Επιλογή Σελίδας

Πήγε από την αρχή τον αγώνα στα μέτρα της, είχε καλή ευκαιρία να προηγηθεί 2-0 και να γίνει φαβορί για τη νίκη, αλλά δεν ολοκλήρωσε επιτυχώς την τεράστια προσπάθειά της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η εθνική μας ομάδα των ανδρών κάμφθηκε σήμερα 12/09 με 3-1 στις λεπτομέρειες από την Ουγγαρία κι έμεινε εκτός 16άδας από το 4ο γκρουπ. Όπου λεπτομέρειες, βασικά οι δύο ήττες του Γιάννη Σγουρόπουλου στα πέντε σετ, αλλά και η μίνι ανατροπή, που δέχτηκε στο 4ο σετ ο Γιώργος Σταματούρος όταν βρέθηκε κοντά να ισοφαρίσει σε 2-2. Είχε γίνει ιδανική αρχή με εξαιρετικό παιχνίδι από τον Παναγιώτη Γκιώνη και στη συνέχεια ο Σγουρόπουλος έφτασε με ματς μπολ πολύ κοντά στο να μεγαλώσει το προβάδισμα και ν’ αποκτήσει η Ελλάδα τον πρώτο λόγο για την πολυπόθητη νίκη και την πρόκριση. Τελικά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα περιορίστηκε στην 3η θέση του γκρουπ και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Προηγήθηκε η ήττα με 3-1 από τη νικήτρια του γκρουπ Πορτογαλία. Πάντα στην τεχνική καθοδήγηση ο Κώστας Βατσακλής, ενώ 4ος παίκτης ήταν ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης.

Μετά το χτεσινό ρεπό η εθνική μας επανήλθε στη σάλα του Malmö Arena για να δώσει κόντρα στην Ουγγαρία τον καθοριστικό αγώνα για τη 2η προνομιούχο θέση από το 4ο γκρουπ. Από 1 βαθμό είχαν οι ομάδες και η νικήτρια περνούσε στο ταμπλό των «16».

Η Ελλάδα πήρε το Β στο στήσιμο των ομάδων κι αυτή τη φορά άρχισε το ματς ο Παναγιώτης Γκιώνης (νούμερο 32 τον Σεπτέμβριο στην Ευρώπη) από τη θέση 2. Αντιμετώπισε τον πρώτο Ούγγρο, τον Άνταμ Ζούντι (Νο 54) και με εντυπωσιακή εμφάνιση δεν του άφησε περιθώρια αντίδρασης. Επιβλήθηκε με 3-0 κι έδωσε το προβάδισμα στην Ελλάδα.

Αλάνθαστος μετά το αρχικό 2-2 πήρε το σετ με εντυπωσιακό σερί 9 πόντων. Κράτησε τον έλεγχο και στο 2ο σετ με δύσκολες άμυνες και καλή επίθεση και μολονότι μετά το 6-2 είδε τον αντίπαλο να πλησιάζει στον πόντο δεν έχασε την ευκαιρία. Συνέχισε με πολύ καλό ρυθμό και περίσσεια αυτοπεποίθηση και κυριάρχησε ξανά για το τελικό 3-0, απέναντι μάλιστα, σε αθλητή με δυνατότητες εναντίον άμυνας κι από τον οποίο έχει χάσει μία φορά στο παρελθόν σε μεγάλη διοργάνωση.

Από τη θέση 1 αγωνίστηκε μετά ο Γιάννης Σγουρόπουλος (Νο 55) αντιμετωπίζοντας τον Μπένκε Μαγιόρος (Νο 39). Δεν ήταν το ίδιο σταθερός, όσο στην πρεμιέρα, αλλά με την ποιότητά του και με ξεσπάσματα έφτασε μία ανάσα από τη νίκη για να λυγίσει τελικά με 3-2.

Η απόδοση του Έλληνα άσου δεν ήταν καλή μέχρι το 1-4 του 2ου σετ όπου ζήτησε τάιμ άουτ. Στην επιστροφή στο τραπέζι κατάφερε εντυπωσιακό comebackκι αφού πέρασε με 8-5 έφτασε στην ισοφάριση.

Στις αρχές του 3ου σετ ο Μαγιόρος ξέφυγε 5-1 με ορισμένα πολύ καλά χτυπήματα και ο Σγουρόπουλος βρήκε πάλι την απάντηση για να ισοφαρίσει γρήγορα και να προηγηθεί 8-7. Το σετ πήγε στις λεπτομέρειες και ο Μαγυάρος ξαναπήρε το προβάδισμα με οριακή διαφορά.

Έξι πόντοι στη σειρά έβαλαν οδηγό τον 23χρονο πρωταθλητή μας στο 4ο σετ (7-3). Το πλεονέκτημα αξιοποιήθηκε και όλα κρίθηκαν σε 5ο σετ.

Ο Μαγιόρος βρέθηκε μπροστά 7-3, ο Σγουρόπουλος προσπέρασε 8-7 και απέκτησε ματς μπολ στο σερβίς του αντιπάλου (10-9). Στη forehandεπίθεση της επόμενης υποδοχής ο Ούγγρος αθλητής έβγαλε τρομερό παράλληλο μπλοκ και αργότερα η δική του βασική επιλογή να πιέζει στο forehandτου Σγουρόπουλου έφερε αποτέλεσμα.

Στη θέση 3 τοποθετήθηκαν ο Γιώργος Σταματούρος (Νο 179) και ο Τάμας Λάκατος (Νο 84) γνωρίζοντας την κρισιμότητα του μοναδικού τους αγώνα. Ο πρωταθλητής Ελλάδας του 2021 πραγματοποίησε αξιόλογη εμφάνιση και ήταν ανταγωνιστικός σε όλη τη διάρκεια του ματς. Ίσως έδινε άλλη τροπή στο ματς αν αξιοποιούσε τα δύο σετ μπολ στην αρχή, πάντως κάμφθηκε πολύ δύσκολα με 3-1 σετ.

Στο 1ο σετ προηγήθηκε 10-8, αλλά ηττήθηκε στην παράταση με τον αντίπαλο α εκμεταλλεύεται σε μεγάλο βαθμό τα σερβίς του. Σε αυτό το κομμάτι ο 24χρονος αθλητής μας συνέχισε να έχει πρόβλημα και ο Λάκατος πήρε διαφορά για το 2-0.

Ο Σταματούρος συνέχισε με καλή τακτική, βελτίωσε την υποδοχή και απέκτησε γρήγορα καλό προβάδισμα στο 3ο σετ. Όταν το 8-2 έγινε 8-5 ο Κώστας Βατσακλής έκανε χρήση του τάιμ άουτ και με ποιοτική επίθεση ήρθε η μείωση του σκορ. Ο διεθνής μας συνέχισε με καλό ρυθμό και δυνατά σπιν και προηγήθηκε 8-6 και στο 4ο σετ. Σε εκείνο το σημείο όμως, ο Λάκατος σέρβιρε καλά, χρησιμοποίησε και την εμπειρία του και γύρισε την κατάσταση με πέντε πόντους στη σειρά.

Η ομάδα δεν πτοήθηκε και ο Σγουρόπουλος μπήκε δυνατά απέναντι στον Ζούντι για να πάρει το προβάδισμα. Ήταν δεδομένο όμως, ότι η αναμέτρηση θα είχε ισορροπία και θα κρινόταν δύσκολα. Oτετράκις πρωταθλητής Ευρώπης δέχτηκε την ισοφάριση, αλλά κυριάρχησε στο 3ο σετ για να ξαναβρεθεί μπροστά στο σκορ. Στο 4ο σετ από 4-7 μείωσε στον πόντο και η αντίπαλη πλευρά ζήτησε τάιμ άουτ. Ο Ζούντι βρήκε τις λύσεις και με ποιοτικά χτυπήματα κατέκτησε στη σειρά τους επόμενους πόντους. Σαν να μην έφτανε αυτό προηγήθηκε 3-0 στο καθοριστικό σετ και ο ελληνικός πάγκος πήρε τάιμ άουτ. Ο Ούγγρος κράτησε τον έλεγχο αυξάνοντας τη διαφορά (8-2) και τα πράγματα δεν άλλαξαν.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ουγγαρία-Ελλάδα 3-1:

Άνταμ Ζούντι-Παναγιώτης Γκιώνης 0-3 (2-11, 9-11, 4-11)

Μπένκε Μαγιόρος Γιάννης Σγουρόπουλος 3-2 (11-5, 8-11, 11-9, 7-11, 12-10)

Τάμας Λάκατος-Γιώργος Σταματούρος 3-1 (13-11, 11-5, 6-11, 11-8)

Ζούντι-Σγουρόπουλος 3-2 (8-11, 11-6, 4-11, 11-6, 11-7)

Η εθνική μας είχε αναμετρηθεί τελευταία φορά με την Ουγγαρία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2018 και πάλι σε σουηδικό έδαφος (Χάλμσταντ) και είχε νικήσει με 3-2 (Γκιώνης και Σγουρόπουλος ήταν τότε στην ομάδα).

Γενικά όμως, είχε δημιουργηθεί αρνητική παράδοση στη νεότερη εποχή, με την Ουγγαρία να επικρατεί σε αγώνες κατάταξης στην ChampionshipDivisionστα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 2008, του 2011 και του 2014, όπως και στους ομίλους του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 2014 (τα στοιχεία προέρχονται από την πολύ χρήσιμη σελίδα των ETTU και ITTF με τα στατιστικά, που έχει δημιουργήσει ο Δημοσθένης Μεσσήνης)

Pin It on Pinterest

Shares
Share This