Του Θάνου Νικολογιάννη
Πενήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται από τον χαμό του Γιώργου Καλαφάτη, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που ίδρυσε τον Παναθηναϊκό το 1908.
Αυτός ήταν ο Γεώργιος Καλαφάτης
Ο Γιώργος Καλαφάτης με καταβολές από την Κεφαλλονιά γεννήθηκε στα Εξάρχεια το 1890 και ήταν ο μικρότερος γιος της οικογένειας του Διονύση και της Μαρίας καθώς είχε και ένα μεγαλύτερο αδελφό, κατά δυο χρόνια τον Αλέξανδρο ο οποίος ήταν άριστος χημικός και συναθλητής τους. Επίσης είχε τέσσερις αδελφές, τη Μαρίνα, την Σμαράγα, την Ειρήνη και την Ευφροσύνη. Από μικρός έδειξε την έφεση του και την αγάπη του στον αθλητισμό. Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στον Εθνικό Γ.Σ. και μάλιστα το 1905, σε ηλικία 15 ετών συμμετείχε σε αγώνες Παίδων και Εφήβων όντας πρώτος σε τέσσερα ατομικά αθλήματα.
Στην συνέχεια στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, όπου ευθύς εξαρχής ξεχώριζε με τις επιδόσεις του από τους συνομήλικους του. Διακρινόταν στα άλματα, στον στίβο και στις ρίψεις, με όλους τους προπονητές του να εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για τις ικανότητες και την ευφυΐα του νεαρού αυτού αθλητή. Στις 3 Φεβρουαρίου του 1908, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως η ιδρυτική συγκέντρωση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών που το 1924 μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Διασυμμαχικούς Αγώνες του 1919 στο Παρίσι και στη συνέχεια αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη όλων των αθλημάτων του Παναθηναϊκού. Η συμμετοχή του στους Αγώνες είχε μεγάλη σημασία για την καλλιέργεια νέων τμημάτων στην ομάδα του ΠΑΟ, καθώς εκεί εξασφάλισε την προμήθεια του αναγκαίου αθλητικού υλικού. Ο Γιώργος Καλαφάτης ήταν από τους πρωτοπόρους του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Διακρίθηκε ως αθλητής μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’20, ενώ στη συνέχεια διατέλεσε διοικητικός παράγοντας του Παναθηναϊκού.
Όταν ίδρυσε τον Παναθηναϊκό
Ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος Καλαφάτης θέλησαν να ιδρύσουν ένα σύλλογο που να είναι ξεχωριστός και να διαφοροποιείται από αυτούς που υπήρχαν μέχρι τότε. Στις 3 Φεβρουαρίου του 1908 ιδρύθηκε ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών με πρωτοβουλία του Γιώργου και του Αλέξανδρου Καλαφάτη.
Ο Γιώργος Καλαφάτης έδωσε την γενική αρχηγία της ομάδας στο Τζον Σίριλ Κάμπελ που κατείχε άρτια γνώση του αθλήματος ενώ ο ίδιος ανέλαβε το ρόλο του υπαρχηγού. Συμμετείχε και αγωνίστηκε στον αγώνα για τα εγκαίνια του συλλόγου στις 11 Μαΐου του 1908.
Στις 9 Αυγούστου του 1908 αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας με τον Πανελλήνιο Όμιλο Αθηνών ενάντια στην ομάδα των Άγγλων αξιωματικών του πολεμικού πλοίου Διάνα με ισόπαλο σκορ 2-2, αποτέλεσμα που υπήρξε μη αναμενόμενο καθώς η διαφορά κλάσης των αγγλικών ομάδων ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1908 ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών με κορυφαίο το Γιώργο Καλαφάτη κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο. Μάλιστα, στον τελικό σημείωσε 3 γκολ. Ο Π.Ο.Α. αναδείχθηκε για την ίδια σεζόν (1908-1909) και πρωταθλητής Ελλάδας στις 30 Νοεμβρίου του 1908 με το Γιώργο Καλαφάτη αρχηγό στη σύνθεσή του.
Η στιγμή της ίδρυσης του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Ομίλου
Ο ΠΟΑ κατακτά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του ΣΕΓΑΣ το φθινόπωρο του 1910, ενώ η νέα ομάδα του Καλαφάτη εθεωρείτο παρακλάδι του ΠΟΑ. Το 1911, μετά τη λήξη της τιμωρίας του ΣΕΓΑΣ, υπό το όνομα Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος, η ομάδα του Καλαφάτη μπορούσε να συνεχίσει αυτόνομα την πορεία της και να αποκοπεί και επισήμως από τον ΠΟΑ, ο οποίος στη συνέχεια απορροφήθηκε από το Γουδί και προέκυψε ο Αθηναϊκός Σύλλογος Ποδοσφαιρίσεως ή Νέο Γουδί. Με την αρωγή του Καλαφάτη ο ΠΠΟ ενισχύεται με μεταγραφές, κορυφαίες εκ των οποίων ήταν οι Κωνσταντινουπολίτες Μιχάλης Ρόκκος και Μιχάλης Παπάζογλου.
Το Φεβρουάριο του 1911, ενώ βρισκόταν ακόμα σε τιμωρία, διοργανώνει τουρνουά ποδοσφαίρου και το κατακτά. Στις 4 Δεκεμβρίου του 1911 ο Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος, αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας σημειώνοντας μια εμφατική νίκη απέναντι στην ισχυρή ομάδα του Πειραϊκού Συνδέσμου με σκορ 10-2. Ο Καλαφάτης είχε καταφέρει για μια ακόμη φορά να οδηγήσει το σύλλογό του στην κορυφή. Μετά την αποχώρηση του Τζον Σίριλ Κάμπελ ο Καλαφάτης ανέλαβε και την προπόνηση της ομάδας για τα επόμενα έτη.
Τα άλλα τμήματα που ίδρυσε
Η κίνηση αυτή ήταν πολύ σημαντική για τον ΠΠΑΟ καθώς ήταν πλέον σε θέση να καλλιεργήσει την ίδια χρονιά, εκτός του τμήματος στίβου, και το τμήμα βόλεϊ, από το 1922 το τμήμα μπάσκετ και από το 1924 το τμήμα πινγκ πονγκ. Ο Καλαφάτης υπήρξε παράλληλα και αθλητής των νεοσύστατων ομάδων μπάσκετ και βόλεϊ του ΠΠΑΟ. Έφερε ακόμα στην Ελλάδα βιβλία με κανονισμούς για το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ και έτσι άρχισε μια γόνιμη περίοδος για τον ομαδικό αθλητισμό στην Ελλάδα. Το 1922 στο Παναθηναϊκό Στάδιο δόθηκε ο πρώτος αγώνας μπάσκετ ελληνικών ομάδων ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη ΧΑΝΘ. Μέλη της πρώτης αυτής ομάδας υπήρξαν οι μεγάλες μορφές του συλλόγου Καλαφάτης, Νικολαΐδης και Πανουργιάς.
Η μέρα που έφυγε από την ζωή
Ο επίλογος της ζωής του γράφτηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1964 στο Ναυτικό Νοσοκομείο. Ο Γεώργιος Καλαφάτης προδόθηκε από την καρδιά του. Μια από τις τελευταίες επιθυμίες του, ήταν στην επιτύμβια στήλη του να χαραχτεί ένα πράσινο τριφύλλι, κάτι που έγινε.
Ο Γεώργιος Καλαφάτης έμεινε στην ιστορία ως αυτός που έδωσε πνοή στον μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας, στον Παναθηναϊκό.
Πηγή: Sport DNA