Του Γιώργου Ζάκκα
Οι Μαϊάμι Χιτ της σεζόν 2020-2021 δεν έχουν την ίδια αίγλη, την ίδια λάμψη και τους ίδιους στόχους με την ομάδα που ο Έρικ Σποέλστρα κατέκτησε δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή στο ΝΒΑ (2012, 2013). Το «Big Three» των Λεμπρόν Τζέιμς, Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος αποτελεί… περασμένο μεγαλείο και το σύνολο δεν φαντάζει ικανό να διεκδικήσει μία τόσο σπουδαία διάκριση.
Ωστόσο, η μεταβατική περίοδος των Χιτ γίνεται με τον πλέον ομαλό τρόπο. Ο πιο βασικός λόγος αυτής της επιτυχίας είναι πως το δίδυμο Πατ Ράιλι (πρόεδρος) – Έρικ Σποέλστρα (προπονητής) κάνει στοχευμένες και πετυχημένες κινήσεις στην αγορά και το NBA Draft.
Φυσικά, όλοι στην Φλόριντα περιμένουν το καλοκαίρι του 2021 και τη free agency παικτών όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Σε περίπου ένα χρόνο από τώρα οι Χιτ θα τα παίξουν όλα για όλα και θα «τζογάρουν» σε ένα καλό φύλλο, έχοντας «χτίσει» νωρίτερα ένα ανταγωνιστικό ρόστερ. Αν ο Νο. 1 στόχος τους είναι να παρουσιάσουν ένα ελκυστικό πρότζεκτ στον επόμενο σούπερ σταρ που θα βγει στην αγορά, τότε ήδη τα πηγαίνουν περίφημα και… βάση σχεδίου.

Μέχρι τότε, όμως, οι Χιτ ούτε τα παρατούν, ούτε κάνουν tanking. Δομούν το ρόστερ τους κομμάτι – κομμάτι, ακριβοπληρώνουν τον Τζίμι Μπάτλερ και βάζουν στην ομάδα τους (έστω και για λίγο) παίκτες με την ποιότητα, τα τρία πρωταθλήματα και την σκληράδα του Αντρέ Ιγκουοντάλα.
Το Μαϊάμι ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 5η θέση της Ανατολής, όμως μπήκε ως φαβορί στη σειρά με την Ιντιάνα και ήδη προηγείται με 2-0. Σε θεωρητικό επίπεδο η χρονιά του θα ολοκληρωθεί στον Β’ Γύρο, όταν και θα πέσει πάνω στο… τείχος των Μιλγουόκι Μπακς. Fun fact: μέχρι τη διακοπή λόγω του κορωνοϊού μετρούσαν δύο νίκες απέναντι στα «ελάφια» του «Greek Freak» σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Όταν οι δύο ομάδες βρέθηκαν ξανά αντιμέτωπες στο Ορλάντο, οι Χιτ βρέθηκαν στο +17 στο ημίχρονο, αλλά οι Μπακς επέστρεψαν και γύρισαν το παιχνίδι. Σε μία ενδεχόμενη σειρά τους είναι δεδομένο πως το σύνολο του Μάικ Μπουντενχόλζερ είναι το φαβορί. Όμως, οι Χιτ αποδεικνύουν πως έχουν ό,τι χρειάζεται για να επανέλθουν τα επόμενα χρόνια στις κορυφαίες ομάδες της λίγκας.
Ο 50χρονος πια Σποέλστρα έχει την αναγνώριση όλων. Με δύο δαχτυλίδια στο βιογραφικό του, μία εξαιρετική συνεργασία με τους Λεμπρόν – Ουέιντ, ένα βραβείο του τεχνικού της χρονιάς και φημισμένες άμυνες ο κόουτς από το Ιλινόι έχει κερδίσει τον σεβασμό των συναδέλφων του, των διοικήσεων των ομάδων, των παικτών, των δημοσιογράφων και των οπαδών.
Φέτος, όμως, το δίδυμο Σποέλστρα – Ράιλι έχει ξεχωρίσει και για άλλον έναν λόγο: επειδή οι Μαϊάμι Χιτ, μια καλή ομάδα επιπέδου πλέι οφ που έχει ποικιλία στην επίθεση και παίζει σκληρή άμυνα βασίζει μεγάλο μέρος της επιτυχίας της σε τέσσερις παίκτες που παίρνουν συνολικά 10 εκατομμύρια δολάρια!
Για το ευρωπαϊκό μπάσκετ τα 10 εκατ. δολ. για τέσσερις παίκτες είναι ένα υπέρογκο ποσό, αλλά η πραγματικότητα στο ΝΒΑ είναι εντελώς διαφορετική. Για να έχεις με 10εκατ. δολ. τέσσερις αθλητές πρώτης γραμμής πρέπει ή να είσαι ο… Χάρι Χουντίνι, ένας διάσημος μάγος, που «εξαπατά» το κοινό του ή ένας άνθρωπος με ξεκάθαρο πλάνο, εξαιρετικούς συνεργάτες, περιβάλλον που μπορείς να δουλέψεις. Προφανώς, ο παράγοντας «τύχη» είναι η απαραίτητη χρυσόσκονη σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως είναι σαφές πως οι Χιτ δεν είναι απλά τυχεροί, ούτε κάνουν… μαγικά. Έχουν όραμα, έχουν νοοτροπία ομάδας που είναι tough to beat και βλέπουν τις επιλογές τους να αποδίδουν.
Η ομάδα από τη Φλόριντα δίνει 10 εκατομμύρια δολάρια για τέσσερις παίκτες, εκ των οποίων ο ένας είναι All Star και οι άλλοι τρεις βάζουν σχεδόν 15 πόντους ανά ματς. Wow. Οι τέσσερις περιπτώσεις θα αναλυθούν παρακάτω. Πριν πάμε σε αυτές, σκεφτείτε πως οι Σικάγο Μπουλς δίνουν τα ίδια χρήματα στον Τόμας Σατοράνσκι, οι Ντάλας Μάβερικς ξοδεύουν περισσότερα στον μπακ απ σέντερ τους, Ντουάιτ Πάουελ (10,2 εκατ. δολ.), οι Νιου Γιορκ Νικς χαλούν παραπάνω για τον Μο Χάρκλες των 7,2π. ανά ματς, ενώ οι Ντιτρόιτ Πίστονς έχουν επενδύσει 11,3 εκατ. δολ. στον Τόνι Σνελ. Στο μισθολόγιο των «Μαβς» υπάρχει ο Μάικλ Κιντ – Γκίλχριστ των 8,4π. ανά ματς, που παίρνει 13 εκατ., με τους Ατλάντα Χοκς από την μεριά τους να πληρώνουν τον δεύτερο/ τρίτο σέντερ τους (πια), Ντουέιν Ντέντμον με 13,3 εκατομμύρια. Η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί με πάρα πολλά ονόματα. Άλλωστε, στο ΝΒΑ 126 παίκτες παίρνουν παραπάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, αλλά δεν είναι αυτό το point του κειμένου.
Σε μία εποχή που οι ομάδες ξοδεύουν τεράστια ποσά και το salary cap έχει ανέβει σε ιστορικά ρεκόρ (προ κορωνοϊού), οι Χιτ μπόρεσαν με ένα σεβαστό, αλλά μικρό ποσό για τα δεδομένα της αγοράς του ΝΒΑ, να «χτίσουν» ένα μεγάλο ποσοστό του ρόστερ τους.
Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί οι τέσσερις παίκτες που έχουν δώσει τέτοιο βάθος στο ρόστερ της ομάδας από το Μαϊάμι και έχουν ήδη φέρει… πίσω τα χρήματα που παίρνουν;
Τάιλερ Χίρο – 3.640.200$

Πέρασε μία σεζόν στο φημισμένο Kentucky υπό τις οδηγίες του Τζον Καλιπάρι και «εκτοξεύτηκε» στο Νο. 13 του περσινού draft. Ο γεννημένος το 2000 σούτινγκ γκαρντ από το Μιλγουόκι είναι ένας «θανατηφόρος» σουτέρ, που από πολλούς θεωρούταν μονοδιάστατος μπαίνοντας στο ΝΒΑ. Στη rookie χρονιά του τα έβαλε με τα… θηρία και είχε 13,5 πόντους, 4,1 ριμπάουντ και 2,2 ασίστ ανά ματς.
Στη «φούσκα» ο Σποέλστρα του έδωσε χρόνο και στη θέση «1», δείχνοντας πως θέλει να βάλει νέα στοιχεία στο παιχνίδι του. Ούτως ή άλλως, έχει και τις ικανότητες και τον χρόνο για να βελτιωθεί. Οι Χιτ μπορούν να τον κρατήσουν για 2+2 χρόνια με το συμβόλαιο του 1ου γύρου του Draft, του οποίου οι απολαβές φτάνουν έως τα 5,7εκατ. δολ. την 4η σεζόν. Μέχρι και το 2022-2023 στο Μαϊάμι γνωρίζουν πως μπορούν να έχουν έναν εξαιρετικό σουτέρ με πολύ μικρό κόστος. «Θέλει να φέρει το πρωτάθλημα στην πόλη και νομίζω πως θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο Μπάτλερ για τον νεαρό συμπαίκτη του, τον οποίον έχει υπό την προστασία του. Σημείωση: στο Ορλάντο ο 20χρονος έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος rookie των Χιτ που σημειώνει 30 πόντους ερχόμενος από τον πάγκο.
Tyler Herro is going off. First 30 piece for the Heat rookie ? pic.twitter.com/A1EgzhsZ9N
— Bleacher Report (@BleacherReport) August 13, 2020
Μπαμ Αντεμπάγιο – 3.454.080$

Στα 23 του χρόνια ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ – σέντερ, που έχει ρίζες από την Νιγηρία, λογίζεται πλέον ως ένας από τους κορυφαίους ψηλούς στο ΝΒΑ. Το παιχνίδι του έχει μεγάλη ποικιλία: σκοράρει χωρίς να παίρνει πολλές προσπάθειες, μαζεύει τα ριμπάουντ σαν στραγάλια, βρίσκει τους ελεύθερους συμπαίκτες του και «βλέπει» όλα τα κοψίματά τους και ενώ έχει ύψος 2,06μ. δημιουργικά μοιάζει με πλέι μέικερ. Ταυτόχρονα, προστατεύει το καλάθι της ομάδας του και μετράει 1,3 κοψίματα κατά μέσο όρο. Την τρέχουσα σεζόν έχει 15,9 πόντους, 10,2 ριμπάουντ (8ος ριμπάουντερ της λίγκας) και 5,1 ασίστ ανά ματς και έφτασε μέχρι το All Star Game για πρώτη φορά στην καριέρα του. Πρόκειται για τον 2ο μικρότερο ηλιακά παίκτη που τελειώνει την κανονική περίοδο με 15π.-10ρ.-5ασ. Επιλέχθηκε στο Νο. 14 του NBA Draft 2017, από το οποίο μόλις τρεις παίκτες έχουν προφτάσει να γίνουν All Stars: ο ίδιος, ο Τζέισον Τέιτουμ των Μπόστον Σέλτικς και τον Ντόνοβαν Μίτσελ των Ντένβερ Νάγκετς.
Την επόμενη σεζόν θα πάρει 5,1 εκατομμύρια δολάρια, καθώς θα βαδίζει στον 4ο χρόνο του rookie συμβολαίου του και το καλοκαίρι του ’21 οι Χιτ θα προσπαθήσουν να τον «δέσουν». Αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό είναι πολύ πιθανό να βρει μια τεράστια πρόταση. Είναι μόλις ο 10ος στη λίστα με τις απολαβές των παικτών της ομάδας του φέτος και έχει μπει στην κουβέντα για max συμβόλαιο. Οι Χιτ, πάντως, δεν προτίθενται να του το δώσουν (ακόμα) καθώς θέλουν χώρο για έναν σταρ, όπως γράψαμε νωρίτερα. Παρεμπιπτόντως, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θαυμάζει την εξέλιξή του και οι δυο τους εκπροσωπούνται από τον ίδιο ατζέντη, τον Άλεξ Σαράτση της Octagon. Ένας All Star παίκτης που είδε 254 (!) αθλητές να παίρνουν περισσότερα από εκείνον τη σεζόν 2019-2020. Το front office των Χιτ πέτυχε διάνα. Όταν δε δέχτηκε κριτική πριν από λίγες μέρες, ο 50χρονος προπονητής του βγήκε μπροστά και τα έβαλε με όλους. «Όλοι έχουν μια άποψη. Ο Αντεμπάγιο κάνει τα σωστά πράγματα για την ομάδα μας και μόνο αυτό μετράει. Όλα τα άλλα ξέρετε πού πρέπει να τα βάλετε», είπε ο Σποέλστρα.
Last night, Bam Adebayo clinched season averages of 15 PPG, 10 RPG and 5 APG.
Adebayo is now the 2nd-youngest player in NBA history to have a 15-10-5 season, trailing only Oscar Robertson.
H/T @EliasSports pic.twitter.com/ObnypgB9Hm
— ESPN Stats & Info (@ESPNStatsInfo) August 13, 2020
Κέντρικ Ναν – 1.416.852$

Αν υπήρχε βραβείο για τον «παίκτη αποκάλυψη» της χρονιάς ο 25χρονος κόμπο γκαρντ από το Σικάγο θα το κέρδιζε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ύστερα από μια σεζόν στην G-League οι Χιτ έδωσαν στον Ναν μία ευκαιρία με μίνιμουμ συμβόλαιο την άνοιξη του 2019 και εκείνος την άρπαξε από τα μαλλιά, βάζοντας 40 πόντους σε αγώνα της preseason με τους Χιούστον Ρόκετς. Έδειξε απευθείας πως μπορεί να είναι ένα πολύ καλό fit στο μπάσκετ που θέλει να παίξει ο Σποέλστρα και ξεκίνησε σε 67 παιχνίδια, αποτελώντας τον βασικό πλέι μέικερ της ομάδας. Ήρθε από το… πουθενά, καθώς στην τάξη του draft του 2018 δεν είχε επιλεχθεί μέσα στα 60 ονόματα. Όμως, ολοκλήρωσε τη regular season με 15,3 πόντους, 2,7 ριμπάουντ και 3,3 ασίστ κατά μέσο όρο. Μάλιστα, το Μαϊάμι τον έχει υπογράψει με διετές συμβόλαιο, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να τον έχει και την επόμενη περίοδο, έναντι 1,6εκατ. δολαρίων.
Στα πλέι οφ ο Ναν δεν αγωνίζεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Αποχώρησε από τη «φούσκα» για προσωπικούς λόγους στις αρχές Αυγούστου, όμως στις ΗΠΑ γραφόταν πως θα επιστρέψει για τα πλέι οφ. Προς το παρόν, δίπλα στο όνομά του υπάρχουν πάντα τρία γράμματα το τελευταίο διάστημα: DNP. Η ιστορία του είναι λογικό να προκαλεί έκπληξη. Ωστόσο, κάποιοι σημειώνουν πως μακροπρόθεσμα οι Χιτ μπορεί να βγουν κερδισμένοι από όλο αυτό, με τον παίκτη να δικαιούται μικρότερο συμβόλαιο μελλοντικά (το 2021 δηλαδή), αν δεν πληροί τα κριτήρια του starter. Δίχως αμφιβολία, γύρω του πλανάται ένα πέπλο μυστηρίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτά που έκανε όλη τη σεζόν με μόλις 1,4εκατ. δολ. στον τραπεζικό του λογαριασμό μόνο απαρατήρητα δεν πέρασαν, βάζοντάς τον ακόμα και στη συζήτηση για τον κορυφαίο rookie της χρονιάς.
Kendrick Nunn dropped a game-high 33 to push Miami to an 18-1 record at home.
Is he your ROY? (via @MiamiHEAT)pic.twitter.com/imBGHYIk78
— SLAM (@SLAMonline) January 16, 2020
Ντάνκαν Ρόμπινσον – 1.416.852$

Έδωσε την αφορμή για το συγκεκριμένο αφιέρωμα αφού τα ξημερώματα της Παρασκευής (21/8) έβαλε 24 πόντους στην άμυνα των Πέισερς, έχοντας 7/8 τρίποντα. Βλέπετε, στην καραντίνα επικοινώνησε αρκετές φορές με τον Ρέτζι Μίλερ και προσπάθησε να αποκτήσει στοιχεία του παιχνιδιού και της σκέψης του. Στα 26 του χρόνια θυμίζει την ιστορία του Ναν, καθώς και ο ίδιος δεν έγινε draft το ’18 ύστερα από μια τετραετία στο NCAA με το Williams και το Michigan. Οι άνθρωποι των Χιτ τον… τσίμπησαν για το Summer League, στο οποίο τον είδαν να έχει 58% στο τρίποντο και του έδωσαν την ευκαιρία να «ψηθεί» στην αναπτυξιακή λίγκα. Όταν ήταν πια έτοιμος τον κάλεσαν στην πρώτη ομάδα και τους είπε «ευχαριστώ» έχοντας 13,5 πόντους, 3,2 ριμπάουντ και 1,4 ασίστ ανά ματς στη regular season φέτος. Και εκείνος παίρνει το μίνιμουμ συμβόλαιο και η ομάδα μπορεί να τον κρατήσει για άλλη μία σεζόν με μία μικρή αύξηση των 200χιλ. (1,6εκατ. δολ). Τι σημαίνουν τα 1,4εκατ. δολ. τον χρόνο σε συμβόλαιο ομάδας του ΝΒΑ; Πως 428 παίκτες συνολικά στην λίγκα λαμβάνουν περισσότερα από εκείνον.
Κάποιοι μπορεί να μην τον ήξεραν καν. Βασικά, οι περισσότεροι δεν τον ήξεραν καν πριν από μια διετία. Με τις επιδόσεις του ο ίδιος φρόντισε να τον μάθουν όλοι. Μάλιστα, τη φετινή σεζόν ξεπέρασε τους «Splash Brothers» σε μία στατιστική κατηγορία: τα cach-and-shoot τρίποντα, στα οποία μέτρησε 46,2%. Ο άνθρωπος είναι… δολοφόνος πίσω από τα 7,25μ. Στον αγώνα με τους Πέισερς έγινε ο 2ος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ μετά τον Ρόμπερτ Χόρι που βάζει 7+ τρίποντα, χωρίς να έχει πάρει έστω μία προσπάθεια για δίποντο σε αγώνα των πλέι οφ. Για τους φίλους των videogames: το rating του στο ΝΒΑ 2Κ20 ήταν μόλις 67. Κι όμως, έφτασε να είναι ένας παίκτης που «πυροβολεί» σε πλέι οφ του «μαγικού κόσμου».
This is how good Duncan Robinson ishttps://t.co/S85DaO2BED pic.twitter.com/YxVVVqeOZV
— Kirk Goldsberry (@kirkgoldsberry) August 17, 2020
Οι Χιτ φέτος έχουν στο ρόστερ τους όσα στοιχεία χρειάζεται μία ομάδα για να παίξει καλά στα πλέι οφ. Έναν καλό προπονητή (Έρικ Σποέλστρα), έναν σούπερ σταρ που είναι ικανός για τα πάντα (Τζίμι Μπάτλερ), έναν ανερχόμενο All Star (Μπαμ Αντεμπάγιο), έναν βετεράνο που δίνει το παράδειγμα στα αποδυτήρια και στο παρκέ (Αντρέ Ιγκουοντάλα), έναν έμπειρο γκαρντ που έχει δοκιμαστεί σε δύσκολες συνθήκες (Γκόραν Ντράγκιτς), έναν σκληρό τύπο που παίζει «σκυλίσια» άμυνα (Τζέι Κράουντερ) και πλήθος σκόρερ για όλες τις περιστάσεις (Κέντρικ Ναν, Τάιλερ Χίρο, Ντάνκαν Ρόμπινσον).
Η λογική λέει πως στον επόμενο γύρο το εμπόδιο των Μιλγουόκι Μπακς θα είναι πολύ μεγάλο για εκείνους. Όμως, όπως και να ‘χει, η σεζόν στο Μαϊάμι είναι πετυχημένη, το πλάνο προχωράει και οι Σποέλστρα – Ράιλι αναδεικνύουν παίκτες με χαμηλά συμβόλαια είτε μέσω του draft σαν τον Αντεμπάγιο και τον Χίρο, είτε κάνοντάς τους αθλητές πρώτης γραμμής, αφού πρώτα ήταν στα… αζήτητα, όπως ο Ναν και ο Ρόμπινσον.
Όπως γράφτηκε και στο Twitter, σε ένα «τιτίβισμα» που έγινε viral, πολλά μπορούν να αλλάξουν σε μία σεζόν.
«Πριν από αυτή τη σεζόν…
– Ο Αντεμπάγιο δεν ήταν στο Top 15 των σέντερ της λίγκας.
– Ο Τζίμι Μπάτλερ δεν θεωρούταν “νικητής”, καθώς πήγαινε στο Μαϊάμι.
– Κάποιοι πίστεψαν πως οι Χιτ επέλεξαν τον Χίρο πολύ ψηλά στο draft.
– Ο Κέντρικ Ναν και ο Ντάνκαν Ρόμπινσον ήταν άγνωστοι.
Πολλά αλλάζουν σε μια χρονιά».
Prior to this season…
– Bam Adebayo wasn’t a top 15 center.
– Jimmy Butler wasn’t considered a “winner” for coming to Miami.
– Tyler Herro was picked “too early.”
– Kendrick Nunn and Duncan Robinson weren’t known.
A lot can change in a year— Brady Hawk (@MiamiHawk607) August 20, 2020
Πηγή: Sport DNA