Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Η πληροφορία που καταγράφει το ρεπορτάζ του Νίκου Αθανασίου σχετικά με την διάθεση της διοίκησης του Παναθηναϊκού να περιμένει την πρόσληψη του νέου προπονητή ώστε να θέσει υπόψη του τις περιπτώσεις Ντραγκόφσκι και Κώτσιρα προκειμένου να είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν οι ποδοσφαιριστές είναι συμβατοί με το μοντέλο παιχνιδιού του είναι πιθανόν η πιο ενθαρρυντική πληροφορία που έχει καταγραφεί τον τελευταίο καιρό στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού.

Αυτή η πληροφορία δημιουργεί μια αίσθηση ότι η διοίκηση του Παναθηναϊκού, δηλαδή ο Γιάννης Αλαφούζος, πήρε ένα μάθημα από το μεγάλο πάθημα της σεζόν που ολοκληρώθηκε. Περίπου στα μισά της σεζόν ο Παναθηναϊκός δεν αποφάσισε απλώς να αλλάξει προπονητή, αλλά να ακυρώσει όλη του την ιδέα για το ποδόσφαιρο που θέλει να παίζει. Μετά από 2,5 χρόνια κατά τα οποία ο Παναθηναϊκός κινούνταν στις μεταγραφές βασισμένος στην ιδέα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για το παιχνίδι, τον περασμένο Δεκέμβριο δεν αντικατέστησε μόνο τον προπονητή – ακύρωσε αυτή την ιδέα για το παιχνίδι, δεδομένου ότι προσέλαβε έναν προπονητή, τον Φατίχ Τερίμ που δεν είχε τις ίδιες αρχές για το παιχνίδι. Δηλαδή στα μισά της σεζόν έδωσε την ομάδα του σε κάποιον που δεν βρήκε στο ρόστερ τα χαρακτηριστικά που εκείνος έψαχνε προκειμένου να βγάλει στο γήπεδο την ιδέα του για το παιχνίδι. Και κάπως έτσι μείωσε την δυναμική του για τον τίτλο.

Σήμερα ο Παναθηναϊκός έχει ήδη ολοκληρώσει τρεις μεταγραφές: τον Νεμάνια Μαξίμοβιτς, τον Τζορτζ Μπάλντοκ και τον Τιν Γέντβαϊ. Δηλαδή έχει ήδη πάρει κρίσιμες αποφάσεις χωρίς την συμμετοχή του προπονητή του. Αν οι τρεις γίνονταν πέντε, τότε ο Παναθηναϊκός θα είχε ήδη προχωρήσει πολύ και θα έβαζε τον προπονητή του στην άβολη θέση είτε να δουλεύει με αρκετούς ποδοσφαιριστές που δεν του κάνουν είτε να αναγκαστεί να αλλάξει ιδέες για το παιχνίδι προκειμένου να προσαρμοστεί στα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που βρίσκει.

Εκ των πραγμάτων ο Παναθηναϊκός είναι στην δυσκολότερη θέση από τις ομάδες που θα ξεκινήσουν τη νέα σεζόν με στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος, διότι είναι ο μόνος που πάει με νέο προπονητή στη σεζόν 2024-’25. Αν αντί να του κάνει τη ζωή εύκολη του νέου προπονητή του την κάνει δυσκολότερη με την προχωρημένη διαμόρφωση του ρόστερ πριν από την πρόσληψή του, θα του ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον συντελεστή δυσκολίας της αποστολής του. Όποιος και αν είναι αυτός, όσο έμπειρος και αν είναι.

Η λογική σειρά των πραγμάτων είναι άλλη: ένα κλαμπ αποφασίζει πρώτα για την ιδέα του παιχνιδιού, δηλαδή για την αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας. Βάσει αυτής της ταυτότητας βρίσκει τον επόμενο αλλά και τον μεθεπόμενο προπονητή, διότι αυτή είναι η μόνη οδός που περιορίζει την πιθανότητα να ξαναπάθει Τερίμ. Κι ύστερα, όταν έχει βρει προπονητή, τον αφήνει να βάλει εκείνος τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται για να συνθέσει μια ομάδα που θα εκφράζει τις ιδέες του στο γήπεδο και με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά προχωρά σε αλλαγές στο ρόστερ. Με τρεις κλεισμένες μεταγραφές και δύο περίπου ολοκληρωμένες συμφωνίες, ο Παναθηναϊκός αρχίζει και ρισκάρει πολύ για να πάει πάλι από λάθος δρόμο.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This