Του Greg Lea
Το FourFourTwo παρουσιάζει τους 50 χειρότερους παίκτες στην ιστορία της Premier League.
50. Radamel Falcao
Ο δανεισμός του Falcao στην Manchester United κόστισε 4 εκατ. λίρες ανά γκολ, τη στιγμή που εκείνος στην αντίστοιχα περίπου 265.000 λίρες για κάθε του σουτ. Φυσικά και δεν αμφισβητούμε τις ικανότητες του Κολομβιανού επιθετικού, ο οποίος δεν βρέθηκε και στις καλύτερες μέρες του στην Premier League λόγω του σοβαρού του τραυματισμού. Αναμφίβολα το πιο αποτυχημένο πέρασμα (από δύο ομάδες) στην καριέρα του.
49. Salif Diao
Η Liverpool τον είχε αποκτήσει πριν το Μουντιάλ του 2002. Όταν η Σενεγάλη εντυπωσίασε σε εκείνο το τουρνουά, οι κόκκινοι πίστεψαν ότι χτύπησαν φλέβα χρυσού. Τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Τα πήγε καλύτερα με τη φανέλα της Stoke City, αλλά και πάλι λίγα πράγματα.
48. Roque Júnior
Έπαιξε μόλις 5 παιχνίδια το 2003 ως δανεικός στην Leeds. Τα είχε πάει αρκετά καλά στην Serie A, οπότε έμοιαζε καλή προσθήκη. Τελικά, η παρουσία του στην Αγγλία μετατράπηκε σε εφιάλτη. Το μοναδικό σημείο προς υπεράσπισή του ήταν το γενικότερο χάος στο οποίο βρισκόταν η Leeds εκείνη την περίοδο.
47. Nikola Jerkan
Η μοναδική εξήγηση για τη μεταγραφή του Jerkan στη Nottingham Forest για 1 εκατ. λίρες από την Oviedo το 1996 ήταν η φήμη που είχαν οι Κροάτες εκείνη την περίοδο. Ήταν χρυσή εποχή για την Κροατία, με τους Davor Šuker, Igor Štimac, Slaven Bilić, Robert Jarni και Zvonimir Boban να εντυπωσιάζουν. Ο Jerkan τα είχε πάει πολύ καλά στο Μουντιάλ, αλλά τελικά οι πραγματικές του δυνατότητες ήταν πολύ μακριά από αυτό που είχε δείξει εκείνο το καλοκαίρι…
46. Αλεξάνταρ Τόνεφ
Υπάρχουν πολλά βιντεάκια στο YouTube με εντυπωσιακά στιγμιότυπα της καριέρας του από την Lech Poznań. Έτσι, η Aston Villa αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία να παίξει στην Premier League το 2013 ύστερα από υπόδειξη του Stiliyan Petrov. Η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ διαφορετική από εκείνα τα videos. Αργός, κακός αμυντικά, δεν ταίριαξε ποτέ στο αγγλικό ποδόσφαιρο και απέτυχε παταγωδώς.
45. Sébastien Squillaci
«Κακοί αμυντικοί που έφερε στην Αγγλία ο Arsène Wenger». Αυτό το κεφάλαιο είναι πολύ μεγάλο. Ο Squillaci αποκτήθηκε το 2010 και ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Ο Γάλλος αμυντικός, τουλάχιστον, δεν κόστισε μία περιουσία. Ήταν ένα ρίσκο που ποτέ δεν βγήκε για τους κανονιέρηδες και ποτέ δεν έπεισε.
44. Ahmed Musa
Πάνω στη μέθη της μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος η Ahmed Musa είχε σπάσει το ρεκόρ μεταγραφής, πληρώνοντας 16,6 εκατ. λίρες στην CSKA Moscow Μόσχας για τον Musa. Ο λόγος που ξόδεψαν τόσο χρήματα για έναν παίκτη που ήταν γνωστός στη Ρωσία για το γεγονός ότι έχανε πολλές ευκαιρίες παραμένει μυστήριο. Έπειτα από 18 μήνες, στους οποίους έκανε πολύ λίγα πράγματα, επέστρεψε στην CSKA με… δωρεάν δανεισμό.
43. Agustín Delgado
Είναι να απορείς πώς ο Delgado, που προερχόταν από πολύ σοβαρό τραυματισμό, κατάφερε να περάσει τα ιατρικά για λογαριασμό της Southampton το 2001. Τελικά, έκανε μόλις 11 συμμετοχές στα επόμενα τρία χρόνια, πετυχαίνοντας ένα γκολ επί της arsenal. Πολλά χρόνια αργότερα οι Άγιοι κατάλαβαν εκείνα τα λάθη τους και άλλαξαν ολοκληρωτικά τον τρόπο που δουλεύουν στις μεταγραφές.
42. Jean Makoun
Ο Makoun έφτασε στο Villa Park το 2011 έπειτα από υπόδειξη του Gérard Houllier. Έχοντας κοστίσει μόλις 6 εκατ. λίρες από την Λυών ο Καμερουνέζος μέσος είχε παρουσιαστεί ως «κελεπούρι». Τελικά, το μόνο που απέδειξε είναι ότι εκείνα τα χρήματα πήγαν απλά χαμένα.
41. Christian Poulsen
Συνδέθηκε με την εποχή του Roy Hodgson στην Liverpool, όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά. Όταν είχε υπογράψει δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ενθουσιάστηκαν με τη μεταγραφή. Η καριέρα του Δανού μέσου δεν ήταν καθόλου κακή. Η μεταγραφή του στην Liverpool για 4,5 εκατ. λίρες, όμως, αποδείχθηκε αποτυχία, καθώς ήταν πολύ αργός για την Premier League και όταν ο Hodgson απολύθηκε, τελείωσε και η δική του καριέρα στο Anfield.
40. Jô
Θα ήταν μια καλή ερώτηση για κουίζ ενώ είσαι με τους φίλους σου για μπίρες. Ποια ήταν η ακριβότερη μεταγραφή της Manchester City πριν τον Robinho. Η απάντηση είναι ένας άλλος Βραζιλιάνος, ο οποίος αφίχθη δύο μήνες νωρίτερα, αντί 19 εκατ. λιρών, το 2008. Ο Jô ήταν ένα θύμα των περιστάσεων καθώς αποκτήθηκε αμέσως μόλις την έλευση της εποχής Sheikh Mansour και δεν άργησε να φύγει δανεικός για την Everton. Από τότε, βρήκε τον εαυτό του στην Βραζιλία και σήμερα παίζει στην Nagoya Grampus στην Ιαπωνία.
39. Andreas Cornelius
Όταν ένα club σπάει το ρεκόρ μεταγραφής για να αποκτήσει έναν επιθετικό, φαντάζεσαι ότι στη διοίκηση περιμένουν να δουν. Όσο πιο πολλά έχουν ξοδευτεί για την απόκτησή του, τόσο πιο ηλίθιος μπορεί να μοιάζεις στο τέλος. Είναι ένα μάθημα το οποίο έμαθαν καλά στην Κάρντιφ, όταν οι Ουαλοί έδωσαν 8 εκατ. λίρες ύστερα από εισήγηση του προπονητή, Malky Mackay, για το ότι ο Cornelius ήταν κάποιος που ήξερε πως να σκοράρει. Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήξερε που είναι το γήπεδο και η καριέρα του στην Cardiff περιορίστηκε σε 8 συμμετοχές, καμία ως βασικός και μηδέν γκολ.
38. Richard Kingson
Ο Γκανέζος τερματοφύλακας, Kingson, έκανε το ντεμπούτο του με την Wigan σαν αλλαγή και απέκρουσε πέναλτι κόντρα στην West Brom, όμως από εκείνη τη στιγμή και μετά η καριέρα του είχε καθοδική πορεία. Και την είχε αμέσως. Ο Chris Brunt σκόραρε στην επαναφορά από εκείνο το πέναλτι, η Wigan έχασε 3-1 και ο ίδιος έπαιξε σε μόλις 3 ακόμα ματς στην κορυφαία κατηγορία με τους Latics – όλα ήττες. O Kingson φόρεσε τα γάντια 20 φορές για την Blackpool στη μοναδική σεζόν της στην Premier League και δέχθηκε 38 γκολ, όμως έπαιξε ρόλο στις ιστορικές νίκες κόντρα σε Liverpool και Spurs. Στο τέλος εκείνης της σεζόν έμεινε ελεύθερος.
37. Torben Piechnik
Η Liverpool είχε κάνει τραγικές μεταγραφές με τον Graeme Souness στον πάγκο και πάνω από τους Paul Stewart, Dean Saunders και Julian Dicks, σε αυτή την όχι και τόσο τιμητική λίστα, βρίσκεται ο Torben Piechnik. Ο αμυντικός αποκτήθηκε μετά το θρίαμβο της Δανίας στο Euro του 1992 κάνοντας 1.5 καλή εμφάνιση. Ύστερα από ένα ήσυχο αλλά καλό ξεκίνημα, ο Piechnik είχε ελεύθερη πτώση στην απόδοσή του και ύστερα από δύο χρόνια επέστρεψε στην Δανία.
36. Dean Leacock
Ο Leacock είναι από τους παίκτες που κάποτε έπαιξαν στη μεγάλη κατηγορία και πέρασαν τη συνέχεια της καριέρας τους σε πολλές διαφορετικές ομάδες σε χαμηλότερο επίπεδο. Τώρα, στα 35 του, ο κεντρικός αμυντικός παίζει στην Lowestoft Town και έχει στο βιογραφικό του clubs όπως Billericay Town, Welling United, Whitehawk, Crawley Town. Στο peak του, εμφανίστηκε στην Premier League με τη φανέλα των Derby και Fulham. Υπήρχαν πράγματα να λατρέψεις από έναν παίκτη που ήθελε πολύ να παίζει ποδόσφαιρο.
35. Yaya Sanogo
Τον Ιανουάριο του 2018 ο Sanogo πέτυχε το πρώτο του γκολ σε κορυφαία κατηγορία. Δυστυχώς για την Arsenal δε ήρθε με τη δική της φανέλα. Οι κανονιέρηδες τον απέκτησαν το 2013 από την Auxerre, όμως το γκολ του ήρθε στην Ligue 1 με την Toyloyse. Ταξίδεψε στο Λονδίνο ως μεγάλο ταλέντο, αλλά αποδείχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Arsène Wenger.
34. Erik Meijer
Το 1999 η Liverpool αποφάσισε να συμπληρώσει την επιθετική της γραμμή με τον Meijer πίσω από τους Owen και Fowler. Τελικά, το μόνο που κατάφερε ο Τρελός Erik ήταν να εξελιχθεί σε μία από τις πιο cult φιγούρες στο Kop. Δεν πέτυχε ούτε ένα γκολ με την κόκκινη φανέλα και έφυγε έπειτα από μόλις ένα χρόνο, δίνοντας τη θέση του στον Emile Heskey.
33. Κωνσταντίνος Χαλκιάς
Το γεγονός ότι ο προπονητής του αναγκάστηκε να αποκτήσει τον Sander Westerveld για να καλύψει το λάθος του τα λέει όλα. Δυστυχώς για τον Χαλκιά το μικρό του πέρασμα από την Portsmouth αποδείχθηκε πολύ αποτυχημένο. Πέντε εμφανίσεις, τέσσερις ήττες και 11 γκολ παθητικό τον έφεραν στον πάγκο και στη θέση του στην εστία τον Jamie Ashdown.
32. Andy van der Meyde
Εντυπωσίασε με τη φανέλα του Ajax, βρέθηκε στην Inter και όταν η Everton τον απέκτησε το 2005 σίγουρα οι οπαδοί της περίμεναν πολλά περισσότερα. Ο van der Meyde, όμως, πέρασε τις περισσότερες μέρες του τραυματίας και σε τέσσερις σεζόν κατάφερε να κάνει όλες κι όλες 20 εμφανίσεις.
31. Lukas Jutkiewicz
Ο Jutkiewicz έπαιξε στην Premier League μόλις για 4’ κατά τη διάρκεια των δύο σεζόν που πέρασε με την Everton. Μισή δεκαετία αργότερα επανεμφανίστηκε στην πρώτη κατηγορία με την Burnley. Έκανε 25 εμφανίσεις, όμως δεν κατάφερε να στείλει ούτε μία φορά την μπάλα στα δίχτυα.
30. Mário Jardel
Στις καλές του μέρες ο Jardel ήταν ασταμάτητος και στις 4 από τις 6 σεζόν που πέρασε στην Πορτογαλία είχε μέσο όρο άνω του 1 γκολ ανά παιχνίδι. Μετά την Πόρτο ακολούθησε η Galatasaray και λίγο πριν κλείσει τα 30 αποδέχθηκε την πρόσκληση του Sam Allardyce στην Bolton. Και κάπου εκεί όλα τελείωσαν για τον Πορτογάλο. Έκανε 7 εμφανίσεις στην Premier League και πέρα από κάποια γκολ στο Κύπελλο, είχε χάσει την αίγλη του.
29. Ade Akinbiyi
Ναι, το παραδεχόμαστε: αυτή η επιλογή έχει να κάνει πολύ με εκείνο το παιχνίδι ανάμεσα σε Leicester και Liverpool. Εκτός της Premier League έκανε πολύ καλή καριέρα, αλλά στην Αγγλία σε δύο σεζόν έκανε 18 συμμετοχές χωρίς να πετύχει ούτε ένα γκολ.
28. István Kozma
Ένα από τα λάθη που έκανε ο Graeme Souness στην Liverpool ήταν ότι πήγε να αλλάξει πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σύμβολο από τον Kozma, που αποκτήθηκε από την Dunfermline, για αυτό. Τελικά, το αγγλικό ποδόσφαιρο απλά δεν του ταίριαζε. Ο Ούγγρος δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στην Premier League παρά την εμπειρία του από τη Σκωτία. Έκανε λίγες εμφανίσεις και τίποτα ουσιαστικό.
27. Marcelino Elena
Η Newcastle είχε ένα θέμα με τους αμυντικούς που επέλεγε. Για να λέμε την αλήθεια ο Marcelino τα είχε πάει εξαιρετικά με την Μαγιόρκα, πριν ο Ruud Gullit τον καλέσει στην Αγγλία, πληρώνοντας 5,8 εκατ. λίρες το 1999. Ακόμα κατ τώρα δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς του συνέβη. Όποια και να είναι η αλήθεια, έκανε 17 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα σε τέσσερα χρόνια και ποτέ δεν επέστρεψε στο προηγούμενο επίπεδό του.
26. Leon Cort
Το 2017 το FourFourTwo είχε ζητήσει από τους οπαδούς κάθε ομάδας να ψηφίσουν τον χειρότερο παίκτη στην ιστορία της ομάδας τους. Και ο Cort βρέθηκε στην κορυφή της λίστας για την Burnley. Με τις καλύτερες μέρες του να έρχονται με τη φανέλα της Southend μάλλον δεν ήταν για αυτό το επίπεδο.
25. Gilberto
Κανένας δεν ξέρει από που ήρθε, κανένας δεν ξέρει που κατέληξε. Η Tottenham είχε αποκτήσει τον Gilberto την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου το 2008 από την Hertha Berlin. Ποτέ δεν κατάφερε να δικαιολογήσει τη μεταγραφή του και συχνά-πυκνά ήταν στόχος της δυσαρέσκειας των οπαδών. Τελικά, έφυγε από το Λονδίνο μέσα σε μία νύχτα.
24. Corrado Grabbi
Είχε πετύχει 20 γκολ σε 34 ματς με την Ternana και η Blackburn αποφάσισε να ξοδέψει 6,75 εκατ. λίρες για να τον κάνει δικό της. Τελικά, έκανε λάθος. Πέρα από τη γνωστή γκρίνια για τον βρετανικό καιρό, ο Grabbi δεν προσαρμόστηκε ποτέ ούτε στα αποδυτήρια. Δύο γκολ σε 30 συμμετοχές δεν το λες και επιτυχία.
23. Grzegorz Rasiak
Η Tottenham τον απέκτησε το 2005 μόνο και μόνο για να διαπιστώσει ότι δεν έκανε για το επίπεδο της Premier League. Δούλεψε σκληρά, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να δείξει κάτι το ιδιαίτερο. Έκανε μόλις 8 εμφανίσεις πριν αποχωρήσει.
22. Κώστας Μήτρογλου
Τον Ιανουάριο του 2014 η Fulham αποφάσισε να σπάσει το ρεκόρ μεταγραφής της, ξοδεύοντας 12,4 εκατ. λίρες για την απόκτηση του Μήτρογλου και περίμενε άμεσα αποτελέσματα από έναν παίκτη που δεν είχε εμπειρία από το αγγλικό ποδόσφαιρο. Αυτό που πήραν ήταν εμφανίσεις που ξεχάστηκαν άμεσα. Για την ακρίβεια μέχρι εκείνο το σημείο ήταν η μοναδική στιγμή στην καριέρα του Έλληνα επιθετικού που δεν ήταν επιτυχημένη. Κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα το μεγαλύτερο μερίδιο αποτυχίας ανήκει στο σύλλογο.
21. Bruno Cheyrou
Ένα από τα πλεονεκτήματα της Liverpool με τον Gerard Houllier στον πάγκο ήταν το παρελθόν του στη γαλλική ομοσπονδία ως τεχνικός διευθυντής. Έτσι, οι Κόκκινοι είχαν την καλύτερη πρόσβαση στη γαλλική αγορά. Το 2002 η Liverpool ξόδεψε 4,5 εκατ. λίρες για τον Cheyrou, που είχε ήδη το παρατσούκλι νέος Zidane. Μάλλον όχι. Η πρώτη του σεζόν δεν ήταν κακή, αλλά η συνέχεια τίποτα το ιδιαίτερο.
20. Tomas Brolin
Ήταν εξαιρετικός. Πήρε κιλά. Σταμάτησε να είναι εξαιρετικός. Άρχισε να πουλάει παπούτσια. Ήταν πραγματικά πολύ καλός παίκτης, αλλά η καριέρα του πήγε πολύ στραβά. Ένας τραυματισμός διέκοψε την καριέρα του στη Serie A και δεν κατάφερε ποτέ να ξαναφτάσει στα ίδια επίπεδα. Όταν έφτασε στην Leeds, ήταν ήδη υπέρβαρος, δεν είχε καμία όρεξη για μπάλα και σκιά του εαυτού του.
19. Ricky van Wolfswinkel
Σκόραρε στο ντεμπούτο του με τη Norwich το 2013 και όλοι πίστεψαν ότι το ρεκόρ του στην Ολλανδία δεν ήταν τυχαίο. Τελικά, τα καναρίνια ξόδεψαν 8,5 εκατ. λίρες για έναν παίκτη που δεν θα σκόραρε ξανά στην Αγγλία στις επόμενες 24 εμφανίσεις του.
18. Albert Luque
Ο Ισπανός είχε κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις με την Deportivo La Coruña, αλλά είναι δύσκολο, ακόμη και σήμερα, να καταλάβουμε τι πήγε τόσο στραβά στη συνέχεια. Η Newcastle πλήρωσε 9 εκατ. λίρες το 2005 και ναι μεν δεν είναι και ο πιο εύκολος σύλλογος να παίζεις, αλλά ο Luque εμφανίστηκε χωρίς αυτοπεποίθηση και προσέφερε ελάχιστα.
17. Jean Alain Boumsong
Το ιδανικό παράδειγμα ενός παίκτη που δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Premier League. Υπέγραψε το 2005 για 8 εκατ. λίρες στη Newcastle, έχοντας εντυπωσιάσει στη Σκωτία με τους Rangers. Όλες οι αναμνήσεις που άφησε είναι άσχημες: από αυτογκόλ, λάθη και αποβολές. Τελικά, ο Γάλλος δεν κατάφερε ποτέ να στρώσει ξανά την καριέρα του.
16. Marco Boogers
Ο Harry Redknapp δεν τον είχε δει ποτέ να παίζει, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το προσφέρει 1 εκατ. λίρες στην Sparta Rotterdam για τον Boogers. Το μόνο που άφησε για κληρονομιά ήταν το απίστευτα σκληρό τάκλιν στον Gary Neville. Ύστερα από εκείνη την αποβολή ακολούθησε ένας τραυματισμός στο γόνατο και τα πάντα κάπου εκεί τελείωσαν.
15. Antonio Núñez
Ο Ισπανός έφτασε στην Liverpool από την Real Madrid ως μέρος της συμφωνίας για τον Michael Owen το 2004. Ο Núñez τραυματίστηκε στην πρώτη του μέρα στην προπόνηση και έδειξε αυτό που θα ακολουθούσε. Έχασε τους πρώτους τρεις μήνες της σεζόν και στο τέλος έκανε 27 συμμετοχές στο Anfield, κατακτώντας το Champions League πριν επιστρέψει για την Celta Vigo στην πατρίδα του.
14. Claude Davis
Όταν η Derby ανέβηκε στην Premier League το 2007 ο τεχνικός Billy Davies αποφάσισε να ενισχύσει την άμυνά του, ξοδεύοντας 3 εκατ. λίρες για τον Claude, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στην Preston North End. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν για αυτό το επίπεδο, κάνοντας 19 συμμετοχές για την ομάδα που τελείωσε εκείνη τη σεζόν με 11 βαθμούς…
13. Sean Dundee
Ο Νοτιοαφρικακός επιθετικός υπέγραψε στην Liverpool για 2 εκατ. λίρες το 1998 και υποτίθεται ότι θα προσέφερε στήριξη στον Robbie Fowler, που ήταν τραυματίας. Τελικά, έκανε 5 εμφανίσεις χωρίς να πετύχει ούτε ένα γκολ…
12. Eric Djemba Djemba
Ο Alex Ferguson έκανε αρκετές παράξενες μεταγραφές στα χρόνια του στην Premier League και ο Djemba Djemba βρίσκεται πολύ ψηλά σε αυτή τη λίστα. Ο Καμερουνέζος ταξίδεψε στο Manchester το 2003 αφήνοντας τη Nantes και θεωρούταν αντικαταστάτης του Roy Keane. Πέρασε 18 απογοητευτικούς μήνες στο Old Trafford, ενώ δεν τα πήγε και πολύ καλύτερα στην Aston Villa. Τώρα παίζει στην πέμπτη κατηγορία της Ελβετίας.
11. Andrea Silenzi
Η Nottingham Forest τον είχε αποκτήσει το 1995 για 1,8 εκατ. λίρες από την Torino σε μία εποχή που οι Ιταλοί κυριαρχούσαν στην Ευρώπη. Οι οπαδοί, όμως, έμειναν έκπληκτοι από την αδιαφορία του. Πέτυχε κάποια γκολ στο Κύπελλο, έκανε ελάχιστες εμφανίσεις στο πρωτάθλημα και γρήγορα έφυγε δανεικός για την Venezia. Δεν επέστρεψε ποτέ.
10. Boško Balaban
Ο Κροάτης ήταν ο πρώτος σκόρερ της Dinamo Zagreb για δύο χρόνια πριν υπογράψει στην Aston Villa το 2001 για 5,8 εκατ. λίρες και με συμβόλαιο 20.000 λιρών την εβδομάδα. Η καριέρα του στην Αγγλία αποδείχθηκε καταστροφική. Σε 2,5 χρόνια έκανε 2 εμφανίσεις ως βασικός και άλλες 7 ως αλλαγή χωρίς να σκοράρει. Στις επόμενες ομάδες του τα πήγε μια χαρά και βρήκε ξανά τον καλό του εαυτό σε πρωταθλήματα κατώτερα της Premier League.
9. Igors Stepanovs
Αν ο Marians Pahars ήταν ο Michael Owen της Λετονίας, ο Stepanovs ήταν πιθανότατα ο αντίστοιχος Titus Bramble. Ήταν μεταγραφή πανικού του Arsène Wenger το 2000 από την Skonto Riga μετά τον τραυματισμό του Tony Adams. Η καριέρα του ξεκίνησε δυναμικά, σκόραρε στο ντεμπούτο του και όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά μέχρι το ματς με την Manchester United, από την οποία η Arsenal ηττήθηκε με 6-1. Ο Stepanovs έκανε ακόμη μία εμφάνιση εκείνη τη σεζόν.
8. Winston Bogarde
Ο Ολλανδός είχε κάνει μεγάλη καριέρα (Ajax, Milan, Barcelona) μέχρι να υπογράψει στην Chelsea το καλοκαίρι του 2000. Ο Claudio Ranieri, όμως, δεν τον ήθελε, οι μπλε προσπάθησαν να τον ξεφορτωθούν, αλλά εκείνος πάτησε στο συμβόλαιό του και απλά ολοκλήρωσε την καριέρα του.
7. Bebé
Είναι μία από τις πιο ακατανόητες μεταγραφές στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Το 2010 ο Alex Ferguson είχε αποφασίσει να ξοδέψει 7,4 εκατ. λίρες για τον Πορτογάλο και ακόμα και τότε η κίνηση είχε προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. Τελικά, όλοι έβγαλαν νόημα, όταν έμαθαν ότι ατζέντης του Bebé ήταν ο Jorge Mendes. Παρόλα αυτά, δεν ήταν ποτέ για το επίπεδο όχι μόνο της Manchester United, αλλά ούτε για των κορυφαίων ομάδων της πατρίδας του.
6. Junior Lewis
Στο FourFourTwo οι οπαδοί της Leicester τον ψήφισαν ως τη χειρότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. Ο Lewis έκανε 30 εμφανίσεις για τις αλεπούδες σε τρία χρόνια και χρωστάει την καριέρα του στον Peter Taylor, που τον απέκτησε για 150.000 λίρες. Παραδόξως, τον πήρε με ελεύθερη μεταγραφή και σε άλλες πέντε ομάδες που προπόνησε στη συνέχεια.
5. Jozy Altidore
Τα νούμερα δεν τον κολακεύουν καθόλου. Ο Altidore έπαιξε 70 φορές στην Premier League με τις Hull και Sunderland και πέτυχε μόλις γκολ. Ήταν δυνατός, γρήγορος και μπορούσε να κρατήσει την μπάλα, αλλά όλα αυτά πήγαιναν στράφι κάθε φορά που καλούταν να τελειώσει μία φάση. Με τους Toronto Rapids στο MLS, πάντως, τα πηγαίνει μια χαρά.
4. Milton Núñez
Ένα μυστήριο πλανάται ακόμα γύρω από τη μεταγραφή του στην Sunderland. Είχε αποκτηθεί από τον Peter Reid για 1,6 εκατ. λίρες την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου το 2000 από τον ΠΑΟΚ και έκανε μόλις μία εμφάνιση με τις μαυρόγατες. Μέχρι και ότι η Sunderland είχε αγοράσει τον λάθος Núñez είχαν γράψει κάποιοι, αλλά ο ίδιος σε συνέντευξή του το 2016 το διέψευσε.
3. Massimo Taibi
Σύμφωνα με την Manchester Evening News ο Ferguson είχε αποκτήσει τον Taibi αντί του Francesco Toldo έπειτα από εισήγηση του αδερφού του, Martin, ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί από τις εμφανίσεις του με την Venezia και παρά το γεγονός ότι δεν μιλούσε ούτε λέξη αγγλικά. Έπαιξε μόλις 4 φορές με την Γιουνάιτεντ και κατάφερε να αφήσει για πάντα το στίγμα του.
2. Savio Nsereko
Η West Ham είχε πουλήσει τον Craig Bellamy στην Manchester City και τον αντικατέστησε με ένα παίκτη που είχε παίξει μόλις 22 φορές σε επαγγελματικό επίπεδο, σκοράροντας 3 γκολ για περίπου 9 εκατ. λίρες. Δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στην Αγγλία και πουλήθηκε για το ένα τρίτο των χρημάτων στην Fiorentina έξι μήνες αργότερα. Μέχρι και εσωτερική έρευνα έκαναν οι Λονδρέζοι για αυτή τη μεταγραφή.
1. Ali Dia
Όσες φορές και να ακούσεις αυτή την ιστορία, ποτέ δεν μπορείς να την πιστέψεις. Το 1995 ο Dia έλεγε σε όλους ότι ήταν ξάδερφος του George Weah. Πέρασε με αυτόν τον τρόπο δοκιμαστικά σε Coventry και Bournemouth, αλλά αμφότερες τον απέρριψαν. Ο Graeme Souness, όμως, στην Southampton «τσίμπησε» και όταν ο Matt Le Tissier τραυματίστηκε, υπέγραψε τον Dia. Ο Σενεγαλέζος έπαιξε για 52’ και αυτό ήταν. Απλά εξαφανίστηκε.
Πηγή: Four Four Two