Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Φιλέρη

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την παρουσία του στο φετινό φάιναλ-φορ, κερδίζοντας στο μικρό τελικό τη Φενέρ και πλέον στρέφει την προσοχή του στην κατάκτηση του τρίτου εγχώριου τίτλου της χρονιάς. Έχει, ήδη, πάρει δυο. Το Σουπερ Καπ και το Κύπελλο Ελλάδας. Το πρωτάθλημα είναι το σπουδαιότερο όλων και φυσικά η τελευταία εντύπωση κάθε χρονιάς.

Προφανώς και στο F4 του Βερολίνου η αποστολή των “ερυθρολεύκων” δεν στέφθηκε με επιτυχία. Η Ρεάλ, καλά-καλά πριν αρχίσει ο αγώνας, τον νίκησε κατά κράτος. Ήταν η χαλαρότητα με την οποία μπήκε ο Ολυμπιακός; Ήταν η ανυπέρβλητη κλάση της πρωταθλήτριας Ευρώπης; Ό,τι και να συνέβη, οι Μαδριλένιοι με το καλημέρα είχαν πάρει διαφορά 18 πόντων και παρά την σωστή αντίδραση των Πειραιωτών στη συνέχεια, πήραν το εισιτήριο για τον τρίτο σερί τελικό, τον έκτο τα τελευταία έντεκα χρόνια, τον 21ο της ιστορίας τους.

Η δίψα για την Ευρωλίγκα που -χωρίς αμφιβολία- είχαν όλοι στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού έσβησε στα πρώτα δέκα εφιαλτικά λεπτά του ημιτελικού. Η αποστολή επέστρεψε στον Πειραιά, με τελείως διαφορετικά συναισθήματα απ’ ό,τι στο Βελιγράδι μετά το σουτ του Μίτσιτς (αλλά και ένα ατέλειωτο πάρτι στην πρωτεύουσα της Σερβίας) και το Κάουνας μετά τη μαχαιριά του Γιουλ.

Ο Ολυμπιακός ξέρει ότι στο Βερολίνο δεν δικαίωσε τις προσδοκίες και μάλλον αδίκησε τον εαυτό του. Πολλοί θα πουν ότι έκλεισε ένας κύκλος μιας εξαιρετικής ομάδας που έπαιξε σε τρία Final Four. Θα διαφωνήσω. Πρώτα γιατί ο βασικός κορμός υπάρχει και με βάση τα συμβόλαια τα οποία είναι εν ισχύ, ή έχουν ανανεωθεί θα υπάρχει και τα δυο-τρία επόμενα χρόνια κι ύστερα επειδή κινήσεις όπως αυτή του πολυτάλαντου Πετρούσεβ, ή του εκρηκτικού Ράιτ, δείχνουν και το μέλλον.

Το “μπάσκετ του Ολυμπιακού”

Είναι αλήθεια ότι οι κορυφαίες ομάδες όλων των εποχών έχουν μείνει στην ιστορία λόγω των τίτλων που κέρδισαν. Τα τρόπαια από τον Ολυμπιακό της τελευταίας τριετίας δεν έλειψαν, κάθε άλλο. Λείπει, βέβαια, το βαρύτιμο της EuroLeague ωστόσο υπάρχει ένας τίτλος τιμής που συνοδεύει την ομάδα και ειπώθηκε όχι από έναν οπαδό της, αλλά τον άλλοτε αστέρα της Ρεάλ (της ΑΕΚ και του Άρη) και νυν σπορτκάστερ της EuroLeague TV, Τζόε Αρλάουκας.

Καθώς οι κάμερες, πριν από το τζάμπολ, σημάδευαν τον Γιώργο Μπαρτζώκα, το σχόλιο του παλαίμαχου Αμερικανού μπασκετμπολίστα ήταν το εξής: “Έκανα μια ερώτηση στο πρόσφατο Crossover (σ.σ το σόου που έχει ο Αρλάουκας στην EuroLeagueTV). Αν το μπάσκετ του Μπαρτζώκα θα επηρεάσει την Ευρωλίγκα για τα επόμενα δέκα χρόνια…”

Αυτό το μπάσκετ που ευαγγελίστηκε ο προπονητής του και έπαιξε ο Ολυμπιακός είναι αλήθεια ότι θαυμάστηκε απ’ όλους. Η μαχητικότητα που αναδείχθηκε μέσα από την τεράστια ομαδική προσπάθεια στην άμυνα, η κυκλοφορία της μπάλας που άγγιξε τα όρια της τελειότητας και η συνθήκη ότι “κανείς δεν είναι υπεράνω της ομάδας”, έφτιαξε ένα γκρουπ μαχητών, που κέρδισαν πρώτα απ’ όλα την δύσκολη εξέδρα και ύστερα τις μεγάλες μάχες πάνω στο παρκέ.

Ο Ολυμπιακός που αρνήθηκε πολλές φορές να υποταχτεί, σήκωνε κεφάλι εκεί που δεν το περίμενε κανείς, έκανε τεράστια άλματα και δικαιώθηκε για την επιμονή του, αλλά και την εμμονή του στο πλάνο και την στρατηγική. Ναι, έγιναν και αστοχίες. Κανείς δεν είναι τέλειος και τα λάθη μέσα στο πρόγραμμα είναι, αρκεί να τα διαβάζεις και να βελτιώνεσαι. Άλλωστε οι δυσκολίες και τα εμπόδια … τρέφουν ολόκληρο τον οργανισμό, που έχει στηθεί σε υγιείς βάσεις και είναι σε θέση να επιστρέψει…

Πιο ισχυρός, για να το πάρει…

Η χρονιά στην Ευρώπη τελείωσε για τον Ολυμπιακό με την συμμετοχή στο Final Four, η 3η θέση δεν έχει σημασία. Προέχει τώρα ο τίτλος του πρωταθλητή, που οι “ερυθρόλευκοι” θα διεκδικήσουν με μειονέκτημα έδρας απέναντι στον Παναθηναϊκό. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν τη διαδικασία της ενίσχυσης τους, εν όψει της νέας χρονιάς, πατώντας στις αδυναμίες που εκδηλώθηκαν στη φετινή σεζόν.

Τα όποια σφάλματα του περσινού σχεδιασμού, οι διορθωτικές κινήσεις που έγιναν εν μέσω της περιόδου, προδικάζουν από τώρα την προσπάθεια να γίνει η ομάδα ακόμα πιο δυνατή, στοχεύοντας -του χρόνου- σε ένα ακόμη Final Four και κάποια στιγμή στην κατάκτηση του τίτλου.

Το πλεονέκτημα του Ολυμπιακού είναι σαφές. Δεν ξεκινάει από το μηδέν, αλλά έχοντας βασικές σταθερές, τον ίδιο προπονητή και προφανώς την ίδια φιλοσοφία, μόνο καλύτερος μπορεί να γίνει.

Τόσο ο Μπαρτζώκας όσο και οι Αγγελόπουλοι έχουν καταρρίψει ορισμένα από τα κλισέ, τα στερεότυπα που τους ακολουθούσαν, χωρίς όμως να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γνωρίζουν πολύ καλά σε τι απέτυχαν πέρσι, σε τι πέτυχαν και τι διόρθωσαν με σημαντικές πρωτοβουλίες. Η ανανέωση συμβολαίων έδειξε πώς σκέφτονται εν μέρει τη νέα σεζόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα δούμε -αν χρειαστεί- και σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ.

Η βασική εγγύηση είναι, άλλωστε, ότι ο Ολυμπιακός ξέρει από τώρα το μπάσκετ που θα παίξει και τη νέα περίοδο. Θα’ ναι βασισμένο στη γνωστή συνταγή που ακολούθησε την τελευταία τριετία, κέρδισε τους τίτλους που του έλειπαν από το παλμαρέ του στην Ελλάδα, επιστρέφοντας στην ευρωπαϊκή ελίτ.

Πηγή: Sport24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This