Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Φιλέρη

Μεταξύ σοβαρού και αστείου μετά το ρεσιτάλ του Εβαν Φουρνιέ στο ΣΕΦ, κόντρα στη Φενέρ, ειπώθηκε ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να ευχαριστήσει τον οπαδό του Πανιωνίου, που από τα court seats της Γλυφάδας, μπρίζωσε τον Γάλλο στη Γλυφάδα και έγινε το έλα να δεις. Ο σταρ των “ερυθρολεύκων” ήξερε ότι παραφέρθηκε, παρασύρθηκε και όπως παραδέχθηκε στο SPORT24 άφησε την ομάδα του αβοήθητη. Για όλα αυτά και φυσικά επειδή βρισκόμαστε, πλέον, στην τελική ευθεία της χρονιάς ο Φουρνιέ έκανε μια εκκωφαντική εμφάνιση στην γενικά σαρωτική εμφάνιση και νίκη της ομάδας του κόντρα στην πρωτοπόρο Φενέρ.

Όπως σημείωσαν όλοι, ο 33χρονος άσος έκανε ρεκόρ καριέρας, σκοράροντας 36 πόντους. Στην Ευρωλίγκα, εννοείται. Γιατί κανονικά το ρεκόρ καριέρας του Φουρνιέ είναι 41 πόντοι. Τόσους είχε βάλει στις 7 Ιανουαρίου 2022, όταν με 10/14 τρίποντα και φορώντας τη φανέλα των Νικς ήταν ο πρωταγωνιστής στο 108-105 κόντρα στους Μπόστον Σέλτικς.

Καμιά φορά μας διαφεύγει, επειδή τον βλέπουμε πλέον στα μέρη μας, πόσο σημαντικός ΝΒΑερ ήταν στην καριέρα του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Με μέσο όρο καριέρας 13.2π στα 704 παιχνίδια του επαγγελματικού πρωταθλήματος, ο Φουρνιέ είναι μια τεράστια προσωπικότητα κι ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους όλων των εποχών.

Ο Ολυμπιακός είναι πολύ τυχερός που διαθέτει ένα τέτοιο παίκτη στο ρόστερ του. Ένα σκόρερ περιωπής και όχι μόνο. Ο Γάλλος με την αλγερινή καταγωγή τα δίνει όλα πάνω στο παρκέ. Φέτος δεν έχει κανένα πρόβλημα να έρχεται από τον πάγκο. Η συνέντευξή του στην “Εκίπ” για τη μεγάλη κουβέντα με τον Ντόρσεϊ, μετά το ματς κόντρα στην Μπαρτσελόνα και την απόφαση να μην ξεκινάει βασικός. Κανένα πρόβλημα.

Ο Φουρνιέ ξέρει ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στον Ολυμπιακό, όχι μόνο γιατί σκοράρει. Παίζει άμυνες, κλέβει μπάλες, κάνει βουτιές, βάζοντας το κορμί και τα χέρια του για το καλό της ομάδας, με την οποία δέθηκε λες και αντί για το Παρίσι γεννήθηκε στα Καμίνια ή στα Μανιάτικα. Ένας μαχητής, ένας τεράστιος παίκτης, που αποδέχεται και την αποστολή του. Να κερδίσει με τον Ολυμπιακό την Ευρωλίγκα και μετά να αποσυρθεί από τα γήπεδα.

Το … μονό με τον Τάκερ

Ήταν απολαυστικός ο Γάλλος. Στο πρώτο ημίχρονο, μπαίνοντας στη θέση του καλά κλεισμένου από την άμυνα της Φενέρ, Τάιλερ Ντόρσεϊ, έδωσε το σύνθημα για να γυρίσει το ματς ο Ολυμπιακός, που στην πρώτη περίοδο είχε δεχθεί σχεδόν 30 πόντους. Πρώτα από την άμυνα και μετά από τις φλόγες που πέταγε στην επίθεση, τελειώνοντας με 17π και 7/10 σουτ (5/7δ, 2/3τρ).

Με τον Ντόρσεϊ να παίζει σε ολόκληρη την τρίτη περίοδο, ο Φουρνιέ πήρε τις ανάσες του και μπήκε στο τελευταίο δεκάλεπτο για να τελειώσει την παρτίδα. Ή το μονό με τον Χόρτον Τάκερ, αν προτιμάτε. O γκαρντ-οδοστρωτήρας της Φενέρ, με επίσης ξεχωριστή καριέρα στο ΝΒΑ (όχι σαν του Φουρνιέ, βέβαια) κρατούσε όρθια την τουρκική ομάδα, σκοράροντας σε περίπου 11 λεπτά τους 20 από τους συνολικά 34 πόντους της ομάδας του.

Κάποια στιγμή έμοιαζε να παίζει μόνος του με συνεχόμενους πόντους, σε ένα απαράμιλλο ρεσιτάλ, που εν τέλει σκέπασε η εκτυφλωτική τελευταία περίοδος του Φουρνιέ. Ο Ολυμπιακός έφτασε τους 104π στο τέλος, με 30 στην τελευταία περίοδο, οι 19 εκ των οποίων ήρθαν από τα χέρια του Γάλλου σταρ. Έβαλε απίθανα καλάθια και βέβαια γνώρισε την αποθέωση από το κοινό που έτσι κι αλλιώς τον λατρεύει.

Ο Γουόκαπ σερβίρει…

Ο Ολυμπιακός απέναντι στην καλύτερη αμυντική ομάδα της Ευρωλίγκας, ξεπέρασε τους 100 πόντους. Τελείωσε το ματς με … 81.1% δίποντα. Στο δεύτερο ημίχρονο έχασε μόλις δυο σουτ (14/16) ενώ ανέβασε και τα ποσοστά του στα τρίποντα έχοντας 6/13.

Όλα αυτά, γιατί η μπάλα κυκλοφορούσε όσο καλύτερα γινόταν. Οι “ερυθρόλευκοι” είναι η καλύτερη ομάδα στις ασίστ σε όλη τη διοργάνωση. Αν σκεφτεί κανείς ότι για τις 25 τελικές πάσες που μοίρασαν, έκαναν μόλις 7 λάθη, καταλαβαίνει κανείς γιατί νίκησαν με +14 πόντους.

Ο Τόμας Γουόκαπ ήταν η … γενεσιουργός αιτία για το μπάσκετ του Ολυμπιακού, όπως έχει ονομαστεί το στυλ που λάνσαρε ο Γιώργος Μπαρτζώκας πριν από έξι χρόνια, με βασικό εργαλείο τον Τεξανό γκαρντ. Κόντρα στη Φενέρ έκανε ένα κλασικό ματς Γουόκαπ, με 11 ασίστ, μηδέν λάθη, ατέλειωτο κυνηγητό στην άμυνα και στο τέλος για κερασάκι στην τούρτα 7π στο δεύτερο ημίχρονο.

Η ισορροπία για την καλύτερη επίθεση

Με τον Σάσα Βεζένκοβ να επιστρέφει σε φουλ φόρμα, έχοντας 24π με 10/11 σουτ, ο Ολυμπιακός ξαναβρήκε τις σταθερές του και μετά από τα πρώτα πέντε-οκτώ λεπτά, όπου η Φενέρ έβρισκε διαρκώς το ελεύθερο σουτ (τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με 6/10 τρ και 9/15τρ) βρήκε και διαστήματα σπουδαίας άμυνας.

Οι Τούρκοι έβαλαν σχεδόν 30 πόντους στην πρώτη περίοδο και στα υπόλοιπα τριάντα λεπτά άλλους 57. Ο Τάκερ ήταν ένας διαρκής πονοκέφαλος, αλλά η υπόλοιπη επίθεση της Φενέρ μπλοκαρίστηκε από την σκληρή άμυνα με αλλαγές του Ολυμπιακού.

Και κάπως έτσι ήρθε μια ακόμη κατοστάρα. Ο Ολυμπιακός καταρρίπτει και το μύθο της επίθεσης που πάντα δυσκολεύεται, αφού όχι μόνο σκοράρει κατά μέσο όρο τους περισσότερους πόντους στη φετινή Ευρωλίγκα, μαζί με τη Βαλένθια (90.6) έχει όμως και τον καλύτερο μ.ο ανά κατοχή και το κορυφαίο επιθετικό rating.

Ο Ολυμπιακός έβαλε 56π στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά όλα ξεκινούσαν από την πίεση στον αντίπαλο (17π από τα λάθη της Φενέρ) που πλέον δεν έβρισκε διέξοδο για ελεύθερα σουτ (5/13τρ).

Έτοιμος για το πλεονέκτημα

Η νίκη πανηγυρίστηκε από ομάδα και κόσμο, ήταν πολύ σημαντική γιατί συνδυάστηκε με εξαιρετικό μπάσκετ και απέναντι στην κορυφαία ίσως ομάδα της χρονιάς. Δεν ήταν, βέβαια, η πλήρης Φενέρ αφού εκτός των αναγκαστικών απόντων (Ντε Κολό, Σίλβα) που τον Δεκέμβριο όταν ήταν να διεξαχθεί το ματς δεν είχαν φορέσει ακόμα τα κιτρινόμαυρα, δεν έπαιξαν στο ΣΕΦ, δυο πολύ σημαντικοί παίκτες για τον Γιασικεβίτσιους (Μέλι, Χολ) ενώ έλειπε και ο Φινλανδός Γιάντουνεν.

Ναι, αλλά απουσίες είχε και ο Ολυμπιακός, από τον οποίο έλειπαν Τζόουνς και οι Τζόζεφ-Μόρις, που επίσης δεν θα έπαιζαν στο ματς του Δεκέμβρη.

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, οι 21 νίκες στις οποίες έφτασε τον βάζουν σχεδόν σίγουρα στην πρώτη εξάδα και τον στέλνουν κοντά στο αβαντάζ έδρας εν όψει πλέι-οφ. Αν γίνουν 22 την Πέμπτη εναντίον της Μπασκόνια, θα θέλει άλλες τρεις στα πέντε ματς που θα του μένουν για να εξασφαλιστεί.

Το σίγουρο είναι ότι ο Μπαρτζώκας και οι παίκτες του, αν και δεν απέφυγαν την κουτσουκέλα στο Μονακό, έχουν αντέξει στο σχεδόν εξοντωτικό πρόγραμμα και κυρίως παίζουν μπάσκετ, το οποίο προσφέρεται για ιαχές, πανηγύρια και πολλά χειροκροτήματα. Και τον Φουρνιέ σε έκσταση, φυσικά…

Πηγή: Sport24