Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Η πρώτη φορά ήταν τον Σεπτέμβριο. Μετά την ήττα από τον ΟΦΗ και το εντός έδρας 0-0 με τον Άρη. Σαν έτοιμοι από το καλοκαίρι, όπου η γκρίνια για τις μεταγραφές είναι ένα σίριαλ με ξεχωριστό κύκλο κάθε Ιούλιο, κάποιοι ξεκίνησαν τη διαδικασία αποδόμησης. Ο ΠΑΟΚ έφυγε με τη νίκη από το Ελσίνκι, επικράτησε στα Γιάννενα και συνέχισε ένα αήττητο σερί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Εκεί ήρθε η δεύτερη φορά. Ήττα από την ΑΕΚ με 2-0, χωρίς τελική στο πρώτο ημίχρονο και καλύτερη στιγμή ένα σουτ του Σάστρε στα χασομέρια του αγώνα, το οποίο κόντραρε για να καταλήξει στα χέρια του Στάνκοβιτς. Ξανά γκρίνια, ξανά «αυτός ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί στα δύσκολα».

Κράτησε για λίγες μέρες, καθώς η ομάδα του Λουτσέσκου κατηφόρισε ξανά προς τα νότια, για να πετύχει τέσσερα γκολ στην έδρα του Ολυμπιακού. Η ήττα από τον Άρη δεν είχε ανάλογο αντίκτυπο, αλλά τον Φεβρουάριο ήρθε η εντός έδρας ισοπαλία με την ΑΕΚ, η βαριά ήττα με 1-4 από τον Ολυμπιακό στην Τούμπα και ο αποκλεισμός στο Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό. Μια ακόμα ήττα από τον Άρη κι έπειτα η δυάδα αγώνων που για τους πολλούς έθεσε τον δικέφαλο εκτός play off: Ήττα στο Φάληρο, ισοπαλία στη Λαμία, αμέσως μετά τον αποκλεισμό από την Μπριζ.

Για τους πολλούς. Όχι για τον Λουτσέσκου, όχι για τον οργανισμό.

Η διαχείριση του Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ

Έχει νόημα να δούμε τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο Ρουμάνος τεχνικός την γκέλα εκείνη. Παραδέχθηκε την «έλλειψη ενέργειας» και τη χαμηλότερη «επιθετικότητα στις ενέργειες». Και μίλησε για το επόμενο παιχνίδι με την ΑΕΚ: «Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτό θέλουμε να περάσουμε, είναι θέμα «εγώ». Πρέπει να αλλάξουμε την εικόνα που εκπέμπουμε σωματικά. Να κερδίσουμε μονομαχίες, να φτιάξουμε τις αποστάσεις μας». Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε ζήτημα έντασης, ζήτημα περιορισμών στις επιλογές του προπονητή και στις αποφάσεις των παικτών, απόρροια της πνευματικής κόπωσης. Κι ο Λουτσέσκου μίλησε με ειλικρίνεια γι’ αυτά. Έβαλε όμως μπροστά το «εγώ», μίλησε απευθείας στον εγωισμό των ποδοσφαιριστών του. Στις προσωπικότητες.

Στο κάτω-κάτω, ο ΠΑΟΚ είχε αποδείξει κατά τη διάρκεια της σεζόν ότι διαθέτει την ποιότητα και ότι έχει φτάσει σε ένα επίπεδο δουλειάς, το οποίο του επιτρέπει να κάνει πρωταθλητισμό. Όχι με παρακάμψεις και τζόγο, αλλά με πίστη στον προπονητή στα εύκολα και στα δύσκολα, έχοντας υποφέρει κατά διαστήματα, έχοντας πληρώσει τα λάθη του, αλλά χτίζοντας πάνω σ’ αυτά.

Κι έπειτα ήρθε το εκρηκτικό σερί στα ντέρμπι: Τρεις σερί νίκες, απέναντι σε «μεγάλους» αντιπάλους. Τρεις νίκες που ήρθαν με τους πρωταγωνιστές στο αγωνιστικό κομμάτι να είναι στην επιθυμητή κατάσταση και να βρίσκονται στην 11άδα, προσφέροντας τη δυνατότητα να γείρουν την πλάστιγγα με μιας τους απόφαση, με μια τους ενέργεια. Κωνσταντέλιας, Τάισον, Ζίφκοβιτς. Η τριπλέτα πίσω από τον φορ που στην κανονική περίοδο έκανε πάρτι στην απέναντι εστία. Και τα ισχυρά «εγώ», για τα οποία μιλούσε ο Λουτσέσκου. Οι προσωπικότητες, όπως ο Βιεϊρίνια.

ΠΑΟΚ: Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό

Ο ΠΑΟΚ έχτισε την ανθεκτικότητά του

Τρεις νίκες, που ήρθαν να επιβεβαιώσουν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ τη φετινή χρονιά: Την ανθεκτικότητα στα δύσκολα και τη διαχείριση της αμφισβήτησης. Πιθανόν σε κάποιους όλα αυτά να ακούγονται θεωρητικά, αλλά ο δικέφαλος απέδειξε ότι κάθε φορά που ήταν έτοιμος να πέσει, έβρισκε το σθένος για να σηκωθεί. Το man management του Λουτσέσκου και ο τρόπος που γινόταν συχνά ο ίδιος «κόκκινο πανί» για τους αντιπάλους με τις τοποθετήσεις του, ύψωσαν ασπίδα προστασίας στα αποδυτήρια. Κι όταν κατάλαβε ότι οι μεγαλοστομίες δεν ωφελούν, άλλαξε κι ο ίδιος προσέγγιση. Κράτησε τη φλόγα αναμμένη, αλλά έριξε τους τόνους, ετοιμάζοντας την αντεπίθεση που δεν περίμενε κανείς στο φινάλε των play off. Μετά τη μεγάλη νίκη στην προτελευταία στροφή, διατήρησε την ίδια στάση. Η διαχείρισή του βοήθησε την πίστη να μείνει ζωντανή, την ομάδα να κλείσει τα αυτιά της στις αμφιβολίες και τη γκρίνια, να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο μέσα από τις στιγμές που υπέφερε. Έκανε πράξη το «ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό».

Τώρα πλέον του μένει ένα ακόμα βήμα και η κατάσταση είναι ίσως περισσότερο περίπλοκη. Ο ΠΑΟΚ έμαθε να διαχειρίζεται τα δύσκολα. Τώρα πρέπει να διαχειριστεί τον ενθουσιασμό, απέναντι στη φετινή του Νέμεση. Σ’ ένα γήπεδο που θα κάνει τα πάντα για να του κόψει τον τίτλο. Ήταν σαφές ήδη από τα πρώτα λεπτά μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού, ότι ο Λουτσέσκου δεν αφήνει κανέναν χώρο για πρόωρους πανηγυρισμούς.

Κι όλη η Θεσσαλονίκη ζει ξανά για την Κυριακή.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This