Επιλογή Σελίδας

Του Παναγιώτη Νικολάου

Ένα όνειρο ετών για όσους ασχολούνται με το μπάσκετ στην Ιτέα έγινε πραγματικότητα, με την πόλη της Φωκίδας να αποκτά ένα σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο που αντικατέστησε το ιστορικό «μπαλόνι» και στο οποίο θα μπορούν πλέον τα παιδιά αλλά και οι μεγαλύτεροι να αγωνιστούν σε κανονικές συνθήκες!

Ένα κλειστό γυμναστήριο που άξιζε και με το παραπάνω για το μπάσκετ της περιοχής και ειδικότερα για τον Γ.Σ. Ιτέας που υπό δύσκολες συνθήκες κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια, να ξεχωρίσει ιδίως στις μικρές ηλικίες, βγάζοντας παίκτες που αγωνίστηκαν σε κορυφαία πρωταθλήματα της χώρας!

Από το «μπαλόνι» με τον πλαστικό τάπητα που η υγρασία και η ολισθηρότητα γινόταν αιτία τραυματισμών ακόμα και αναβολής αγώνων, στην τοποθέτηση του παρκέ το 2015 και πλέον εν έτει 2024 στην πλήρη ανακατασκευή με την Ιτέα να αποκτά ένα γυμναστήριο που της αξίζει και το οποίο εγκαινιάστηκε στις 13 Ιανουαρίου πριν από τον πρώτο επίσημο αγώνα του Γ.Σ. Ιτέας για το πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ με αντίπαλο τον Τελεθριακό, από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και τον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή!

Δύο άνθρωποι που το όνομα τους έχει ταυτιστεί με το μπάσκετ της Ιτέας, ο επίτιμος πρόεδρος της ομάδας Νίκος Κουτρόγιαννος και ο προπονητής Χρήστος Μωραΐτης, φέρνουν στο φως άγνωστες πτυχές από την ιστορία αυτού του κλειστού γυμναστηρίου!

Νίκος Κουτρόγιαννος (Επίτιμος πρόεδρος Γ.Σ. Ιτέας): «Η ημέρα των εγκαινίων, από τις πιο ευτυχισμένες της ζωής μου»

«Το μπαλόνι φτιάχτηκε το 1986, μάλιστα εκτός από το δικό μας έγινε τότε και ένα ακόμα στην Ιτέα. Θυμάμαι, πως για να φτάσουμε στο σημείο να αποκτήσουμε εκείνο το ‘’μπαλόνι’’ είχα κάνει… δεύτερο σπίτι μου το γραφείο του τότε νομάρχη. Του ‘’κολλούσα’’ για να φτιάξουμε ένα γήπεδο, μου έλεγε: ‘’Εμείς 150 εκατομμύρια δραχμές για να φτιάξουμε γήπεδο δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουμε’’. Ρώτησα και έμαθα τότε για το ‘’μπαλόνι’’, οπότε πήγα στο γραφείο του και του λέω: ’’Αν σου βρω τρόπο να φτιάξουμε κλειστό με 20 εκατομμύρια δραχμές το φτιάχνεις;’’. Και μου απαντάει: Αύριο το πρωί!’’.

Κάπως έτσι φτιάχτηκε το ‘’μπαλόνι’’ το ’86 και μάλιστα το ’89 δώσαμε και ένα φιλικό με την Εθνική Παίδων στην οποία έπαιζαν τότε μεταξύ άλλων οι Σιγάλας, Οικονόμου, για να αρχίσουμε να κάνουμε γνωστή την Ιτέα στο πανελλήνιο.

Το ‘’μπαλόνι’’ της Άμφισσας στα 10 χρόνια έπεσε και αναγκάστηκαν να φτιάξουν ένα νέο κλειστό γυμναστήριο. Από τότε ξεκινήσαμε και εμείς την πίεση, μήπως αφήσουμε το ‘’μπαλόνι’’ και αποκτήσουμε αυτό που δικαιούμασταν, ένα κλειστό γυμναστήριο.

Στην Ιτέα είμαστε υπερήφανοι για την μπασκετική μας πορεία, έχουμε βγάλει πολλούς παίκτες, κάθε χρόνο τροφοδοτούμε ομάδες ακόμα και Εθνικών κατηγοριών με νεαρούς παίκτες που λόγω σπουδών εγκαταλείπουν την Ιτέα, ποτέ δεν έχουμε κάνει μεταγραφές, πάντα παίζουν στην ομάδα μας τα παιδιά της Ιτέας. Και όλα αυτά υπό αντίξοες συνθήκες. Πηγαίνουμε στην Αλίαρτο, στο Μαυρομάτι και ζηλεύουμε τα γήπεδά τους. Η Λαμία και η Λιβαδειά όταν εμείς είχαμε ‘’μπαλόνι΄’ εκείνοι έπαιζαν στα ανοικτά γήπεδα. Αλλά στην πορεία έφτιαξαν σύγχρονα κλειστά γυμναστήρια και αναπτύχθηκαν, εμείς δεν είχαμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Το παλέψαμε και επιτέλους ήρθε η ώρα της δικαίωσης. Βρεθήκαμε με τον τωρινό περιφερειάρχη ο οποίος ενδιαφέρθηκε, με άκουσε, βρήκε κάποια χρήματα και προχώρησε στην πλήρη ανακατασκευή του γυμναστηρίου η οποία είναι δεδομένο πως θα μας δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση. Η ημέρα των εγκαινίων, ήταν από τις καλύτερες μέρες της ζωής μου. Ένιωσα ευχαρίστηση, δικαίωση για όσα προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Αποκτήσαμε επιτέλους ένα σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο, μικρό μεν, αλλά στολίδι. Ούτε κρύο πλέον, ούτε υγρασία, ένα νέο σπίτι για το μπάσκετ της Ιτέας που μας επιτρέπει να κάνουμε νέα όνειρα».

Χρήστος Μωραΐτης (προπονητής Γ.Σ. Ιτέας): «Το νέο γήπεδο να γεμίσει από παιδικές φωνές»

«Μας παραδόθηκε ένας σύγχρονος χώρος άθλησης για τη νεολαία της πόλης μας. Είναι ευτυχία να βλέπεις παιδιά να αθλούνται. Ο αθλητισμός είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά κάθε αναπτυσσόμενης κοινωνίας και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να δημιουργεί συνθήκες μέσω των υποδομών ώστε τα παιδιά να απολαμβάνουν τα οφέλη του αθλητισμού. Θέλω να ευχαριστήσω όσους ενεπλάκησαν όλα αυτά τα χρόνια ώστε το όνειρο όλων μας εδώ στην Ιτέα να γίνει πραγματικότητα. Θέλω να ευχηθώ το νέο γήπεδο να σφύζει από ζωή, να γεμίσει παιδικές φωνές μιας και στο επίπεδό μας σαν μια μικρή επαρχιακή πόλη, είναι υποχρέωση μας να προωθείται ο αθλητισμός και όχι οι νίκες».

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This