Επιλογή Σελίδας

Τα κατορθώματα του Φώτη Ιωαννίδη με τη φανέλα του Παναθηναϊκού έφεραν στο νου όσα έκανε ο Νορβηγός επιθετικός με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν από 20 και πλέον χρόνια, όταν έμπαινε ως αλλαγή και έδινε τις νίκες στην ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε χαρακτηριστικές αναμετρήσεις, που ο Σόλσκιερ άλλαξε τη ροή ενός αγώνα, μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο.

Μάντσεστερ Γιουν. – Τσέλσι 2-2 (Premier League 1997-98)

«Άσφαιρος» ήταν στο πρωτάθλημα ο Νορβηγός μέχρι το ντέρμπι της όγδοης αγωνιστικής απέναντι στους Λονδρέζους. Το ματς έδειχνε να στραβώνει για τα καλά για τους «μπέμπηδες», με την Τσέλσι να έχει προηγηθεί δύο φορές στο Ολντ Τράφορντ (είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Σκόουλς). Στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Φέργκιουσον αποφάσισε να περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου τον Πομπόρσκι και στη θέση του να βάλει τον Σόλσκιερ. Και ο τελευταίος το δικαίωσε. Βρήκε δίχτυα στο 86’ και χάρισε το βαθμό της ισοπαλίας στη Γιουνάιτεντ, η οποία με αυτή την ισοπαλία παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας.

Μάντσεστερ Γιουν. – Λίβερπουλ 2-1 (FA Cup 1998-99)

Ο δρόμος προς το απίθανο treble εκείνης της σεζόν είχε πολλά εμπόδια για τους «κόκκινους διαβόλους». Και φυσικά πολλές ανατροπές, με πρωταγωνιστή τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Μία από αυτές ήρθε στον τέταρτο γύρο του κυπέλλου Αγγλίας, όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φιλοξένησε τη Λίβερπουλ και έφτασε μια ανάσα από τον αποκλεισμό. Κι αυτό γιατί οι φιλοξενούμενοι είχαν προηγηθεί πολύ νωρίς με τον Όουεν και κρατούσαν τη νίκη-πρόκριση μέχρι το φινάλε. Ο Φέργκιουσον το πάλεψε το ματς από τον πάγκο και μία από τις κινήσεις του ήταν να βάλει ως αλλαγή το Νορβηγό φορ στο 81’. Η δικαίωση δεν άργησε να έρθει, με τον Γιορκ να ισοφαρίζει στο 89’ και τον Σόλσκιερ να γράφει το τελικό 2-1 στο 92’.

Νότιγχαμ Φόρεστ – Μάντσεστερ Γιουν. 1-8 (Premier League 1998-99)

Σε αυτή την αναμέτρηση, ούτε κάποια ανατροπή έγινε στο φινάλε, ούτε ο Σόλκιερ έδωσε στην ομάδα του κάποια νίκη την ύστατη ώρα. Ωστόσο, κατάφερε να γράψει ιστορία, προερχόμενος από τον πάγκο, σε ένα ματς που είχε ήδη κριθεί. Με το σκορ στο 1-4 υπέρ της Γιουνάιτεντ, ο Φέργκιουσον αποφάσισε να τον περάσει στο ματς για το τελευταίο 20λεπτο, στη θέση του Ντουάιτ Γιορκ. Ο Νορβηγός επιθετικός μπήκε «σεληνιασμένος» στον αγωνιστικό χώρο και από το 80’ έως τις καθυστερήσεις πρόλαβε να πετύχει τέσσερα τέρματα, διαμορφώνοντας το εντυπωσιακό 1-8 (!) επί της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Μάντσεστερ Γιουν. – Μπάγερν 2-1 (τελικός Champions League 1998-99)

Αν κάποιος προσπαθούσε περικλείσει σε ένα παιχνίδι όλες τις ανατροπές της Γιουνάιτεντ στην εποχή του Φέργκιουσον και όλα τα τέρματα του Σόλσκιερ ως αλλαγή στο φινάλε των αγώνων, σε ένα ματς θα κατέληγε. Στον τελικό του Champions League, στο Καμπ Νου, το Μάιο του 1999. Στο παιχνίδι που σημάδεψε την καριέρα του και πέτυχε το γκολ-σήμα κατατεθέν του. Με την Μπάγερν να προηγείται από νωρίς και να έχει πολλές ευκαιρίες να «καθαρίσει» το ματς, ο Σόλσκιερ ήρθε από τον πάγκο και χάρισε στην αγγλική ομάδα το τρόπαιο. Μπήκε στο ματς στο 81’ και στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων σφράγισε την ανατροπή της Γιουνάιτεντ για το τελικό 2-1. Ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει ο Σέρινγχαμ, ο οποίος επίσης είχε μπει στο ματς ως αλλαγή. Μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που έφερε την υπογραφή του Σόλσκιερ.

Μπορντό – Μάντσεστερ Γιουν. 1-2 (Champions League 1999-2000)

To τρόπαιο που είχαν κατακτήσει την προηγούμενη σεζόν προσπαθούσαν να υπερασπιστούν οι «κόκκινοι διάβολοι» και το συγκεκριμένο παιχνίδι στη Γαλλία ήταν κομβικό για την πρόκριση τους στα προημιτελικά, μέσω της δεύτερης φάσης των ομίλων. Με την Μπορντό να έχει προηγηθεί νωρίς στο σκορ, η Γιουνάιτεντ έψαξε την ανατροπή και τη βρήκε μέσω του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Ο Κιν είχε ισοφαρίσει για τους φιλοξενούμενους, με τον Φέργκιουσον να τα παίζει όλα για τη νίκη, ρίχνοντας το Νορβηγό στο ματς στο 83’. Και ένα λεπτό αργότερα ο τελευταίος το δικαίωσε. Βρήκε δίχτυα σε μια αντεπίθεση και διαμόρφωσε το τελικό 1-2.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This