Του Θάνου Σαρρή
«Αυτό που έχει κάνει ο Γκαγιάρδο με τη Ρίβερ είναι απίθανο. Κάθε χρόνο, τρεις προπονητές αναδεικνύονται ως κορυφαίοι στον κόσμο και δεν είναι ποτέ ανάμεσά τους. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Είναι σαν να μην υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο πέραν της Ευρώπης». Τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν σε κάποιον συμπατριώτη του «Μουνιέκο», ούτε σε κάποιο οπαδό της Ρίβερ Πλέιτ. Ανήκουν στον Πεπ Γκουαρδιόλα, που αν μη τι άλλο, έχει αποδείξει ότι αναγνωρίζει και σέβεται.
Στα 46 του χρόνια, ο Γκαγιάρδο αποφάσισε ότι ο κύκλος του στους «Εκατομμυριούχους» κλείνει. «Είναι μια από τις πιο δύσκολες και συναισθηματικές μου αποφάσεις. Ήξερα ότι θα μου είναι δύσκολο να το επικοινωνήσω. Είμαι ευγνώμων στον κόσμο για την αγάπη που έδειξαν σε εμένα και στο επιτελείο μου», δήλωσε συγκινημένος στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, όταν και δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να σταματήσει. Στο τελευταίο του ματς μπροστά στον κόσμο της Ρίβερ, ο συγκινημένος προπονητής αποθεώθηκε με ένα τρομερό standing ovation, παρά την ήττα από τη Ροσάριο Σεντράλ. Ο κόσμος του φώναζε να το ξανασκεφτεί και οι παίκτες του δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.
Ο Γκαγιάρδο κλείνει αυτόν τον κύκλο ως ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της Ρίβερ Πλέιτ. Με συγκομιδή 228 νίκες σε 417 παιχνίδια, κατέκτησε συνολικά 14 τίτλους, μεταξύ των οποίων τα Copa Libertadores του 2015 και του 2018. Το εγχώριο πρωτάθλημα ήταν το μεγάλο του απωθημένο. Το σήκωσε πέρυσι κι έτσι δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο. Ήταν όμως τα Libertadores, τα οποία τον πέρασαν στη σφαίρα του μύθου για τους οπαδούς της Ρίβερ.
Το παρατσούκλι που περιπαικτικά έβγαλαν πριν μερικές δεκαετίες οι αντίπαλοι τους στην ομάδα ήταν “gallinas”, δηλαδή «κότες». Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το γεγονός ότι η ομάδα του Νούνιες λύγιζε πάντα στην προσπάθειά της να κατακτήσει το Copa Libertadores, καθώς σήκωσε το πρώτο της μόλις το 1986. H Ιντεπεδιέντε είχε πάρει ήδη επτά, η Εστουδιάντες τρία, η Μπόκα δύο, ενώ από ένα είχαν οι Ράσινγκ και η Αρχεντίνος. Η περίφημη Ρίβερ Πλέιτ, η «Μηχανή» που καθήλωσε με το ποδόσφαιρό της στα 40ς, χρειάστηκε να περιμένει αρκετά για να τα καταφέρει. Συνολικά, μέχρι σήμερα έχει τέσσερα Libertadores. Τα δύο από αυτά, τα έχει κατακτήσει ο Γκαγιάρδο. Γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό πώς κατάφερε να γίνει θρύλος για τους «Μιγιονάριος», καθώς, αφού κατάφερε να ισοφαρίσει σε συνολικούς τίτλους ως παίκτης και προπονητής τον Λαμπρούνα, πέρασε για πάντα στην πρώτη σελίδα με τα είδωλα του κλαμπ.
Μαρσέλο Γκαγιάρδο: Κομμάτι της ιστορίας της Ρίβερ Πλέιτ
Η αρχή στους διεθνείς τίτλους έγινε με το Copa Sudamericana του 2014, τον πρώτο μετά το μακρινό 1997 και την κατάκτηση του Supercopa. Ακολούθησαν τα δύο Libertadores, τρία Recopas και ένα Suruga. Ουσιαστικά, ο Μαρσέλο άλλαξε το DNA του συλλόγου, καθώς έδωσε το «παρών» σε οκτώ Libertadores και σε όλα έφτασε τουλάχιστον μέχρι τα πλέι οφ, κάτι που δεν κατάφερε καμιά άλλη ομάδα στη Νότια Αμερική. Μέσα σε δύο χρόνια (2014, 2015), κατέκτησε όλα τα διεθνή τρόπαια που ήταν διαθέσιμα!
Παράλληλα, κατάφερε δυνατά χτυπήματα στον «αιώνιο» αντίπαλο, την Μπόκα: Ο αποκλεισμός στα ημιτελικά του Sudamericana το 2014, η νίκη στους «16» του Libertadores το 2015 στο «Μονουμεντάλ» και ο αποκλεισμός στη συνέχεια των «Σενέισες», μετά την επίθεση των οπαδών τους με σπρέι πιπεριού στους παίκτες, το 0-2 στο Supercopa της Μεντόσα το 2018, τον μόλις δεύτερο τελικό ανάμεσα στις δύο ομάδες και φυσικά ο τελικός του Μπερναμπέου, το σημαντικότερο ίσως ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες στην ιστορία, καθώς για πρώτη φορά το Libertadores κρίθηκε σε Superclasico. Την επόμενη χρονιά, η Ρίβερ πέταξε εκτός τελικού την Μπόκα, με δύο νίκες στα ημιτελικά. Όλα αυτά, είχαν ιθύνοντα νου: Τον Μαρσέλο Γκαγιάρδο, ο οποίος εμφύσησε στη Ρίβερ τη νοοτροπία του νικητή και το αγωνιστικό στιλ που πάντα αγαπούσαν οι οπαδοί της: Ποδόσφαιρο με υψηλή ένταση, επιθετικές βλέψεις, γρήγορη ανάπτυξη και υψηλού επιπέδου μονάδες. Στοιχεία που μαζί με τους τίτλους, τον ανέδειξαν κορυφαίο προπονητή στη Νότια Αμερική το 2018, το 2019 και το 2020.
Υπό τις οδηγίες του «Μουνιέκο», 42 ποδοσφαιριστές από την ακαδημία έκαναν ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα. Από το ξεκίνημα της πορείας του, η αναδόμηση των τμημάτων υποδομής και η σύνδεσή τους με την πρώτη ομάδα ήταν προτεραιότητα. Όλα τα τμήματα έμαθαν να δουλεύουν με τις αρχές και την αγωνιστική φιλοσοφία της πρώτης ομάδας, με την επικοινωνία να είναι συνεχής και τους προπονητές να μην είναι αποκομμένοι. Το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να μην έχει αντίκτυπο στα οικονομικά του κλαμπ. Οι πωλήσεις του Χούλιαν Άλβαρες στη Μάντσεστερ Σίτι και του Έντσο Φερνάντες στην Μπενφίκα είναι δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα. Σύμφωνα με την Ole, τα έσοδα από τις πωλήσεις σε αυτή την οκταετία του Γκαγιάρδο έφτασαν τα 270 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για μεταγραφές επενδύθηκαν σχεδόν τα μισά. Με τα έσοδα από τους τίτλους και τους χορηγούς που προσέλκυσε η Ρίβερ, το κέρδος ήταν μεγάλο. Επένδυσε σε ποδοσφαιριστές με προοπτική, με τα κερδισμένα στοιχήματα να είναι πολλά, όπως για παράδειγμα ο Μπορέ, που έκανε restart στην καριέρα του στο Μπουένος Άιρες, έγινε ο πρώτος σκόρερ στην εποχή Γκαγιάρδο στη Ρίβερ και επέστρεψε στην Ευρώπη για την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.
Ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο και το μέλλον
Υπήρχαν κι άλλα, που στο μάτι του παρατηρητή συχνά δεν φαίνονται. Ο Γκαγιάρδο είχε πάντα εκπληκτικά αποδυτήρια. Επένδυσε σε επιστήμονες του ποδοσφαίρου και σύστησε στο κλαμπ τη νευροεπιστήμη με τη Σάντρα Ρόσι, η οποία δούλεψε στην απόδοση και, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, στο κομμάτι της βελτίωσης των γνωστικών, νοητικών και κινητικών δεξιοτήτων των ποδοσφαιριστών. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη «νευροάθληση» εδώ. Παράλληλα, σχεδίασε ο ίδιος το νέο προπονητικό κέντρο του κλαμπ. Το River Camp περιλαμβάνει, πέραν των αγωνιστικών χώρων που έχουν ακριβώς την ίδια διάσταση με το «Μονουμεντάλ», τμήματα νευροεπιστημών, ψυχολογίας, διατροφολογίας και εξελιγμένο φυσικοθεραπευτήριο. Είχε ρόλο στην ανακαίνιση του γηπέδου, το οποίο θα γίνει το μεγαλύτερο στη Νότια Αμερική και είχε πάντα εμμονή με το χορτάρι, επιμένοντας για την κατάστασή του και επιβλέποντας ο ίδιος τις εργασίες για να είναι πάντα στην κατάσταση που επιθυμούσε.
Σε διαδικτυακή ψηφοφορία της Ole, στην οποία ψήφισαν περίπου 65.000 «Μιγιονάριος», το 83% απάντησε ότι ο Γκαγιάρδο είναι ο καλύτερος προπονητής στην ιστορία της Ρίβερ Πλέιτ. Το αποδεικνύουν οι αριθμοί, αλλά και η κληρονομιά του, αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι που συχνά δεν μετριέται μόνο με τίτλους.
Για το μέλλον του έχουν γραφτεί πολλά, καθώς και στο παρελθόν είχε συνδεθεί με αρκετές μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Όποιος κι αν τον διαδεχτεί στον πάγκο της Ρίβερ, ωστόσο, είναι δεδομένο ότι δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν. Γιατί ο «Μουνιέκο» έχει καταφέρει κάτι πραγματικά πολύ σπάνιο: Να δημιουργήσει δομές σε όλα τα επίπεδα, να οικοδομήσει ένα μοντέλο που θα πρέπει να γίνουν πολλά λάθη για να αποδομηθεί. Γι’ αυτό η παρακαταθήκη του δεν αφορά μόνο τη Ρίβερ, αλλά γενικότερα τη χώρα, η οποία με την παρουσία του εξασφάλισε διεθνείς τίτλους και γνώρισε ένα ξεχωριστό case study προπονητή, ο οποίος άφησε πραγματικό έργο σ’ έναν από τους πιο ιστορικούς συλλόγους στη Νότια Αμερική. Θα έχει ενδιαφέρον να τον δούμε στην Ευρώπη…
Πηγή: Gazzetta