Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Ας βάλουμε τη συζήτηση στη βάση της περσινής, που ήταν η πιο “φτωχή” του σεζόν. Κατά τη διάρκεια αυτής ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ ήταν αποτελεσματικός στις 7 από τις 10 ενέργειές του στα παιχνίδια. Ήταν κατά 46.8% εύστοχος στις σέντρες που επιχείρησε (μ.ο. 2.25), ήταν κατά 75% αποτελεσματικός στις ντρίμπλες που επιχείρησε, κατά 55,7% αποτελεσματικός στις μονομαχίες και είχε κατά μέσο όρο 11.5 επανακτήσεις κατοχής της μπάλας – το 36,4% στο αντίπαλο μισό του τερέν.

Όταν κανείς ερμηνεύει τα στατιστικά δεδομένα ανάλυσης της απόδοσής του και παρακολουθεί μέσα από το Wyscout τις ενέργειές του στο περσινό γαλλικό πρωτάθλημα, σχηματίζει εύκολα την εντύπωση ότι ο Γάλλος διεθνής ακραίος αμυντικός είναι παραπάνω από αρκετός για το ελληνικό πρωτάθλημα ακόμη και στην “περσινή” κατάστασή του, που ήταν θεωρητικά η πιο μέτρια συγκριτικά με το παρελθόν του.

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η αξία που αγοράζει η ΑΕΚ με την απόκτηση του Τζιμπρίλ Σιντιμπέ. Προφανώς κανείς μετρά τις “εντυπώσεις”, δηλαδή την ευχαρίστηση που δημιουργεί στους οπαδούς η είδηση ότι η ομάδα τους αποκτά έναν ποδοσφαιριστή που ήταν μέλος της εθνικής ομάδας της Γαλλίας που κατέκτησε το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και προσθέτει την υπεραξία που σχετίζεται με την νοοτροπία της ομάδας. Ένας ποδοσφαιριστής με μεγάλες παραστάσεις, που υπήρξε πρωταθλητής σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, που παραμένει φιλόδοξος δεδομένου ότι ζητάει από τον εαυτό του να επιστρέψει στην εθνική, είναι μια παραπάνω από καλή επιρροή για την νοοτροπία της ομάδας.

Αποκτώντας τον Σιντιμπέ η ΑΕΚ βάζει στο τερέν ακόμη έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να της δώσει στοιχεία που έχει ανάγκη προκειμένου να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις δύσκολες καταστάσεις παιχνιδιού. Δηλαδή αποκτά έναν παίκτη πάνω στον οποίο μπορεί να ποντάρει για να ανασυντάσσεται και να ξεπερνά τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργούνται όταν μια ομάδα βρίσκεται πίσω στο σκορ ή νιώθει ότι το ματς της “στραβώνει”.

Κοντά σε όλα τα παραπάνω όμως υπάρχει και κάποια παραπάνω από σημαντικό αγωνιστικά στοιχεία. Βλέποντας κανείς το παιχνίδι του Σιντιμπέ σκέφτεται ότι η ΑΕΚ βάζει στο ρόστερ της έναν δεξιό μπακ που έχει καλή σέντρα – είτε πρόκειται για συρτή σέντρα είτε για μια σέντρα στο δεύτερο δοκάρι. Το ίδιο κρίσιμο για το δικό της παιχνίδι και ειδικά τις αμυντικές μεταβάσεις όμως είναι και το στοιχείο της ταχύτητας. Με τον Σιντιμπέ, η ΑΕΚ αποκτά έναν αμυντικό που μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά ως μέλος μιας αμυντικής γραμμής που ανεβαίνει ψηλά στο τερέν. Αυτό το στοιχείο δεν το είχε κάποιος από τους αμυντικούς που χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα ο Ματίας Αλμέιδα.

Θεωρητικά αρκεί και το γυμνό μάτι για να σου δημιουργήσει την αίσθηση ότι εφόσον έρχεται με διάθεση στην Ελλάδα και παραμένει φιλόδοξος ο Σιντιμπέ είναι ικανός να “κάνει τη διαφορά”. Σε μια βαθύτερη ανάγνωση όμως μένεις με την εντύπωση ότι ο Γάλλος μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος για την ΑΕΚ, διότι είναι ικανός να της προσθέσει βασικά στοιχεία που μέχρι σήμερα της έλειπαν: μεγαλύτερη ευστοχία στις σέντρες, προώθηση του παιχνιδιού της χάρη στα προωθητικά τρεξίματά του χωρίς την μπάλα και ταχύτητα στις αντιδράσεις της αμυντικής γραμμής όταν αυτή τοποθετείται ψηλά προκειμένου να πιέσει την αντίπαλη ομάδα. Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσεις την αγωνιστική νοοτροπία, την μαχητικότητα και την αποφασιστικότητά του και την εμπειρία του, οδηγείσαι στο συμπέρασμα ότι η τελευταία μεταγραφή της ΑΕΚ είναι στις προδιαγραφές μια από τις πιο αξιόλογες των τελευταίων ετών.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This