Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Θεωρητικά η σημερινή είναι μια ημέρα που προσφέρει ανακούφιση στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και όσους το παρακολουθούν, δηλαδή ένα ορόσημο δεδομένου ότι η ΕΠΟ ενημέρωσε σχετικά με την απόφαση του προέδρου της UEFA να επιτρέψει την έλευση διαιτητών του κορυφαίου επιπέδου για να διευθύνουν τα ντέρμπι του πρωταθλήματος.

Θεωρητικά, δεν έχουμε απολύτως κανέναν λόγο για να ανησυχούμε – στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ξεχάσουμε το θέμα της διαιτησίας και να θεωρήσουμε δεδομένο ότι στην φετινή Superleague όλα θα πάνε καλά σε αυτό το κομμάτι: θα έρχονται ξένοι διαιτητές, με την υποστήριξη της UEFA, και η Superleague έχει αναλάβει την δέσμευση απέναντι στην UEFA, όπως καταλάβαμε από την τελευταία επιστολή του προέδρου της προς τον πρόεδρο της UEFA ότι θα τους προστατεύει και θα φροντίζει να τους δημιουργεί, ως οικοσύστημα, μια ευχάριστη εμπειρία παραμονής στην Ελλάδα και τα ελληνικά γήπεδα.

Αυτό που σήμερα αναρωτιέμαι, δίχως να θέλω να χαλάσω αυτή την ατμόσφαιρα, είναι σχετικό με τη στάση της UEFA, διότι εγώ την αντιλαμβάνομαι ως υποκριτική. Γνωρίζει εκ των προτέρων ότι αυτοί που υπόσχονται «προστασία» στους διαιτητές είναι αυτοί που τους «έδιωχναν» με τη συμπεριφορά τους. Τι την κάνει λοιπόν την UEFA να πιστεύει σήμερα ότι μπορεί να τους εμπιστευθεί; Μήπως μας στέλνει διαιτητές μόνο για να δημιουργήσει ένα νέο παράδειγμα … bullying ώστε να μπορεί εκ των υστέρων να μας πει «σας πιστέψαμε, σας ξαναστείλαμε, τους φοβίσατε ή και τους δείρατε, τέλος, παίξτε με τους δικούς σας», δηλαδή περίπου αυτό που μας είχε πει στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού;

Αν ήθελε να μας πείσει ότι φροντίζει να αλλάξει το πλαίσιο διεξαγωγής των ελληνικών αγώνων προκειμένου να τους μετατρέψει σε πιο ασφαλές και υγιές περιβάλλον για τους διαιτητές, η UEFA θα μας είχε ενημερώσει για το νέο καθεστώς διεξαγωγής των αγώνων. Θα είχε δεσμεύει την Superleague να εφαρμόζει πρωτόκολλα ασφάλειας σαν αυτά που εφαρμόζονται στις διοργανώσεις UEFA – εκεί όπου κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει … απαρατήρητος στους διαδρόμους των αποδυτηρίων και τον περιβάλλοντα χώρο του τερέν. Ως κάποιος που έχει κυκλοφορήσει και σε Superleague διοργάνωση και σε UEFA διοργανώσεις στους εσωτερικούς χώρους και τον αγωνιστικό χώρο, ξέρω καλά ότι δεν έχουν σχέση στο κομμάτι του ελέγχου. Συνεπώς πώς πείθεται σήμερα η UEFA να μας στείλει διαιτητές αν δεν έχει δει το νέο πρωτόκολλο για το κομμάτι της ασφάλειας; Και αν το έχει δει, γιατί δεν μας το λέει κι εμάς για να το γνωρίζουμε;

Αυτό που σήμερα συμβαίνει μοιάζει με μια φθηνή προσπάθεια δημοσίων σχέσεων από την πλευρά του προέδρου της UEFA. Μας είπε, με την ιδιωτικότητα ενός τηλεφωνήματος στον πρόεδρο της ΕΠΟ και όχι την επισημότητα μιας επιστολής, ότι μας τακτοποίησε, μας προειδοποίησε ότι αυτή είναι η τελευταία φορά, και αύριο, στην πρώτη «στραβή», που θα υπάρξει διότι δεν άλλαξαν ούτε οι κανόνες συμπεριφοράς ούτε ο κόσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα μας ξανακόψει την παροχή και θα μας βυθίσει στην τοξικότητα που γεννά βία.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This