Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Ο ΠΑΟΚ είναι πρωταθλητής Ελλάδος. Πανάξια. Ολοκλήρωσε πρώτος την κανονική περίοδο, έκανε τους περισσότερους βαθμούς από όλους και στα play off. Κατάφερε και κέρδισε στη σειρά ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟ και χθες τον Αρη. Πρόκειται για κατόρθωμα. Πρωτοφανές και ιστορικό. Το τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας του, ίσως το πιο απρόσμενο, είναι το πιο εντυπωσιακό που έχει κατακτήσει. Τα πανηγύρια κράτησαν στην Θεσσαλονίκη όλο το βράδυ. Η ανάμνηση της επιτυχίας θα κρατήσει για πάντα.  

Ενα ιστορικό κατόρθωμα του ΠΑΟΚ

Με βασικούς τους ήρωές του

Το πόσο ευχαριστημένος είναι με τις τελευταίες εμφανίσεις του ΠΑΟΚ ο Ρασβάν Λουτσέσκου το καταλάβαινες από την σύνθεση του ΠΑΟΚ στο ματς με τον Αρης. Στην βασική ενδεκάδα υπήρξε μια και υποχρεωτική αλλαγή: ο Μιχαηλίδης αντί του τιμωρημένου Κουλιεράκη. Οι άλλοι ήταν οι γνωστοί βασικοί. Μπροστά από τον Κοτάρσκι, οι Σάστρε, Κετζιόρα, Μπάμπα, μαζί με τον Μιχαηλίδη. Και η πεντάδα Σβαμπ, Μεϊτέ, Κωνσταντέλιας, Τάισον, Ζίβκοβιτς και Μπράντον  Τόμας.  Ο Ρουμάνος αυτό έπρεπε να κάνει κι αυτό έκανε.

Πιο μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για τις επιλογές του Ακη Μάντζιου και ενόψει του τελικού του κυπέλλου. Ο Έλληνας προπονητής διάλεξε τελικά τους Κουέστα, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Μοντόγια, Βερστράτε, Ζουλ, Σουλεϊμάνοφ, Νταρίντα, Σαβέριο, Μορόν, την ενδεκάδα δηλαδή που χρησιμοποίησε στην Τούμπα στη νίκη με 0-1 την πρώτη αγωνιστική των play off. Aλλά τότε ο ΠΑΟΚ ερχόταν από την ήττα στο Μαξιμίρ με την Ντιναμό Ζάγκρεπ κι ο Λουτσέσκου είχε παίξει με βασικούς τον Μάρκος Αντόνιο, τον Μουργκ και τον Οτο. Ενώ τώρα είχε στο γήπεδο έντεκα παίκτες που ειδικά στα play off έκαναν τα πάντα για να βγουν πρωταθλητές.

https://i0.wp.com/app.alphanews.live/sites/default/files/styles/media_image/public/2024-05/doc.20240519.6697619.28735827.jpg?w=1080&ssl=1

Νίκη χωρίς ρίσκο

Ο Λουτσέσκου δείχνοντας ψυχραιμία και γνώση της κατάστασης δεν έστειλε τον ΠΑΟΚ αλόγιστα στην επίθεση. Ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε με διάθεση να κρατήσει την μπάλα πιο πολύ, αλλά χωρίς να πάρει έξτρα ρίσκα: η τακτική του συντηρητικού ελέγχου του ματς δικαιώθηκε στο 30’ όταν και άνοιξε το σκορ με ένα γκολ που ήταν η σύνθεση της χρονιάς του. Ο Ζίφκοβιτς κλέβει την μπάλα από τον Μορόν στη μεσαία γραμμή, παίζει κάθετα για τον Μπράντον Τόμας, αυτός φτάνει απέναντι στον Κουέστα και δίνει στον ΠΑΟΚ προβάδισμα. Το προβάδισμα αυτό μοιάζει τεράστιο για δύο λόγους: πρώτον γιατί ο ΠΑΟΚ ήταν προηγείται δεν χάνει και δεύτερον γιατί είναι η πρώτη φορά που προηγείται στα εφετινά ματς με τον Άρη. Αλλά ο Μορόν γρήγορα αυτό το προβάδισμα το ακυρώνει.

Πριν το ματς η ερώτηση ήταν, απόντος του Κουλιεράκη, τι θα γίνει με τον Ισπανό. Ο ΠΑΟΚ κάνει πολλά για να τον περιορίσει, αλλά στο δεύτερο λεπτό του δεύτερου ημιχρόνου κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα πέρα από το να πει στον Μορόν μπράβο: ο σέντερ φόρ του Άρη γυρίζει το κορμί του σαν άλλος Βαν Μπάστεν, βρίσκει την μπάλα με τη μια, χωρίς κοντρόλ κι ενώ ο Κεντζιόρα είναι κολλημένος πάνω του – ο Κοτάρσκι δεν μπορεί να κάνει τίποτα: 1-1. Αλλά ο ΠΑΟΚ γνωρίζει, όχι από την αρχή αυτού του ντέρμπι αλλά από την αρχή της σεζόν, ότι για να κερδίσει κάθε ματς του χρειάζονται δυο γκολ. Το χτύπημα του Μορόν είναι από αυτά που πονάνε, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν βγήκε νοκ άουτ. Είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουν οι σπουδαίοι παίκτες – το κάνει ο Ισπανός αλλά έχει κι ο ΠΑΟΚ τους δικούς του. Στο 62΄ απαντά με το δικό του αριστούργημα: ο Κωνσταντέλιας θυμίζει Γιώργο Κούδα έτσι όπως περνά με την μπάλα αέρινος, ο Τόμας σπάει τη μπάλα όπως ο Πρίγιοβιτς την χρονιά του νταμπλ κι ο Τάισον είναι απλά ο Τάισον – ο MVP του πρωταθλήματος! Το «συστημένο» του αναγκάζει τον Κουέστα να πάρει μέρος στη φάση για την φωτογραφία: η Τούμπα πανηγυρίζει το 1-2. Ο ΠΑΟΚ έχει κάνει δυο ολοκληρωμένες επιθέσεις κι έχει βρει δυο γκολ. Δεν είναι καταιγιστικός: είναι συγκεντρωμένος. Κι έτοιμος για την στέψη.

Υπάρχει μια τελευταία δοκιμασία. Στο 78’ αποβάλλεται ο Μιχαηλίδης με δεύτερη κίτρινη: έχει δει την πρώτη γιατί …αγριοκοίταξε τον διαιτητή στο 18ο δευτερόλεπτο του ματς. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κρατήσει την «νίκη-πρωτάθλημα» με παίκτη λιγότερο και μια άμυνα που δεν είναι η καλύτερη. Παίζοντας οργανωμένα και μεθοδικά ο Αρης τιμά το ρόλο του και ψάχνει το γκολ του 2-2. Ο Ανσαριφάρντ έχει την καλύτερη ευκαιρία στο 94΄. Είναι πρώην παίκτης της ΑΕΚ: το γκολ του θα ήταν μια μοναδική ιστορία. Αλλά η μπάλα θα φύγει άουτ και ιστορία θα γράψει ο ΠΑΟΚ. Ενας πανάξιος πρωταθλητής. Σήμερα του δίνω τα μπράβο μου κι αύριο θα γράψω γιατί τα κατάφερε.               

https://i0.wp.com/www.theopinion.gr/wp-content/uploads/2024/05/6225611-scaled.jpg?resize=1080%2C719&ssl=1

Η επιστροφή του Κόντη

Την ίδια ώρα στην Λεωφόρο παίζεται ένα άλλο μεγάλο ντέρμπι κι ένα άλλο ψυχόδραμα. Ο ΠΑΟ κι ο Ολυμπιακός διεκδικούν την τρίτη θέση που δίνει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο που θα κάνει τους τελικούς τους πιο εύκολους. Ο ΠΑΟ έχει μπροστά τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, ο Ολυμπιακός αυτόν του UEFA Conference League: κανείς του δεν θέλει να πάει σε αυτά τα ματς γνωρίζοντας πως αν τα χάσει μένει εκτός Ευρώπης – ειδικά ο Ολυμπιακός που έχει μπροστά του ένα ευρωπαϊκό τελικό που είναι το σημαντικότερο παιγνίδι της ιστορίας του και που θα βάρυνε αφόρητα.         

Ο Χρήστος Κόντης, που μόλις έχει επιστρέψει, παρουσιάζει ένα ΠΑΟ που να θυμίζει την εποχή Γιοβάνοβιτς: δέκα από τους παίκτες που ξεκίνησαν στο ματς ήταν στον ΠΑΟ και το καλοκαίρι και από αυτούς που ήρθαν τον Ιανουάριο υπήρχε μόνο ο Μπακασέτας. Κάτω από τα δοκάρια βρέθηκε ο Λοντίγκιν, ή άμυνα είχε τέσσερις γνωστούς  (Κώτσιρα, Γεντβάι, Αράο, Χουάνκαρ) πίσω από τον Μπακασέτα βρέθηκαν οι παλιοί Πέρεθ και Τσέριν, και οι Μπερνάρ, Μαντσίνι, Γερεμέγιεφ ήταν στην επίθεση. Ο ΠΑΟ ήταν μπροστόβαρος γιατί ήταν υποχρεωμένος να παίξει για να κερδίσει.

Πριν το ματς υπάρχει το ογκώδες συλλαλητήριο των οπαδών του κατά της διοίκησης, αλλά στο γήπεδο αυτά δεν παίζουν ρόλο. Ο ΠΑΟ κάνει ένα πρώτο ημίχρονο εξαιρετικό. Ο Ολυμπιακός που παίζει με τον Καρβάλιο αντί του Τσικίνιο, φανερά δεν έχει στα χαφ ποδοσφαιριστή να ακολουθήσει τον Μπακασέτα, αλλά ο ΠΑΟ έχει σε καλή βραδιά και τον Χουάνκαρ και τον Μαντσίνι και τον Μπερνάρ και είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Στο πρώτο δεκάλεπτο έχει τρεις επικίνδυνες επισκέψεις και χρειάζεται ο Τζολάκης να σταματήσει τον Γερεμέγιεφ που στο 25΄ έχει μια δεύτερη ευκαιρία και χάνει ένα γκολ που απλά δε χάνεται. Στο 38’ ο Μαντσίνι κάνει ένα καταπληκτικό σουτ μετά από εκτέλεση κόρνερ αλλά ο Τζολάκης έχει πάλι απάντηση. Στο 44’ το σουτ του Μπακασέτα θα βρει το κάθετο δοκάρι του Τζολάκη μετά από σωτηρία παρέμβαση του Ρίτσου, αλλά όλα δείχνουν πως ο ΠΑΟ είναι κοντά στο να ανοίξει το σκορ: θα συμβεί στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Μπακασετας  αξιοποιεί το πέναλτι που κέρδισε ο Μαντσίνι από τον Ρίτσαρντς.

https://i0.wp.com/www.novasports.gr/wp-content/uploads/2024/05/6225922-840x454.jpg?resize=840%2C454&ssl=1

Ηθελε το εισιτήριο και το πήρε

Ο Ποντένσε έχει ένα σουτ στο 46’  που το βγάζει ο Λοντίγκιν κι ο Ολυμπιακός έχει μόνο τον Ποντένσε. Και για πολλή ώρα τίποτα άλλο. Στο δεύτερο ημίχρονο θα βγει με λίγο κουράγιο περισσότερο, στο 51’ ο ΕλΚαμπι σουτάρει άουτ μέσα από την περιοχή και στο 56’ ο Ορτά, αντί να ολοκληρώσει τη φάση μετά από ένα κλέψιμο που έκανε στον Ααράου, προτίμησε να πέσει για να πάρει πέναλτι: ο διαιτητής Γκοντίνιο δεν έδωσε τίποτα. Η φάση ξύπνησε τον ΠΑΟ που είχε οπισθοχωρήσει και στο 59’ ο Μπερνάρ κάνει το 2-0 με ένα «γκολ ποίημα» με το οποίο αποχαιρέτησε τον κόσμο του ΠΑΟ.

Ο Μεντιλίμπαρ έχει εμφανίσει ένα Ολυμπιακό σαν αυτό που είδαμε μια βδομάδα πριν στην Τούμπα: θέλει να πιέσει και να κάνει κατοχή μπάλας αλλά δεν γίνεται τίποτα σωστά. Ο Βάσκος απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον Φορτούνη ως «δεκάρι» και κάποιον από τους Ζέλσον, Γιόβετιτς, Μασούρα στην επίθεση. Αλλά στο 60΄δεν έχει άλλη λύση από το να ρισκάρει. Βγάζει τον Φορτούνη για να βάλει τον Γιόβετιτς που παίζει λιγότερο με την μπάλα, έχει ήδη περάσει στο ματς τον Ιμπόρα για να καλύψει καλύτερα την άμυνα και θέλει να πάρει την μπάλα πιο πολύ ο Ποντένσε που κάνει τα πάντα. Αρχικά προειδοποιεί με ένα σουτ στο δοκάρι, και στο 73’ βάζει ένα απ’ τα ωραιότερα γκολ της χρονιάς, όταν με το δεξί εκτός περιοχής θα στείλει την μπάλα στο δεξί παραθυράκι του Λοντίγκιν με μια λόμπα ασύλληπτη. Ο Κόντης επιστρατεύει τον Ζέκα και τον Βιλένα για να βοηθήσει την ομάδα του να κρατήσει μπάλα, αλλά όλα αυτά κάνουν τον ΠΑΟ πιο παθητικό: δοκιμάζει να ισοφαρίσει ο ΕλΚαμπι με κεφαλιά, αλλά το κάνει τελικά ο Γιόβετιτς που αξιοποιεί μια σέντρα του Ποντένσε για ένα 2-2 που δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο.     

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα

Το τέλος είναι χαώδες. Ο Ποντένσε παίρνει δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβάλλεται. Ο διαιτητής Γκοντίνιο δίνει 10 λεπτά έξτρα χρόνο, αλλά ο Παναθηναϊκός μολονότι αγωνίζεται με παίκτη παραπάνω, δεν κάνει φάση αφού η ενδεκάδα που έχει φτιάξει ο Κόντης με τις αλλαγές του ήταν για να κρατήσει το 2-1 κι όχι για να βρει τρίτο γκολ. Αν υπήρχε ο Τερίμ θα έφταιγε αυτός τουλάχιστον. Η Λεωφόρος αποδοκιμάζει τον Ποντένσε που κάποιοι οπαδοί του ΠΑΟ έχουν χειροκροτήσει όταν σκόραρε. Ο Πορτογάλος πριν αποχωρήσει έχει προκαλέσει γενική σύρραξη και τεράστιο εκνευρισμό, αλλά ο σκοπός σε αυτά τα ματς αγιάζει τα μέσα: το ξέρει και ο Χουάνκαρ. Ο ΠΑΟ δεν έχει χάσει φέτος σε έξι ματς από τον Ολυμπιακό, έχει κάνει στο πρωτάθλημα στα ματς με τον Αιώνιο αντίπαλο 10 από τους διαθέσιμους 12 βαθμούς και τερματίζει τέταρτος: απίθανο και να το φανταστείς. Και τώρα θέλει το κύπελλο για να μην μείνει εκτός Ευρώπης όταν τρεις αγωνιστικές πριν πήγε στην Οpap Arena για να πάρει το πρωτάθλημα.

https://i0.wp.com/kingsport.gr/wp-content/uploads/2024/05/aek-lamia-super-league.jpg?w=1080&ssl=1

Ανετα, αλλά…

Παρεμπιπτόντως η Opap Arena ήταν κατάμεστη στο ΑΕΚ – Λαμία (3-0). Ολοι περίμεναν τα καλά νέα από το Βικελίδης. Δεν είδα το ματς: είδα ότι η ΑΕΚ πέτυχε τρία ωραία γκολ. Οι οπαδοί της πανηγύρισαν το γκολ της ισοφάρισης του Αρη κι έζησαν με την ελπίδα ότι κάτι ευχάριστο μπορούσε να προκύψει στο Βικελίδης, αλλά κάτι μου λέει πως στην πλειοψηφία τους δεν ήθελαν το πρωτάθλημα με ένα δώρο του Αρη. Δεν γίνεσαι ΑΕΚ για τίτλους και πρωταθλήματα: το πώς κερδίζεις έχει την σημασία του – το λέει ο Ντέμης, όχι εγώ. Η ΑΕΚ έχασε ένα πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια της. Αλλά έχει μια στρωμένη ομάδα που δεν θα αλλάξει πολύ, έχει ένα προπονητή που φέτος έμαθε πολλά, δεν χρειάζεται το καλοκαίρι να ξεκινήσει από την αρχή και θα είναι και τη νέα σεζόν φαβορί και διεκδικήτρια. Ο ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία φέτος. Αλλά αυτή, ως γνωστόν, συνεχίζεται…

Pin It on Pinterest

Shares
Share This