Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Παραμονές ενός ντέρμπι που μοιάζει οριακό, ικανό να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την φετινή μοίρα του ηττημένου, αν υπάρξει τέτοιος, στο τρέχον πρωτάθλημα, επιχείρησα μέσα από το Comparisonator την σύγκριση των στοιχείων απόδοσης του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στις πρώτες 7 αγωνιστικές της Superleague.

Στα στοιχεία σύγκρισης ενός πλήθους διαφορετικών παραμέτρων του παιχνιδιού, ο παρατηρητής διαπιστώνει μια υπεροχή του Ολυμπιακού. Είναι η ομάδα που κάνει περισσότερες επιθετικές ενέργειες και περισσότερες επιτυχημένες, αυτή που δημιουργεί πιο κλασικές ευκαιρίες και τελικά πετυχαίνει περισσότερα γκολ, μολονότι ο ΠΑΟΚ σουτάρει λίγο περισσότερο και βρίσκει συχνότερα την εστία με τα σουτ του. Ο Ολυμπιακός υπερέχει και στις παραμέτρους ποιότητας της κυκλοφορίας της μπάλας, δηλαδή κάνει περισσότερο και πιο ακριβές παιχνίδι στο τελευταίο τρίτο του τερέν και σεντράρει περισσότερο, παρόλο που ο ΠΑΟΚ κρατά περισσότερο την μπάλα και ολοκληρώνει περισσότερες πάσες.

Ο Ολυμπιακός υπερέχει και στο αμυντικό κομμάτι, παρόλο που ως στιγμής οι ομάδες έχουν δεχθεί τα ίδια γκολ. Ο Ολυμπιακός επιτρέπει χαμηλότερης αξίας ευκαιρίες στον αντίπαλο, και αυτό δεν το πετυχαίνει επειδή κάνει περισσότερες ή πιο επιτυχημένες αμυντικές ενέργειες αλλά επειδή χάνει σπανιότερα την μπάλα και “δίνει” λιγότερες ευκαιρίες στον αντίπαλο που οφείλονται σε απώλεια κατοχής της μπάλας στο δικό του μισό. Με άλλα λόγια μοιάζει να είναι μια πιο προσεκτική και πιο συντηρητική ομάδα από τον ΠΑΟΚ και γι’ αυτό δίνει λιγότερες ευκαιρίες στον αντίπαλο για να τον πληγώσει.

Ο ΠΑΟΚ υπερτερεί στην πλειονότητα των παραμέτρων των μονομαχιών. Και το δικό του πρέσινγκ στο αντίπαλο μισό είναι πιο αποτελεσματικό συγκριτικά με του Ολυμπιακού.

Παρόμοιες διαπιστώσεις κάνει κανείς αν αλλάξει το δείγμα και συγκρίνει τις εντός έδρας εμφανίσεις του Ολυμπιακού με τις εκτός έδρας εμφανίσεις του ΠΑΟΚ. Σε αυτό το δείγμα όμως η διαφορά στο επιθετικό κομμάτι είναι ακόμη μεγαλύτερη υπέρ του Ολυμπιακού. Μέχρι εδώ ο ΠΑΟΚ εκτός έδρας δημιουργεί χαμηλότερης αξίας ευκαιρίες και σκοράρει λιγότερο, ενώ με τον Ολυμπιακό συμβαίνει το αντίστροφο – δημιουργεί περισσότερες κλασικές ευκαιρίες και σκοράρει περισσότερο.

Η σύγκριση δημιουργεί την αίσθηση ότι ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει να μεταφέρει το παιχνίδι στο επιθετικό του τρίτο και θα πιέσει μια άμυνα που κάνει περισσότερα λάθη από τη δική του. Και αν ενσωματώσει στοιχεία της σύγκρισης στην τακτική του, ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να επενδύσει στο πρέσινγκ ψηλά, που το κάνει καλύτερα από τον Ολυμπιακό και θα επιδιώξει να παίξει σε φουλ ένταση και με φουλ δύναμη προκειμένου να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημά του στις μονομαχίες, αλλά και να κάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας.

Θεωρητικά, ο ΠΑΟΚ πλεονεκτεί σε ομοιογένεια, ειδικά στην ομαδική λειτουργία στη φάση άμυνας συγκριτικά με τον Ολυμπιακό επειδή εκείνος δουλεύει με τον ίδιο προπονητή από πέρσι, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που έχει αλλάξει τρεις προπονητές. Αυτό το έλλειμα για τον Ολυμπιακό όμως μπορεί να καλυφθεί αφενός επειδή παίζει μπροστά στο κοινό του και αφετέρου επειδή η δική του ψυχολογική κατάσταση είναι καλύτερη.

Έτσι κι αλλιώς είναι στη φύση των ντέρμπι το στοιχείο του απρόβλεπτου. Όταν όμως σε ένα ματς υπάρχει και για τις δύο ομάδες το ένστικτο της επιβίωσης, δεδομένου ότι η ηττημένη ομάδα θα απομακρυνθεί κι άλλο από την κορυφή, ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς αυτό θα λειτουργήσει. Σε αυτό το πλαίσιο που διεξάγεται, αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ντέρμπι της σεζόν.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This