Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Ηταν γενναιόδωρος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην ημέρα γενεθλίων της ομάδας του. Πρόσφερε στον Παναθηναϊκό τις ιδανικές συνθήκες για τρίποντο στο «Γ. Καραϊσκάκης» και αυτή τη φορά οι Πράσινοι δεν πέταξαν την ευκαιρία. Ο Ολυμπιακός δεν είχε την τύχη του ΟΦΗ που έβλεπε τα γκολ να χάνονται το ένα μετά το άλλο. Πέντε καλές φάσεις δημιούργησε ο Παναθηναϊκός, στις τρεις σκόραρε. Και θα μπορούσε πάλι να «αυτοκτονήσει» ίσως στο μοναδικό λάθος (όχι αποκλειστικά δικό του, αλλά ΚΑΙ δικό του) του Αράο, όταν ο Ναβάρο αστόχησε για το 2-1 στην πιο καθοριστική (έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς) φάση της αναμέτρησης.

Η τραγική για τον Ολυμπιακό επιλογή του Ναβάρο αντί του Τσικίνιο και το καταστροφικό 4-4-2 αντί του του 4-3-3 φάνηκε από το πρώτο 15λεπτο πόσο ταίριαζε σ’ αυτόν τον Παναθηναϊκό. Φάνηκε, διότι οι Πράσινοι δεν είχαν μόνο την υπεροπλία στη μεσαία γραμμή (με Μπακασέτα και με Μπερνάρ σε πολλές περιπτώσεις, μαζί με Τσέριν – Ρουμπέν), αλλά και τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις περισσότερες ερυθρόλευκες απόπειρες επίθεσης, εφόσον η πλειονότητά τους ήταν – να το πούμε λαϊκά – οι γιόμες προς Ελ Καμπί – Ναβάρο και… ό,τι γίνει. Ο Ολυμπιακός πήρε λόγω Πέρεθ – Τσέριν ελάχιστες δεύτερες μπάλες, συνεπώς οι κίνδυνοι για τον Παναθηναϊκό ήταν πλέον τρεις, όλοι σε ατομικό επίπεδο: ο Ποντένσε, ο Ροντινέι και ο Μασούρας. Τον Μασούρα τον εξαφάνισε ο Μλαντένοβιτς στο κορυφαίο επιθετικά και αμυντικά παιχνίδι του στον Παναθηναϊκό. Ο Ποντένσε έκανε ό,τι ήθελε την πράσινη άμυνα στο α’ ημίχρονο, αλλά πήρε πολύ λίγες φορές τη μπάλα. Και ο Ροντινέι έκανε επίσης υπέροχο πρώτο ημίχρονο επιθετικά, όμως η δεξιά πτέρυγα του Ολυμπιακού αποδείχθηκε – και δεν είναι η πρώτη φορά – η αχίλλειος πτέρνα του, καθώς ο Παναθηναϊκός όχι μόνο την είχε στοχεύσει, αλλά τελικά την λάβωσε δις και πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα.

Ο Μεντιλίμπαρ πήρε τρία ρίσκα που δεν του βγήκαν (Ναβάρο, Μασούρας, πολλά ανεβάσματα του Ροντινέι) και ο Ολυμπιακός το πλήρωσε ακριβά, καθώς απέναντί του είχε αυτή τη φορά έναν διαβασμένο, καλά προετοιμασμένο Παναθηναϊκό. Είχε κυρίως έναν Παναθηναϊκό με πολλούς παίκτες σε καλή μέρα. Με απόδοση ίση ή ανώτερη του εφετινού μέσου όρου καθενός: τον Αράο και τον Ακαϊντίν, σίγουρα τον Μλαντένοβιτς, ασφαλώς τον Μπακασέτα και εμφανώς τους MVPs, Iωαννίδη και Μπερνάρ που συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και στα τρία γκολ! Ειδικά ο Ιωαννίδης υπήρχαν στιγμές που έδειχνε να παίζει σε πολύ κατώτερου του επιπέδου του πια, ντέρμπι και πρωτάθλημα…

Ο Παναθηναϊκός νίκησε καθαρά, νίκησε με ανατροπή, νίκησε με αρνητική διαιτησία, νίκησε επειδή είχε πίστη στο πλάνο του και επιμονή μετά το 1-0. Επειδή για πολλοστή φορά σε ντέρμπι επί Τερίμ έδειξε χαρακτήρα. Αλλά πάντα είναι επικίνδυνος μην πάρουν τα μυαλά του αέρα, όπως μετά το 0-1 του Κυπέλλου στην Τούμπα, όπου πάλι ο αντίπαλος προπονητής είχε κάνει σπουδαίο δώρο στο Τριφύλλι, με rotation και τους μισούς αναπληρωματικούς στην ενδεκάδα του.

H επόμενη μέρα για τους «αιώνιους»

Τα οφέλη της χθεσινής νίκης είναι τεράστια για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος ασφαλώς δεν ευνοείται από τη διακοπή του πρωταθλήματος (έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα μόνο για τον ΠΑΟΚ είναι απόλυτα χρήσιμη και απαραίτητη). Πέραν, ασφαλώς, του ότι γλίτωσε τη γκρίνια οπαδών και media σε περίπτωση αποτυχίας, ο Παναθηναϊκός ανέκτησε την αυτοπεποίθησή του και εφόσον μείωσε την απόσταση από την κορυφή, αύξησε και τις πιθανότητές του για τίτλο. Ας μην ξεχνάμε πως αν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο με τους Μπακασέτα – Ιωαννίδη στην Εθνική ομάδα ή κάποια ατυχία στις προπονήσεις του «Γ. Καλαφάτης», ο Τερίμ θα έχει για πρώτη φορά στην επανεκκίνηση του πρωταθλήματος άπαντες παρόντες: και τον Γεντβάι και τον Χουάνκαρ και τον Σένκεφελντ και τον Βαγιαννίδη. Πιθανότατα και τον Ντραγκόφσκι.

Όμως αυτό δεν αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας. Αλλωστε, είναι πολλάκις αποδεδειγμένο ότι ο Παναθηναϊκός επί Τερίμ είναι «ασανσέρ». Ικανός για όλα. Για το καλύτερο και το χειρότερο. Για νίκες στην Τούμπα, στο «Γ. Καραϊσκάκης», παραλίγο και στην OPAP Arena, αλλά και για ισοπαλίες με ΟΦΗ και Λαμία, για εντός έδρας ήττα από τον Ατρόμητο, για απογοητευτικές εμφανίσεις όπως στη ρεβάνς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ και εναντίον της Κηφισιάς.

Εδρα; Μόνο η ΑΕΚ!

Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι να μην επαναπαυτεί στα ματς με τον Αρη και τη Λαμία θεωρώντας ότι θα είναι… εύκολα (είναι, άλλωστε, ο μοναδικός από το Βig-4 που έχασε πόντους από αμφότερους στη regular season!), αλλά και να βρει στα αποδυτήριά του τον τρόπο με τον οποίο πνευματικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά θα αντιμετωπίσει την πίεση της Λεωφόρου. Δεν είναι συμπτωματικό αυτό που συμβαίνει εφέτος (μόνο μία εντός έδρας νίκη σε ντέρμπι, καλύτερες εμφανίσεις και αποτελέσματα στα εκτός έδρας ντέρμπι), διότι απλούστατα του συνέβη και πέρυσι, αν θυμηθούμε τι συνέβη στα play off! Με διαφορετικό προπονητή, με κάποιους διαφορετικούς παίκτες, αλλά με το ίδιο βάρος του «πρέπει» για το πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός λυγίζει πιο εύκολα στη Λεωφόρο. Και ομάδα που λυγίζει στην πίεση, δεν έχει πολλές πιθανότητες να σηκώσει την κούπα.

Εδώ που τα λέμε, συμβαίνει και σ’ άλλους: 4/4 εντός έδρας ήττες εφέτος ο Ολυμπιακός στα ντέρμπι (απίστευτο, πιθανώς να μην έχει ξανασυμβεί στην 99χρονη ιστορία του!), μόνο μία νίκη ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα, όπου ηττήθηκε και από τον Αρη! Να, ένας επιπλέον λόγος που η ΑΕΚ είναι φαβορί για το “back to back” πρωτάθλημα…

Οσο για τον Ολυμπιακό; Τίποτα δεν έχει χαθεί οριστικά, η απόσταση είναι μόλις πέντε βαθμοί από την πρωτοπόρο ΑΕΚ. Χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Μπορεί κάλλιστα να πάει στην OPAP Arena να κάνει «διπλό» (άλλωστε, μόνο αυτός το έχει καταφέρει!) και να κάνει όλο το πρωτάθλημα άνω – κάτω! Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρει την ισορροπία του, η οποία ξεκινά από την όσο το δυνατόν καλύτερη αμυντική λειτουργία. Και επειδή ο Μπιανκόν, ο Ρέτσος, ο Ντόι, και ο Αμπι δεν πρόκειται να μεταμορφωθούν αίφνης σε κλώνους του Μέλμπεργκ, ο Μεντιλίμπαρ καλείται να επαναφέρει άμεσα το 4-3-3, να βάλει σιγά – σιγά στο παιχνίδι τον Αλεξανδρόπουλο και να επανασυντονίσει την ενδεκάδα του με Φορτούνη – Ροντινέι, Ορτέγα – Ποντένσε και τρεις χαφ που θα «δαγκώνουν». Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί και πάλι να… στείλει μια κρότου – λάμψης α λα Τούμπα, μα στα ντέρμπι δύσκολα θα παίρνει τα τρίποντα που χρειάζεται για να φτάσει στην πρώτη θέση…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This