Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να ολοκληρώσει αυτήν την ξέφρενη πορεία του και να πάρει το τρόπαιο στο UEFA Youth League, με το εντυπωσιακό 3-0 επί της Μίλαν, απόλυτα δίκαια, με βάση όχι μόνο τη σημερινή εικόνα, αλλά όλη την παρουσία του στη διοργάνωση! Αυτή η ομάδα έχει ταλέντο και ποδοσφαιρική παιδεία, και επόμενος στόχος, που είναι και ο πιο δύσκολος, παραμένει να μπορέσουν να κάνουν καριέρα, αυτά τα παιδιά.

Η λίστα των ποδοσφαιριστών που έχουν διακριθεί σε αυτήν την διοργάνωση της UEFA, είναι γεμάτη από κάποια παιδιά, που σε αυτήν την δεκαετία της ύπαρξης του θεσμού, άρχισαν από εκεί τα δικά τους ξεχωριστά βήματα.

Από τον Ζοάο Φέλιξ έως τον Πάτσον Ντάκα, τον Τομόρι, τον Μέισον Μάουντ, τον Τάμι Έιμπραχαμ, τον Γκονσάλο Ράμος, τον Βιτίνια, τον Αντάμα Τραορέ, τον Τσάλομπα και τον Σολάνκε, η λίστα είναι μεγάλη. Ο Ντιόγκο Κόστα, ο Φάμπιο Σίλβα, ο Λόφτους Τσικ, ο Άμπελ Ρουίθ και ο Κρίστενσεν, τα κατάφεραν, επίσης, από παικτες που κατέκτησαν το τρόπαιο, αλλά και πολλοί άλλοι, που δεν πήραν μετάλλιο νικητή, αλλά ήδη κάνουν τεράστια καριέρα, όπως ο Αλεξάντερ Άρνολντ, ο Φιλ Φόντεν, ο Ντε Λιχτ, ο Μπραχίμ Ντίαθ, ο Σάντσο, ο Γκαρνάτσο, ο Κέρτις Τζοόυνς και ο Ζαΐρ Εμερί.

Τα τελευταία χρόνια ξεπετάχτηκαν και άλλοι, με την φοβερή παρουσία της Αλκμάαρ, της Σπόρτινγκ, ακόμα και της Χάιντουκ, που έφτασε μέχρι τον τελικό, άσχετο εάν δεν μπόρεσε να πάρει το τρόπαιο. Πλέον, το όνομα μίας ελληνικής ομάδας φιγουράρει ανάμεσα στους νικητές και αυτό από μόνο του, είναι κάτι σημαντικό, αφού ο Ολυμπιακός πήρε αυτό το τρόπαιο και στον δρόμο του λύγισε ομάδες όπως η Ίντερ και η Μίλαν, αλλά και δυνάμεις στο επίπεδο των ακαδημιών, όπως η Ναντ και η Λανς, ενώ στο ξεκίνημα νίκησε την πρωταθλήτρια Ιταλίας, Λέτσε.

Αυτό που πρέπει, όμως, να υπάρχει στο μυαλό όλων στον νέο πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακό, αλλά κυρίως βαθιά ριζωμένο στη νοοτροπία των ίδιων των ποδοσφαιριστών που κατάφεραν αυτήν την επική επιτυχία, είναι να μπορέσουν, όπως αυτά τα ονόματα που παρέθεσα πιο πάνω, να κάνουν καριέρα!

Σαφέστατα, θα ήθελαν να παίξουν στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, που θα είναι το πρώτο τους μέλημα, αλλά κακά τα ψέματα, για κάθε έναν που κάνει καριέρα εκεί που ονειρεύεται σε αυτό το επίπεδο, υπάρχουν δέκα που πηγαίνουν κάπου αλλού! Ωστόσο, είμαι βέβαιος πως οι πιο πολλοί, θα έχουν μέλλον σε επαγγελματικό επίπεδο, αφού είναι βέβαιο πως θα έρθουν και πολλές προτάσεις, καθώς σε τέτοια τουρνουά, όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες κάνουν σκάουτινγκ.

Ο τελικός είχε και ένα από τα ωραιότερα γκολ που έχουν μπει σε αυτήν τη διοργάνωση ποτέ, σε τέτοιο επίπεδο. Μιλάω για το ψαλίδι του Θεοφάνη Μπακούλα, που ήταν βγαλμένο από τις καλύτερες στιγμές του Champions League των ανδρών! Και είναι μία σκηνή, που σίγουρα η ίδια η UEFA θα την χρησιμοποιήσει στα highlights της επόμενης περιόδου, στο σήμα των αγώνων, που θα προηγείται από όλα τα παιχνίδια που θα μεταδίδονται τηλεοπτικά στο επόμενο Youth League.

Σε όλη την ομάδα από την διοίκηση έως τους προπονητές, και γενικότερα το τεχνικό τιμ, αλλά και το ιατρικό, πολλά συγχαρητήρια! Ο 45χρονος Σωτήρης Συλαϊδόπουλος, από το 2021 δουλεύει για να έρθει αυτή η μαγική στιγμή. Η ομάδα του μέσα στο γήπεδο είχε αρχή, μέση και τέλος, και φάνηκε σε όλα τα παιχνίδια, σε όλους τους προηγούμενους γύρους. Ήταν προετοιμασμένοι και ψυχολογικά για τις περιπτώσεις που τα ματς θα έφταναν στα πέναλτι. Για όλο αυτό, το «μπράβο» πηγαίνει γενικότερα στον οργανισμό της ομάδας. Μία τέτοια επιτυχία δεν έρχεται μόνη της.

Αυτά τα παιδιά είναι και το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και μακάρι, αυτές τις στιγμές που έζησαν στη Νιόν, να καταφέρουν να τις βιώσουν ξανά σε επίπεδο ανδρών, πλέον, και στο μέλλον.

Πηγή: Bnsports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This