Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Αυτό το “και τώρα οι δυο τους” κλισέ που γεννήθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής για να αποτυπώσει την κατάσταση της βαθμολογίας και να δείξει ότι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ έχουν αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα έναντι του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι ο τίτλος του πρωταθλητή της Superleague 2023 θα κριθεί στο κυριακάτικο ντέρμπι της Λεωφόρου. Αυτή η αίσθηση όμως αδικεί πολύ τα όσα έχουμε παρακολουθήσει στην διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων στο πρωτάθλημα. Διότι τώρα, που ξεκινά ο … β’ γύρος των play-offs δεν θα έπρεπε κανείς να θεωρεί δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα κάνουν τέσσερις νίκες και άρα ότι ο τίτλος θα κριθεί μόνο στο μεταξύ τους παιχνίδι.

Σήμερα, που είναι σε εξέλιξη αυτή η συζήτηση, δεν κυκλοφορεί καμία ομάδα στα playoffs χωρίς ισχυρό κίνητρο. Διότι όλους τους νοιάζει η τελική κατάταξη, διότι αυτή αποφασίζει το είδος του ευρωπαϊκού εισιτηρίου που θα κρατήσουν στα χέρια τους. Ειδικά για τον Άρη και τον Βόλο η τελική κατάταξη αποφασίζει το αν θα κρατήσουν ή όχι ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εμπόδιο για τον Παναθηναϊκό ο Βόλος; Η εικόνα που είχε στο ματς με τον Άρη απαντά αρνητικά, αλλά η εικόνα που είχε στο ματς της Λεωφόρου απέναντι στον Παναθηναϊκό απαντά πως “ναι”. Και επειδή ο Βόλος έχει κίνητρα, και ο Κώστας Μπράτσος στάθηκε σε αυτά στις δηλώσεις του μετά το ματς με τον Άρη, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να προβάλει ο Βόλος σθεναρή αντίσταση απέναντι στον Παναθηναϊκό και να τον προβληματίσει.

Μπορεί να προβληματίσει ο ΠΑΟΚ την ΑΕΚ το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Φιλαδέλφεια; Προφανώς ναι, και μάλιστα αν κανείς αναλογιστεί ότι η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου πηγαίνει με κίνητρο να κόψει βαθμούς και να πάρει τον αέρα, στο ψυχολογικό κομμάτι, από την αντίπαλό του στον τελικό του Κυπέλλου, αντιλαμβάνεται ότι για τον ΠΑΟΚ μόνο αδιάφορο δεν είναι αυτό το παιχνίδι.

Παρόμοια συζήτηση μπορούμε να κάνουμε για τα ματς της 8ης αγωνιστικής. Γιατί να θεωρεί δεδομένο η ΑΕΚ ότι θα επικρατήσει επί του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια όταν θα υποδέχεται μια ομάδα από την οποία έχασε εκεί; Γιατί να νιώθει άνετα ο Παναθηναϊκός απέναντι στον ΠΑΟΚ, ο οποίος τον είχε νικήσει στην Λεωφόρο; Ίδιες κουβέντες και στην 9η αγωνιστική, όταν η ΑΕΚ θα πάει στο “Κλεάνθης Βικελίδης” και ο Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκη. Και αν μεταξύ των Βόλου και Άρη δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση, γιατί εκείνοι να μην “κόψουν” βαθμούς στην τελευταία αγωνιστική από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό;

Προφανώς το μεταξύ τους παιχνίδι είναι αποφασιστικής σημασίας, τόσο για την βαθμολογική διαφορά τους όσο και για την περίπτωση της ισοβαθμίας. Και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή το ψυχολογικό προβάδισμα που μπορεί να πάρει η μία ή η άλλη ομάδα ενδέχεται να αποδειχθεί καταλυτικός παράγοντας. Συζητάμε άλλωστε για δύο ομάδες που δεν διεκδίκησαν πέρσι τον τίτλο και για προπονητές που δεν έχουν κατακτήσει ξανά τον τίτλο στην Ελλάδα. Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα όμως δεν προκύπτει ότι το αποτέλεσμα του κυριακάτικου ντέρμπι θα αποτελέσει το απόλυτο μέτρο για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Και αυτή άλλωστε είναι και η ευχή όλων των ποδοσφαιρόφιλων. Να μείνει ανοιχτή η διεκδίκηση του τίτλου κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία αγωνιστική, για να ζήσουμε ένα συγκλονιστικό φινάλε στο πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This