Του Παναγιώτη Παπαδημητρίου
Ακόμα μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, μας έρχεται από το ποδόσφαιρο της Αργεντινής. Συσχετίζεται με το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και την ίδια την ιστορία. Ο λόγος για την Old Caledonians, την πρώτη πρωταθλήτρια Αργεντινής, η οποία είχε ίδιο έμβλημα με αυτό του Απόλλωνα Σμύρνης!
Η Old Caledonians είναι η πρώτη πρωταθλήτρια του ποδοσφαίρου της Αργεντινής. Κατάφερε να μείνει ζωντανή για σχεδόν τέσσερα χρόνια, οι ιδρυτές της ήταν Σκωτσέζοι και το έμβλημα της ήταν παρόμοιο με αυτό του Απόλλωνα Σμύρνης.
Old Caledonians: Η ίδρυση του συλλόγου
Το ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή είχε ήδη δημιουργηθεί στην Αγγλία και άρχιζε να διαδίδεται στις γύρω περιοχές. Πολλές χώρες άρχισαν να το μαθαίνουν από τους εργάτες στα καράβια και τους ναύτες, που έδεναν σε κάθε λιμάνι και πολλές φορές έπαιζαν στο κατάστρωμα ή στις αποβάθρες ποδόσφαιρο. Κάπως έτσι, λοιπόν, και οι Σκωτσέζοι εργάτες αποφασίζουν να φέρουν στην Αργεντινή το δημοφιλέστερο άθλημα του λαού.
Στη γειτονιά Μπαράκας, δημιουργείται η Old Caledonians. Το έτος γέννησής είναι το 1890 και το έμβλημα είναι ίδιο με αυτό που έχει ο Απόλλων Σμύρνης. Προφανώς, τα πρωτεία τα έχουν οι Σκωτσέζοι και η αργεντίνικη ομάδα, καθώς δημιούργησαν τον σύλλογό τους. Η Ελαφρά Ταξιαρχία είχε για πολλά χρόνια διαφορετικό έμβλημα και το τωρινό, καθιερώθηκε αρκετές δεκαετίες μετά την ίδρυσή της.
Old Caledonians: Το πρώτο πρωτάθλημα της Αργεντινής
Η ομάδα γεννήθηκε και συμμετείχε στο πρώτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην ιστορία της Αργεντινής. Πέντε ομάδες έδωσαν το παρών: Η Old Caledonians, η St. Andrew’s (επίσης δημιουργήθηκε από Σκωτσέζους μετανάστες), η Buenos Aires and Rosario Railway, η Belgrano F.C και η Buenos Aires F.C. Η Old Caledonians αναδείχτηκε πρώτη με 13 βαθμούς, ενώ άλλους τόσους είχε και η St. Andrew’s. Κάπως έτσι και επειδή ήταν η πρώτη διοργάνωση, οι Αργεντινοί δεν ήθελαν να αδικήσουν κανέναν και έδωσαν από κοινού τον τίτλο της πρωταθλήτριας στις δύο ομάδες. Ο πρώτος τίτλος δόθηκε κατά το ήμισυ, ενώ έπαιξαν και ένα φιλικό, με την St. Andrew’s να επικρατεί 3-1 και να δίνονται στην ομάδα μετάλλια.
Αυτό το πρωτάθλημα έφτανε και περίσσευε για την ομάδα, που αποφάσισε να μην λάβει μέρος στην επόμενη διοργάνωση. Αγωνίστηκε σε φιλικά και το γήπεδο, βάσει των πληροφοριών της εποχής, μάζευε αρκετό κόσμο και κυρίως μετανάστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η AFA διοργάνωσε πρωτάθλημα το 1893, στο οποίο η Old Caledonians αρνήθηκε να συμμετάσχει. Δεν είχε πρόβλημα με την ομοσπονδία, αλλά δεν θα προλάβαινε να ολοκληρώσει τη σεζόν αφού οι μετανάστες εργάτες έπρεπε να τα μαζέψουν και να γυρίσουν στη Σκωτία. Κάτι που εν τέλει έγινε, με την Old Caledonians να διαλύεται σε μια τριετία. Της έφτασε ένα και μοναδικό πρωτάθλημα, για να γράψει ιστορία, στην πρώτη σεζόν που δημιουργήθηκε.
Παρόλα αυτά, ο τίτλος δεν αναγνωρίστηκε ποτέ. Η ομοσπονδία αποφάσισε να μην μετρήσει τα πρωταθλήματα εκείνων των εποχών, ενώ δεν έχει κρατήσει πληροφορίες, βαθμολογίες, ούτε καν φωτογραφίες. Σαν να μην έγιναν όλα, αφαιρώντας ουσιαστικά την προσπάθεια κάθε ομάδας, είτε βγήκε πρώτη, είτε τελευταία.
Η ιστορία πίσω από το αγωνιστικό κομμάτι
Πώς οι Σκωτσέζοι και η Old Caledonians έφτασαν να έχουν ως έμβλημα τους τον θεό Απόλλωνα; Τι σχέση έχουν με το δωδεκάθεο; Οι Έλληνες Καλυδώνιοι αποτελούν τους πρόγονους των σημερινών Σκωτσέζων. Οι κάτοικοι της χώρας διατηρούν ακόμη και σήμερα τις παραδόσεις των Καλυδώνιων, τα έθιμά τους. Οι Καλυδώνιοι είχαν περάσει στην Σκωτία και στα βρετανικά εδάφη, μετά από έναν πόλεμο απέναντι στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι Ρωμαίοι είχαν κατακτήσει βρετανικά εδάφη, αλλά σε μια νύχτα οι ιδιαίτερα επιθετικοί και ορμητικοί, βάσει ιστορίας, Καλυδώνιοι τους ανάγκασαν να αποχωρήσουν και να απελευθερωθεί ο λαός.
Κάπως έτσι, οι Καλυδώνιοι ρίζωσαν στη Σκωτία, μεταφέροντας τους και την ελληνική γλώσσα. Τους μετέφεραν τη θρησκεία τους, τους μίλησαν φυσικά και για το Δωδεκάθεο. Η θρησκεία διαδόθηκε σε όλη την Βρετανία, με τους κατοίκους να πιστεύουν για αρκετά χρόνια σε αυτή. Μάλιστα, όπως και οι Καλυδώνιοι έτσι και οι Σκωτσέζοι είχαν για θεό τους τον Απόλλωνα. Θέλοντας να τιμήσουν λοιπόν οι Σκωτσέζοι τις ρίζες τους, τα όσα πίστευαν οι πρόγονοί τους, δημιούργησαν την Old Caledonians και για σήμα χρησιμοποίησαν την προτομή του Θεού Απόλλωνα
Πηγή: Fanatico