Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Καλλιαντέρη

Γεννήθηκε σαν σήμερα στις 19 Απριλίου του 1972 στο Ρεσίφε της Βραζιλίας. Ένας από τους πολλούς Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές που μεγάλωσαν υπό άθλιες συνθήκες είναι και ο Ριβάλντο. Μεγαλώνοντας σε μία από τις πιο φτωχές γειτονιές, είχε ως μοναδική ελπίδα την μπάλα.

Ο πρώτος του προπονητής στην Παουλίστα του Περναμπουκάνο, είχε αναφερθεί για αυτόν, όχι και με τόσο τιμητικά λόγια. Αυτό γιατί είχε τονίσει ότι δεν είναι αρκετά δυνατός για να κάνει καριέρα στο ποδόσφαιρο.

Μετά την πρώτη του απογοήτευση το 1989, ο χαμός του πατέρα του σε τροχαίο, ίσως να λύγιζε τους περισσότερους. Όχι όμως και τον Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα Ριβάλντο, ο οποίος… πείσμωσε από τις ατυχίες της ζωής και κατάφερε να… κερδίσει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

Η εντυπωσιακή αρχή

Ήταν μόλις 21 ετών όταν ανάγκασε όλη τη Βραζιλία να μιλάει για… πάρτη του. Έχοντας περάσει μία διετία στην Σάντα Κρουζ, πήρε την μεταγραφή για τη Μότζι Μιρίμ, που αγωνιζόταν στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Για το τοπικό πρωτάθλημα του Σάο Πάουλο, απέναντι στην Νοροέστε, χρειάστηκε μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να εντυπωσιάσει. Έχοντας δει τον αντίπαλο τερματοφύλακα να βρίσκεται εκτός εστίας, σούταρε μόλις έγινε η σέντρα, πετυχαίνοντας ένα αξιομνημόνευτο τέρμα. Αποτέλεσμα των εμφανίσεών του, ήταν να αγωνιστεί για μία σεζόν στην Κορίνθιανς και από εκεί να πάρει μεταγραφή για την Παλμέιρας.

Στην «βερντάο» κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο, για το πρωτάθλημα του 1994. Εκείνη τη σεζόν αναδείχθηκε και καλύτερος ποδοσφαιριστής για το πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο να μην το… χωράει πλέον.

Από Ιταλία στην… Ισπανία

Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, η Πάρμα, είχε ανακοινώσει την απόκτηση του Ριβάλντο από την Παλμέιρας. Η επιτυχία του όμως στην Αμερική, ανάγκασε αρκετές ομάδες να παραχωρήσουν… γη και ύδωρ για τον νεαρό – τότε – Βραζιλιάνο, με κερδισμένη την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Στην ομάδα της Γαλικίας, έκατσε μόλις μία χρονιά, με τον Ριβάλντο να σημειώνει 21 τέρματα και να οδηγεί τη Λα Κορούνια στην 3η θέση στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Έτσι το μεγάλο αστέρι είχε ήδη… γεννηθεί με την Μπαρτσελόνα να δίνει 26 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει.

Οι πρώτες επιτυχίες…

Μία… ώθηση ήθελε η Μπαρτσελόνα για να αρχίσει να κατακτά και πάλι τους τίτλους στην Ισπανία. Αυτή ήρθε από τον Ριβάλντο. Στη πρώτη του χρονιά στην Καταλονία, ο Βραζιλιάνος σημείωσε 19 τέρματα, οδηγώντας την Μπαρτσελόνα στο νταμπλ. Δεν διέφερε πολύ η επόμενή του χρονιά, καθώς και πάλι με άλλα 24 τέρματα, έδωσε τον τίτλο του πρωταθλητή στους «μπλαουγκράνα». Με τέτοιες επιδόσεις κατάφερε να κερδίσει για πρώτη φορά την «Χρυσή Μπάλα».

Η κόντρα με Φαν Χάαλ

Η τρίτη χρονιά του Ριβάλντο στην Μπαρτσελόνα αποδείχθηκε και… φαρμακερή. Ο Ρίμπο, ήρθε σε κόντρα με τον τεχνικό του, Λουίς Φαν Χάαλ, καθώς ο Ολλανδός τεχνικός του είχε δώσει ρόλο, οργανωτή κάτι που δεν άρεσε καθόλου στο αστέρι της ομάδας.

Ακόμα και έτσι όμως, με δέκα τέρματα στο Champions League, οδήγησε την «Μπάρτσα» στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Το καλοκαίρι του 2000, ο Ολλανδός τεχνικός απολύθηκε από τους «μπλαουγκράνα».

Μόνος του και όλοι τους…

Η τελευταία του χρονιά στην Μπαρτσελόνα, έμελλε να τελειώσει με ένα προσωπικό ρεσιτάλ του Ριβάλντο. Έχοντας πετύχει 20 τέρματα, την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, η «Μπάρτσα» φιλοξενούσε την Βαλένθια, με τον νικητή να παίρνει το εισιτήριο για το επόμενο Champions League.

Εκεί ο Ρίμπο, αποφάσισε να αποχαιρετήσει τους φίλους της ομάδας, με μία πραγματική παράσταση για… όσκαρ. Πετυχαίνοντας χατ-τρικ έδωσε τη νίκη στην Μπαρτσελόνα, ωστόσο το τελευταίο του τέρμα, σημειώθηκε στις καθυστερήσεις με ένα αξιομνημόνευτο ανάποδο ψαλίδι, που παίζεται ακόμα στα αφιερώματα με τα καλύτερα τέρματα του κόσμου και πολύ δύσκολα θα υπάρξουν ανάλογα στο μέλλον…

Μίλαν μέσω… Φαν Χάαλ

Ο… εφιάλτης του Ριβάλντο επέστρεψε στη Βαρκελώνη! Αυτός δεν είναι άλλος από τον Λουίς Φαν Χάαλ. Αποτέλεσμα της επιστροφής του, ήταν ο Ριβάλντο να μετακομίσει για την Ιταλία και την Μίλαν.

Οι προσδοκίες που υπήρχαν από τον Βραζιλιάνο μάγο ήταν τεράστιες, οι οποίες όμως, δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Κάθισε μία χρονιά στο Μιλάνο, ωστόσο ακόμα και έτσι κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης, κατακτώντας το Champions League. Στις 35 εμφανίσεις που έκανε σημείωσε μόλις επτά τέρματα, με κυριότερο λόγο το γεγονός ότι δεν προσαρμόστηκε ποτέ με τον παρτενέρ του στην επίθεση, Ρουί Κόστα.

Ένας Θρύλος στον… Θρύλο

Τα πρωτοσέλιδα το καλοκαίρι του 2004, πήραν φωτιά, όταν ξαφνικά, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την μεταγραφή του Ριβάλντο. Οι φίλοι των «ερυθρόλευκων» σε ένα ντελίριο ενθουσιασμού, υποδέχτηκαν τον… Θεό Ριβάλντο στο αεροδρόμιο με όλες τις τιμές που αρμόζουν σε έναν τόσο μεγάλο ποδοσφαιριστή.

Στη πρώτη του σεζόν στο λιμάνι, πέτυχε μεγάλα τέρματα, όπως αυτό στον τελικό με τον Άρη, με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Επίσης ήταν ο σκόρερ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ενώ λίγο ήθελε να δώσει τη πρόκριση στους «16» του Champions League στον Ολυμπιακό, με την απευθείας εκτέλεση φάουλ απέναντι στην Λίβερπουλ. Το τέρμα που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες των φίλων του Ολυμπιακού, ήταν για την τελευταία αγωνιστική απέναντι στον Ηρακλή, που χάρισε το πρωτάθλημα στους Πειραιώτες.

Οι επόμενες χρονιές δεν διέφεραν και πολύ, με τον Ριβάλντο να είναι πρωταγωνιστής στα ντέρμπι με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, οδηγώντας τον Ολυμπιακό σε ακόμα ένα πρωτάθλημα. Μετά από τη δεύτερή του σεζόν, ανανέωσε για ακόμα μία χρονιά το συμβόλαιό του με την ομάδα του Πειραιά.

Τότε υποστήριξε ότι θα δώσει τα πάντα για την ομάδα, παρόλο που βρίσκεται στο 34ο έτος της ηλικίας του. Τα λόγια του έγιναν… πράξη, καθώς στη πρώτη κιόλας αγωνιστική της Superleague, πέτυχε δύο τέρματα απέναντι στην Ξάνθη, κατακτώντας το πρώτο βραβείο για το γκολ της εβδομάδας, αλλά και για τον mvp της εβδομάδας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η συγκεκριμένη χρονιά, θα ήταν η τελευταία του στα γήπεδα της Ευρώπης, καθώς θα επέστρεφε στην Βραζιλία. Μία… διαμάχη με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκαλη, όμως ήταν αρκετή για να τον πεισμώσει και να ζητήσει ρεβάνς, για τα δάκρυα που έχυσε κατά την αποχώρησή του.

Πρωταθλητής στο… γήπεδο

Η καριέρα του Ριβάλντο στον Ολυμπιακό, τελείωσε με 81 παιχνίδια και 43 τέρματα. Ωστόσο στην μεγάλη του καριέρα είχε την τύχη να γραφτεί και η ΑΕΚ. Η μεταγραφή του στην Ένωση, προκάλεσε μεγάλο κύμα ενθουσιασμού στους φίλους της ομάδας, που έβλεπαν στο πρόσωπο του Ρίμπο τον ποδοσφαιριστή που θα οδηγούσε την ένωση και πάλι στους τίτλους.

Κάτι που έγινε ουσιαστικά και όχι τυπικά. Η υπόθεση Βάλνερ στέρησε από τον Ρίμπο να γίνει για τέταρτη διαδοχική φορά πρωταθλητής στην Ελλάδα. Στην ΑΕΚ ανάγκασε τους φίλους της να τον λατρέψουν σαν… Θεό.

Τα λεφτά του Ουζμπεκιστάν

Με τον Γιώργο Δώνη να έχει στηρίξει όλη τη σεζόν γύρω από τον Ριβάλντο, ο Βραζιλιάνος έλυσε το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ, καθώς είχε μία… μυθική πρόταση όπως είπε ο ίδιος από την Μπουνιοντκόρ. Στο Ουζμπεκιστάν η επιτυχία του ήταν πολύ μεγάλη για τα δεδομένα του πρωταθλήματος.

Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ποδοσφαίρου που σε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια σημείωσε δέκα τέρματα! Στο πρώτο του παιχνίδι σημείωσε ένα τέρμα, ενώ απέναντι στην Ναβμπαχόρ σημείωσε άλλα δύο. Στο παιχνίδι με την Μέταλουργκ, έκανε χατ- τρικ για να έρθει η αναμέτρηση με την Σογκντιάνα, όταν και σημείωσε τέσσερα τέρματα σε διάστημα 17 λεπτών.

Στην κορυφή του κόσμου

Ένας τόσο μεγάλος ποδοσφαιριστής δεν θα μπορούσε να μην έχει αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα της Βραζιλίας. Έκανε το ντεμπούτο του το 1993 σε μία φιλική αναμέτρηση με το Μεξικό. Από εκεί και πέρα επιλέχτηκε για την Ολυμπιακή ομάδα του 1996, όπου οδήγησε τη Βραζιλία στο αργυρό μετάλλιο.

Ο Ρίμπο ήταν στην αποστολή και για το Μουντιάλ του 1998, όπου και σημείωσε τρία τέρματα, με τα δύο από αυτά να έρχονται στη νίκη της ομάδας του στα προημιτελικά με 3-2 απέναντι στην Δανία.

Στις αρχές της χιλιετίας οι φίλοι της Βραζιλίας είχαν κατακρίνει τον Ριβάλντο για τις αποτυχίες της ομάδας. Ο ίδιος είχε σκεφτεί σοβαρά να αποχωρήσει από την Εθνική, όταν σε μία αναμέτρηση με την Κολομβία, είχε ακούσει πολλά από την κερκίδα. Για το καλό όλων δεν το έκανε και πήρε μέρος κανονικά, στην αποστολή για το Μουντιάλ της Άπω Ανατολής. Εκεί με πέντε τέρματα, οδήγησε τη Βραζιλία στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχοντας μία καταπληκτική συνεργασία με τον Ρονάλντο.

The end

Τον Μάρτιο του 2014, έπειτα από 24 χρόνια τεράστιας καριέρας, ο Ρίμπο λέει αντίο με δάκρυα στα μάτια.

«Με δάκρυα στα μάτια σήμερα θέλω πρώτα να ευχαριστήσω τον Θεό, την οικογένειά μου για την υποστήριξη και για την αγάπη που εισέπραξα κατά τη διάρκεια και των 24χρόνων ως ποδοσφαιριστής. Σήμερα θέλω να ανακοινώσω σε όλους τους φίλους μου απ’ όλο τον κόσμο, ότι η ιστορία μου ως ποδοσφαιριστής έφτασε στο τέλος της.

Θέλω να πω απλά πως είμαι ευγνώμον για την καριέρα την οποία έχτισα όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρχαν πολλά εμπόδια, προκλήσεις, παραιτήσεις, επιθυμίες, απογοητεύσεις αλλά ήταν πολύ μεγαλύτερες οι χαρές, τα επιτεύγματα, η πορεία και οι αλλαγές.

Ποτέ δεν έχασα τη συγκέντρωσή μου, πάντα με την αφοσίωση και την καθοδήγηση του Θεού. Σ’αυτό το μεγάλο ταξίδι, πέρασαν πολλοί άνθρωποι από τη ζωή μου, κάποιοι παροδικά, άλλοι έγιναν φίλοι και παραμένουν μέχρι τώρα. Έχτισα την καριέρα μου πάνω σε ένα θαύμα, φεύγοντας από την Παουλίστα, χωρίς λεφτά, χωρίς να είμαι επιχειρηματίας, κίνητρό μου ήταν μόνο η οικογένειά μου και παρά την απαξίωση από γιατρούς και προπονητές είδα ένα μακρινό όνειρο να γίνεται πραγματικότητα.

Με επιμονή, αφοσίωση και κυρίως το… χέρι του Θεού, έγινα ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο και παγκόσμιος πρωταθλητής, ανάμεσα σε άλλες πολλές σημαντικές διακρίσεις στο ποδόσφαιρο. Ανάμεσα σε τρόπαια, μετάλλια , διακρίσεις και τίτλους, σε μια γη που τα πάντα είναι αναλώσιμα, αφήνω ιστορία, ίσως αποτελεί και παράδειγμα αλλά σίγουρα μια μαρτυρία που αξίζει να πιστεύει και να αγωνίζεται κανείς γι’αυτή

«Οποιοιδήποτε αγωνίζονται στα παιχνίδια περνάνε από σκληρή προπόνηση. Δεν το κάνουν για να πάρουν ένα στέμμα το οποίο δεν θα διαρκέσει, αλλά το κάνουν για να πάρουν ένα στέμμα το οποίο θα διαρκέσει για πάντα»».

Ριβάλντο: Διακρίσεις

Με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας:

  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κορέας – Ιαπωνίας
  • Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2002 (Ιαπωνία)
  • 4ος Καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης
  • 2ος σκόρερ διοργάνωσης : 5 Γκολ
  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γαλλίας
  • 2η θέση παγκόσμιο πρωτάθλημα 1998 (Γαλλία)
  • 5ος Καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης
  • 3 Γκολ στη διοργάνωση
  • Κόπα Αμέρικα Παραγουάης
  • Πρώτη θέση Κόπα Αμέρικα 1999 (Παραγουάη)
  • Καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης
  • Πρώτος σκόρερ διοργάνωσης : 5 Γκολ
  • Χάλκινο Ολυμπιακό Μετάλλιο 1996 (Ατλάντα)

Άλλες διακρίσεις

  • Δύο φορές δεύτερος σκόρερ στην Ισπανία με τη Μπαρτσελόνα
  • Μία φορά τρίτος σκόρερ στην Ισπανία με τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια
  • Συνολικά έχει πετύχει 35 γκολ με τη Βραζιλία, ενώ σε συλλογικό επίπεδο περισσότερα από 250

Πηγή: Page News