Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Ο Ντίξι Ντιν είναι ο μοναδικός που πέτυχε 60 γκολ σε μία σεζόν στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Αυτό συνέβη την αγωνιστική περίοδο 1927-28 και παραμένει ένα τρομερό και αξεπέραστο ρεκόρ παρά το ότι εμφανίστηκαν εξαιρετικοί σέντερ φορ από τότε στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Έφυγε από τη ζωή πριν 41 χρόνια την 1 Μαρτίου του 1980  παρακολουθώντας το ντέρμπι της Έβερτον απέναντι στην Λίβερπουλ. Ήταν η πρώτη φορά που πήγαινε στο γήπεδο μετά από πάρα πολύ καιρό!

Η ομάδα επίσημα τον είχε προσκαλέσει και μάλιστα μαζί με τον προπονητή που έκανε τεράστια την Λίβερπουλ, τον Σκωτσέζο Μπιλ Σάνκλι, με τους δύο άντρες να παρακολουθούν δίπλα-δίπλα το παιχνίδι. Η Έβερτον σκόραρε ο Ντιν πανηγύρισε και μετά αισθάνθηκε μία αδιαθεσία. Λίγη ώρα αργότερα ήταν νεκρός!

Στην κηδεία του μερικές μέρες μετά η κόρη του συγκίνησε τους πάντες όταν είπε πως μόνο ένα καλύτερο θάνατο θα μπορούσε να φανταστεί για τον πατέρα της: Να σκοράρει εναντίον της Λίβερπουλ ως παίκτης και μετά να πεθάνει! Είναι απίστευτο πως κάποια πράγματα στη ζωή κάνουν κύκλο και ακόμα πιο αδιανόητο το γεγονός πως για πάρα πολλά χρόνια αυτός ο άνθρωπος δεν είχε επισκεφτεί το Γκούντισον Παρκ μετά το 1960. Κάποια γεγονότα που είχαν συμβεί τον είχαν απομακρύνει από το σύλλογο που βοήθησε κυρίως αυτός να μεγαλουργήσει!

Τα στατιστικά του ζαλίζουν και υπήρξε ο πρώτος που φόρεσε ποτέ την φανέλα με το νούμερο 9 στην Έβερτον δίνοντας μία ξεχωριστή νότα στο γεγονός και δημιουργώντας μια βαριά κληρονομιά για οποιονδήποτε επόμενο. Επίσης σκόραρε 18 φορές σε 16 εμφανίσεις με την εθνική Αγγλίας σε μία εποχή που η ομάδα ήταν πανίσχυρη αλλά απομονωμένη στο Νησί χωρίς να παίζει παιχνίδια με τις μεγάλες υπόλοιπες δυνάμεις.

Το κανονικό του όνομα ήταν Γουίλιαμ Nτιν και η Έβερτον τον είχε πληρώσει 3000 λίρες, ένα αρκετά μεγάλο ποσό για την εποχή για να τον αποκτήσει το 1925 από την Τρανμίρ. Ήταν οπαδός της Έβερτον από παιδί και έμελλε να εξελιχθεί στον σπουδαιότερο που φόρεσε ποτέ την φανέλα της!

44 χρόνια μετά ο κόσμος πάντα τον λατρεύει και το άγαλμα του θα είναι πάντα έξω από το γήπεδο της Έβερτον. Είτε το τωρινό είτε όπου εάν φτιαχτεί αυτό το καινούργιο στάδιο. Και θα θυμίζει σε όλους έναν ήρωα από μία άλλη εποχή!

Πηγή: England 365

Pin It on Pinterest

Shares
Share This