Της Νίκης Μπάκουλη
Ουκ ολίγοι ανήλικοι έχουν εμφανιστεί στη μεγαλύτερη αθλητική σκηνή του πλανήτη (τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες) από όταν προέκυψαν. Δηλαδή, το 1896 στην Αθήνα. Από τότε μέχρι σήμερα, ο πιο νεαρός αθλητής ήταν, είναι (και πιθανότατα θα είναι) ο Δημήτριος Λούνδρας. Εκτός και αν εμφανιστεί άλλος 10χρονος ή άλλη 10χρονη να του φάει την πρωτιά. Καλή τύχη με αυτό. Πάμε παρακάτω.
Βάσει των data, ο Λούνδρας ήταν 10 χρόνων και 218 ημερών, όταν διαγωνίσθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη γυμναστική και φόρεσε το χάλκινο μετάλλιο. Το 1976, έξι χρόνια μετά το θάνατο του Λούνδρα, η 14χρονη που θα γινόταν θρύλος της γυμναστικής, Nadia Comaneci έγινε η νεαρότερη γυναίκα που μετείχε σε Ολυμπιακούς Aγώνες -όπως ανάγκαζε τη Seiko να φτιάξει νέους πίνακες βαθμολογίας με το perfect 10 που αποτυπώθηκε ως 1.00, αφού δεν είχε προβλεφθεί πως κάποια αθλήτρια θα είναι άριστη.
Nα σου πω όμως, τι έγινε έκτοτε: το 2016 η Gaurika Singh που εκπροσώπησε το Νεπάλ στην κολύμβηση «πήρε» το ρεκόρ της Comaneci (ήταν 13 χρόνων και 255 ημερών) και φέτος θα το δώσει στην 12χρονη Hend Zaza, τη νεαρότερη εκπρόσωπο της Συρίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στην ιστορία. Είναι η πρώτη αθλήτρια του πινγκ πονγκ της Συρίας που κατέκτησε τίτλους σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και που κέρδισε τη συμμετοχή της στο τουρνουά του πινγκ πονγκ μέσω προκριματικών της Ασίας (επικράτησε των 4 από τα πέντε ματς που έδωσε). Είναι ένα από τα έξι μέλη της αποστολής του εκ των πιο ταλαιπωρημένων εθνών στους Αγώνες.
#Syria-n 11-years-old Hend Zaza's qualified 4 Tokyo2020 Olympic after winning #WestAsia Olympic #TableTennis Qualification Tournament in #Jordan.
Zaza's set 2 be 1 of the youngest athletes competing at #Tokyo2020 after defeating 42-years-old #Lebanon's Mariana Sahakian.@ittfworld pic.twitter.com/2aIfc6vvhu— Emy Abbas (@emyabs) February 27, 2020
Η γεννημένη την Πρωτοχρονιά του 2009 (αυτήν την ημερομηνία έχει δηλώσει στην International Table Tennis Federation) θα γίνει η νεαρότερη αθλήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη θερινή και τη χειμερινή εκδοχή τους. Τίτλος που άνηκε από το 1968 στην Beatrice Hustiu, αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ. Είχε πάρει μέρος, ενώ ήταν 11 χρόνων. Θα εμφανιστεί μεταξύ των καλύτερων του σπορ της ενώ είναι στο Νο46 του ranking για αθλήτριες έως 13 χρόνων. Γεγονός που το λες και λογικό, αν θυμηθείς που ζει.
«Ο αθλητισμός είναι στο αίμα μου»
«Ο πατέρας μου ήταν ποδοσφαιριστής ενώ η μητέρα μου είναι καθηγήτρια γυμναστικής. Και οι γονείς μου και τα αδέλφια μου, μου πρόσφεραν τεράστια στήριξη. Επειδή είμαι και η μικρότερη, όλοι με πρόσεχαν πάρα πολύ και έγιναν ο λόγος που κατάφερα να κάνω βήματα προς τα μπροστά, στο σπορ που αγαπώ», είχε πει εκείνη.
Το πρόγραμμα τη θέλει να παίζει σήμερα, Σάββατο 24/7, σε ηλικία 12 χρόνων και 205 ημερών. Aσχολείται με το πινγκ πονγκ από το 2014. Τότε ήταν 5. Η βενιαμίν της επταμελούς οικογένειας χρωστά τα πάντα τον μεγαλύτερο αδελφό της, Obeida που είχε γίνει ήδη πρωταθλητής εφήβων. Έπαιζαν μαζί στο σύλλογο της γειτονιάς όπου έμενε η οικογένεια στην πόλη Hama. Εκεί είδε τη Hend ο πρώτος της προπονητής, Adham Jumaan. «Με εντυπωσίασε η δύναμη της, τα γρήγορα αντανακλαστικά που είχε και το ένστικτο. Ήταν πολύ χαρισματική. Είχε ευφυΐα, αποφασιστικότητα και φιλοδοξία» είχε δηλώσει ο κόουτς στο First Post. Tότε η χώρα βρισκόταν στον τρίτο χρόνο αιματηρού πολέμου και τρομοκρατικών επιθέσεων.
Επτά μήνες αφότου την ανέλαβε ο Jumaan, η Hend κατετάγη δεύτερη στο πρωτάθλημα εφήβων. Ήταν 6 χρόνων και ο κόσμος ζούσε στο 2015. Στα 9 είχε πάρει το πρωτάθλημα στο U12 και το κύπελλο γυναικών.
Το 2016 ταξίδεψε με τον αδελφό της στο Κατάρ για να μετάσχει στο West Asia Hopes Week and Challenge, όπου είχε τη δυνατότητα να προπονηθεί με μεγαλύτερους σε ηλικία αθλητές και αθλήτριες. Προφανώς και κάτι είχε για να πάρει μια θέση στο ταμπλό του τουρνουά. Η Eva Jeler, μέλος της ομοσπονδίας, που την εντόπισε είχε πει πως «είναι ελάχιστες οι φορές που είχα δει κάποιον αθλητή ή αθλήτρια στη συγκεκριμένη ηλικία, να παίζει και να προπονείται με την ένταση της Zaza. Δεν πήγαινε ποτέ περπατώντας για να πάρει την μπάλα. Πάντα έτρεχε. Την ίδια ώρα, η τεχνική της χρειαζόταν, και εξακολουθεί να χρειάζεται βελτίωση. Η αποφασιστικότητα, η αντοχή και η θέληση να παίξει και να νικήσει, θα την οδηγήσει σχεδόν βέβαια σε επιτυχίες στο μέλλον».
Η παγκόσμια ομοσπονδία ενημέρωσε πως ο χώρος που προετοιμαζόταν το νεαρό κορίτσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν πληροί ούτε στο ελάχιστο τις ολυμπιακές προδιαγραφές: όλα τα τραπέζια είναι παλιά και ρημαγμένα, ενώ το πάτωμα είναι από τσιμέντο. Επίσης, γίνονται συχνές διακοπές ρεύματος και όσοι ήταν στο χώρο έμεναν κλειδωμένοι εκεί για ώρες -καθώς απ’ έξω ανταλλάσσονταν πυρά. Για να κάνει κάποιος τη δουλειά του χωρίς να ρισκάρει τη ζωή του, ήταν χρήσιμο να προπονηθεί όσο υπάρχει το φως της ημέρας. Τότε βέβαια, οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σε όλη αυτήν την εικόνα πρόσθεσε και τους περιορισμούς για τον Covid και τις γενικότερες δυσκολίες να εξασφαλίσει η Hend βίζα για να ταξιδέψει και να μετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις, ως Σύρα. Ώσπου πέρυσι την κάλεσε η Κινεζική Ολυμπιακή Επιτροπή να προπονηθεί στην Κίνα, αφότου έληξε στο lockdown. Δηλώνει ευγνώμων και ενημερώνει πως το όνειρο της είναι να γίνει χρυσή Ολυμπιονίκης. «Πρώτα βέβαια, θέλω να τελειώσω το σχολείο και να γίνω φαρμακοποιός». Καλά να είναι και όλα θα τα κάνει, αν κρίνεις από όσα έχει καταφέρει ήδη -και υπό ποιες συνθήκες.
Πηγή: Lady Like