Επιλογή Σελίδας



Του Mark White

Το full-back γίνεται μια ολοένα και πιο σημαντική πλευρά του παιχνιδιού – ρίξτε μια ματιά στις επιλογές μας για τους κορυφαίους αριστερούς μπακ στον πλανήτη Γη αυτή τη στιγμή!

10. Alphonso Davies (Bayern München)

Ο Alphonso Davies μπορεί να είναι μόνο 19 χρονών, μπορεί να μην είναι καν φυσικός αριστερός μπακ και μπορεί να έχει προσανατολιστεί στη θέση αυτή επειδή μια αμυντική κρίση στη Bayern München έχει «χώσει» τον David Alaba στο κέντρο της άμυνας – αλλά ήδη αποδεικνύει τον εαυτό του ως ένα από τα καλύτερα full-back στην Ευρώπη. Ο Davies είναι ένας εξαιρετικός χειριστής της μπάλας και ανεβαίνει για να υποστηρίξει το παιχνίδι όταν η Bayern επιτίθεται, όπως είναι τα φυσικά του ένστικτα. Αφού πρωταγωνίστησε στην Bundesliga αυτή τη σεζόν και έκανε μια εξαιρετική εμφάνιση εναντίον της Chelsea στο Champions League, οι άνθρωποι αρχίζουν να σηκώνονται και να σημειώνουν τον νεαρό Καναδό.

9. Ben Chilwell (Leicester City)

Η Leicester είχε μια εξαιρετική σεζόν, με τα δύο από τα καλύτερα highlights της να είναι ο Ricardo Perreira στο δεξί άκρο της άμυνας και ο Ben Chilwell στην αντίθετη πλευρά. Ο Chilwell, ιδιαίτερα, έχει τραβήξει πολλή προσοχή από μερικά από τα παραδοσιακά μεγάλα αγόρια της Premier League, με τους ανθρώπους της Manchester City να φαίνεται ότι ενδιαφέρονται για την υπογραφή του. Ο Chilwell δεν είναι μόνο καλός στο να ανεβαίνει, ο Harvey Barnes έχει βοηθηθεί σε μεγάλο βαθμό έχοντας μια επικάλυψη από τον Chilwell αυτή τη σεζόν. Ο 23χρονος είναι επίσης εξαιρετικός αμυντικός. Είναι υπέροχος στη μετάβαση του παιχνιδιού, και μαζί με τον Çağlar Söyüncü και τον Jonny Evans, έχουν σχηματίσει μία από τις πιο επιβλητικές αμυντικές τετράδες στην Πρέμιερ Λιγκ.

8. Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund)

Με τους Ricardo Pereira και João Cancelo διαθέσιμους, η Πορτογαλία έχει μια πλούσια επιλογή όσον αφορά τα full-back. Ο γεννημένος στη Γαλλία Raphaël Guerreiro είναι μια επιπλέον σταθερή επιλογή στην αριστερή πλευρά της άμυνας και ήταν σε εξαιρετική φόρμα με τη Borussia Dortmund αυτή τη σεζόν. Ο Guerreiro είχε αναπτυχθεί ως μέσος για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Signal Iduna Park, αλλά τώρα στα 26 του, βρήκε ένα σπίτι για τον εαυτό του στο αριστερό άκρο της άμυνας υπό τον Lucien Favre. Είναι ένας πασέρ με αυτοπεποίθηση, υποστηρίζει καλά τις επιθέσεις και έχει εξαιρετική αντοχή. Ο Guerreiro είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα μέλη της πλευράς του Dortmund και μόλις πλησιάζει στο ζενίθ του.

7. Juan Bernat (Paris Saint Germain)

Ένας άλλος αριστερός μπακ που απολάμβανε ένα φεγγάρι στη Γερμανία, ο Juan Bernat υπογράφηκε από τον Pep Guardiola στη Bayern München από τη Valencia. Τώρα στην Paris Saint-Germain με τον Thomas Tuchel, ο Ισπανός εκθρόνισε τον Layvin Kurzawa από τη διαμάχη της πρώτης επιλογής και εξασφάλισε μια κανονική θέση στο πλάι. Ένας μετατρεπόμενος αριστερός εξτρέμ, ο Bernat έχει το ένστικτο να προχωρά όποτε μπορεί για να υποστηρίξει τους Neymar και Kylian Mbappé στην Paris Saint Germain. Έχοντας συνεργαστεί με τον Guardiola σε μια φάση της καριέρας του, όπου άρχισε να πειραματίζεται με τα full-back λίγο περισσότερο – το Καταλανικό αφεντικό χρησιμοποιούσε συχνά τον Philipp Lahm στη μεσαία γραμμή και άρχισε να αντιστρέφει τα full-back του προκειμένου να ωθήσει τους μεσαίους προς τα εμπρός – ο Bernat έχει αποκομίσει έτσι περισσότερη σφαιρική κατανόηση του παιχνιδιού. Το παιχνίδι του Tuchel βασίζεται σε έξυπνους παίκτες που μπορούν να παίξουν μια ποικιλία συστημάτων και ο Bernat είναι ένας τέτοιος παίκτης που είναι ικανός να αριστεύσει σε μια πληθώρα καταστάσεων.

6. David Alaba (Bayern München)

Έπαιξε στο κέντρο, ήταν ένας πλήρης μέσος και δεδομένης της πρόσφατης κατάστασης της Bayern με τους τραυματισμούς, από καραμπόλα μετατοπίστηκε στο κέντρο της άμυνας μαζί με τον Jérôme Boateng. Όμως όλοι γνωρίζουν τον David Alaba ως αριστερό μπακ και φυσικά εξακολουθεί να είναι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Η αίσθηση της θέσης του Alaba, η διορατικότητα και η ικανότητά του να διαλύει τις αντίπαλες επιθέσεις, είναι ο φθόνος πολλών μέσων, πόσο μάλλον των αριστερών μπακ. Ο Αυστριακός είναι ένας από τους πιο συνεπής ποδοσφαιριστές στην Bundesliga εδώ και χρόνια και συνδέεται συστηματικά με μετακινήσεις προς την Arsenal, τη Barcelona και την Chelsea. Μπορεί να είναι σέντερ μπακ προς το παρόν, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας παγκόσμιας κλάσης αριστερός μπακ για όλους.

5. Marcelo (Real Madrid)

Ο Marcelo ήταν το κλειδί για το «Three peat» της Real Madrid. Οι «Blancos» είχαν τη δυνατότητα να γεμίσουν τη μεσαία γραμμή στα μεγάλα παιχνίδια στο Champions League, με τον Βραζιλιάνο αριστερό μπακ να λεηλατεί προς τα εμπρός για να υποστηρίξει την επίθεση με ακριβείς μπαλιές προς τη μέση και είναι ένας από τους πιο πολυτελείς παίκτες στην πρώτη επαφή που έχει δει ποτέ το ποδόσφαιρο. Ο 31χρονος μπορεί να δείχνει σημάδια καθίζησης πλέον, αλλά εξακολουθεί να είναι μια δύναμη της φύσης στην αριστερά πλευρά της Real Madrid. Ο Marcelo διαθέτει έναν από τους καλύτερους «κινητήρες» του παιχνιδιού και εξακολουθεί να προσφέρει στην Real μια επιπλέον επιλογή επίθεσης όταν εκείνη έχει την κατοχή. Είναι αναμφισβήτητα ο κορυφαίος όλων των εποχών στη θέση του.

4. Ferland Mendy (Real Madrid)

Από το ένα στο αριστερό μπακ της Real Madrid στο άλλο, ο αντικαταστάτης του Marcelo, Ferland Mendy, έχει προκαλέσει κύματα από την ένταξή του στο Bernabéu το περασμένο καλοκαίρι από τη Lyon. Ο Mendy είναι ταλαντούχος αμυντικός, είναι παθιασμένος και έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει μια χρήσιμη επικάλυψη για τη Real. Ο 24χρονος εξακολουθεί να μαθαίνει τη Real επίσης. Είναι αρκετά καλός εδώ και χρόνια και είναι ήδη ένας από τους φωτεινούς «σπινθήρες» της σεζόν. Με τον Eden Hazard επίσης μπροστά του, ο Mendy θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια σταθερή συνεργασία κάτω από την αριστερή πλευρά της Real, όταν ο Βέλγος επιστρέψει από τον τραυματισμό του.

3. Alex Sandro (Juventus)

Στον Maurizio Sarri αρέσει τα full back του να ανεβαίνουν ψηλά στο γήπεδο και να υποστηρίζουν την επίθεση, ενώ οι κεντρικοί αμυντικοί να παίζουν από το πίσω μέρος και να μετακινούν την μπάλα κάθετα. Το αφεντικό της Juventus αναμφισβήτητα, δεν είχε ποτέ ένα αριστερό μπακ τόσο πλήρες, όσο ο Alex Sandro. Ο Sandro είναι ένας σπουδαίος αμυντικός, εξαιρετικός στο transition και μια χρήσιμη επιλογή στην αριστερή πτέρυγα. Συνδυάζεται καλά με τον Cristiano Ronaldo στην ομάδα της Juve και όποτε ο Aaron Ramsey μπαίνει στο πλάι – και ο Sarri επιλέγει να ανασχηματίσει σε 4-3-1-2, με τον Ουαλό ως trequartista πίσω από τους δύο πρώτους – Η Μεγάλη Κυρία βασίζεται στον Sandro για το πλάτος του στα πλάγια. Ο Βραζιλιάνος είναι ένας από τους πιο πολυπόθητους αμυντικούς στη Serie A εδώ και χρόνια και με μια επιπλέον καλή σεζόν κάτω από τα «σκέλια» του, η Juventus θα αντιμετωπίσει άλλη μία μάχη για να τον κρατήσει όταν θα ανοίξει το παράθυρο μεταγραφών.

2. Andrew Robertson (Liverpool)

Το αριστερό μπακ ήταν ένα ζήτημα εδώ και πολύ καιρό για τον Jürgen Klopp, ο οποίος πέρασε μια σεζόν χρησιμοποιώντας τον James Milner ως αυτοδίδακτο αμυντικό. Από τότε που η Liverpool υπέγραψε τον Andrew Robertson, η αμυντική τετράδα έχει γίνει η δύναμη της ομάδας με τον Σκοτσέζο και τον Trent Alexander Arnold στο αντίθετο πλευρό, όχι μόνο να αποδεικνύουν ότι είναι ικανοί αμυντικοί, αλλά να γίνονται τεράστιες πηγές δημιουργικότητας από τα πλάγια. Ο Robertson -ο καλύτερος αμυντικός των δύο- έχει καθιερωθεί ως αρχηγός της χώρας του και ως ο καλύτερος αριστερός οπισθοφύλακας στο πρωτάθλημα σε μόλις δυόμισι σεζόν στη Liverpool. Ο 26χρονος κατέγραψε 11 ασίστ στην Premier League την περασμένη σεζόν, καθώς οι Reds συγκέντρωσαν 95 πόντους.

1. Jordi Alba (Bracelona)

Ο Jordi Alba ξεκίνησε την καριέρα του στη φημισμένη ακαδημία «La Masia» της Βαρκελώνης, αλλά απελευθερώθηκε όταν ήταν νέος. Αφού έδειξε στη Barca τι της έλειπε όταν ήταν στη Valencia, ο Alba επέστρεψε στο Camp Nou το 2012 -και από τότε δεν έχει ξανακοιτάξει πίσω. Σε μια ομάδα που αποτελείται από τους Lionel Messi, Frenkie De Jong και Antoine Griezmann, ο Alba δεν είναι το πιο λαμπερό αστέρι στην ομάδα, αλλά η συνέπειά του τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν εκπληκτική, με τη Barcelona να μην έχει πραγματικά ένα back-up για εκείνον την τελευταία σεζόν. Ο Alba έχει καθιερωθεί ως επιβλητικός αμυντικός και ως μια επιλογή στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, με τους περισσότερους συλλόγους να βάζουν έναν επιπλέον επιτιθέμενο να τον αντιμετωπίσει, αποδεικνύοντας τον εαυτό του ως το πληρέστατο full-back για το club και τη χώρα.

Πηγή: Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This