Επιλογή Σελίδας

Ο πρώην διαιτητής, Γιάννης Σταυρίδης, μίλησε για τους Έλληνες διαιτητές, το επίπεδο του VAR στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο Metropolis 95,5 FM και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» ο Κατερινιώτης, πρώην διεθνής ρέφερι:

Για τους Έλληνες διαιτητές:

«Πιστεύω ότι οι Έλληνες διαιτητές έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Έχουν επαναπαυθεί. Θέλουν να σφυρίζουν τον πρώτο με τον τελευταίο και νομίζουν είναι το παιχνίδι της ζωής τους. Αν τους ενδιέφερε θα ήθελαν να κοιτάξουν λίγο παραπέρα. Αν δεν τους πειράζει να έρχονται οι ξένοι να σφυρίζουν τα δύσκολα παιχνίδια τα μεγάλα και να σφυρίζουν τα… σκουπίδια, τι άλλο να πω;».

Για το αν διακατέχονται από φόβο:

«Όταν ήταν να έρθει το VAR είπα ότι γενικώς το VAR θα είναι, μην πω καταστροφή, αλλά γενικώς σε παγκόσμιο επίπεδο το ποδόσφαιρο πάει να τυποποιηθεί. Βλέπουμε προβλήματα σε υποανάπτυκτες ποδοσφαιρικά χώρες που δεν ξέρουν τη χρήση του VAR να γίνονται αυτά τα προβλήματα».

Για την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων:

«Στο Ελληνικό πρωτάθλημα ακόμη είναι σε πρωτογενές επίπεδο η εκμάθηση των διαιτητών για το VAR. Αυτό το πράγμα θέλει χρονικό διάστημα. Σαν έναν διαιτητή για παράδειγμα, δεν μπορείς να τον πάρεις μετά τη σχολή να τον βάλεις σε ματς Γ Εθνικής. Πρέπει πρώτα να πάει στα τοπικά».

Για το ότι μέσα από τους διαλόγους του Παπαπέτρου με το VAR φάνηκε πως δεν είναι εκπαιδευμένοι οι διαιτητές:

«Δεν χρειάζεται ντε και καλά να βγάλουν στη φόρα τους διαλόγους. Αυτός που κάθεται στο VAR πρέπει πηγαίνοντας ο διαιτητής να δει τη φάση, να έχει τα δεδομένα να βοηθήσει τον διαιτητή. Όχι να πηγαίνει ο διαιτητής να ζητάει τα ριπλέι».

Για τη φάση στο Ηράκλειο:

«Από τη στιγμή που προηγείται το οφσάιντ είναι σωστή η απόφαση. Επειδή έχω παίξει ποδόσφαιρο, δεν έγινα διαιτητής μόνο από το βιβλίο, έχω «ματώσει» και ιδρώσει στο γήπεδο, αυτό είναι το πιο σωστό. Να βγει η ΚΕΔ επίσημα όπως ο κ. Κλάτενμπεργκ, να πει κάποια πράγματα για τον κανονισμό, ώστε να λέμε όλοι όσοι βλέπουμε ποδόσφαιρο, είναι ή δεν είναι».

Για το αν είναι ικανοποιημένος από την παρουσία του Κλάτενμπεργκ:

«Δεν μασάω τα λόγια μου. Περίμενα να είναι πιο καθαρές οι αποφάσεις και όσα λέει. Σε κάποια πράγματα δεν είναι τόσο «καθαρός» και λίγο… μασάει τα λόγια του. Έτσι κρύβονται και πίσω από τα λόγια του κάποιες φορές οι διαιτητές. Για να πάει μπροστά η διαιτησία, όπως βάλλεται, πρέπει να βγαίνουν άνθρωποι να λένε είναι μαύρο ή άσπρο. Δεν υπάρχει γκρίζο».

Για το αν μέσω VAR κρίνονται υπερβολικά και σε… χιλιοστά οι περιπτώσεις:

«Το VAR μπήκε για να… ψειρίσουμε όλα αυτά τα πράγματα, για να βοηθήσει τον διαιτητή. Όχι για να δημιουργήσει προβλήματα. Στο ελληνικό πρωτάθλημα βλέπουμε ότι δημιουργεί προβλήματα. Πρέπει η ΚΕΔ να μάθει στους διαιτητές ποια είναι η βοήθεια του VAR και ποια βοήθεια δίνει στους διαιτητές. Εμείς βλέπουμε να ζητάει ο διαιτητής να τον κατευθύνει ο διαιτητής VAR. Γι’ αυτό βλέπουμε 4-5 λεπτά το αποτέλεσμα μιας απόφασης για το VAR. Εδώ επίσης όλοι… πέφτουν πάνω στον διαιτητή και του ζητούν το λόγο. Είναι κάποια πράγματα που δεν πρέπει να περιμένουμε τον ξένο να έρθει να μας τα μάθει. Υπάρχουν εν ενεργεία διαιτητές να μάθουν 5 πράγματα στους νέους».

Για τα πέναλτι στον αγώνα του ΠΑΟΚ:

«Κάποιοι λένε τα πράγματα ανάλογα με τον οργανισμό που δουλεύουν και τους συμφέρει. Δεν υπάρχει… λίγο έγκυος ή πολύ έγκυος. Του πατάει το πόδι. Θα βάλουμε δυναμόμετρο αν του πάτησε πολύ το πόδι ή λίγο; Μπορεί να ξέρει ο διαιτητής από τα 15 μέτρα αν έβαλε πολύ δύναμη ή όχι; Τι θα μπει μπασκετικό πέναλτι…».

Για το μεγαλύτερο λάθος του ιδίου όταν ήταν εν ενεργεία διαιτητής:

«Είχα βγει και ζήτησα συγγνώμη σε αγώνα ΠΑΟΚ-Άρη. Είχα μπροστά μου ποδοσφαιριστές και δεν βοηθήθηκε από τους βοηθούς μου. Έδωσα πλάγιο άουτ και τελικά υπήρχε κόκκινη κάρτα».

πηγή: metrosport.gr