Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Το ντέρμπι τίτλου της Λεωφόρου ήταν κατώτερο των προσδοκιών, με την ΑΕΚ σαφώς καλύτερη, τον Παναθηναϊκό αγχωμένο και την ισοπαλία να αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς μέχρι τέλους.

Στο χορτάρι φάνηκε ότι από τις δυο ομάδες, ο ΠΑΟ επηρεάστηκε περισσότερο από την πίεση του πρωταθλητισμού ενώ η ΑΕΚ έκανε το σύνηθες κυριαρχικό παιχνίδι της, για πρώτη φορά φέτος κόντρα στον συγκεκριμένο αντίπαλο.

Στις δηλώσεις φάνηκε το αντίθετο. Ο Ματίας Αλμέιδα έδειξε επηρεασμένος από το γεγονός ότι η ΑΕΚ δεν νίκησε και άρα το πρωτάθλημα είναι τώρα στα χέρια του Παναθηναϊκού ο οποίος με τρεις νίκες το σηκώνει. Και για πρώτη φορά μπήκε σε μια συζήτηση που δεν του ταιριάζει, για δώρα και λοιπές σαχλαμαρίτσες. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέμεινε Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Μακριά από κάθε τι τοξικό αλλά σθεναρός υπερασπιστής όσων έχουν καταφέρει οι ποδοσφαιριστές του.

Τη δεδομένη στιγμή η ΑΕΚ βρίσκεται σε mode «ψύχωση»! Από τον προπονητή μέχρι τη διοίκηση αλλά και την συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων της (δυστυχώς αλλά συμβαίνει σχεδόν πάντα στην Ελλάδα σε αντίστοιχες περιπτώσεις) όλοι λειτουργούν στρατευμένα προς τον ίδιο στόχο: την κατάκτηση του πρωταθλήματος, την εδραίωση της πεποίθησης ότι η ΑΕΚ βρίσκεται μια κλάση πάνω από τους αντιπάλους, την επικοινωνιακή πίεση προς κάθε κατεύθυνση και βέβαια την απαραίτητη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Ο Παναθηναϊκός, ίσως επειδή έχει ξεχάσει πώς είναι ο πρωταθλητισμός, ίσως επειδή η κυρίαρχη μορφή που δίνει τον τόνο στο ποδοσφαιρικό τμήμα δεν είναι η προεδράρα αλλά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, πάντως μοιάζει ως οργανισμός να υιοθετεί πιο χαμηλούς τόνους – όχι πάντα φυσικά, υπήρξαν εξαιρέσεις μέσα στη σεζόν και θα δούμε και πώς θα το πάει μέχρι τέλους.

Εκείνο που βρίσκω εξαιρετικά διασκεδαστικό, πέρα από την ευκολία με την όποια όλοι θυμούνται σφυρίγματα εις βάρος τους αλλά ξεχνούν αυτά υπέρ τους, είναι ότι λανσάρουν το «μόνοι μας και όλοι τους» σχεδόν σε καθημερινή βάση και το πιστεύουν!

Τέλος πάντων, δεν ξέρω τι σημασία έχουν όλα αυτά. Επηρεάζουν τους ποδοσφαιριστές και πόσο; Θα τους επηρεάσουν; Στη Λεωφόρο, το είπαμε, ο ΠΑΟ έδειχνε πιεσμένος, όχι η ΑΕΚ.

Ξέρω όμως ότι ποδοσφαιρικά όποιος και να το σηκώσει θα το αξίζει και ΔΕΝ θα το έχει πάρει από τη διαιτησία. Στην Ελλάδα, να το πούμε κι αυτό, ποτέ δεν στέφθηκε πρωταθλήτρια ομάδα με κόντρα διαιτησία. Και ουδείς εκ των δύο είχε κόντρα διαιτησία φέτος. Ας είμαστε σοβαροί. Δεν λέω ότι είχαν την ίδια διαιτησία κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αλλά δεν κλείνουν την σεζόν «αδικημένοι», εκτός κι αν γίνουν καθοριστικά όργια στα τελευταία τρία ματς.

Είναι κάπως στενάχωρο ότι ο Αλμέιδα μπήκε στο συγκεκριμένο τριπάκι. Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι στο χορτάρι. Εκεί όπου όπως φαίνεται και ευτυχώς θα κριθούν όλα.

Υ.Γ. Ο ΠΑΟΚ έβγαλε αντίδραση και νίκησε τον Άρη με σχετικά καλό ποδόσφαιρο στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς αλλά και με ένα πέναλτι και πιθανή κόκκινη εις βάρος του που δεν σφυρίχτηκαν (ο ίδιος μπορεί να διαμαρτύρεται για τη φάση του Κωνσταντέλια η οποία όμως ήταν στο όριο της παράβασης, ενώ το τράβηγμα του Κουλιεράκη στον Ματέο υπήρξε ξεκάθαρο). Είναι βέβαιο πώς θα αποτελέσει και αυτός μέρος του επικοινωνιακού παιχνιδιού των δύο. Αν πάρει αποτέλεσμα στη Λεωφόρο (που το χρειάζεται για την 3η θέση) ή ακόμα κι αν απλώς ζορίσει τον Παναθηναϊκό, η συζήτηση θα γυρίσει στην τεσσάρα που έφαγε σβηστά στην Νέα Φιλαδέλφεια και στα λάθη των παικτών του. Όσο αυτό μένει σε επίπεδο καφενείου στα social δεν τρέχει και τίποτα, συμβαίνει. Θα πρέπει όμως η ομάδα να θωρακιστεί ώστε το μυαλό των ποδοσφαιριστών και του Λουτσέσκου να μείνει καθαρό αλλά και όποιος επιχειρήσει να την «λερώσει» με πιο επίσημο τρόπο, να πάρει τη δυναμική απάντηση που του αξίζει.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This