Του Σταύρου Σουντουλίδη
Στο μακρινό 1929 στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγχώνευση ομάδων στα ελληνικά χρονικά ανάμεσα στον Π.Α.Ο.Κ. και την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Ουσιαστικά είχαμε την πλήρη απορρόφηση όλων των τμημάτων της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης από τον Π.Α.Ο.Κ., αφού δεν υπήρξε απόφαση συγχώνευσης, ούτε διάλυσης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο.
Η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης είχε διαλύσει το ποδοσφαιρικό της τμήμα από το 1927 και η απορρόφησή της από τον Π.Α.Ο.Κ. επικυρώθηκε από τα διοικητικά συμβούλια των δυο συλλόγων σε κοινή τους σύσκεψη στις 20 Μαρτίου του 1929, με τον Π.Α.Ο.Κ. να διατηρεί κανονικά το όνομα και τα χρώματά του, παίρνοντας από την ΑΕΚ το σήμα της που ήταν ο Δικέφαλος Αετός, τον οποίο αποφάσισαν να παραστήσουν στις φανέλες των αθλητών με κλειστά τα φτερά του (σε αντίθεση με αυτόν της ΑΕΚ Αθηνών), για να υποδηλώσουν τη θλίψη τους για τις χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού.
Πρωτεργάτες όμως της ιδέας και της υλοποίησής της ήταν ο Φανούριος Βυζάντιος και ο Παντελής Καλπακτσόγλου, που αποσκίρτησαν από την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών της Θεσσαλονίκης, ενώ από την ημέρα της ίδρυσης του μέχρι και τότε το πρώτο έμβλημα του Π.Α.Ο.Κ. ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο.
Ο Π.Α.Ο.Κ. εκτός από το έμβλημα, πήρε μαζί και τις εγκαταστάσεις της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης που είχε την έκταση στην περιοχή του Σιντριβανιού, δίπλα στο Άσυλο του Παιδιού, εκεί που βρίσκεται σήμερα η Θεολογική σχολή. Το 1929 προσπάθησαν από κοινού να επεκτείνουν την έκταση ώστε να αποκτήσει έδρα ο Π.Α.Ο.Κ. και ακόμη ένα εμπόδιο ήταν το ποτάμι που περνούσε υπόγεια κάτω από το γήπεδο από την περιοχή της Ευαγγελιστρίας και δεν άφηνε πολλά περιθώρια για τεχνικά έργα την εποχή εκείνη.
Καθοριστικό ρόλο στη διάλυση του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης έπαιξε ένα παιχνίδι της με τον Π.Α.Ο.Κ. στις 6 Μαρτίου του 1927 στα πλαίσια του τοπικού πρωταθλήματος. Ο νεοϊδρυθείς Π.Α.Ο.Κ. επικράτησε εύκολα με 4-0, ο κόσμος άρχισε πλέον να στηρίζει μαζικά τον Π.Α.Ο.Κ. και έγινε σαφές πως δεν χωρούσαν δύο ομάδες Κωνσταντινουπολιτών στη Θεσσαλονίκη.