Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Ήρθε και υποσχέθηκε πως αν υπάρχει πίστη και κοινό όραμα όλα είναι δυνατά. Πως οι αμφισβητίες πρέπει να πιστέψουν (turning from doubters to believers) και πως ο ίδιος ήταν  ο «Normal One» που έγινε φοβερή ατάκα σε άμεση σύγκριση με το περιβόητο «Special One» του Ζοσέ Μουρίνιο. Σήμερα, στο υπ’ αριθμόν 491 αγώνα του, που θα είναι ο τελευταίος σε αυτή τη διαδρομή των σχεδόν εννέα ετών, ο Κλοπ θα πει αντίο, αφήνοντας μια πολύ διαφορετική Λίβερπουλ πίσω του. 

Ο Κλοπ στη διαδρομή αποδείχτηκε ως ο απόλυτος «The Social One», όπως έγραψε  στο εκπληκτικό best seller βιβλίο του με αυτό τον τίτλο ο Μάριος Μάντζος. Και έφερε πνοή σε έναν σύλλογο, που τις επτά προηγούμενες σεζόν πριν από αυτόν, είχε βγει μόλις μια στο Champions League και στα οκτώ προηγούμενα χρόνια της άφιξης του, είχε κατακτήσει μόνο ένα Λιγκ Καπ το 2012.

Άρχισε η ομάδα από το πρώτο ματς να παίζει διαφορετικά, αλλά φυσικά δεν μπορούσε να μάθει γρήγορα τα νέα κόλπα σε κάποιους παίκτες που είχαν μάθει λάθος. Πάλεψε πολύ, διορθώνω πράγματα στην διαδρομή, μάθαινε και ο ίδιος τόσο τον σύλλογο, όσο και την πόλη και τους ανθρώπους της. 

Η ομάδα που είχε ξεχάσει να είναι ανταγωνιστική στα χέρια του άλλαζε διαρκώς επίπεδο. Και με εκείνον η Λίβερπουλ έπαιξε κάθε σεζόν, εκτός από μια στο Champions League,  αγωνίστηκε σε τρεις τελικούς και κατέκτησε τον έναν,  πήρε το πρωτάθλημα έπειτα από το 1990 και ταυτόχρονα τον μοναδικό τίτλο που δεν είχε ποτέ στην τροπαιοθήκη της, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, συν ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, δυο Λιγκ Καπ και ένα  FA Cup, ενώ αν άλλαζε κάποιος μόλις τέσσερα αποτελέσματα σε αυτά τα 490 ματς, θα είχε τουλάχιστον δυο Champions League ακόμα και δυο πρωταθλήματα απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, από την οποία έχασε τίτλους με 98 έναντι 97 βαθμών και 93 έναντι 92!

Έχω ξαναγράψει πως ο Κλοπ, αφού κατάλαβε πως δεν μπορείς να γκρεμίσεις τη Μάντσεστερ Σιτι που είχε φτάσει στους 100 βαθμούς, και να γυρίσει και πάλι στους 81 βαθμούς, όπως με τη Λέστερ, το πρωτάθλημα, έπρεπε να ανέβει στο δικό της επίπεδο σε αυτό που είχε βάλει ο Πεπ τον πήχη.

Υπολογίστε πως κανείς άλλος, μέχρι τώρα, την Άρσεναλ του Αρτέτα, δεν είχε πάει πάνω από 85 πόντους έπειτα από το 2017, εκτός από τη Μάντσεστερ Σίτι και την Λίβερπουλ!

Από την ήττα από τη Σίτι (μοναδική στη σεζόν 2018-19) τον Ιανουάριο του 2019, έως την ήττα από την Γουότφορντ τον Φλεβάρη του 2020, μεσολάβησαν 45 ματς, στα οποία έκανε 40 νίκες και πέντε ισοπαλίες στο πρωτάθλημα, έχοντας κάνει και δυο φορές από 18 νίκες σερί! Και σε  77 ματς πρωταθλήματος, από τον Μάιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2020, έκανε μόλις δυο ήττες, πράγματα αδιανόητα ακόμα και για τη Μάντσεστερ Σιτι!

Το κατάφερε μάλιστα μόνο  μέσα σε μια τετραετία από τη μέρα που ανέλαβε, και αν κάποιος κοιτάξει την πρώτη του ενδεκάδα με την Τότεναμ, σε εκείνο το 0-0 στις 17 Οκτωβρίου του 2015,  και τι παρέλαβε από τον Μπρένταν Ροτζερς, θα… κλάψει!

Η Λίβερπουλ τον Οκτώβριο του 2015 δεν ήταν ο ίδιος οργανισμός που είναι σήμερα, ούτε το ίδιο ελκυστική, για να βρει έναν επόμενο προπονητή. Ήταν πολύ τυχερή που μπόρεσε και έπεισε εκείνη τη χρονική στιγμή, η διοίκηση της τον Κλοπ και για αυτό δεν περίμενε πολύ  από το στιγμή που είπε το ναι μια Παρασκευή βράδυ να προχωρήσει άμεσα την Κυριακή στη απόλυση του Μπρένταν Ρότζερς.

Επίσημα θα ακούσετε την εκδοχή ότι η συμφωνία έγινε μετά την απόλυση του Ρότζερς, αλλά φυσικά δε χρειάζεται κάποιος να είναι διάνοια για να καταλάβει ότι τον Κλοπ η Λίβερπουλ τον είχε εξασφαλίσει την στιγμή μάλιστα που δεν περίμενε ότι θα της πει το «ναι», μόλις τέσσερις μήνες μετά την απόφαση του να ξεκουραστεί έναν χρόνο από το ποδόσφαιρο, αφήνοντας τη Ντόρτμουντ.

Από αύριο  παραδίδει στον επόμενο  προπονητή  κάτι πολύ υγιές και διαφορετικό και καταλαβαίνουνε όλοι πόσο μακριά πήγε τον σύλλογο.

Υπολογίστε  και κάτι ακόμα που για  μένα μετράει πολύ  περισσότερο από τους οποίους τίτλους:  έδωσε και  πάλι αγωνιστική ταυτότητα στη Λίβερπουλ που την είχε χάσει για χρόνια. Και αυτό είναι ανεκτίμητη αξία!

Αντίο λοιπόν Γιούργκεν Κλοπ και σε ευχαριστούμε  πολύ για αυτό  το υπέροχο ταξίδι! Ήταν πολύ όμορφη η διαδρομή…

Πηγή: England365

Pin It on Pinterest

Shares
Share This