Επιλογή Σελίδας

Του Άλκη Τσαβδαρά

Άλματα προόδου για τον Τζουντ Μπέλιγκχαμ. Φαντάζει ως κάτι διαφορετικό από μία απλή μεταγραφή ενός 20χρονου. Ο Άγγλος άσος είναι μία ώριμη επιλογή για τη Ρεάλ Μαδρίτης, αν και η ηλικία του κάνει ορισμένους να διστάζουν. Κι’ όμως, το σχολείο της Ντόρτμουντ, δεν κάνει λάθος.

Η παρουσίαση του Τζουντ Μπέλιγκχαμ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (15/6). Ο διεθνής Άγγλος μέσος κόστισε 103 εκατ. ευρώ στη Ρεάλ Μαδρίτης και θα καταβάλλει ενδεχομένως άλλα 30,9, αναλόγως τα επιτεύγματα του 20χρονου με τους «μερένγκες». Η βαριά φανέλα με το νούμερο 5, που φέρνει σε όλους μας την εικόνα του Ζινεντίν Ζιντάν στο μυαλό, είναι έτοιμη να τιμηθεί. Ο Τζουντ, από την πλευρά του, αφήνει μία νότα αισιοδοξίας πώς μπορεί να μπει στα φαντεζί μονοπάτια του Γάλλου «μαέστρο». Όσο νωρίς κι’ αν είναι…

Αυτός άλλωστε ήταν και ο ρόλος στον οποίο εισήλθε στο Ντόρτμουντ. Η Μπορούσια αποτέλεσε το καλύτερο δυνατό σκαλοπάτι για τον τότε 17χρονο ψιλόλιγνο από το Στέρμπριτζ και την Μπέρμιγχαμ. Βήμα-βήμα ανέβηκε τα σκαλοπάτια της εξέλιξης, σε ένα κλαμπ που αν μη τι άλλο γνωρίζει πολύ καλά πώς να εκπαιδεύει και να πουλάει, με καθολική επιτυχία, ικανότατους ποδοσφαιριστές. Ήδη η υπάρχουσα ποιότητα του Τζουντ Γουίλιαμ Βίκτορ Μπέλιγκχαμ (πλήρες όνομά του) ήταν δεδομένη. Χρειάστηκε τριβή, ένταση, δύναμη, αντίληψη, στοιχεία ηγέτη, αυτοπεποίθηση, τσαγανό στα χρόνια της παρουσίας του στην Bundesliga.

Το γεγονός ότι το γερμανικό πρωτάθλημα γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλη μεγάλη Λίγκα να σμιλεύει σταρ είναι γνωστό. Σιγά μην της ξέφευγε ένα ακατέργαστο διαμάντι, όπως αυτό του διεθνή Άγγλου μέσου. Η δική της δουλειά πάνω στον Μπέλιγκχαμ, το δικό του ταλέντο και η ατελείωτη διάθεση για εκμάθηση των μυστικών του αθλήματος, τον εκτόξευσαν στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Η πόρτα της Εθνικής Αγγλίας άνοιξε διάπλατα. Το νεαρό της ηλικίας του δεν αποτέλεσε ποτέ εμπόδιο. Το αντίθετο. Ήταν ένα στοιχείο θαυμασμού για το πόσο γρήγορα αντιλαμβάνεται τις φάσεις, με ποιά άνεση ηγείται των Βεστφαλών – όχι κάποια μικρομεσαία ομάδα – από το Ντόρτμουντ, πώς έχει προσθέσει το γκολ στη φαρέτρα του.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι σίγουρα ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από το «καυτό» Signal Iduna Park. Σε επίπεδο ανταγωνισμού, στα Media, στις απαιτήσεις, στις φιλοδοξίες του κάθε ποδοσφαιριστή. Ως εκ των αρχηγών της Ντόρτμουντ, ο 20χρονος Τζουντ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη μάχη που θα δώσει για μία θέση στην 11άδα των «μπλάνκος». Η 6ετή συμφωνία με τη Ρεάλ εξασφαλίζει στον ίδιο ένα σχετικό χρονικό περιθώριο να προσαρμοστεί στην γκλαμουριά της πόλης και του κλαμπ. Παρακολουθόντας την πορεία του είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει σημαντικό κλειδί στα δρώμενα των Μαδριλένων. Βλέποντας ταυτόχρονα τα πόσα προσφέρουν ακόμα οι Κροος και Μόντριτς, η φανέλα βασικού δεν είναι δεδομένη.

Ο Κροος μίλησε πρόσφατα για την περίπτωση Αζάρ και τα πάμπολλα χρήματα που δαπανήθηκαν για εκείνον. Η ιστορία του Μπέλιγκχαμ είναι πιο ταπεινή, πιο φτωχό το μεγάλωμά του (σε οικονομικά μέσα αναφερόμαστε, όχι σε συναισθήματα και βιώματα), έτοιμος, ωστόσο, να κατακτήσει την κορυφή. Το αποχαιρετιστήριο μύνημά του για την Ντόρτμουντ προσθέτουν δείγματα εκτίμησης προς τον προηγούμενο εργοδότη του. Τον επόμενο τον διάλεξε εκείνος, το τόνισε και ο πρόεδρος, Φλορεντίνο Πέρεθ.

Το γιατί ο Τζουντ δεν έφυγε από την Μπέρμιγχαμ για ομάδα της Πρέμιερ, αλλά για το Ντόρτμουντ και τρία χρόνια αργότερα το δρομολόγιο της καριέρας του δεν έκανε στάση στην Αγγλία. Αυτό είναι «αλλού παπά ευαγγέλιο» και θα πρέπει να ρωτήσετε Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ και Τσέλσι.

Πηγή: BN Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This