Επιλογή Σελίδας


Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και απαραίτητα ιχνοστοιχεία στη διατροφή μας.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικός;

Είναι απαραίτητος για το σώμα μας διότι:

  • Βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου στα μυϊκά μας κύτταρα αφού αποτελεί μέρος της μυοσφαιρίνης.
  • Είναι δομικό συστατικό πολλών ενζύμων και ορμονών που συμμετέχουν σε διάφορες διεργασίες του σώματος.
  • Εμπλέκεται στη σύνθεση και τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και της μυελίνης, άρα επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία.
  • Είναι απαραίτητος για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στα τρόφιμα τον συναντάμε σε δύο μορφές:

  • Αιμικός, που περιέχεται στο κόκκινο κρέας, στα ψάρια και τα πουλερικά και απορροφάται σε μεγαλύτερο ποσοστό από το σώμα.
  • Μη αιμικός σίδηρος, που περιέχεται στα όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά, αυγά και απορροφάται σε χαμηλότερο ποσοστό από το σώμα.

Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου:

  • Αποφύγετε να καταναλώνετε τσάι ή καφέ μαζί ή κοντά στα γεύματα διότι μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Για καλύτερη απορρόφηση συνδυάστε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C. Για παράδειγμα μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι στο κρέας, πιπεριές στις φακές ή να πιείτε μία πορτοκαλάδα μαζί με το γεύμα σας.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, τυρί) 2 ώρες πριν, κατά τη διάρκεια του γεύματος και 2 ώρες μετά. Το ασβέστιο ανταγωνίζεται με το σίδηρο οπότε δεν γίνεται σωστή απορρόφησή του τελευταίου από το σώμα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Λίνα Βαρακλιώτη – Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

Η Λίνα Βαρακλιώτη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με επιπλέον σπουδές και εξειδίκευση στη Διατροφική και Ψυχολογική Αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitionerin Eating Disorders & Obesity, NCFED).

Παρέχει τις υπηρεσίες της,στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο αλλά και μέσω online συνεδριών.

Έχει διδάξει Διαιτολογία στο ΔΙΕΚ Βόλου, είναι σύμβουλος σε θέματα διατροφής στο The Cactus Yoga Studio στο Βόλο και επιστημονικός συνεργάτης της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου & Θεσσαλίας.

Η αγάπη της για την εκπαίδευση την οδήγησε στην ολοκλήρωση του προγράμματος της ΑΣΠΑΙΤΕ για την πιστοποίηση Παιδαγωγικής & Διδακτικής Επάρκειας.

Επίσης είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων του ΕΟΠΠΕΠ.

Έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές εκπομπές, αρθρογραφεί σε sites και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και workshops σε συνεργασία με διάφορους φορείς όπως η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β΄ της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων) στα πλαίσια του προγράμματος «Ακαδημία Γονέων», τo πρόγραμμα Pint Of Science κ.ά.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Pin It on Pinterest

Shares
Share This