Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Ωραία, ευχάριστα, πρωτότυπα και αντισυμβατικά τα γελάκια και κυρίως το ενσταντανέ με την ανταλλαγή γυαλιών του Εργκίν Αταμάν και του Γιώργου Μπαρτζώκα στη συνέντευξη Τύπου των φιναλίστ, δεν λέω…

Δεν λέω, αρκεί να μην μας βγουν ξινά!

Καλώς ή κακώς στην Ελλάδα της βαρβατίλας και ενίοτε της καφρίλας τέτοιες εικόνες ξενίζουν, αλλά, διάβολε, ας… εξανθρωπιστούμε κι ελόγου μας κι ας μη θεωρούμε τα αυτονόητα ως μια περιττή και συχνά μη ανεκτή πολυτέλεια!

Οφείλω πάντως να ομολογήσω ότι στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου περίσσευαν οι ρεβεράντζες και συν τοις άλλοις εκκρίθηκε μπόλικος καθωσπρεπισμός ένθεν και ένθεν…

Μία ωραία ατμόσφαιρα: Πήρα κόκκινα και πράσινα γυαλιά

Τα αμοιβαία συχαρίκια

Ο Κώστας Παπανικολάου συνεχάρη τον Παναθηναϊκό AKTOR για την κατάκτηση του τροπαίου της EuroLeague, ο Εργκίν Αταμάν ανταπέδωσε τα πρεπά για το Conference League του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού και-όπως έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος στον “Ατσίδα” – “λοιπόν σήμερα δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα”!

Αισθάνομαι άσχημα τώρα και ήδη κυριεύομαι από τις τύψεις συνειδήσεως διότι μαγάρισα αυτή την ωραία, εικόνα με δυσάρεστες σκέψεις, οπότε παμ’ παρακάτω…

Ο κανόνας, η ΑΕΚ και η… Μάλαγα

Παρακάτω είναι το γαϊτανάκι που αρχίζει να σέρνεται σήμερα και βεβαίως δεν προξενεί καμία έκπληξη, διότι το να ανταμώσουν οι Πράσινοι και οι Κόκκινοι στους τελικούς είναι πιο προβλέψιμο, αναμενόμενο και φυσιολογικό ακόμη κι από το ότι ο ήλιος θα βγει από την Ανατολή!

Παρεμπιπτόντως και στην Ισπανία ο ήλιος βγαίνει επίσης από την Ανατολή, αλλά εκεί φρόντισε η Ουνικάχα Μάλαγα (τερματίζοντας στο Νο 1 της κανονικής περιόδου) να χαλάσει τη μανέστρα του clasico που μάλιστα περατώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στη βραχύβια σειρά των ημιτελικών.

Στα καθ΄ ημάς των ρόλο των Ανδαλουσιανών έπαιξαν ο Προμηθέας το 2019, ο… κορωνοϊός το 2020 και το Λαύριο το 2021, αλλά ας μη διαλανθάνει της προσοχής μας ότι εκείνη την εποχή ο Ολυμπιακός είχε αποσκιρτήσει από την Α1…

Σε κανονικές συνθήκες, όπως λέγαμε και στο σχολείο, αυτό έχει να συμβεί από το 2005, όταν ο Παναθηναϊκός είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό στον πρώτο γύρο των playoffs και στους τελικούς αντιμετώπισε την ΑΕΚ.

Μια ντουζίνα ντέρμπι

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, λοιπόν, απόψε στο ΟΑΚΑ θα ανοίξει η αυλαία της 21ης σειράς των τελικών ανάμεσα στους συνήθεις υπόπτους και ό,τι ήθελε προκύψει σε αυτό το αντάμωμα που πάει σχοινί κορδόνι, χώρια που εάν οι λεγάμενοι αναμετρηθούν πέντε φορές, τότε θα συμπληρώσουν μια ντουζίνα αγώνες μέσα σε οκτώμισι μήνες!

Το τι θα προκύψει θα το μάθουμε εν ευθέτω χρόνω μετά από τους τρεις, τους τέσσερις ή τους πέντε τελικούς, με την ελπίδα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και το χρονικό των τελικών δεν θα απασχολήσει το… αστυνομικό δελτίο, όπως έχει συμβεί κάμποσες φορές, μηδέ της περυσινής σεζόν εξαιρουμένης.

Πήρα κόκκινα γυαλιά (κι εγώ φόρεσα πράσινα)!

Όταν λοιπόν θα πέσει η αυλαία, τότε θα φανεί ποιος προπονητής έβαλε τα (πράσινα ή τα κόκκινα) γυαλιά στον άλλον!

Μιας και το ξανάφερε η κουβέντα στα γυαλιά και δεδομένου ότι ο Αταμάν αποκλείεται να ξέρει το τραγούδι του Σταμάτη Κρανουνάκη, θα μπορούσε να του το πει ο Μπαρτζώκας την ώρα που προέβαιναν σε ανταλλαγή προϊόντων…

Το τραγούδι λέει “Πήρα κόκκινα γυαλιά κι όλα γύρω σινεμά τα βλέπω”, μένει λοιπόν να φανεί τίνος η ταινία θα πάρει το Οσκαρ!

Το αιώνιο γαϊτανάκι, λοιπόν και εδώ ασφαλώς έχουν την τιμητική τους και τα κάθε λογής νούμερα:

Το γαϊτανάκι των 307 ντέρμπι

  • Αρχής γενομένης από το 1946 και σε 307 αγώνες σε όλη τη γκάμα των διοργανώσεων, ο Παναθηναϊκός έχει τη μερίδα του λέοντος στις νίκες με σκορ 163-144, ενώ ειδικότερα στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος Α’ Εθνικής το σκορ είναι 114-97, που επιμερίζεται σε 82-73 στην κανονική περίοδο και 50-44 στα playoffs.
  • Οι δυο ομάδες βρίσκονται αντιμέτωπες για 21η φορά σε μια σειρά τελικών με τον Παναθηναϊκό να σημαδεύει τον 40ό τίτλο του και τον Ολυμπιακό να στοχεύει στον 15ο, ενώ το περυσινό συναπάντημα τους ολοκληρώθηκε άδοξα καθώς ο τέταρτος τελικός στο ΟΑΚΑ διεκόπη εις βάρος των γηπεδούχων με το σκορ στο 35-63!

Το 12-8 του Παναθηναϊκού

  • Στις προηγούμενες 20 σειρές τελικών οι Πράσινοι πλειοδοτούν με σκορ 12-8 στους τίτλους και 45-41 στις νίκες σε σύνολο 86 αγώνων.
  • Σε 27 σειρές τελικών της λίγκας οι επτάκις πρωταθλητές Ευρώπης έχουν συνολικό ρεκόρ 19-8, ενώ οι υπερασπιζόμενοι τα περυσινά σκήπτρα τους Κόκκινοι αντιπαραβάλλουν 10-13 σε 23 συμμετοχές. Από αυτές τις 20 σειρές, δέκα κρίθηκαν με 3-2, έξι με 3-1 και τέσσερις με 3-0.
  • Ο Παναθηναϊκός έχει παίξει σε 16 σειρές τελικών με πλεονέκτημα έδρας και ηττήθηκε μόνο μία φορά (1993), ενώ ο Ολυμπιακός στις προηγούμενες εννέα συμμετοχές του με μειονέκτημα έδρας αστόχησε στις οκτώ.
  • Συνολικά σε 126 τελικούς στην ιστορία των playoffs επί ημερών ΕΣΑΚΕ οι γηπεδούχοι έχουν επικρατήσει στους 97, ενώ οι ομάδες που είχαν το πλεονέκτημα έδρας στέφθηκαν πρωταθλήτριες σε 24 από τις 30 σειρές.

Το 20-4 του Ολυμπιακού

  • Οι Πειραιώτες κυριαρχούν στα μεταξύ τους ματς κατά την τελευταία τριετία με ένα επί μέρους σκορ 20-4, ενώ «έτρεξαν» ένα σερί 14 απανωτών νικών από τις 22 Νοεμβρίου του 2021 έως τις 6 Ιουνίου του 2023, σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις: τρεις στην κανονική περίοδο της Basket League, τέσσερις στους τελικούς των playoffs, τέσσερις στην Ευρωλίγκα, δυο στο Κύπελλο Ελλάδος και μία στον τελικό του Super Cup.
  • Οι δυο ομάδες αναμετρώνται για όγδοη φορά στην εφετινή σεζόν με τον Ολυμπιακό να πλειοδοτεί σε αυτό το αλισβερίσι με σκορ 4-3.

Αυτά λένε οι αριθμοί, που βεβαίως δεν παίζουν μπάσκετ, αυτό το κάνουν οι παίκτες ακολουθώντας το σενάριο των προπονητών, οπότε ας μπούμε στο… ψητό!

Επιχειρώντας λοιπόν μια προσέγγιση στον πρώτο τελικό και ζητώντας τη γνώμη του Χρήστου Μαρμαρινού θα συμπύκνωνα, τα δεδομένα και τα ζητούμενα σε τέσσερα βασικά σημεία/κεφάλαια:

Η συνθήκη χωρίς τον Φαλ

Η απουσία του Μουστάφα Φαλ, ο οποίος συν τοις άλλοις δημιούργησε παράδοση κυριαρχικών και πάντως πολύ καλών εμφανίσεων κόντρα στον Παναθηναϊκό, γεννά ένα μυστήριο που σχετίζεται τα mismatches και στις δυο πλευρές του γηπέδου.

Αυτή η νέα συνθήκη εκτός βεβαίως από τον (άμεσα εμπλεκόμενο με τις δουλειές μέσα στη ρακέτα) Ματίας Λεσόρ αφορά άμεσα και τον Κέντρικ Ναν ο οποίος μετά τον προσωπικό αντίπαλο του (Γουόκαπ ή Κάναν) έβρισκε μπροστά του τον Φαλ σε ένα δεύτερο διαδοχικό μαρκάρισμα που τώρα λείπει από τον Ολυμπιακό και θα το αναζητήσει με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ.

Η δημιουργία του Παναθηναϊκού

Το ατομικό ταλέντο των Πράσινων και η ικανότητα τους στο παιχνίδι ένας εναντίον ενός δεν αμφισβητούνται, αλλά προφανώς σε τέτοια ματς θα πρέπει να υποστηριχθούν από υψηλό δείκτη δημιουργίας.

Το ζητούμενο του Παναθηναϊκού στην προκειμένη περίπτωση είναι οι χώροι που θα βρει ο Κώστας Σλούκας ώστε να κυκλοφορήσει και να μοιράσει την μπάλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ποιότητα και τα ποσοστά ευστοχίας των εκτελέσεων.

Τα τρίποντα του Ολυμπιακού

Η ανταγωνιστικότητα και οι πιθανότητες των φιλοξενούμενων να πετύχουν το break εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποσοτική και την ποιοτική (ποσοστό ευστοχίας) επίδοση τους στα τρίποντα.

Σε θεωρητικό επίπεδο, όπως προκύπτει από τους μέσους όρους τους στη EuroLeague o Παναθηναϊκός υπερτερεί στην επίθεση και ο Ολυμπιακός υπερέχει στην άμυνα, ωστόσο οι τελικοί των αιωνίων συχνά ξεφεύγουν από αυτά τα στερεότυπα και μάλιστα κατεβαίνουν: είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι από τα επτά ντέρμπι που έχουν διεξαχθεί στην εφετινή σεζόν μόνο σε ένα οι δυο ομάδες ξεπέρασαν τους 80 πόντους στην κανονική διάρκεια.

Τα ριμπάουντ και το πράσινο τέμπο

Οσο κοινότοπο και απλοϊκό κι αν ακούγεται, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των ριμπάουντ από τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό ο ρυθμός της αναμέτρησης, ο αριθμός των κατοχών και κατ’ επέκταση το αποτέλεσμα.

Λόγω έδρας και στιλ παιχνιδιού οι Πράσινοι θεωρητικώς βολεύονται με το up tempo και το παιχνίδι στο ανοικτό γήπεδο, αλλά όλα αυτά ισχύουν στη θεωρία μέχρι να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν στην πράξη!

Σε κάθε περίπτωση οι τελικοί και δη αυτοί των “αιωνίων αντιπάλων” είναι… τελικοί με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις εκτιμήσεις, στις βαθυστόχαστες αναλύσεις και στις προγνώσεις.

Για κάθε συνθήκη που θεωρείται παγιωμένη, μπορεί να υπάρχει μια ανατροπή στα δεδομένα, τα ερωτήματα σίγουρα φουντώνουν και το αφήγημα καλά (θα) κρατεί!

Πηγή: Sport24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This