Επιλογή Σελίδας

Του Γιάνννη Φιλέρη

Πολύ ωραία η είδηση που βγήκε από το στόμα του Βασίλη Σπανούλη μετά τον δεύτερο αγώνα του Περιστερίου κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής επιβεβαίωσε την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και όσοι δεν έχετε ακόμα εξασφαλίσει εισιτήριο για το Προολυμπιακό τουρνουά στο ΣΕΦ (2-7 Ιουλίου), τρέξτε να προλάβετε.

Είναι η πρώτη φορά που θα δούμε την Εθνική σε ένα τόσο σπουδαίο ραντεβού, μετά το αντίστοιχο του 2008. Η πρώτη φορά με τον Γιάννη στην σύνθεσή της, η πρώτη φορά στο ΣΕΦ σε ένα μεγάλο τουρνουά, μετά το έπος του 1987.

Μα πάνω απ’ όλα είναι η τεράστια ευκαιρία για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να κάνει πράξη ένα μεγαλεπήβολο στόχο και να βρεθεί στις 27/7 στη Λιλ, για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο μπάσκετ.

Ένα όραμα και ίσως ένα ιδανικό τελείωμα για την ιστορική γενιά των 90άρηδων, ο κύκλος της οποίας θα είναι πολύ ωραίο να κλείσει με την συμμετοχή της Ελλάδας στο ολυμπιακό τουρνουά, μετά από 16 χρόνια.

Και μια πρώτη σημαντική επιτυχία –τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αφού μετά την πρόκριση υπάρχουν οι αγώνες σε Λιλ και Παρίσι- με τον Αντετοκούνμπο παρόντα.

Ο Γιάννης που δεν έπαιξε στα πλέι-οφ του ΝΒΑ, αφού ο τραυματισμός του στη γάμπα τον έβγαλε νοκ-άουτ, βλέπει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν ένα σημαντικό κεφάλαιο της καριέρας του.

Όπως όλοι οι ΝΒΑερ, έτσι και ο Greek Freak, βάζει σε περίοπτη θέση τους Αγώνες, σε σχέση με τις υπόλοιπες διοργανώσεις. Η αίγλη ενός μεταλλίου στους Ολυμπιακούς είναι σαφώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στο παγκόσμιο Κύπελλο κι ας θέλει η FIBA να αναβαθμίσει την διοργάνωση της.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αντιπροσωπευτική ομάδα των ΗΠΑ εν όψει Παρισιού δεν έχει καμιά σχέση με εκείνη της Ασίας, αφού στους επικείμενους Ολυμπιακούς ετοιμάζονται να εμφανιστούν Λεμπρόν Τζέιμς, Κέβιν Ντουράντ, Στεφ Κάρι, Άντονι Έντουαρντς, Τζέισον Τέιτουμ, Τζόελ Εμπίντ, Τάιρις Χαλιμπέρτον, Άντονι Ντέιβις, Τζρου Χολιντέι και Καουάι Λέοναρντ. Ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στο ΝΒΑ δηλαδή…

Πολύ θα ήθελε, λοιπόν, ο Αντετοκούνμπο να βρεθεί μαζί με όλους αυτούς (και φυσικά τους υπόλοιπους ΝΒΑερ που θα ενισχύσουν τις υπόλοιπες ομάδες).

Η επιστροφή του στην Εθνική και η συνύπαρξη του στην καλύτερη δυνατή δωδεκάδα, δίνουν στον Βασίλη Σπανούλη την ευκαιρία να σχεδιάσει πράγματα και θαύματα.

Δεν γυρίζει μόνο ο Γιάννης

Αυτό που δεν έγινε πέρσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα το δούμε φέτος και μάλιστα μέσα στο σπίτι του μπάσκετ, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ναι, εντάξει την ίδια – σχεδόν – σύνθεση είχαμε και στο MundoBasket 2019, ή στο EuroBasket 2022, αυτή τη φορά, όμως, είμαστε γηπεδούχοι, έχουμε τις εμπειρίες από τα λάθη του παρελθόντος και ένα φρέσκο τεχνικό επιτελείο με επικεφαλής τον φιλόδοξο V-Span.

Η προσθήκη του Γιάννη, όπως και να’ χει κάνει την Ελλάδα πολύ ισχυρή, αν σκεφτούμε ότι, σε σχέση με πέρσι:

  • Επιστρέφουν ο Κώστας Σλούκας και ο Νικ Καλάθης, που πέρσι δεν αγωνίστηκαν στο Παγκόσμιο
  • Θα ναι διαθέσιμος ο Ντίνος Μήτογλου, ο οποίος τραυματίστηκε την παραμονή της έναρξης του Μουντομπάσκετ.
  • Θα παίξει κανονικά και ο Γιώργος Παπαγιάννης, που επίσης αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού.

Προσθέστε ακόμα τους Γουόκαπ, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Κώστα Αντετοκούνμπο, Λαρετζάκη που μοιάζουν σίγουροι για την δωδεκάδα και δυο από τους Καλαϊτζάκη, Τολιόπουλο, Ρογκαβόπουλο (ή κάποιον άλλον που … εκπλήξει στην προετοιμασία) για να βγάλετε το συμπέρασμα ότι και οι Έλληνες θα διεκδικήσουν την πρόκριση τους στους Ολυμπιακούς, με ό,τι καλύτερο διαθέτουν.

Η ομάδα μοιάζει πλήρης, αμυντικά απροσπέλαστη, γρήγορη και με πολλές – θεωρητικά- και στην επίθεση.

Ο Αντετοκούνμπο της δίνει και το ύψος που της έλειψε πολύ πέρσι, αλλά και τις μοναδικές ικανότητες τις οποίες, εδώ που τα λέμε, το εθνικό συγκρότημα δεν τις έχει εκμεταλλευτεί (στις προηγούμενες παρουσίες του) στο έπακρο.

Για τον κόουτς Σπανούλη είναι μια (μεγάλη) πρόκληση να συνδυάσει την σπουδαία πληρότητα που έχει η φετινή ομάδα σε υλικό με το αξεπέραστο ταλέντο του Γιάννη.

Είναι και καιρός, λόγω της παρουσίας του Βασίλη, να μπουν κατά μέρος οι όποιοι εγωισμοί και να γίνει πραγματικότητα το όραμα της πρόκρισης.

Ο Σπανούλης έδειξε σε αυτές τις δυο σεζόν που είναι προπονητής στο Περιστέρι ότι έχει και καλές ιδέες για το μπάσκετ, είναι απαιτητικός από τους παίκτες του και προφανώς εμπνέει όλους για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Οι κίνδυνοι ενός… Ντακουντούρου

Ναι, το προολυμπιακό έχει τους κινδύνους του. Είναι μια διοργάνωση φαστ τρακ, στην οποία δεν προλαβαίνεις να προετοιμαστείς, μπορεί να βρεθεί – λέμε τώρα- ένας Νταγκουντούρου, όπως το 12 στο Καράκας και να κάνει … κηδεία.

Ακόμα κι έτσι, όμως, με τον Αντετοκούνμπο να μπαίνει μαζί με τους υπόλοιπους διεθνείς στο ΣΕΦ, η Ελλάδα έχει μια άλλη δυναμική.

Γίνεται φαβορί του τουρνουά, έστω κι αν με τη Σλοβενία προλάβει και έρθει ο Λούκα Ντόντσιτς, που στις 7 του μηνός ξεκινάει τη σειρά των τελικών με τους Μάβερικς, εναντίον των Μπόστον Σέλτικς.

Η Εθνική ξέρει ότι κανείς δεν θα της χαριστεί, ούτε θα της στρώσουν κόκκινο χαλί για να παρελάσουν ο Γιάννης και οι συμπαίκτες του. Ξέρει ότι πρέπει να δώσει μια μεγάλη μάχη, απόλυτα προσηλωμένη και χωρίς να υποτιμήσει κανέναν.

Δίπλα στην ομάδα, άλλωστε, θα βρίσκεται και ένα φανταστικό κοινό 12.000 Ελλήνων θεατών, που σίγουρα δεν είχαν (και ενδέχεται να μην έχουν πολλές φορές στο μέλλον) μια χρυσή ευκαιρία όπως η φετινή.

Να παρακολουθήσουν ζωντανά, μια από τις καλύτερες εθνικές ομάδες όλων των εποχών να διεκδικεί (και ελπίζουμε να κερδίζει) την πρόκριση της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πηγή: Sport24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This