Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Έφτασε τις 13 ήττες φέτος στην Premier League. Έφτασε τις εννέα ήττες στο «Ολντ Τράφορντ». Κάθε αρνητικό ρεκόρ έχει καταρριφθεί και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Έρικ Τεν Χαγκ, με το πέρασμα του χρόνου, γίνεται μόνο… χειρότερη. Κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης, την «σώζει» μόνο το Κύπελλο Αγγλίας, αλλά ακόμη και η κατάκτησή του, θα μοιάζει με «παρηγοριά στον άρρωστο». Η λύση είναι μία: Η αποχώρηση του Έρικ Τεν Χαγκ από την ομάδα και η εύρεση ενός προπονητή, με πλάνο τετραετίας. Ας πάρουν παράδειγμα από την Άρσεναλ και τον Μικέλ Αρτέτα, η οποία έδειξε τον δρόμο και κέρδισε μέσα στο «Ολντ Τράφορντ», 17 χρόνια μετά στην Premier League, σε ματς με… κόσμο! Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να «κυνηγήσουν» ένα μεγάλο όνομα. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Με Τεν Χαγκ δεν πάει πουθενά, χρειάζεται ένα μεγάλο όνομα ή τον δικό της… Αρτέτα!

Γνωρίζαμε πόσο  σημαντική ήταν η αναμέτρηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Άρσεναλ, πριν καν ξεκινήσει. Τα είχαμε πει μεσοβδόμαδα και σε αυτήν την στήλη και στον «αέρα» του ραδιοφώνου και επισήμανα πως οι «κανονιέρηδες» είναι το φαβορί.

Όχι για μία άνετη νίκη με τρία και τέσσερα γκολ διαφορά, όπως πολλοί υποστήριζαν. Αλλά για μία ακόμη επικράτησή τους, την 9η διαδοχική εκτός έδρας, η οποία θα καθιστούσε δεδομένο πως οτιδήποτε και αν συμβεί στο Τότεναμ – Μάντσεστερ Σίτι, την Τρίτη το βράδυ, το πρωτάθλημα θα «παίζεται» μέχρι και την τελευταία αγωνιστική.

Αυτό ακριβώς συνέβη. Η Άρσεναλ βρήκε ξανά γκολ νωρίς, με τον Λεάντρο Τροσάρ, και από εκεί και πέρα, επέλεξε να διαχειριστεί το αποτέλεσμα. Και το έκανε εξαιρετικά. Ο Γουίλιαμ Σαλιμπά ήταν και πάλι ο κορυφαίος της, ο Νταβίντ Ράγια δεν δέχθηκε πάλι γκολ και η 27η νίκη των Λονδρέζων στη σεζόν, η οποία αποτελεί και το ρεκόρ τους σε επίπεδο Premier League, είναι γεγονός.

Όσον αφορά αυτό που είδα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Μία ομάδα που χθες… ήθελε, αλλά δεν μπορούσε. Δεν δημιουργεί εύκολα ευκαιρίες, βασίζεται πολύ στις ατομικές προσπάθειες του Αλεχάντρο Γκαρνάτσο, και δεν φαίνεται γενικώς να έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο στο παιχνίδι της. Πόσω δε μάλλον όταν λείπει ο Μπρούνο Φερνάντες, τον οποίο ενδεχομένως να «φωτογράφισε» ο Γουέιν Ρούνεϊ αργότερα, στις δηλώσεις του στο Sky Sports, για ποδοσφαιριστές που είναι διαθέσιμοι, αλλά υποστηρίζουν πως υποφέρουν από τραυματισμούς.

Στη μεγάλη εικόνα όμως, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία πολύ κακή σεζόν από πλευράς Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αποκλείστηκε από την Ευρώπη, πριν την αλλαγή του ημερολογιακού έτους και παρότι αυτό ήταν ένα μεγάλο «σοκ» για τον σύλλογο, ουδείς αφυπνίστηκε.

Κινδυνεύει να χάσει την Ευρώπη και πάλι, για δεύτερη φορά στην εποχή της Premier League, παρόλο που ήταν το απόλυτο φαβορί για την κατάληψη μίας εκ των επτά πρώτων θέσεων. Την προσπέρασε η Νιούκαστλ, την οποία υποδέχεται μεθαύριο στο «Ολντ Τράφορντ», αλλά και η Τσέλσι του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, που φαντάζει πολύ πιο σοβαρή από τους «κόκκινους διαβόλους».

Δεν έχουμε δει πραγματικά τίποτα φέτος από το σύνολο του Έρικ Τεν Χαγκ, εξαιρώντας φυσικά τα παιχνίδια με τη Λίβερπουλ, τα οποία πάντα θα αποτελούν μία κατηγορία μόνα τους. Και από ένα σημείο και μετά, ούτε ο κόσμος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν συμβιβάζεται με τις απουσίες και τους τραυματισμούς. Περίμενε κάτι καλύτερο, αλλά ο Ολλανδός μοιάζει πως πρέπει να αποτελέσει παρελθόν το καλοκαίρι.

Δεν του βγαίνει το κοουτσάρισμα στο «Ολντ Τράφορντ», οι επιλογές του αποδεικνύονται λανθασμένες, χάνει… πόντους ακόμη και με τις δηλώσεις του, και στα μεταγραφικά του συλλόγου έχει αποδειχθεί ανεπαρκής. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση όλων, αυτή του Άντονι, ο οποίος παρά το ένα γκολ και τη μία ασίστ που έχει καταγράψει φέτος, είπε πως αισθάνεται… βελτιωμένος.

Υπάρχει ξεκάθαρα θέμα νοοτροπίας στους ποδοσφαιριστές και είναι φανερό πως ο Έρικ Τεν Χαγκ δεν είναι σε θέση να το αλλάξει αυτό. Ακόμη και αν πάρει το Κύπελλο και εν μέρει «σώσει» τη σεζόν, λόγω μίας θέσης στην Ευρώπη, πρέπει να αποχωρήσει. Και αυτό που πρέπει να γίνει κυρίως στους «κόκκινους διαβόλους», είναι να βρουν έναν προπονητή, τον οποίο θα είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν, ώστε σεζόν με τη σεζόν, να κάνουν βήματα προς τα μπροστά.

Τα ενδεχόμενα είναι δύο. Ή να κοιτάξουν να πάρουν έναν coach σαν τον Ζινεντίν Ζιντάν. Ένα όνομα δηλαδή, που θα μπορεί να «κουμαντάρει» τα αποδυτήρια και να αποτελέσει έμπνευση για τον σύλλογο. Ή να κάνουν ό,τι και η Λίβερπουλ πριν από μερικά χρόνια, να βρουν δηλαδή έναν Γιούργκεν Κλοπ… ελεύθερο, που θα θέλει να εργαστεί στην Αγγλία. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει και το επιτυχημένο παράδειγμα του Μικέλ Αρτέτα.

Αυτό ακριβώς που έκανε δηλαδή και η Άρσεναλ. Βρήκε έναν άνθρωπο που ήθελε να βλέπει στην άκρη του πάγκου της, δεν τον έδιωξε στα δύσκολα, δεν έθεσε καν θέμα προπονητή. Και μέσα σε τέσσερα χρόνια, έχει διεκδικήσει δις το πρωτάθλημα, επέστρεψε στο Champions League, καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, και έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα πως ήρθε για να… μείνει.

Σε αυτό το μοτίβο ακριβώς πρέπει να παρέλθει και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είμαι βέβαιος πως ο Έρικ Τεν Χαγκ δεν είναι ο κατάλληλος για αυτή τη δουλειά. Ο χρόνος το απέδειξε, το έργο του επίσης και ακόμη και αν κατακτήσει το Κύπελλο, η απόφαση πρέπει να είναι η αποχώρηση και όχι η πίστωση χρόνου. Οι εννέα ήττες στο «Ολντ Τράφορντ», για πρώτη φορά στην Premier League, και οι 13 μετά από μισό αιώνα, «μιλούν» από μόνες τους.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι αριθμοί έχουν δίκιο. Και όσο ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ και η INEOS καθυστερούν να προβούν σε μία επιλογή, το «πράγμα» δείχνει πως μόνο… χειρότερα μπορεί να εξελιχθεί. Όπως και γίνεται άλλωστε…

Πηγή: England365

Pin It on Pinterest

Shares
Share This