Επιλογή ΣελίδαςΤου Γιάννη Δημητρέλλου

Περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο πολίτες κρατών ανά τον κόσμο μάχονται κόντρα στην πανδημία, είτε υπακούοντας πιστά στις οδηγίες των γιατρών για αυτοπεριορισμό, είτε εντός και εκτός των νοσοκομείων, για τη διαχείριση της κοινωνικής ειρήνης και συλλογικής υγείας ανά τον κόσμο.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες αθλητές βρίσκονται επίσης σε αυτοπεριορισμό, με την γυμναστική, την προπόνηση και τη διατροφή τους, να βασίζονται αποκλειστικά στην πειθαρχία που επιβάλλουν οι ίδιοι στον εαυτό τους. Ο κορονοϊός είναι μια ύπουλη γρίπη, μια τυφλή, ενίοτε ασυμπτωματική απειλή, της οποίας τα συμπτώματα συχνά μπορεί να παρερμηνευθούν. Η κετογονική δίαιτα κρύβει παρενέργειες που θυμίζουν τον κορονοϊό και ενίοτε μπορούν να προκαλέσουν παρεξηγήσεις. Ας δούμε συνοπτικά τι ακριβώς συμβαίνει.

Πρόκειται για μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, με μέτρια πρόσληψη πρωτεϊνών και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Σύμφωνα με το ONMED, “η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων σε συνδυασμό με την υψηλή πρόσληψη λιπαρών έχει σαν αποτέλεσμα το συκώτι να παράγει κετόνες, ουσίες που προκύπτουν από τον μεταβολισμό των λιπαρών για την παραγωγή ενέργειας. Επί της ουσίας, στην κετογονική δίαιτα βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό είναι τα λιπαρά αντί για τους υδατάνθρακες, όπως συμβαίνει συνήθως”.

Μια συνηθισμένη παρενέργεια, που συμβαίνει κατά τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής της δίαιτας, είναι η ‘κετο-γρίπη’. Ο ανθρώπινος οργανισμός λόγω της χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων (που προκαλεί πτώση σακχάρου) χάνει σε ενέργεια και τότε παρατηρούνται συμπτώματα όπως έντονη κόπωση, πνευματική σύγχυση, κράμπες, διάρροια και ναυτία.

Ο ποδηλάτης Κρις Φρουμ, ο παλαιστής Μαρκ Μουνιόθ, o πρώην αθλητής αμερικάνικου ποδοσφαίρου Τιμ Τίμποου και ο Λεμπρόν Τζέιμς -μόνο στο πρόγραμμα της offseason διατροφής του- είναι μερικοί από τους αθλητές που έχουν ακολουθήσει τη συγκεκριμένη δίαιτα. Η Keto, υπόσχεται μειωμένες απώλειες πρωτεΐνης ώστε να διατηρείται η καθαρή μυϊκή μάζα του σώματος του αθλητή, ενώ παράλληλα ενισχύει και την άμυνα του οργανισμού ενάντια στον διαβήτη και σε διάφορους τύπους καρκίνου. O δρόμος όμως, προς αυτά τα οφέλη, παραείναι εξαντλητικός.

Η σύγχυση με τον κορονοϊό

Σύμφωνα με στοιχεία της ιατρικής μελέτης Αυστραλών καθηγητών ιατρικής με τίτλο ‘Frontiers in Nutrition’, συμπτώματα κορονοϊού ή κοινής γρίπης, όπως πονοκέφαλος, έντονη κούραση, ναυτία, ζαλάδες, ταχυπαλμίες έχουν κοινή αφετηρία με την ‘κετο-γρίπη’. Η μελέτη επικαλείται στοιχεία από 43 online forums όπου ασθενείς ανέφεραν τα παραπάνω συμπτώματα, για να διαπιστωθεί στη συνέχεια, πως ο ‘ένοχος’ δεν ήταν ο κορονοϊός, αλλά η χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα που ακολουθούν.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου της Τανζανίας, Εμανουέλ Μποστόκ, η κετογονική γρίπη μπορεί να παρουσιάσει έντονα συμπτώματα σε χρονικό εύρος μιας εβδομάδας, ενώ η υφεσιακή της εξέλιξη μπορεί να διαρκέσει ως και 10 ημέρες. Αν υπάρχει πάντως μια παρενέργεια της δίαιτας που έχει καμία σχέση με την COVID-19, αν και παραμένει αρκετά δυσάρεστη, είναι η ‘Keto breath’ και το ‘Keto crotch’, δηλαδή η παρατεταμένη δυσοσμία από το στόμα και τα γεννητικά όργανα.

Θυμίζει λίγο τα συμπτώματα που ακολουθούν την μόλυνση από κορονοϊό, αλλά σε καμία περίπτωση η Keto diet δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This