Επιλογή Σελίδας

Την εποχή που στην Ελλάδα τα μόνα στοιχήματα που παίζαμε ήταν η πρέφα ή το τάβλι στο καφενείο, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ένας συμπατριώτης μας ήταν ο γκουρού του στοιχήματος. Και παράλληλα ένας από τους καλύτερους δημοσιογράφους στα θέματα του Αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Το όνομα «Τζίμι δε Γκρικ» δεν λέει τίποτα στην Ελλάδα, αλλά κι έξω από τις ΗΠΑ. Στη χώρα των ευκαιριών όμως αποτελεί εγγύηση σίγουρης πρόβλεψης.

Jimmy2Γεννήθηκε σαν σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου του 1919 σε μια ασήμαντη πόλη του Οχάιο, τη Στενμπεβίλ ως Τζίμι Σίντερ. Το ελληνικό του όνομα ήταν Δημήτριος – Γεώργιος Συνοδινός και η καταγωγή του από το Θολό Ποτάμι της Χίου. Το χωριό της καταγωγής του μάλιστα το ανέφερε σε κάθε ευκαιρία για να δείξει τη ταπεινή καταγωγή του.

Πιθανότατα ο Δημήτρης Συνοδινός να γινόταν ένα εύπορο μέλος των ΑΧΕΠΑ με πλούσια κοινωνική δράση κι άντε να έδινε το όνομά του σε κανένα νοσοκομείο ή σε κανένα σχολείο της Αμερικής. Και φυσικά θα ήταν εντελώς άγνωστος εάν δεν έχανε το πρώτο… στοίχημα της ζωής του.

Νέος επένδυσε τις οικογενειακές οικονομίες του σε μια επιχείρηση άντλησης πετρελαίου και εξόρυξης άνθρακα. Το στοίχημα το έχασε, τα λεφτά έγιναν… άνεμος κι ο ήρωάς μας αποφάσισε να πάει ανατολικά στη πόλη των ευκαιριών στο Λας Βέγκας.

Εκεί ασχολήθηκε με το στοίχημα. Ποντάριζε σε άλογα, στη ρουλέτα, αλλά η αγάπη του ήταν το Αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Η διαφορά του με τους άλλους τζογαδόρους ήταν ότι προσπαθούσε να εξηγήσει την πρόβλεψή του με βάση τη λογική. Όχι αυτή που έβλεπαν οι άλλοι, αλλά τη δική του.
Jimmy-The-GreekΓια παράδειγμα είχε παίξει μεγάλα ποσά για την εκλογή του προέδρου Τρούμαν στις προεδρικές εκλογές. Ο Τρούμαν έγινε πρόεδρος, ο Τζιμ πιο πλούσιος κι όταν τον ρώτησαν πως ήταν τόσο σίγουρος για το αποτέλεσμα της κάλπης αυτός απάντησε αφοπλιστικά:

– Έχετε δει τον αντίπαλό του; Ο Τόμας Ντέγουέι έχει μουστάκι. Πόσες Αμερικανίδες θα πήγαιναν με έναν άντρα με μουστάκι σαν του Έρολ Φλιν; Γιατί να τον ψηφίσουν;

Βρισκόμαστε ήδη στα 1948 και τα πρότυπα ομορφιάς άρχισαν να αλλάζουν. Το βασικότερο όμως ήταν ότι άλλαζε και ο τρόπος στοιχηματισμού. Κι αυτό το κατάλαβε ο γιός των μεταναστών από τη Χίο!

Αρχές του 1956 αποκτά στην τηλεόραση το δικό του πρόγραμμα και στη δεκαετία του ’80 κάθε Κυριακή πρωί παρουσίαζε στο CBS το «NFL Today» με τον σημαντικότερο αγώνα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Οι αναλύσεις, οι προβλέψεις και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληγε ήταν ο… μπούσουλας των απανταχού τζογαδόρων.

Όσοι τον έζησαν λένε ότι ποτέ δεν κατάφερε να αποβάλει την χοντροκοπιά της Αμερικάνικης υπαίθρου. Φορούσε δυνατά αρώματα, έβαζε χοντρά χρυσά δαχτυλίδια στα δάχτυλα και γενικά το παρουσιαστικό του απείχε πολύ από το «σικ».

Οι θέσεις του πολλές φορές προκαλούσαν οργή. Ο Μοχάμετ Άλι ήταν ένας από αυτούς που τα έβαλαν μαζί του. Είχε νικήσει τον Τζό Φορμαν και μιλώντας στον δημοφιλέστερο δημοσιογράφο της Αμερικανικής τηλεόρασης, στον Ντέιβιντ Φροστ κάποια στιγμή γύρισε στη κάμερα και με το αυτάρεσκο ύφος που είχε είπε σε εκατομμύρια τηλεθεατών:

«Όλοι θα προσκυνήσετε. Ακούτε διάφορους ειδικούς όπως ο Τζίμι δε γκρικ να σας λένε για την επαγγελματική πυγμαχία. Ελάτε στον Μοχάμετ Άλι να σας πει. Αυτός ξέρει καλύτερα…»

Όσο περνούσε ο καιρό ο γκουρού είχε περισσότερους οπαδούς. Άκουγαν τις συμβουλές του και… πήγαιναν ταμείο, όπως θα λέγαμε σήμερα. Ο λόγος του ήταν… νόμος. Μόνο που η άνοδος φέρνει και τη πτώση.

Σε μια τηλεοπτική εκπομπή, το 1988 τον ρώτησαν ποια είναι η γνώμη του για τους Αφροαμερικανούς ποδοσφαιριστές. Η απάντησή του προκάλεσε σάλο:

– Κάποτε όλες οι επαγγελματικές ομάδες θα έχουν μαύρους ποδοσφαιριστές. Είναι πιο δυνατοί από τους λευκούς. Είναι λογικό. Μην ξεχνάτε ότι είναι απόγονοι δούλων. Οι αφέντες των προγόνων τους ήθελαν γερούς δούλους και έβαζαν τους γερούς δούλους να κάνουν παιδιά με τις γερές δούλες. Δείτε τη κατατομή τους. Δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο με τους λευκούς που επέλεγαν συντρόφους με άλλα κριτήρια…»

Αυτό ήταν. Ξεσηκώθηκαν όλες οι οργανώσεις κατά των φυλετικών διακρίσεων. Το CBS έλυσε το συμβόλαιο μαζί του φοβούμενο μποϊκοτάζ των διαφημίσων που πρόβαλε.

Ο Τζίμι δε Γκρικ αποσύρθηκε από το προσκήνιο. Συνέχισε να δίνει συνεντεύξεις, να γράφει, αλλά το λούστρο είχε χαθεί. Παράλληλα είχε και προβλήματα υγείας. Υπέφερε από διαβήτη κι η καρδιά του αδυνάτιζε όσο περνούσε ο καιρός. Η καρδιά του τον πρόδωσε στις 21 Απριλίου 1996 όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Είχε παραμείνει στο Λας Βέγκας που τόσο αγάπησε και συνέχισε να αναζητά τη δική του λογική εξήγηση πριν στοιχηματίσει για κάτι.

Ο Έλληνας που στο ξεκίνημα της ζωής του έχασε τα πάντα και κατάφερε να γίνει πλούσιος ποντάροντας στα πάντα έγινε ο Μεγάλος Προφήτης των απανταχού τζογαδόρων…

Με μια ματιά

Γεννήθηκε στις 9 Σεπεμβρίου 1919 στο Οχάιο. Αμερικανός, ελληνικής καταγωγής σπορτκάστερ. Η καταγωγή του ήταν από το Θολό Ποτάμι στη Χίο. Όταν έχασε τα λεφτά του σε επιχειρήσεις γεωτρήσεων ποδοσφαίρου και εξόρυξης άνθρακα πήγε στο Λας Βέγκας κι ασχολήθηκε με το στοίχημα στο Αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Το 1956 άρχισε να παρουσιάζει μια εκπομπή για το στοίχημα και στη συνέχεια πέρασε στο CBS sportς όπου παρουσίαζε τον Κυριακάτικο αγώνα. Απολύθηκε το 1988 για ένα ρατσιστικό σχόλιο που έκανε κατά τη διάρκεια της μετάδοσης. Πέθανε στις 21 Απριλίου 1966 στο Λας Βέγκας. Ήταν 77 χρόνων.

Δείτε και το ρεπορτάζ για την περίφημη δήλωση εδώ

Πηγή: Retro Sport