Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Θα μπορούσε ο Γιάννης Αλαφούζος να το είχε κάνει στο 15θήμερο της διακοπής του πρωταθλήματος. Οπως είχε απολύσει τον Γιοβάνοβιτς τα Χριστούγεννα, να απολύσει τον Τερίμ το Πάσχα, μετά τις δυο ήττες του Παναθηναϊκού από την ΑΕΚ και τον Αρη που έθαψαν τις όποιες ελπίδες του Τριφυλλιού για τον τίτλο. Από τότε, άλλωστε, είχε αποτύχει ο Τούρκος κόουτς που πήγε στο Κορωπί για να… στέψει πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό και ο οποίος – σύμφωνα με τα λόγια του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην Athens Voice – του είχε πει «έρχομαι για έξι μήνες και αν δεν πάρω το πρωτάθλημα θα φύγω»…

Δεν το έκανε τότε ο Aλαφούζος, το έκανε χθες, μια μέρα μετά την τεσσάρα από τον ΠΑΟΚ. Για να… σώσει ό,τι σώζεται με τον Ολυμπιακό και με τον Αρη στον τελικό. Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα. Ξανά και ξανά…

Ο Ολυμπιακός παιδεύτηκε, αλλά τη βρήκε την… άκρη του με τον Μεντιλίμπαρ, τον οποίο εμπιστεύτηκε και στήριξε με ποδοσφαιρικά κριτήρια μετά από την τριάρα από τον Παναθηναϊκό και την τεσσάρα από τη Μακάμπι μέσα σε τέσσερις μέρες.

Η ΑΕΚ ακόμα κι αν το χάσει το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια της, ασφαλώς και θα εμπιστευτεί την επόμενη μέρα της στον άνθρωπο ο οποίος μαζί με το τιμ του κατάφερε να τη μεταμορφώσει πέρυσι μετά από τους πρώτους τρεις μήνες, να παρουσιάσει κάτι ολόφρεσκο και μοντέρνο στο ελληνικό πρωτάθλημα (πέρυσι) όπως είχε κάνει κάποτε ο Ερνέστο Βαλβέρδε και μαζί του να κατακτήσει το νταμπλ στην πρώτη και αλησμόνητη σεζόν της OPAP Arena. Αν θελήσει ο ίδιος ο Αλμέιδα να φύγει είναι άλλο… καπέλο: η ΑΕΚ θα τον εμπιστευτεί.

Οπως είχε εμπιστευτεί πέρυσι ο ΠΑΟΚ τον Ραζβάν Λουτσέσκου, παρότι είχε αποτύχει σε όλα. Κατάρρευση στα play offs, ταπεινωτική ήττα με 2-0 από την ΑΕΚ που αγωνιζόταν από το 4 ‘ με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ρότα, πολύ κακό και «βαρύ» τέλος σεζόν για τον εφετινό επίδοξο πρωταθλητή. Τον εμπιστεύτηκε και δικαιώθηκε, διότι αυτό που κατάφερε εφέτος ο Λουτσέσκου ακόμα κι αν χάσει τον τίτλο στο «Κλεάνθης Βικελίδης» είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο δύσκολο απ’ αυτό που είχε καταφέρει το 2018, όταν είχε καλύτερο ρόστερ, πιο ακριβό ρόστερ και μόνο έναν ανταγωνιστή. Οχι τρεις, όπως εφέτος, που έφτασε ξανά στον προημιτελικό του Conference League.

O Παναθηναϊκός, αντιθέτως, δεν τον εμπιστεύτηκε εφέτος τον Γιοβάνοβιτς. Ο Γιάννης Αλαφούζος τον εμπιστεύτηκε την πρώτη σεζόν παρά τις δέκα ήττες του Παναθηναϊκού. Και δικαιώθηκε, διότι εκείνος ο Παναθηναϊκός ήταν η καλύτερη ομάδα των play offs και τροπαιούχος στον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Τον εμπιστεύτηκε και τη δεύτερη σεζόν, παρότι -λόγω και εξωγενών παραγόντων σύμφωνα και με τον Αλαφούζο- έχασε ένα πρωτάθλημα στο οποίο (τελείως ανέλπιστα!) ήταν φαβορί από τη λήξη του πρώτου γύρου. Παρότι ο Ιβάν – το ξέρουν όλοι, το έλεγε και ο ίδιος – ήταν πολύ «δύσκολος» στις μεταγραφές.

«Ηταν κουρασμένο το πράγμα. Είχαµε αρχίσει να ψάχνουµε από τον Οκτώβριο για διαθέσιµους προπονητές, γιατί έβλεπα ότι το πράγµα είχε αρχίσει να κακοφορµίζει. Έβλεπα ότι στα δύσκολα παιχνίδια δεν είχαµε την ορµή και το πάθος που θα χρειαζόµασταν για να προσπαθήσουµε να κερδίσουµε» είπε προσφάτως στην “Athens Voice” ο Γιάννης Αλαφούζος για την απόλυση του Σέρβου τεχνικού. Τι είχε κάνει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ο Παναθηναϊκός; Είχε μία ισοπαλία και μια ήττα στα δύο εντός έδρας ντέρμπι εναντίον του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ αντίστοιχα, είχε αποκλείσει τη Μαρσέιγ και ήταν δεύτερος στον όμιλο του Europa League με τέσσερις βαθμούς στις πρώτες τρεις αγωνιστικές…

«Είναι ηγέτης ο Τερίμ» είχε πει στην ίδια συνέντευξη που είχε δοθεί πριν από το ματς με τον Αρη στη regular season (2-0 στις 28 Φεβρουαρίου), αμέσως μετά από τις δυο σερί εντός έδρας γκέλες εναντίον της Λαμίας και της Κηφισιάς. Του είχε πει και ότι έχει «100 κιλά α@@@δια» τη βραδιά της πρόκρισης επί του Ολυμπιακού στα πέναλτι. Τρομερά πράγματα τα οποία δεν είχαν συμβεί ποτέ στον Παναθηναϊκό (ούτε επί Αλαφούζου), αλλά… χάνονταν μέσα στην πανηγυρική ατμόσφαιρα μιας πραγματικά απίστευτης πρόκρισης.

«Πήγα ανήµερα τα Χριστούγεννα, 25 Δεκεµβρίου, στο γραφείο του Ατζούν στην Τουρκία και είδα τον κύριο Τερίµ. Μου άρεσε πάρα πολύ σαν χαρακτήρας και η ενέργεια που εξέπεµπε. Δέχτηκε λόγω της µεσολάβησης και του Ατζούν» είχε πει στην Athens Voice ο Γιάννης Αλαφούζος. Προσέλαβε τον Τερίμ με κριτήριο τα λόγια του Ατζούν, το βαρύ (παλιό) βιογραφικό του και την… ενέργεια που εξέπεμπε. Και ο Παναθηναϊκός το πλήρωσε πανάκριβα. Διότι ο κόουτς Φατίχ θα γυρίσει ως Imparator στην Πόλη με τις κόρες και τα εγγονάκια του, αλλά ο Παναθηναϊκός στη θητεία του δεν έχασε μόνο το πρωτάθλημα.

Εχασε πολλά άλλα στη δομή της ομάδας, στην ταυτότητα της ομάδας, στο πρεστίζ της ομάδας, στα βήματα προόδου που είχε κάνει σε πολλά επίπεδα. Θα περάσει καιρός για να καταλάβει ο Γιάννης Αλαφούζος ότι ο Γιοβάνοβιτς δεν ήταν ο τέλειος coach αλλά ήταν για τον Παναθηναϊκό more than a coach. Τώρα, θα πάει πιθανότατα με τον Χρήστο Κόντη ως «υπηρεσιακό» στα δυο τελευταία ματς και… βλέπουμε, αφού μέσα σε πέντε μήνες υποβίβασε το status του από Νο 2 σε Νο 4 του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παρεμπιπτόντως, καλύτερη περίπτωση από τον Κόντη σ’ αυτό το χρονικό σημείο δεν θα μπορούσε να βρει ο Παναθηναϊκός…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This