Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

Ο Εργκίν Αταμάν έκλεισε τη βραδιά με έναν από τους συνηθισμένους του χρησμούς, αλλά τούτη τη φορά η προφητεία του («θα κάνουμε αυτό που κάνουμε και στη σειρά με τη Μακάμπι») ήταν διάσπαρτη με αστερίσκους. «Αρκεί να είναι όλα καθαρά μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Επειδή δεν ξημέρωσε ακόμη η βραδιά που θα βρει τον ηττημένο να δίνει συγχαρητήρια και να τα βλέπει όλα ξάστερα, επιτρέψτε μου να προσθέσω εγώ τα υπόλοιπα «εφ’ όσον», για να δούμε το τοπίο με μεγαλύτερη ευκρίνεια. Ναι μεν ο Παναθηναϊκός πέτυχε τη νίκη που τον κράτησε ζωντανό και τον προστάτευσε από την ταπείνωση της «σκούπας», αλλά δεν κατόρθωσε να ακουμπήσει και τους δύο ώμους του αντιπάλου του στο καναβάτσο.

Ο Ολυμπιακός αποχώρησε από το ΟΑΚΑ αισιόδοξος και κατασταλαγμένος, αφού άγγιξε τη νίκη σε ένα ματς όπου τα στραβά ήταν περισσότερα από τα ίσια. Το «refuse to lose» είχε αυτή τη φορά γιρλάντα πράσινη, πασπαλισμένη με τη χρυσόσκονη ενός πρωταθλητή Ευρώπης, ωστόσο ήταν ένα από εκείνα τα παράξενα ματς όπου ο νικητής δεν τα παίρνει όλα. Ο Παναθηναϊκός άφησε αρκετές μάρκες στο πράσινο τραπέζι και μπορεί να το πληρώσει ακριβά, όταν μιλήσει η ζυγαριά του ηθικού και της πνευματικής υπεροχής.

Οι «πράσινοι» έδειξαν ζηλευτό χαρακτήρα και έμειναν όρθιοι πάνω που ο Ολυμπιακός πήρε το πρώτο -και τελευταίο- προβάδισμά του: 72-73 με κάρφωμα του Νίκολα Μιλουτίνοφ 4:48 πριν το φινάλε. Οι φιλοξενούμενοι γλίστρησαν ξανά και ξανά πάνω στο τεντωμένο σχοινί του τελευταίoυ τετραλέπτου.

Ο ΜακΚίσικ προσπάθησε να στείλει τον Λεσόρ στη γραμμή (απ’ όπου είχε μέχρι τότε 1/6), αλλά του έδωσε και καλάθι και βολή: 75-73. Ο ίδιος ΜακΚίσικ πάτησε την τελική γραμμή και δεν επιχείρησε καν σουτ. Η άμυνα έδωσε ελεύθερο σουτ στον Παπαπέτρου από την αγαπημένη του γωνία: 78-73. Ο Μιλουτίνοφ αγκυροβόλησε στο βαμμένο και χρεώθηκε με 3 δευτερόλεπτα. Ο Σλούκας πήρε αριστερό διάδρομο και σκόραρε εύκολα. Ο Γουόκαπ πούλησε τη μπάλα, ο Μιλουτίνοφ τον μιμήθηκε μετά το άστοχο σουτ του Κάνααν.

Στις 7 κατοχές που ακολούθησαν το προσπέρασμα, ο Ολυμπιακός μέτρησε 4 λάθη και 3 τούβλα. Η άμυνα του Παναθηναϊκού, για να διαβάσουμε την ίδια εξίσωση ανάποδα, έσφιξε την πιο κατάλληλη στιγμή και έκανε το γήπεδο να μοιάζει μικρότερο. Ο Κώστας Σλούκας φόρεσε με άνεση τον μανδύα του ηγέτη και σφράγισε τη νίκη που τόσο πολύ ήθελε.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε το ματς με συνταγή …Ολυμπιακού στο φινάλε, ενώ νωρίτερα θύμισε τον απολαυστικό Παναθηναϊκό που κατέκτησε την Ευρώπη. Άψογες αποστάσεις, ιδανικές επιλογές, κυριαρχία στις ρακέτες με τον Κωστάκη Αντετοκούνμπο να γίνεται ιδανικός υπασπιστής του Λεσόρ, άφθονος Ναν, στόφα μεγάλης ομάδας λες και ήταν οι …Coldplay. Το φαλσέτο του στο τέλος ήταν κάπως φάλτσο, αλλά δεν το πλήρωσε.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παιχνίδι όταν κατόρθωσε να μετουσιώσει τις αμυντικές νίκες σε τρέξιμο: κλέψιμο του Γουόκαπ, τάπα του Μιλουτίνοφ, δύο καρφώματα, 64-64, η πρώτη ισοπαλία. Οι πινελιές του Σλούκα στο δίλεπτο που ακολούθησε κράτησαν τον Παναθηναϊκό όρθιο και του έδωσαν χρόνο για να ανασυγκροτηθεί πριν το τελευταίο βιράζ. Νωρίτερα, ο ασυγκράτητος Λεσόρ έκανε ό,τι ήθελε απέναντι στον Μιλουτίνοφ, που διαχειρίστηκε το ματς σαν να προσπαθούσε να εξοικονομήσει δυνάμεις και …φάουλ.

Ο Σέρβος ανέβηκε πολύ στο δεύτερο ημίχρονο χάρη και στη συνδρομή του Πετρούσεφ, αλλά τα 7/7 δίποντα και τα 11 κερδισμένα φάουλ του Λεσόρ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οικονομία του τρίτου τελικού. Ο Ολυμπιακός ξεχαρβαλώθηκε εξαιτίας της πρώιμης φθοράς, αλλά πήρε άλλο ένα σπουδαίο δεύτερο ημίχρονο από βασικό γκαρντ (τον Κάνααν, που ήταν άποντος στο 19’ και τελείωσε το ματς με 14 πόντους) και είχε την ηρεμία για να μείνει πιστός στο πλάνο του.

Το πρόβλημα, για τους «ερυθρόλευκους», ήταν η εξαφάνιση του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, που έκανε μόνο αμυντικά λάθη και άστοχα σουτ. Με τα προβλήματα που τον μαστίζουν μετά τον τραυματισμό του Φαλ και με τραβηγμένο από τα μαλλιά το rotation, ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια να κουβαλήσει ένα αρνητικό γκαρντ.

Ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε στο παρκέ ασυνήθιστα συγκεντρωμένος και αποφασιστικός, με επιστροφή στο βασικό του σχήμα (με Μήτογλου, Λεσόρ, Γκραντ), αλλά και κάποιες αλχημείες στην πορεία του αγώνα, όπως η επιστράτευση του Ιωάννη Παπαπέτρου στη θέση «4». Εάν έμπαινε στο γήπεδο αποπροσανατολισμένος από τη συνωμοσιολογία και τη διαιτητολαγνεία των προηγούμενων ημερών, θα είχε μάλλον εξοκείλει. Με μία φράση, κέρδισε και πήρε παράταση ζωής επειδή έπαιξε μπάσκετ.

Ο Ολυμπιακός παραμένει φαβορί και μάλιστα μεγάλο, ένεκα της έδρας και της εικόνας των πρώτων τριών αγώνων, αλλά στα πλέι-οφ κάθε ματς έχει τη δική του ζωή και φέρνει τον δικό του άνεμο. Ραντεβού το βράδυ της Τετάρτης, λοιπόν. Ελπίζω να μην ξανακουστεί η λέξη «Εθνική» στις μέρες που μεσολαβούν και σε εκείνες που θα ακολουθήσουν, παρά μόνο για καλό.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This