Επιλογή ΣελίδαςΤου Γιώργου Πετρίδη

Μπορεί ο κορωνοϊός να έβαλε τέλος στη φετινή σεζόν της ΕΚΟ Basket League, ωστόσο οι 20 αγωνιστικές που πραγματοποιήθηκαν άφησαν πολλά αξιοσημείωτα αποτελέσματα, γεγονότα, πρόσωπα και επιδόσεις. Ο Τζεχάιβα Φλόιντ που φόρεσε τη φανέλα της Λάρισας, κατάφερε να βάλει το όνομα του σε μία ξεχωριστή λίστα παικτών του ελληνικού επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης μετά το 2000 με μέσο όρο τουλάχιστον δύο κοψιμάτων, επίδοση στην οποία έφτασαν συνολικά 13 παίκτες. Το www.esake.gr παρουσιάζει αυτό το ρεκόρ, τη θέση που παίρνει στη σχετική λίστα αλλά και εκείνη των κορυφαίων μπλοκέρ στην ιστορία του Πρωταθλήματος σε απόλυτους αριθμούς.

Η τάπα δεν είναι μία απλή υπόθεση. Απαιτείται η συνύπαρξη στοιχείων όπως η αθλητικότητα, ο συγχρονισμός, η αλτικότητα και βέβαια η προσήλωση στην άμυνα, η διάθεση να κυνηγήσεις και να σταματήσεις το αντίπαλο σουτ. Ο Τζεχάιβα Φλόιντ επέδειξε αυτά τα στοιχεία στην πρώτη του σεζόν στην ΕΚΟ Basket League και οι 44 τάπες του -17 περισσότερες από τον δεύτερο της λίστας Άλεξ Ντέιβις του Ηρακλή- όχι μόνο του έδωσαν την πρωτιά στην κατηγορία αλλά τον τοποθέτησαν σε μία ξεχωριστή λίστα.

Ο Αμερικανός σέντερ έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης μετά το 2000 και τους Μπρεντ Πέτγουεϊ το 2012-13 και Ντι Τζέι Στέφενς το 2013-14 με μέσο όρο 2+ κοψιμάτων. Πρόκειται για μία επίδοση στην οποία έφτασαν άλλοι 12 παίκτες στο παρελθόν του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Το παράδοξο είναι ότι ο παίκτης της Λάρισας είχε μόλις μία τάπα στις έξι πρώτες αγωνιστικές για να κάνει 43 στις 14 που ακολούθησαν, με μέσο όρο δηλαδή σε αυτές 3,07. Κορυφαία επίδοση του ήταν εκείνη απέναντι στον Άρη στη Θεσσαλονίκη αφού σταμάτησε επτά αντίπαλα σουτ. Ήταν μία επίδοση που εκτός από ρεκόρ περιόδου ήταν και ρεκόρ οχταετίας στην ΕΚΟ Basket League.

Όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα, οι εποχές των μεγάλων μπλοκέρ φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Στη δεκαετία του ’90 κυριάρχησαν ο Στόγιαν Βράνκοβιτς και ο Παναγιώτης Φασούλας ενώ εμφανίστηκαν και άλλοι παίκτες με μεγάλη άνεση στα κοψίματα. Μετά το 2000 όμως οι επιδόσεις δύο κοψιμάτων κατά μέσο όρο, σχεδόν εξαφανίστηκαν με ελάχιστες εξαιρέσεις στις οποίες ανήκει και ο Φλόιντ.

Οι κορυφαίοι μπλοκέρ της ιστορίας

Η σεζόν που πέρασε ανέδειξε στην κατηγορία των κοψιμάτων μία ακόμη ξεχωριστή επίδοση. Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος με την τελευταία από τις συνολικά τέσσερις τάπες που έκανε στο φετινό Πρωτάθλημα, στις 4 Ιανουαρίου απέναντι στον Ηρακλή, έγινε μόλις ο 9ος παίκτης στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος που έφτασε τις 200. Οι συνολικές επιδόσεις του Παναγιώτη Φασούλα και του Στόγιαν Βράνκοβιτς παραμένουν πάντως απλησίαστες. Οι δύο κορυφαίοι μπλοκέρ της ΕΚΟ Basket League έχουν απόσταση 200+ κοψιμάτων από τους υπόλοιπους της σχετικής λίστας με τον Έλληνα σέντερ να έχει τα πρωτεία έναντι του Κροάτη, μετρώντας οχτώ περισσότερες τάπες (μετά το 1992) αλλά με 81 περισσότερα παιχνίδια (218 έναντι 137).

Τα «10άρια» Βράνκοβιτς και Σμρεκ

Τρία από τα επτά «triple-double» που καταγράφηκαν στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος -όταν και άρχισε η επίσημη καταγραφή στατιστικών του- είχαν ως ένα μέρος τους τις τάπες. Σημειώθηκαν μάλιστα στην ίδια σεζόν, στο 1992-93, δύο από τον Στόγιαν Βράνκοβιτς και ένα από τον Μάικ Σμρεκ. Ο Κροάτης και ο Καναδός κρατούν την κορυφαία επίδοση της μιας βραδιάς στην ιστορία του Πρωταθλήματος. Οι εννιά επιδόσεις 8+ κοψιμάτων…

Pin It on Pinterest

Shares
Share This