Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός δίνουν απόψε το τρίτο παιγνίδι τους για την League Phase του Europa League. O πρώτος αντιμετωπίζει στην Τούμπα την Βιτόρια Πλιζέν κι ο δεύτερος στην Σουηδία την Μάλμε. Ο άλλος μας εκπρόσωπος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δηλαδή ο Παναθηναϊκός, δίνει το δεύτερο παιγνίδι του στην stage phase του Conference League με αντίπαλο την Τσέλσι, δηλαδή την πιο δύσκολη ομάδα που θα μπορούσα να έχει μπροστά του στην συγκεκριμένη διοργάνωση. Η δυσκολία των συγκεκριμένων παιγνιδιών δεν είναι ίδια πλην όμως αυτή την φορά οι τρεις ελληνικές ομάδες έχουν μπροστά τους μια κοινή προτεραιότητα: για να πάρουν ένα χρήσιμο αποτέλεσμα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικές στην άμυνα. Από αυτή απόψε ξεκινούν όλα.

Αναζητούνται άμυνες...

Νίκη με κάθε κόστος

Η διαφορά του ματς του ΠΑΟΚ με των άλλων δύο είναι ότι αυτός έχει λίγο μεγαλύτερη υποχρέωση να κερδίσει. Η ήττα από την Γαλατά στην Πόλη στην πρεμιέρα (1-3) ήταν ένα φυσιολογικό και άδικο αποτέλεσμα: φυσιολογικό γιατί οι πρωταθλητές Τουρκίας είναι μια πολύ καλή (κι ακριβή) ομάδα, άδικο γιατί η εμφάνιση του ΠΑΟΚ ήταν καλή. Η δεύτερη σερί ήττα του όμως περιέπλεξε τα πράγματα: ο ΠΑΟΚ έχασε (0-1) στην Τούμπα από την Στεάουα, που αγωνίστηκε μάλιστα για ένα μεγάλο κομμάτι του ματς με παίκτη λιγότερο, και το αποτέλεσμα αυτό έβγαλε ξαφνικά στην επιφάνεια ένα μεγάλο εκνευρισμό καθώς μάλιστα ήρθε λίγες μέρες μετά την ήττα από τον Αρη στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Ο ιδιοκτήτης κ. Ιβάν Σαββίδης έριξε ένα πρόστιμο, ο κόουτς Ρασβάν Λουτσέσκου θύμωσε, ακολούθησε η περίφημη γκρίνια του προπονητή κι ο ΠΑΟΚ ήταν μάλλον τυχερός καθώς η διακοπή του πρωταθλήματος βοήθησε ώστε να υπάρξει μια κάποια ηρεμία ξανά στις τάξεις του κι αυτή ήταν που του επέτρεψε να ανασυνταχθεί και να πάρει την ισοπαλία (1-1) από την ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια την περασμένη Κυριακή. Όμως απόψε έχει την υποχρέωση μιας νίκης: τρίτο σερί ματς χωρίς νίκη στο Europa League θα δημιουργήσει συνθήκες πίεσης στη συνέχεια. Κι ο Λουτσέσκου ειδικά την πίεση δεν την αγαπάει καθόλου.  

Λογικά με τους παλιούς

Για να φτάσει σε αυτή την νίκη ο ΠΑΟΚ πρέπει να παίξει καλή άμυνα πρώτα από όλα: γκολ λογικά θα βρει. Στο ματς με την Στεάουα είχε πολλές χαμένες ευκαιρίες, αλλά το χαρακτηριστικό εκείνου του ματς ήταν ότι οι Ρουμάνοι έδειξαν να πιστεύουν πως δεν χρειάζεται να πάρουν μεγάλα ρίσκα για να βρουν ένα γκολ. Προφανώς είχαν δει τα προηγούμενα ματς του ΠΑΟΚ που στην Τούμπα είχε δεχτεί γκολ και από την αδύναμη Μπάνια Λούκα αλλά και από την Μάλμε: μάλιστα ο αποκλεισμός του από τους Σουηδούς ήρθε εξαιτίας μιας ολιγωρίας ένα λεπτό πριν τη λήξη του ματς. Όταν στην Ευρώπη δίνεις σε ένα αντίπαλο την δυνατότητα να πιστέψει πως θα σκοράρει, του δείχνεις και τι πρέπει να κάνει για να σε κερδίσει: πρέπει να σε περιμένει και να σπεκουλάρει σε αυτή την αδυναμία σου. Η Βιτόρια Πλιζέν είναι ομάδα που αγαπάει τις ισοπαλίες: έχει δυο στην σειρά στο Europa League και πολλές στο πρωτάθλημά της, όπου έχει μόλις μια ήττα σε 11 αγωνιστικές και είναι μόλις τρίτη 7 βαθμούς πίσω από τη Σλάβια Πράγας. Είναι όμως αλλοπρόσαλλή: τη μία της ισοπαλία στο Europa League την έφερε στην Φρανκφούρτη με την Αϊντραχτ σκοράροντας τρεις φορές για το τελικό 3-3 και την δεύτερη στην έδρα της γιατί δεν βρήκε τρόπο να ανοίξει την άμυνα της Λουντογκόρετς (0-0). Ο ΠΑΟΚ πρέπει να την αναγκάσει να πάρει ρίσκα. Αλλιώς οι Τσέχοι θα ταμπουρωθούν και θα περιμένουν το δικό του λάθος. Κι ο ΠΑΟΚ θα ξαναβρεί μπροστά του το γρίφο που δεν έλυσε κόντρα στην Στεάουα.

Ο Λουτσέσκου πήρε στην αποστολή τον Μπάμπα. Θα ξεκινήσει τον Καμαρά και τον Κωνσταντέλια. Σίγουρα προβληματίζεται για το ποιος θα είναι ο φορ. Ισως ο Μπράντον Τόμας: η βραδιά χρειάζεται τους παλιούς.   

Ευκαιρία είναι, αλλά…

Η καλή άμυνα μπορεί να δώσει στον Ολυμπιακό κι ένα καλό αποτέλεσμα στην Σουηδία: είναι απαραίτητη απέναντι σε μια ομάδα όπως η Μάλμε που έχει πετύχει πάνω από 80 γκολ στην σεζόν της (61 μόνο στο πρωτάθλημα, που όπου να ναι ολοκληρώνεται). Για τις επιθετικές ικανότητες της Μάλμε έγραφα και το καλοκαίρι και στα ματς με τον ΠΑΟΚ τις είδαμε. Ωστόσο βασιζόμενη σχεδόν αποκλειστικά την επίθεση η Μάλμε δεν κατάφερε να φτάσει στη League Phase του Τσάμπιονς λιγκ όπως ήταν ο στόχος της. Μετά τον ΠΑΟΚ στα play off του Τσάμπιονς λιγκ βρήκε μια ομάδα που ξέρει να παίζει σοβαρή κι οργανωμένη άμυνα κι αυτή την κατέστρεψε. Η Σπάρτα Πράγας την κέρδισε δυο φορές με το ίδιο σκορ: 2-0. Το έκανε με τον απλούστερο τρόπο: κοντρολάροντας το παιγνίδι και χτυπώντας στις αντεπιθέσεις – και στα δύο ματς μάλιστα οι Τσέχοι σκόραραν στο τέλος. Τις αμυντικές αδυναμίες των πρωταθλητών Σουηδίας είχε αναδείξει και ο ΠΑΟΚ: ο Ζίφκοβιτς, ο Κωνσταντέλιας και ο Τάισον είχαν εκθέσει σε πολλές περιπτώσεις την άμυνα του 48χρονου κόουτς Χένρικ Ράιντστρομ, που χθες χαρακτήρισε τον Ολυμπιακό «σκανδιναβική ομάδα» (!) για να επαινέσει το επιθετικό του πνεύμα – είναι φανερό πως έχει δει μόνο το Ολυμπιακός – Μπράγκα. Σε σχέση με την ομάδα που είδαμε κόντρα στον ΠΑΟΚ η Μάλμε δεν έχει τον Νανάσι,  πρωταγωνιστή εκείνων των καλοκαιρινών ματς που πωλήθηκε στην Σάλτσμπουργκ, και ίσως λείψει και ο μόνιμος σκόρερ της Κίσε Τελίν. Ο Ολυμπιακός θα παίξει με την ενδεκάδα που διέλυσε την Μπράγα. Αλλά όπως ξέρουμε το θέμα δεν είναι με ποιους θα παίξει, αλλά πως θα παίξει.

Μια Τσέλσι κάπως ασυνήθιστη

Η ίδια ερώτηση αφορά και την Τσέλσι, αντίπαλο του ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ: το επισημαίνω γιατί ακούω και διαβάζω πως η αγγλική ομάδα χρησιμοποιεί τους αναπληρωματικούς της στα ματς του Conference League. Eίναι λογικό καθώς οι Λονδρέζοι αποκλείεται να δυσκολευτούν να προκριθούν στο δεύτερο γύρο κι επομένως δεν θέλουν να δουν τα αστέρια τους να κουράζονται: τον πολυδιαφημισμένο Πάλμερ, ηγέτη και σκόρερ τους στο πρωτάθλημα τον έχουν εκτός ευρωπαϊκής λίστας κι ο κόουτς Εντσο Μαρέσκα άφησε το Λονδίνο τους Μόισες Καϊσέδο, Νίκολας Τζάκσον, Λέβι Κόλγουιλ, Μάλο Γκούστο και Ρις Τζέιμς – όλοι βασικοί. Αλλά όποιος πιστέψει πως ο ΠΑΟ θα έχει εύκολη δουλειά απέναντί στους Λονδρέζους θα έχει κάνει λάθος: αν η άμυνα του Αλόνσο δεν βρει τρόπο να περιορίσει τους Μαντουάκε, Νέτο, Φέλιξ, Μέουκα, Κουκουρέγια ο ΠΑΟ θα έχει ένα δύσκολο βράδυ. Ο προπονητής του ΠΑΟ ήταν χθες ο μόνος προπονητής ελληνικής ομάδας που μίλησε για την αξία της άμυνας. Και είπε ότι η ομάδα του χρωστά ένα καλό ματς και στους πάνω από 60 χιλιάδες οπαδούς του ΠΑΟ που θα γεμίσουν το ΟΑΚΑ και σε όλους τους υπόλοιπους που του έχουν δώσει πίστωση χρόνου.

Πηγή: Karpetshow