Του Γιάννη Σερέτη
Πώς το είχε πει πριν από 19 χρόνια στο “Aufschalke Arena” ο Αλέξης Σπυρόπουλος, τη βραδιά της πτώσης των Δίδυμων Πύργων και της καθιέρωσης των «όλε –όλε» σε όλα τα ομαδικά σπορ του ελληνικού αθλητισμού; «Περνάει η μπάλα, γκοοολ! Στο 75′! Η αλλαγή! Ηρθε από τον πάγκο ο Γκόραν Βλάοβιτς και μας έφτιαξε τη βραδιά!».
Kάπως έτσι, από τον πάγκο, από τη χαραμάδα του παράθυρου της extra μεταγραφικής περιόδου για τους ελεύθερους παίκτες, ήρθε στον Παναθηναϊκό ο Μαουρίσιο. Ηρθε από το… παράθυρο και του έφτιαξε τον Νοέμβριο!
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΗΝΑ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ, ΑΛΛΑ…
Ενας τύπος ο οποίος όντας πρωταθλητής, Κυπελλούχος και εκ των ηγετών του ΠΑΟΚ στην πιο επιτυχημένη έκδοση του Δικέφαλου της τελευταίας 30ετίας, δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν. Ενας χαφ στα 32 του, ο οποίος πήγε στο Κορωπί άγνωστος μεταξύ αγνώστων, κάνοντας επί 2,5 μήνες προπονήσεις μαζί με τον Βιεϊρίνια σε ερασιτεχνική ομάδα. Ενας χαφ ο οποίος όντας ανέτοιμος από όλες τις πλευρές έπαιξε τρία σερί 90λεπτα και κόντεψε να… αφήσει τα πνευμόνια του στον αγωνιστικό χώρο μετά το 70′ στο ντεμπούτο του εναντίον του Βόλου. Ναι, ήταν πασιφανής η ανάγκη της αντικατάστασής του σε εκείνο το ματς, αλλά ο Μπόλονι τον άφησε στο γήπεδο για 95 λεπτά. Το πλήρωσε (και αυτό) ακριβά, με την ισοφάριση στο 92’. Και το νόμισμα έχει δύο όψεις: τον άφησε μέχρι το 95′ επειδή δεν εμπιστευόταν τους πιτσιρικάδες Αλεξανδρόπουλο – Σερπέζη ή γιατί εμπιστευόταν τον ίδιο τον Βραζιλιάνο;
Είναι το ίδιο νόμισμα που μπορεί να εξεταστεί πλέον με περισσότερα πειστήρια στον Παναθηναϊκό μετά από τρία παιχνίδια. Ειδικά μετά από το προχθεσινό ματς εναντίον του Απόλλωνα, στο οποίο ο Μαουρίσιο ήταν – εκτός όλων των άλλων – και ο «κόουτς» στο γήπεδο. Ποιος; Αυτός, ένας παίκτης που δεν έχει συμπληρώσει ούτε ένα μήνα στο Κορωπί. Ενας πλήρως εξοικειωμένος με την Ελλάδα Βραζιλιάνος που αποκτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου, μοιάζει τόσο σύντομα ως ο πολυτιμότερος στη συνολική λειτουργία της ομάδας και εκείνος με τη μεγαλύτερη προσφορά από τις μεταγραφές μαζί με τον Καρλίτος. Ποιος; Αυτός, ένας ξένος, ο οποίος μιλάει ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά, ασφαλώς πορτογαλικά με όλους τους παίκτες του Παναθηναϊκού, λες και τους γνώριζε για χρόνια!
«Κορώνα» λοιπόν: ναι, μπορεί αυτή η μεταγραφή να είναι η πιο επιτυχημένη των τελευταίων ετών. Μια προσωπική επιλογή του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε αποφασίσει προσωπικά και για τις μεταγραφές των Μολέδο – Οδ. Βλαχοδήμου πριν από τις φετινές των Βιγιαφάνιες – Μαουρίσιο και του νεαρού Φώτη Ιωαννίδη (του φίλου του, Γιάννη Κομπότη).
«Γράμματα», την ίδια στιγμή: πώς είναι δυνατόν αυτός ο Μαουρίσιο να μοιάζει εντός γηπέδου με τον… Τόνι Κρόος και στα αποδυτήρια με τον πιο θετικά επιδραστικό παίκτη του Παναθηναϊκού εντός τριών εβδομάδων; Τι φανερώνει αυτό;
Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΟΥ ΣΕ «ΑΝΕΒΑΖΕΙ»
Αποκαλύπτει – γιατί τα πολλά λόγια είναι φτώχεια – την ένδεια προσωπικότητας, πείρας, ποδοσφαιρικού μυαλού και ηγετών σ’ αυτόν τον Παναθηναϊκό. Στην ομάδα που μόλις άρχισαν οι «στραβές» με τον άπειρο νεαρό Ντάνι Πογιάτος την ώρα που ο τεχνικός διευθυντής Τσάβι Ρόκα είχε διακριτικά πάρει αποστάσεις από τα αποδυτήρια, μόνο 3-4 παίκτες είχαν το ανάστημα, το σθένος και τον επαγγελματικό εγωισμό να βγουν μπροστά. Αυτός ο συνδυασμός στοιχείων του ανθρώπου και του ποδοσφαιριστή Μαουρίσιο «αναδείχθηκε» τόσο εύκολα, γρήγορα και έντονα στον Παναθηναϊκό διότι απλούστατα δεν υπάρχουν άλλοι παίκτες με (όλα μαζί) αυτά τα χαρακτηριστικά. Ούτε στα αποδυτήρια, ούτε στη μεσαία γραμμή της ομάδας που έμεινε και πέρυσι (Φάουστο) και εφέτος μέχρι την απόκτηση του Μαουρίσιο (έχουμε ξεχάσει τον Αγιούμπ που είναι στα πιτς με θλάση τον τελευταίο μήνα) χωρίς μέσους που θα μπορούσαν να ανεβάσουν συνολικά το επίπεδο της ομάδας.
Στο ματς με το Βόλο άντεξε για 60 λεπτά: όταν άρχισε να χρειάζεται… οξυγόνο, άρχισε η κατάρρευση όλης της ομάδας.
Στο παιχνίδι με τη Λαμία άρχισε να φανερώνει το ρόλο του «μετρονόμου». Passing game, κατοχή/κυκλοφορία της μπάλας, πότε «εξάρι» – πότε «οκτάρι», ρυθμιστής του ρυθμού του αγώνα.
Στην αναμέτρηση με τον Απόλλωνα έγινε και… «προπονητής στο γήπεδο». Εδινε οδηγίες, φώναζε, επιβράβευε τις προσπάθειες των συμπαικτών του. Αφού προηγουμένως είχε μοιράσει στον Χατζηγιοβάνη την πάσα από την οποία προήλθε το πέναλτι/1-0, αφού είχε σταματήσει με τάκλιν τον Νίκο Ιωαννίδη στο 88′.
Το σημαντικότερο όλων; Κέρδισε πολύ γρήγορα την εκτίμηση, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη όχι μόνο του Μπόλονι και των βοηθών του, αλλά και των συμπαικτών του. Αν, πώς και πόσο μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά το Τριφύλλι, δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Αυτή τη στιγμή, όμως, ο Βραζιλιάνος με την ποιότητα, την πείρα, τη θετική του ενέργεια και την επίδρασή του σε γήπεδο και αποδυτήρια αναδεικνύεται ίσως στον πιο απαραίτητο παίκτη για τον Μπόλονι. Και είναι πραγματικά πολύ αμφίβολο αν ο ΠΑΟΚ δεν τον χρειαζόταν με μειωμένο συμβόλαιο…
Σ’ αυτή τη συνέντευξή του, την οποία παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες, μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του Βραζιλιάνου…
Πηγή: Gazzetta