Επιλογή ΣελίδαςΟ Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στη Βουλή για την τροπολογία «Επανακαθορισμός πλαισίου που διέπει τα κωλύματα εγγραφής-περιορισμούς συμμετοχής σε αθλητικά σωματεία και ενώσεις», η οποία συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενιαίο κείμενο Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον προσυμβατικό έλεγχο, τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης».

Στην ομιλία του ο κ. Αυγενάκης, ανέφερε τα εξής:

«Συζητούμε σήμερα μια αναγκαία μεταρρύθμιση, που αφορά στο πλαίσιο που διέπει τα κωλύματα εγγραφής και τους περιορισμούς συμμετοχής σε αθλητικά σωματεία και ενώσεις.

Βάζουμε καθαρούς όρους στο δρόμο για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στις αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας μας.
Και το κάνουμε αυτό έγκαιρα ώστε να μπορούν οι αθλητικοί φορείς να προετοιμασθούν για τις εκλογές τους.
 
Με διαφάνεια και δημοσιότητα για να γνωρίζουν όλοι τους κανόνες του παιχνιδιού. Να γνωρίζουν εκ των προτέρων, έγκαιρα ποιοι έχουν τα κωλύματα, ποιοι δικαιούνται να συμμετέχουν στις εκλογές και ποιοι όχι. 

Με χαρά σας ανακοινώνω ότι αύριο θα συζητηθεί  στο Υπουργικό Συμβούλιο και τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στη διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο:
«Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και άλλες διατάξεις».

Θα το συζητήσουμε αναλυτικά το επόμενο διάστημα, οπότε σήμερα θα αναφερθώ επιγραμματικά στις βασικότερες διατάξεις:

> Αρχαιρεσίες: Ρυθμίζουμε ζητήματα που αφορούν στις εκλογικές διαδικασίες στις αθλητικές ομοσπονδίες, στις αθλητικές ενώσεις και στα αθλητικά σωματεία.    
Μετά από διαβούλευση με όλη την αθλητική οικογένεια!

> Συστήνουμε, σε εφαρμογή της Σύμβασης Μακόλιν, την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.).  

> Διακρινόμενοι αθλητές-συνοδοί ΑμεΑ: Αναγνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο των συνοδών αθλητών, οι οποίοι συμμετέχουν νομίμως σε αγώνες αθλητών με αναπηρίες και προβλέπουμε την απόδοση παροχών σε διακρινόμενους αθλητές-συνοδούς ΑμεΑ. 

> Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ): Εισάγουμε τροποποιήσεις στο καταστατικό της ΕΟΕ, σύμφωνα με τα αιτήματα της ίδιας της ΕΟΕ, μετά την πρώτη περίοδο λειτουργίας της ως ΝΠΙΔ.   

Επίσης, ρυθμίζουμε τα ζητήματα της εκπροσώπησης των μελών στη διοίκηση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Βεβαίως, αυτά τα θέματα θα τα συζητήσουμε διεξοδικά το αμέσως επόμενο διάστημα τόσο στην Επιτροπή, όσο και εδώ στην Ολομέλεια. 
Αναφορικά με την τροπολογία που συζητάμε σήμερα:
1) Το Άρθρο 1 αφορά στα Κωλύματα εγγραφής και τους περιορισμούς:
Τι τροποποιούμε:
> Στην παράγραφο 1 β:
Πλέον για να υφίσταται κώλυμα, πρέπει το πρόσωπο να έχει παραπεμφθεί αμετακλήτως ή να έχει καταδικασθεί αμετάκλητα και όχι τελεσίδικα.

Και φυσικά το κώλυμα του παραληφθέντος θα διαρκεί έως και την έκδοση αθωωτικής απόφασης, ενώ σε τυχόν περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης το κώλυμα θα διατηρείται, σε αντίθεση με τα ισχύοντα σήμερα.

> Παράλληλα, προσαρμόζουμε τα κωλύματα σε περίπτωση ποινικών αδικημάτων, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα. 

2) Το άρθρο 2 αφορά σε Κωλύματα – Περιορισμούς συμμετοχής σε καταστατικό όργανο αθλητικής ένωσης:
Διευκολύνουμε τη συμμετοχή των ατόμων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και έχουν εμπειρία και γνώση στα ζητήματα της αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας.
Πιο συγκεκριμένα: Επιτρέπεται να ανακηρυχθεί υποψήφιος προκειμένου να εκλεγεί μέλος του ΔΣ ή άλλου  καταστατικού οργάνου αθλητικής ένωσης, όποιος υπήρξε υπάλληλος αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας, εφόσον, κατά τον χρόνο ανακήρυξης της υποψηφιότητάς του, έχει παρέλθει χρονικό διάστημα ενός τουλάχιστον μηνός, αν πρόκειται για υπάλληλο ενώσεως ή  δύο τουλάχιστον μηνών, αν πρόκειται για υπάλληλο ομοσπονδίας, από την λήξης της εργασιακής του σχέσης.
Παράλληλα, καθίσταται εφικτή η συμμετοχή περισσότερων υποψηφίων ενισχύοντας την ανανέωση και ενδυναμώνοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες και φυσικά την διοικητική ανανέωση.
Οποτεδήποτε κι αν παραιτηθεί ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος, δεν εξαρτά συμφέρον, οπότε δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Και φυσικά, τα χρονικά διαστήματα αυτά ακολουθούν τη συνταγματική επιταγή που τίθεται για τα κωλύματα των υποψηφίων βουλευτών.
Ελπίζω όσοι έσπευσαν να γράψουν, τα σχολίασαν να τοποθετηθούν  να διαβάσουν προσεκτικότερα τη διάταξη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως διαπιστώνετε κι εσείς, δεν υπάρχει καμία μεθόδευση, καμία εξυπηρέτηση συμφερόντων, καμία φωτογραφική διάταξη.
Θέτουμε καθαρούς όρους με διαφάνεια και ακεραιότητα, ώστε όλοι να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού και τα ασυμβίβαστα.
Την ίδια ώρα, το Ηράκλειο, η Κρήτη όλη, βράζει! Η πρόθεση της ΕΠΟ σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Δέδε, εκτελεστικού γραμματέα της ΕΠΟ, να αποσύρει την υποψηφιότητα για διοργάνωση στο Παγκρήτιο του τελικού του UEFA Conference League το 2022 ή το 2023, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και εξαιρετική δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας.

Ο φάκελος υποψηφιότητας του Ηρακλείου είναι πληρέστατος, εκπονήθηκε χωρίς κόστος και η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης της UEFA απέστειλε προσφάτως συγχαρητήρια κι όμως κάποιοι σύμβουλοι της ΕΠΟ επιχειρούν να σαμποτάρουν μια εθνική προσπάθεια!

Μια τόσο τιμητική ανάθεση ευρωπαϊκού τελικού δεν αφορά μόνο στην πόλη του Ηρακλείου, στο νομό, στην Κρήτη, αφορά σε όλη την Ελλάδα. Οικονομικά, τουριστικά, σε επίπεδο κύρους και αναγνώρισης.

Κι όμως για μικροσυμφέροντα ποδοσφαιρικά, τυφλή κόντρα και πιθανό εκβιασμό στην Κυβέρνηση, κάποιοι στην ΕΠΟ τορπιλίζουν!

Ο κόσμος στο Ηράκλειο είναι ανάστατος. Οι παρακάτω παραγωγικοί φορείς πριν από λίγο, εξέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας:
• Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου
• Ενωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου
• Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης
• Ένωση Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης
• Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου
• Σύλλογος Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου
• Σωματείο Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Ηρακλείου
• Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών  Νομού Ηρακλείου
• Ένωση Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Νόμου Ηρακλείου (ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ)
• Σύλλογος Ιδιοκτητών Γραφείων Ενοικιάσεως Αυτοκίνητων και Δίκυκλων.

Κυρίες και Κύριοι,

Να συστηθούμε ξανά λοιπόν, γιατί ορισμένοι, λίγοι βέβαια, νομίζουν ότι ζούμε σε άλλη περίοδο. Σε άλλες εποχές.

Να θυμίσω λοιπόν ότι έχουμε Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι Αλέξη Τσίπρα.

Ότι έχουν παρέλθει οι εποχές των εκβιασμών, των μαγαζιών κ.ο.κ. και στο Υφυπουργείο Αθλητισμού δεν είναι ο «Γιώργος» που επικαλείται ο κ. Παππάς στους διαλόγους που δημοσιεύονται τελευταία, αλλά ο υποφαινόμενος.

Και τα λέω αυτά διότι κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι θα εκβιάσουν, μέσα από Μέσα… παραπληροφόρησης ή «δημοσιογραφικά πιστόλια», την Κυβέρνηση για τις αποφάσεις της που βρίσκονται στην κατεύθυνση της εξυγίανσης και του νοικοκυρέματος του αθλητισμού.

Σας το ξαναλέω λοιπόν, με ευθύτητα: Ο Πρωθυπουργός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή μας ούτε εκβιάζεται, ούτε γραμμάτια εξαργυρώνει, ούτε χρωστάει πουθενά.

Και βέβαια, πιο χρήσιμο -από τα να μιλούν κάποιοι αόριστα και υποκριτικά- σε αυτή την αίθουσα, θα ήταν να μιλήσουν ονομαστικά. Να φανεί ποιους εκπροσωπούν που θίγονται από τις πρωτοβουλίες μας. Και όχι να κρύβονται πίσω από αχυρανθρώπους και σκοτεινές διαδικασίες, κάτι που τα μέλη της ΕΠΟ γνωρίζουν πολύ καλά.

Για την Κυβέρνηση, προτεραιότητα είναι οι αθλητές, η αθλητική οικογένεια και πώς θα συνδράμουμε ουσιαστικά ώστε να αναβαθμιστεί το αθλητικό οικοσύστημα της χώρας. Διαφάνεια και νοικοκυροσύνη παντού! Και όποιος ενοχλείται ας βγει ο ίδιος να μιλήσει και εδώ είμαστε να του εξηγήσουμε ότι χρειαστεί»!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This