Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Έγραφα χθες (7/6) εδώ ότι στον πρώτο τελικό ο Ολυμπιακός διέπραξε το «τέλειο έγκλημα» και πριν αλέκτορα φωνήσαι αποδείχθηκε και κάτι άλλο…

Ο δολοφόνος γυρίζει πάντοτε στον τόπο του εγκλήματος!

Βεβαίως το πρώτο έγκλημα διεπράχθη στο ΟΑΚΑ, ενώ το δεύτερο έλαβε χώρα στο ΣΕΦ, αλλά αυτή είναι μια γεωγραφική λεπτομέρεια που δεν αλλάζει την Ιστορία…

“Το κλειδωμένο 3-1”

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, λοιπόν, οι Πειραιώτες απέχουν μία νίκη από τον θρόνο και έχουν τρία matchballs στη διάθεση τους, ενώ την ίδια στιγμή οι Πράσινοι διέψευσαν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ο οποίος μετά τον πρώτο τελικό έκανε λόγο για το «κλειδωμένο 3-1»!

Στο τέλος της χθεσινής βραδιάς αποδείχθηκε ότι εάν κάποια ομάδα μπορεί να φτάσει στο 3-1, αυτή είναι ο Ολυμπιακός, όσο για τη δική του μοιάζει καταδικασμένη να παίξει τα ρέστα της μεθαύριο (10/6) το βράδυ κάτω από τον όχι απλώς έναστρο, αλλά επτάστερο ουρανό του ΟΑΚΑ.

Έχει πολλούς λόγους ο Παναθηναϊκός AKTOR να δώσει την ύστατη ικμάδα των δυνάμεων του, να χύσει την τελευταία ρανίδα του αίματος για να νικήσει και να κρατήσει ζωντανή μια παρτίδα που αυτή τη στιγμή φαίνεται χαμένη…

Το τριπλό ορόσημο του Παύλου

Πολλούς συν έναν: τη Δευτέρα, ανήμερα τον τρίτο τελικό συμπληρώνονται έξι χρόνια από την εκδημία του Παύλου Γιαννακόπουλου για τον οποίο η 10η Ιουνίου αποτελούσε ορόσημο της ζωής του: μια τέτοια ημέρα το 1972 έγινε μέλος του Παναθηναϊκού, μια τέτοια ημέρα το 1987 εξελέγη πρόεδρος του συλλόγου και μια τέτοια ημέρα έφυγε από τη ζωή…

Αυτή την ίδια ημέρα του 2024 οι επτάκις εστεμμένοι της Ευρώπης μέσα σε μια εκ προοιμίου φορτισμένη συναισθηματική ατμόσφαιρα θα λυσσάξουν για να μειώσουν σε 2-1 και να ξαναγυρίσουν την Τετάρτη στις όχθες του Σαρωνικού.

Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σάφη, μεθαύριο ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν θα παίξει για το δικαίωμα διεκδίκησης του τίτλου, αλλά για την υστεροφημία του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται….

Το τρικάβαλο του Ολυμπιακού

Στον αντίποδα ο Ολυμπιακός θα παίξει για το αδιανόητο προτού ανοίξει η αυλαία των τελικών sweep με 3-0, για το three-peat, για το εφετινό tremble και για κάτι πιο… πεζό: τη γρηγορότερη έναρξη των διακοπών τους, ειδικότερα εκείνοι οι οποίοι με το που θα φύγουν από την αγκαλιά του Γιώργου Μπαρτζώκα θα πέσουν σε εκείνη του Βασίλη Σπανούλη.

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραψε κάποτε «αλίμονο στα έθνη που χρειάζονται ήρωες», αλλά ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει κάθε δικαίωμα να ενίσταται επ’ αυτού, καθόσον μάλιστα και την Τετάρτη και την Παρασκευή οι λεγάμενοι τού περίσσευαν!

Σε αυτούς τους απροσδόκητα επιθετικούς, παραγωγικούς, ποιοτικούς, θεαματικούς, συναρπαστικούς και συναισθηματικά έντονους τελικούς, οι Πειραιώτες ευτύχησαν να μοστράρουν έξι και πέντε παίκτες αντιστοίχως με διψήφιο νούμερο πόντων με αποτέλεσμα καθ’ εκάστην να ανοίγει ένα debate για το ποιος απ’ όλους είναι ο ΜVP!

Μιλουτίνοβ, δυο σε ένα

  • O κυριαρχικός Νίκολα Μιλουτίνοβ που τάχα αμφισβητούνταν εάν θα χωρέσει, λέει, στα παπούτσια του Φαλ κάνει τον Ολυμπιακό να ξεχάσει τον «Μους»!
  • Ο Τόμας Γουόκαπ τίναξε την μπάνκα στον αέρα με τη σαγηνευτική εμφάνιση του στο δεύτερο ημίχρονο του πρώτου τελικού και έχει αναγκάσει τον πολύ Κέντρικ Ναν να έχει στα πρώτα εικοσάλεπτα 3/19 σουτ!
  • Ο Σακίλ ΜακΚίσικ είχε καταλυτική παρουσία στον πρώτο τελικό, όπως και ο Φίλιπ Πετρούσεβ τον οποίο ο Μπαρτζώκας πάντρεψε στο ίδιο σχήμα με τον Μιλουτίνοβ.
  • Ο Κώστας Παπανικολάου είναι αρχηγός, μια σταθερή αξία και πανταχού παρών, πραγματικός… Παντουνικολάου!

Το λιοντάρι και ο άψαλτος ήρωας

  • Ο Αλεκ Πίτερς δεν είναι Βεζένκοβ, δεν περνιέται, ούτε καμώνεται για τέτοιος, αλλά επιβεβαιώνει μια αποφθεγματική ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Δεν είμαι λιοντάρι, αλλά αφού μου ανατέθηκε το έργο να βρυχηθώ, θα το κάνω»!
  • Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος είναι κατά την ταπεινή άποψη μου ο αφανής, αλλά και προφανής MVP του Ολυμπιακού σε αυτή τη σειρά, ένας «unsung hero»(άψαλτος ήρωας) όπως λένε και στην πατρίδα του.

Κάποιον ξέχασα ε;

Ε, ναι άφησα επίτηδες τελευταίο αυτόν για τον οποίο έγινε χθες ο μεγαλύτερος ντόρος, χώρια ο σαματάς που προκάλεσε κιόλας την αποβολή του Εργκίν Αταμάν!

Ο Σύλλογος Φίλων Κάναν!

Δεν το ήξερα, λοιπόν, αλλά το συνειδητοποίησα χθες κατευθυνόμενος προς τα αποδυτήρια ότι στο Νέο Φάληρο έχει συσταθεί και λειτουργεί με την έγκριση του Πρωτοδικείου Σύλλογος Φίλων του Αϊζάια Κάναν!

Με έπιασαν κιόλας στο μπίρι μπίρι κάποια μέλη του για να προπαγανδίσει, λέει, το SPORT24 την ανάγκη της παραμονής του Αμερικανού γκαρντ στον Ολυμπιακό ώστε να μην τον στείλει πεσκέσι στον Γιάννη Σφαιρόπουλο!

Ο Κάναν ως γνωστόν είναι ένας μονοδιάστατος παίκτης, αλλά όντως αυτή η μία διάσταση του (ως σουτέρ και σκόρερ) είναι πολλώ λογιώ σημαντική όπως αποδείχθηκε στο χθεσινό κρεσέντο του που εν πολλοίς άλλαξε τον ρουν της Ιστορίας.

Το κρεσέντο και η λύσσα

Ο παίκτης με το καθόλου αμελητέο και ευκαταφρόνητο υπόβαθρο των 238 αγώνων στο ΝΒΑ ήταν περαστικός στο πρώτο ημίχρονο, αλλά έγινε ο σπινθήρας που προκάλεσε την πυρκαγιά και την έκρηξη στο ΣΕΦ και μάλιστα σε δυο φάσεις: πρώτα με το κρεσέντο του το οποίο προσπόρισε οκτώ διαδοχικούς πόντους για να μετατραπεί το 42-43 σε 50-43 και εν συνεχεία με το επίμαχο λέι απ για το 78-70 και το corner 3 για το 82-74 και στο καπάκι με μια λυσσασμένη άμυνα απέναντι στον Τζέριαν Γκραντ.

Όλα αυτά, κατά πως φαίνεται, θα αποτελέσουν το μπιλιετάκι που θα αφήσει στα αποδυτήρια του ΣΕΦΑ όταν θα μαζεύει τα μπογαλάκια και τα ταλέντα του για να τα κουβαλήσει, όπως λέγεται κατά κόρον, στο Βελιγράδι.

Η εσωστρέφεια και τα θέσφατα

Και ενώ στον Ολυμπιακό περισσεύουν οι δελφίνοι που διεκδικούν τον τίτλο του MVP, ο Παναθηναϊκός AKTOR ξανάπεσε στα …σκληρά και βουρλίζεται μέσα στον κίνδυνο του sweep, στην κρίση και στην εσωστρέφεια.

Αποβλήθηκε κιόλας ξανά ο Εργκίν Αταμάν και δεν προσήλθε για να αναλύσει εμβριθώς και βαθυστόχαστα, όπως το συνηθίζει, τους λόγους για τους οποίους η ομάδα του βρίσκεται στο 0-2.

Εάν ο Τούρκος προπονητής καθόταν στον πάγκο μιας ομάδας του ΝΒΑ χθες θα είχε απολυθεί από τον οργανισμό και απελαθεί από τη χώρα!!!

Σοβαρολογώ διότι εκεί όπου η πρώτη πεντάδα αποτελεί θέσφατο, ιερό και όσιο, το να αλλάξει ένας προπονητής τους τέσσερις από τους πέντε βασικούς παίκτες του θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως και πάντως ένα σοκαριστικό γεγονός!

Ο Ναν και τέσσερις άλλοι

Στην προσπάθεια του να ανακατέψει την τράπουλα και να αιφνιδιάσει τον Μπαρτζώκα ο Αταμάν τροποποίησε την αρχική πεντάδα του κατά τα 4/5, αφήνοντας –σε σχέση με το Game 1- μονάχα τον Κέντρικ Ναν, δίπλα στον οποίο έσκασαν μύτη προς γενική κατάπληξη σε ότι αφορά τις μαζεμένες αλλαγές, ο Κώστας Σλούκας, ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και κομμένος από το ρόστερ του πρώτου τελικού, Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι.

Με αυτή τη νεωτεριστική και ρηξικέλευθη πεντάδα ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +8 (28-36), αλλά «έφαγε» ένα σερί 10-0 μέσα σε δυο λεπτά και όταν ακούστηκε η κόρνα της λήξης του πρώτου ημιχρόνου και ο πίνακας έγραφε 38-39, ήταν φανερό ότι οι Πράσινοι είχαν αδικήσει τους εαυτούς τους.

Στην τρίτη περίοδο έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ο Κάναν, που είχε κιόλας έναν καυγά με τον Σλούκα και στο τέλος της βραδιάς, όταν αποτυπώθηκε το 92-86, αποδείχθηκαν δυο πράγματα…

Τα σφιγμένα γάλατα

  • Ο Παναθηναϊκός AKTOR του ηρωικώς μαχόμενου Ματίας Λεσόρ, του Σλούκα που καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, του άπραγου στα πρώτα ημίχρονα Ναν, του ευρισκόμενου σε ύφεση Ντίνου Μήτογλου είτε με συμβατικές, είτε με απροσδόκητες πεντάδες κάπου χάνει λάδια και σε κάθε περίπτωση του λείπουν η πνευματική δύναμη και η νηφαλιότητα για να διαχειρισθεί τις καταστάσεις, ειδικότερα στις στιγμές που-όπως έλεγε ο συχωρεμένος ο Μάκης Δενδρινός- «σφίγγουν τα γάλατα»!

Σαν ηφαίστειο που ξυπνά

  • Ο Ολυμπιακός που λογιζόταν ως το αουτσάιντερ της σειράς παίζει πλέον με τα λευκά πιόνια, έχοντας επουλώσει τις πληγές που του άφησε το Final Four μετατρέποντας την δήθεν κρίση σε βιώσιμη λύση, κάνοντας λάβαρο τον χαρακτήρα του, εξορύσσοντας το μέταλλο του και ενεργώντας σαν ηφαίστειο που ξυπνά!

Η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, το Λαύριο και ο… φαταούλας

Στην ιστορία των playoffs μονάχα τρεις ομάδες γύρισαν από το 0-2 και πέτυχαν τρεις απανωτές νίκες: η ΑΕΚ στους τελικούς του 2002 απέναντι στον Ολυμπιακό, ο Πανιώνιος στην σειρά των μικρών τελικών του 2008 κόντρα στο Μαρούσι και το Λαύριο στους ημιτελικούς του 2019 κόντρα στον Προμηθέα.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR επιθυμεί σφόδρα και διακαώς να ανεβάσει την τέταρτη πράξη σε αυτό έργο, αλλά προφανώς ο Ολυμπιακός δεν είναι τόσο αγαθιάρης και αφελής ώστε να πατήσει την πεπονόφλουδα!

Σε κάθε περίπτωση ο μεθαυριανός τρίτος τελικός αποτελεί ένα ορόσημο ένθεν και ένθεν: ο μεν Παναθηναϊκός θα επιδιώξει να σώσει την παρτίδα και να ξαναροβολήσει προς Νέο Φάληρο μεριά, ο δε Ολυμπιακός να καθαρίσει στο πι και φι την μπουγάδα και να συνεχίσει να είναι… φαταούλας κατακτώντας τον όγδοο τίτλο του μέσα σε τρεις σεζόν!

Πηγή: Sport24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This