Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Η ιστορία των τελευταίων δεκαετιών έχει αποδείξει ότι για πολλούς λόγους, κυρίως επιχειρηματικούς και οικονομικούς, τους οποίους δεν είναι της παρούσης να αναλύσω, οι ευρωπαϊκές επιτυχίες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στο μπάσκετ δεν μπορούν να αλλάξουν την μοίρα του ελληνικού πρωταθλήματος. Η πρόσφατη ιστορία όμως με το παράδειγμα που δημιούργησε ο ΠΑΟΚ με την πρώτη παρουσία του στην φάση των 8 του Conference League έδειξε ότι “προκάλεσε” με αυτό το ερέθισμα την ελληνική ποδοσφαιρική αγορά. Ως συνέπεια ήρθε η παρουσία δύο ελληνικών ομάδων στην προημιτελική φάση του φετινού Conference League. Και ύστερα ήρθε η πορεία του Ολυμπιακού μέχρι την ημιτελική φάση και η αποψινή πιθανότητα να φτάσει μέχρι τον τελικό, να ζήσει έναν ευρωπαϊκό τελικό.

Οι μεγαλύτεροι έχουμε επίγνωση του ρυθμού των αλλαγών του status των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Θυμόμαστε καλά πώς η τρίτη διοργάνωση της UEFA, το κύπελλο UEFA σε μια εποχή που υπήρχαν το Πρωταθλητριών και το Κυπελλούχων τράβηξε και αυτό το ενδιαφέρον των δυνατών της Ευρώπης με συνέπεια να μη μένει χώρος για τις ελληνικές ομάδες. Οι περισσότεροι φανταζόμαστε ότι θα συμβεί το ίδιο με το Conference League. Όσο η UEFA θα νοιάζεται να αυξάνει τα έσοδα των ομάδων και όσο οι σύλλογοι από τα ακριβά πρωταθλήματα θα βλέπουν τα οφέλη των ομάδων που κατακτούν το Conference ή φτάνουν μέχρι τον τελικό, τόσο μεγαλύτερη σημασία θα αρχίσουν να δίνουν σε αυτή. Με άλλα λόγια, το πιθανότερο είναι ότι οι ευκαιρίες σαν αυτή που έχει τούτη τη στιγμή ο Ολυμπιακός δεν θα είναι πολλές ιστορικά. Απόψε ζούμε τη στιγμή μιας ελληνικής ομάδας που βρίσκεται 90’ λεπτά μακριά από έναν τελικό. Δεν υπάρχει απολύτως καμία εγγύηση ότι θα το ξαναζήσουμε σύντομα αυτό.

Είμαι βέβαιος ότι αυτό που ζει σήμερα ο Ολυμπιακός ανοίγει την όρεξη των άλλων μεγάλων ελληνικών ομάδων. Αυτό άλλωστε είχε συμβεί με το παράδειγμα του ΠΑΟΚ, ο οποίος έδειξε στις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες τι θα έχουν να κερδίσουν αν πάρουν στα σοβαρά το Conference. Όλο αυτό, ανεξάρτητα από την κατάληξη της υπερβατικής πορείας του Ολυμπιακού μέχρι την αποψινή βραδιά, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει την νοοτροπία των μεγάλων ελληνικών ομάδων. Όλοι θα βιάζονται να το ζήσουν αυτό που σήμερα ζει ο Ολυμπιακός. Κι αυτό, ως συνέπεια, θα ανεβάσει τον ανταγωνισμό τους στο πρωτάθλημα και άρα θα αποτελέσει ευνοϊκό παράγοντα για την διεξαγωγή πρωταθλημάτων σαν το φετινό, το οποίο ακόμη διεκδικείται από πολλούς κι ενώ έχουμε φτάσει δύο βήματα πριν από το φινάλε.

Οι πορείες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού μέχρι το final 4 ή και την κατάκτηση της Euroleague δεν φέρνουν αναβάθμιση στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ – αυτό είναι κάτι που έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει. Η πορεία του Ολυμπιακού προς τον τελικό του Conference όμως είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί ικανή να φέρει ακόμη υψηλότερο συναγωνισμό στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Αυτό που ζει απόψε ο κόσμος του Ολυμπιακού θέλουν όλοι να το ζήσουν. Και επειδή θα το προσπαθήσουν, και θα επενδύσουν, η ποιότητα θα ανέβει. Μοιάζει νομοτελειακό.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This