Ο Δημήτρης Αχλατλής υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που έβγαλε το αιγινιώτικο ποδόσφαιρο και είχε ψηλά τον… δείκτη Dow Jones στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο με τις “μετοχές” του να είναι ιδιαίτερα “ανεβασμένες”, αφού με τις δύο μεταγραφές που πραγματοποίησε σε Δόξα Δράμας και Αναγέννηση Γιαννιτσών, έφερε ένα πολύ σεβαστό ποσό στο ταμείο του συλλόγου, αναδεικνυόμενος ίσως στον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή που μεταγράφηκε ποτέ από τον Αιγινιακό. Ο Αχλατής γεννήθηκε το 1968 και αμέσως έγινε βασικός παίκτης στην ομάδα του Αιγινίου. Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στον αγώνα του πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας της ΕΠΣ Πιερίας της αγωνιστικής περιόδου 1984-85 Αναγέννηση Κολινδρού – Αιγινιακός 2-4 με τον φέρελπι παίκτη να φοράει το Νο 10, έχοντας προπονητή τον Χρήστο Τριανταφυλλίδη, παλιό άσσο του συλλόγου. Ξεχώριζε για τα σπουδαία προσόντα του, με πιο κύριο την ταχύτητα. Πολύ γρήγορα έγινε το “μήλο της έριδος” πολλών ΠΑΕ, που τον “έβλεπαν” διαρκώς στους αγώνες. Ήταν από τους σημαντικότερους συντελεστές της ανοδικής πορείας της ομάδας, μετά τα “πέτρινα” χρόνια (1979-1985) του Αιγινιακού. Αλησμόνητο έχει μείνει στους φιλάθλους το “χρυσό” γκολ που πέτυχε στο μπαράζ σωτηρίας του Πολυκάστρου τον Ιούνιο του 1988, κόντρα στον Αχιλλέα Τριανδρίας (1-0), με το οποίο ο Αιγινιακός παρέμεινε στη Δ’ Εθνική (έπεφταν οι 14 από τις 20 ομάδες). Το ίδιο καλοκαίρι μεταγράφηκε στη Δόξα Δράμας, που αγωνιζόταν στην Α’ Εθνική κατηγορία και ήταν προσωπική επιλογή του αείμνηστου τεχνικού της, Γκέρντ Πρόκοπ (θα τον είχε πάρει στον Άρη, αλλά λίγο διάστημα πριν έφυγε στους Δραμινούς). Έπαιξε, ειδικά στην αρχή στη βασική ενδεκάδα, έχοντας πολύ καλή παρουσία.
Στη μεταγραφή του βοήθησε πολύ ο συντοπίτης Γιάννη Παπάζογλου, που δεν βρίσκεται τώρα στη ζωή (ήταν υπάλληλος στην Αγροτική Τράπεζα Δράμας και γνώριζε τον πρόεδρο της Δόξας κ. Βαμβακόπουλο). Την Επόμενη χρονιά, το 1989, γυρίζει στο Αιγίνιο, καθώς οι Δοξαίοι δεν εκπλήρωσαν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ελέω του κ. Τσιτσόπουλου (γνωστός σκληροπυρηνικός παράγοντας της Δόξας) και αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική (νεοφώτιστος ο Αιγινιακός), κάνοντας πολύ καλό πρωτάθλημα. Έτσι, στην μεταγραφική περίοδο του 1990, μεταπηδά στην Αναγέννηση Γιαννιτσών, ύστερα από απαίτηση του προπονητή της Γιώργου Φοιρού, που τον ήθελε υπερβολικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο τότε πρόεδρος της ομάδας αείμνηστος Ιωσηφίδης δαπάνησε ένα πολύ μεγάλο ποσό, για να τον εντάξει στη δύναμή της.
Στα Γιαννιτσά όχι μόνο καθιερώνεται, από την πρώτη στιγμή, αλλά συμβάλλει αποφασιστικά στην άνοδο της στη Β’ Εθνική (1991), ενώ αργότερα γίνεται αρχηγός των “κυανόλευκων”, στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της χώρας και ιδιαίτερα αγαπητός στους φιλάθλους. Μάλιστα, λόγω των πολλών τεχνικών χαρισμάτων που διαθέτει παίζει εκτός από επιθετικός, λίμπερο και δεξιός μπακ. Αγωνίζεται έως το 1996 στην ομάδα της Πέλλας και ύστερα μετακομίζει στην Κρήτη, όπου αγωνίζεται για λογαριασμό του ΑΟ. Χανίων (1996-98) και της ΑΕ Χανίων (1998-99) στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής κατηγορίας και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές. Στον ΑΟ Χανίων είχε συμπαίκτη τον τωρινό προπονητή του Ιωνικού Δημήτρη Σπανό. Στη συνέχεια, το 1999, επιστρέφει στην Αναγέννηση (συμμετέχει στη Δ’ Εθνική) και κλείνει την αξιοζήλευτη καριέρα του.
Πλούσιο ήταν το ποδοσφαιρικό “οδοιπορικό” του Δημήτρη Αχλατλή, ενός ποδοσφαιριστή που θα ήθελαν πολλές ομάδες να τον έχουν στις τάξεις τους. Από το 1990 ο Δημήτρης ζει μόνιμα στα Γιαννιτσά είναι παντρεμένος με την κυρία Κική Παπαδοπούλου, κόρη του παλιού παράγοντα της Αναγέννησης Νίκου Παπαδόπουλου, που έχει φύγει από την ζωή. Έχει ένα γιό, τον Χρήστο. Από το 2002 είναι κάτοχος Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη του Νομού.
Ποτέ δεν έκρυψε την μεγάλη του αγάπη για το Αιγίνιο και φυσικά τον Αιγινιακό που τον ανέδειξε.
Δημήτρης Αχλατλής – Γιώργος Καρανικόλας, σε χορό του Αιγινιακού το 2003
Εγκαίνια πρακτορείου ΠΡΟ – ΠΟ του Δημήτρη Αχλατλή το 2002, με τον κουμπάρο του και παλιά δόξα της Αναγέννησης, Πολυχρόνη Τσαλκιτζή και τον υπογράφοντα (δεξιά)
Αιγινιακός 1987-88