, Χατζησταύρου.

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine