Επιλογή Σελίδας

Επιμέλεια, Σωκράτης Νίκου

Ο πρώην quarterback των San Francisco 49ers κατάφερε μέσω της ακτιβιστικής του δραστηριότητας να διχάσει ολόκληρη την Αμερική, καθώς ο αγώνας του για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την εξάλειψη των φαινομένων φυλετικών και κοινωνικών διακρίσεων τον έχει φέρει σε ανοικτή διαμάχη τόσο με την λίγκα του NFL όσο και με την συντηρητική, στην πλειοψηφία της, μάζα θεατών του δημοφιλέστερου αθλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε στην προετοιμασία των 49ers τον Αύγουστο του 2016, όταν στην παραδοσιακή ανάκρουση του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από κάθε αγώνα, ο Κάπερνικ «έσπασε» το πρωτόκολλο που επέβαλλε τους αθλητές να είναι όρθιοι κατά την ανάκρουση και αποφάσισε να γονατίσει ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης των μαύρων κοινοτήτων.

Ο ίδιος ο Κάπερνικ είχε γνωρίσει τον ρατσισμό από μικρή ηλικία στο πετσί του και τα πολλαπλά κρούσματα αστυνομικής βίας κατά των κοινοτήτων αυτών τον ευαισθητοποίησαν ακόμα περισσότερο απέναντι σε θέματα κοινωνικών ανισοτήτων. Η κίνηση του να «αγνοήσει» την ανάκρουση και να μην απονέμει τον σεβασμό που επιβάλει η σημαία του Έθνους βρήκε πολλούς υποστηρικτές αλλά ταυτόχρονα τον μετέτρεψε σε «μαύρο πρόβατο» μεταξύ των συντηρητικών μαζών. Μάλιστα δεν ήτανε λίγοι αυτοί που αποκαλούσαν την δραστηριότητά του «ντροπιαστική» και του απέδωσαν τον χαρακτήρα του προδότη, ενώ δημοσκοπήσεις έδειξαν πως μια μεγάλη μερίδα του ακροαματικού κοινού αποστασιοποιήθηκε από το άθλημα για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Τον Μάρτιο του 2017 κάνει opt out από το συμβόλαιό του με την ομάδα της Καλιφόρνια και μένει ελεύθερος. Από τότε μέχρι και σήμερα καμία ομάδα δεν του έχει κάνει πρόταση, με τον ίδιο να κατηγορεί τους ιδιοκτήτες των 32 ομάδων της λίγκας για μποϊκοτάζ και πλέον να επίκειται δικαστική διαμάχη μεταξύ των δυο πλευρών.

Ο κομισάριος του NFL, Ρότζερ Γκούντελ, επέβαλλε νέο κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι αθλητές θα είναι υποχρεωμένοι να σηκώνονται στο άκουσμα του εθνικού ύμνου, κάτι που δεν ήχησε καθόλου καλά στα αυτιά των ακτιβιστικών μειοψηφιών.

Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο η Νike, με την οποία ο 30χρονος πλέον αθλητής συνεργάζεται από το 2011. Στο άκουσμα και μόνο της είδησης ότι ο Κάπερνικ ήταν ο εκλεκτός για την προώθηση της νέας καμπάνιας της γνωστής ενδυματικής εταιρίας οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες. Ωστόσο, για ακόμη μια φορά οι ακρότητες δεν έλειψαν, με αρκετούς να αναρτούν στα social media βίντεο στα οποία πυρπολούν διάφορα προϊόντα της, αντιδρώντας στην κίνηση αυτή.

Θέση στο θέμα πήρε και ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον «πλανητάρχη» να τονίζει με δηλώσεις του στην συντηρητική εφημερίδα Daily Caller: «Πιστεύω ότι στέλνουν ένα απαίσιο μήνυμα, το οποίο δεν θα έπρεπε να σταλεί. Σε αυτή την χώρα έχεις την ελευθερία να κάνεις πράγματα που άλλοι πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε να κάνεις. Αλλά εγώ προσωπικά είμαι σε διαφορετική πλευρά».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για πολλούς η κίνησή του μεταφράζεται ως ασέβεια προς το έθνος και όσους έπεσαν μαχόμενοι για να υπερασπιστούν την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον Πατ Τίλμαν. Ο Τίλμαν ήταν πρώην ποδοσφαιριστής των Arizona Cardinals και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση προκειμένου να καταταχτεί στον αμερικανικό στρατό, ελέω των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, και σκοτώθηκε κατά την διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν τον Απρίλιο του 2004, σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Αυτού του είδους οι εξτρεμιστικές ιδεολογίες ωστόσο δεν πτόησαν και ούτε θα πτοήσουν ποτέ τον Κάπερνικ. Ο ίδιος με το, αναγνωρισμένο παγκοσμίως, ανθρωπιστικό και φιλανθρωπικό του έργο δίνει τον δικό του αγώνα για την πάταξη του ρατσισμού, θυσιάζοντας την επαγγελματική του καριέρα. Όπως άλλωστε τονίζει και το σλόγκαν της νέας καμπάνιας: «Πίστεψε σε κάτι. Ακόμα και αν χρειαστεί να θυσιάσεις τα πάντα».

Πηγή: Sport DNA