Επιλογή Σελίδας

Του Ανδρέα Δημάτου

Μπροστά στο πιο κρίσιμο και καθοριστικό ευρωπαϊκό της καλοκαίρι βρίσκεται η ΑΕΚ, ένα καλοκαίρι με πολλά… μυστικά, αλλά και μεγάλες αντιφάσεις, που θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε αρχικά ως προς το δρόμο της Ενωσης για το τρία στα τρία και την πρώτη της συμμετοχή στο League Stage του Conference League.
Η πρώτη και μοναδική επαφή της ΑΕΚ με τη διοργάνωση, πριν από τρία καλοκαίρια, ήταν πραγματικά τραυματική αφού ολοκληρώθηκε πριν καν αρχίσει, στον δεύτερο προκριματικό με τον αναπάντεχη αποτυχία κόντρα στη Βελέζ του Μόσταρ (που μπορεί και τώρα να βρεθεί στο δρόμο της…) με ήττα στο Σεράγεβο, νίκη στις καθυστερήσεις στο ΟΑΚΑ και αποκλεισμό στα πέναλτι.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία της ΑΕΚ που για να βρεθεί στην κυρίως φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετά το καλοκαίρι, θα έπρεπε να κάνει τρεις προκρίσεις και… σταμάτησε στην πρώτη! Ακόμα έξι φορές στο πρόσφατο παρελθόν θα έπρεπε να κάνει το δύο στα δύο και το πέτυχε μόλις δύο φορές.
Με τον Μαρίνο Ουζουνίδη το καλοκαίρι του 2018, όταν απέκλεισε Σέλτικ και Βίντι για να βρεθεί στους ομίλους του Champions League και με τον Μάσιμο Καρέρα το καλοκαίρι του 2020 όταν σε μονά ματς λόγω κορονοϊού απέκλεισε Σεντ Γκάλεν και Βόλφσμπουργκ για να προκριθεί στους ομίλους του Europa.

Τις άλλες δύο φορές συνέχισε στη δεύτερη επιλογή της με μία στις δυο προκρίσεις (ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπριζ με Μανόλο Χιμένεθ και Ντινάμο Ζάγκρεμπ και Αντβερπ με Ματίας Αλμέιδα) και στις άλλες δυο αποκλείστηκε είτε στον τρίτο προκριματικό (Σεντ Ετιέν καλοκαίρι 2016 στην ευρωπαϊκή της επιστροφή), είτε στα πλέι οφ (Κραϊόβα και Τράμπζονσπορ το καλοκαίρι του 2019).

Σε συνολικά 24 νοκ άουτ αναμετρήσεις στα καλοκαιρινά προκριματικά ο απολογισμός της ΑΕΚ είναι 16 προκρίσεις και 8 αποκλεισμοί με ρεκόρ 23 νίκες, 10 ισοπαλίες και 13 ήττες. Και μόνο απ’ όλα τα παραπάνω μπορεί ο καθένας να καταλάβει τον βαθμό της υπέρβασης, έστω κι αν η ΑΕΚ θα είναι ισχυρή στους δυο πρώτους προκριματικούς. Οι τρεις προκρίσεις σε έξι σερί ευρωπαϊκές Πέμπτες μέσα στο καλοκαίρι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα προσιτό και άλλωστε το δείχνει η ιστορία.
Στα τρία χρόνια του πρώτου κύκλου του Conference League και σε έξι ελληνικές απόπειρες για αυτό το περίφημο τρία στα τρία (σε δύο περιπτώσεις ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός ξεκίνησαν από τον τρίτο προκριματικό με 50% ευστοχία) μόνο ο ΠΑΟΚ το κατάφερε μία φορά, το περσινό καλοκαίρι με τρεις προκρίσεις. Στις άλλες πέντε περιπτώσεις ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αποκλείστηκαν από το δεύτερο προκριματικό (Βελέζ και Λέφσκι…) και ο Αρης δύο φορές στον τρίτο προκριματικό (έχοντας κάνει μια πρόκριση) και την πρώτη από τον δεύτερο κιόλας προκριματικό.

Τα μικρά μυστικά για την ΑΕΚ

  • Οι υποψήφιοι αντίπαλοι της ΑΕΚ στον δεύτερο προκριματικό του Conference από τον οποίο θα ξεκινήσει είναι συνολικά 43. Η γεωγραφία αυτών των 43 υποψήφιων αντιπάλων περιλαμβάνει 15 ζευγάρια του πρώτου προκριματικού (που θα προκύψουν από την κλήρωση της προηγούμενης μέρας στις 18 Ιουνίου), 22 non seeded teams που ξεκινούν μαζί με την ΑΕΚ από τον δεύτερο προκριματικό και έξι ζευγάρια από τον πρώτο προκριματικό του Europa League… Υποψήφιοι αντίπαλοι για την ΑΕΚ θα είναι οι ομάδες που θα αποκλειστούν από αυτά τα ζευγάρια, που μπαίνουν στην κλήρωση με τον συντελεστή της ανίσχυρης ομάδας.
  • Εδώ όμως κρύβεται η πρώτη… παγίδα για την ΑΕΚ. Γιατί μπορεί τώρα να βλέπουμε στα σχετικά ταμπλό που έχουν ήδη δημοσιευτεί ως υποψήφιο αντίπαλο την παγκοσμίως άγνωστη ρουμανική Κορνιβούλ, αλλά αν γίνει κάποια έκπληξη στον πρώτο προκριματικό του Europa, μπορεί πίσω από την… Κορνιβούλ να κρύβεται η Βίσλα Κρακοβίας ή η κυπριακή Πάφος, καθόλου καλή κλήρωση για την τόσο πρόωρη φάση της διοργάνωσης…
  • Υπό αυτή την έννοια πολύ χειρότερα για την ΑΕΚ μπορούν να γίνουν τα πράγματα στον τρίτο προκριματικό στον οποίο βλέπουμε τώρα ομάδες όπως η Τομπόλ Κουστανάι ή η Κιλμάρνοκ αλλά αν γίνει η στραβή στον δεύτερο προκριματικό του Europa μπορεί από πίσω τους να… κρύβονται ομάδες όπως ο Αγιαξ, η Μπράγκα, η Ριέκα ή η Τράμπζονσπορ για παράδειγμα…
  • Συνολικά αυτό που θέλει η ΑΕΚ είναι η αποφυγή εκπλήξεων στα προκριματικά του Europa προκειμένου να μην έρθουν στο Conference ομάδες που θα ανεβάσουν τον συντελεστή δυσκολίας της διοργάνωσης. Eίτε στα προκριματικά ή πολύ περισσότερο μετέπειτα στο League Phase. Η ΑΕΚ θέλει τα ισχυρά club των προκριματικών του Europa, όπως ο Αγιαξ, η Μπράγκα, η Λασκ, η Βικτόρια Πλζεν, αλλά και πρωταθλήτριες από τα προκριματικά του Champions League όπως η Σπάρτα Πράγας, η Παρτιζάν Βελιγραδίου, η Λουντογκόρετς, η Μίντιλαντ να παραμείνουν στο Europa…
  • H AEK δεν πρόκειται να έχει 43 υποψήφιους αντιπάλους στον δεύτερο προκριματικό, 26 στον τρίτο ή 19 στα πλέι οφ, αλλά πολύ λιγότερους… Από πέντε ή και τέσσερις σε κάθε προκριματικό γιατί όλες οι κληρώσεις θα γίνονται με υπογκρούπ τα οποία λογικά, όπως και πέρυσι, θα ανακοινώνονται το πρωί της κάθε κλήρωσης
  • Αυτό είναι πολύ σημαντικό κυρίως αν στα πλέι οφ (και αφού πρώτα βεβαίως έχει κάνει δυο προκρίσεις) η ΑΕΚ παραμείνει στις θεωρητικά ανίσχυρες ομάδες. Για την κρίσιμη κλήρωση των πλέι οφ στις 5 Αυγούστου θα σχηματιστούν τέσσερα υπογκρούπ, τα τρία με δέκα ομάδες (πέντε και πέντε) και το ένα με οχτώ (τέσσερις και τέσσερις). Η λογική λέει ότι η ΑΕΚ που θα είναι ψηλά, αν παραμείνει στους ανίσχυρους, δεν μπορεί να έχει παραπάνω από μία υποψήφια αντίπαλο από τις τέσσερις με υψηλότερο συντελεστή ομάδες της διοργάνωσης, που είναι η Τσέλσι, η Κοπεγχάγη, η Γάνδη και η Φιορεντίνα. Και από εκεί και πέρα θα μετρήσει με ποια αμέσως μετά θα… διπλώσει στο υπογκρούπ στο οποίο θα μπει, γιατί είναι διαφορετικό να μπει μία Μπέτις και διαφορετικό μια Κλουζ ή μια Μακάμπι Χάιφα…
  • Η ΑΕΚ θα έχει… καλές επιλογές αντιπάλου στα πλέι οφ, ακόμα κι αν παραμείνει στους θεωρητικά ανίσχυρους. Οι διαφορές είναι τεράστιες στο φάσμα των αντιπάλων. Γιατί από τη μία -με τα τωρινά δεδομένα πάντα- θα υπάρχει η Τσέλσι, η Μπέτις ή η Φιορεντίνα, αλλά θα υπάρχουν και ομάδες όπως η Ζαλγκίρις Βίλνιους, η Ντζουργκάρντενς, η Χάποελ Μπερ Σέβα, ακόμα και η Κλουζ, η Λέγκια Βαρσοβίας ή η κυπριακή Ομόνοια…
  • Η ΑΕΚ το καλοκαίρι στα γραφεία της UEFA στη Νιόν θα εκπροσωπηθεί δεδομένα σε δύο κληρώσεις! Στην πρώτη, απόλυτα κατανοητό, την Τετάρτη 19 Ιουνίου για την κλήρωση του δεύτερου προκριματικού αλλά και στη δεύτερη του τρίτου προκριματικού τη Δευτέρα 22 Ιουλίου ως ζευγάρι με τον αντίπαλό της στον δεύτερο προκριματικό, αφού οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν τρεις μέρες μετά, την Πέμπτη 25 Ιουλίου. Με άλλα λόγια όταν η ΑΕΚ θα μπει στη μάχη της πρόκρισης στον δεύτερο προκριματικό, θα γνωρίζει και το ζευγάρι από το οποίο θα προκύψει ο αντίπαλός της στον τρίτο προκριματικό.
  • Με την ίδια λογική αν η ΑΕΚ ξεπεράσει το πρώτο εμπόδιο του δεύτερου προκριματικού θα μετάσχει δεδομένα και στην κλήρωση των πλέι οφ, ως ζευγάρι με τον αντίπαλό της από τον τρίτο προκριματικό. Αν στα πλέι οφ κληρωθεί με ζευγάρι του τρίτου προκριματικού, θα γνωρίζει ότι είναι… καλά! Πολύ απλά γιατί οι μοναδικές… μονές ομάδες στο γκρουπ των ισχυρών των πλέι οφ είναι οι πέντε του top-5 (Τσέλσι, Φιορεντίνα, Μπέτις, Χαϊντενχάιμ και Λανς), οι μόνες που ξεκινούν απευθείας από τα πλέι οφ.

Η μεγάλη αντίφαση

Η μεγάλη αντίφαση για την ΑΕΚ αυτό το καλοκαίρι έγκειται στο ότι αν εξετάσει κανείς προσεκτικά τα δεδομένα είναι σε θεωρητικό επίπεδο πάντα πολύ πιο δύσκολη η υπόθεση πρόκριση μέσα στο καλοκαίρι με το τρία στα τρία σε έξι συνεχόμενες Πέμπτες από τις 25 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 29 Αυγούστου, παρά ο στόχος μίας επιτυχημένης παρουσίας στο νέο League Stage με το ενιαίο πρωτάθλημα των 36 ομάδων!
Και αυτό για δυο βασικούς λόγους: οι ανταγωνιστικές ομάδες, που μπορεί να… φοβίζουν την ΑΕΚ ως υποψήφιοι αντίπαλοι στα πλέι οφ για την πρόκριση, είναι οι ίδιες ακριβώς και στην κυρίως φάση της διοργάνωσης. Δεν προστίθενται άλλες ομάδες από τα top πρωταθλήματα στο League Stage. Η Τσέλσι, η Φιορεντίνα, η Μπέτις, η Λανς ή η γερμανική Χαϊντενχάιμ θα είναι τα δυνατά χαρτιά και στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στην εξέλιξη της χρονιάς δεν θα έρθουν στο Conference περαιτέρω ανταγωνιστικές ομάδες, όπως φέτος, από το Europa, γιατί σταματάει η επικοινωνία των διοργανώσεων μετά το League Stage. Και μπορεί στην εφετινή διοργάνωση μόνο ο Ολυμπιακός να προχώρησε από τις ομάδες που μετακόμισαν από το Europa, αλλά στο φινάλε το Κύπελλο κατακτήθηκε από ομάδα εκτός Conference, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στη νέα διοργάνωση!

Για να έχετε μια εικόνα με τα τωρινά δεδομένα, οι έξι ομάδες με τον καλύτερο συντελεστή στο League Stage του Conference, οι ομάδες του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας θα είναι οι: Τσέλσι, Κοπεγχάγη, Γάνδη, Φιορεντίνα, Μπέτις και Μπασάκσεχιρ και αμέσως μετά στο δεύτερο οι Κλουζ, Μακάμπι Χάιφα, Λέγκια, Μπερ Σέβα, Ντζουργκάρντενς και Χαϊντενχάιμ, που δεν τις λες και μεγαθήρια…

Η ιστορική ευκαιρία

Η ΑΕΚ τερμάτισε την εφετινή σεζόν μόλις στην 143η θέση στη βαθμολογία της UEFA και ξεκινάει τη νέα περίπου στα ίδια, δύο θέσεις πιο κάτω, πολύ χαμηλά για τα δικά της ιστορικά δεδομένα. Σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό η Ενωση δεν αξιοποίησε την πρώτη τριετία του Conference και ίσως έχει έρθει η ώρα να το κάνει. Χωρίς την παραμικρή υπερβολή ή καλλιέργεια υψηλής προσδοκίας, αν τα καταφέρει και βρεθεί στο League Stage του Conference League θα έχει την ευκαιρία να διπλασιάσει τον σημερινό της συντελεστή των 10.000 πόντων.

Με μία απλή ματιά στα πιθανά γκρουπ δυναμικότητας από τα οποία θα προκύψουν οι έξι διαφορετικοί της αντίπαλοι στο League Stage προκύπτει ότι τρεις με τέσσερις από αυτούς θα είναι δεδομένα στα αγωνιστικά μέτρα της καλής ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα, όπως παρουσιάστηκε φέτος στο Europa League. Πολύ απλά ο Αγιαξ, η Μπράιτον και η Μαρσέιγ, δεν μπορεί να έχουν σχέση με ομάδες όπως η Φλόρα Ταλίν, η Σάμροκ Ρόβερς ή η Μπαλκάνι που μπορεί να βρει η Ενωση από τέταρτο, πέμπτο και έκτο γκρουπ δυναμικότητας για να έχετε μια εικόνα νορμάλ όχι απαραίτητα τυχερής κλήρωσης.

Η εφετινή ΑΕΚ, όπως την είδαμε στο Europa, μπορεί μεν να απέτυχε να συνεχίσει, αλλά μπορεί κάλλιστα να σημαδέψει την πρώτη 8άδα στη βαθμολογία του Conference και την απευθείας συμμετοχή στη φάση των 16 του Μαρτίου. Με αντίστοιχα οικονομικά οφέλη αλλά και βαθμολογικά μπόνους της τάξης της μίας και κάτι έξτρα νίκης…

Υπάρχουν βεβαίως δύο προϋποθέσεις… Η πρώτη είναι να κάνει το τρία στα τρία στα καλοκαιρινά προκριματικά, που όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι απαιτεί πολύ συγκεκριμένα πράγματα κυρίως στον τομέα της προετοιμασίας και του βαθμού ετοιμότητας.

Η δεύτερη είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν… νορμάλ αποτελέσματα στις αντίστοιχες προκριματικές φάσεις και του Champions League αλλά και του Europa προκειμένου να μην μετακομίσουν στο Conference ομάδες υψηλότερης δυναμικότητας από το αναμενόμενο με τα τωρινά δεδομένα League Stage των 36 ομάδων. Αντε και ένας δυο αποκλεισμοί ισχυρών ομάδων στα προκριματικά του Conference και από εκεί και πέρα ο δρόμος θα είναι ορθάνοιχτος…

Το ασυνήθιστο…

Και κάτι ακόμα… Αν η ΑΕΚ φτάσει στο League Stage του Conference League θα είναι η πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή της ιστορία, που δεν θα αγωνιστεί Σεπτέμβριο στην Ευρώπη!

Από την Πέμπτη 29 Αυγούστου θα επιστρέψει στις 3 Οκτωβρίου με την πρώτη αγωνιστική του League Stage το οποίο θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, σε μια ευρωπαϊκή εβδομάδα που θα περιλαμβάνει μόνο το φινάλε του Conference (δεν θα έχει αγώνες για Champions και Europa League) με τα 18 ματς της έκτης αγωνιστικής να διεξάγονται ταυτόχρονα! Θα είναι η πρόβα τζενεράλε σε ολόκληρη την Ευρώπη για το τι θα επακολουθήσει στα τέλη Γενάρη με την αντίστοιχη διεξαγωγή της όγδοης αγωνιστικής σε Champions και Εuropa League.

Αν η ΑΕΚ έχει καταφέρει να πάρει μια από της πρώτες οχτώ θέσεις της ενιαίας βαθμολογίας (κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρείται απίθανο), τότε θα παίξει απευθείας στη φάση των 16 της διοργάνωσης στις 6 και 13 Μαρτίου για την πρόκριση στα προημιτελικά.

Αν έχει τερματίσει στις θέσεις 9-16 θα αντιμετωπίσει μία από τις ομάδες που θα έχουν τερματίσει στις θέσεις από 17-24 με ρεβάνς στη Νέα Φιλαδέλφεια στον ενδιάμεσο νοκ άουτ γύρο στις 13 και 20 Φεβρουαρίου για την πρόκριση στους 16.

Αν έχει τερματίσει από την 25η θέση και κάτω στη βαθμολογία του League Stage, θα έχει ολοκληρώσει από τον Δεκέμβριο, μάλλον άδοξα, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This