Του Θάνου Σαρρή
Να διευκρινίσουμε, αρχικά, πως λέγοντας «ελληνικό ποδόσφαιρο» εννοούμε τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του. Όχι, τους εκάστοτε προέδρους, ιδιοκτήτες και διοικητικούς παράγοντες των Ανώνυμων Εταιρειών που ελέγχουν τις ομάδες, αλλά τους ποδοσφαιριστές. Τους ποδοσφαιριστές που κατά καιρούς έχουν ακούσει αρκετά πικρόχολα σχόλια, τις περισσότερες φορές αδίκως. Και αποδεικνύουν πως κι ο δικός τους χώρος διαθέτει παιδιά με συνείδηση και αλληλεγγύη. Αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει, αφουγκράζονται τα προβλήματα των συμπολιτών τους και βοηθούν.
Στις μέρες του κορονοϊού, οι ποδοσφαιριστές μπήκαν από αρκετούς στο στόχαστρο επειδή κυκλοφόρησε πως υπήρξε η πρόθεση να μπουν στη λίστα για το επίδομα των 800 ευρώ. Είναι ίσως λογικό, όταν κάποιος δε γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να ειρωνεύεται. Όμως οι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης είναι αρκετοί. Απλήρωτοι για μήνες, χωρίς προοπτική και παγιδευμένοι σε συμβόλαια χωρίς αντίκρισμα. Και θα έπαιζαν ανασφάλιστοι, αν δεν είχε κινητοποιηθεί ο ΠΣΑΠ για να βρεθεί λύση με τις ομάδες τους. Ειρήσθω εν παρόδω, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών δημιούργησε δύο εκπληκτικά βίντεο τούτες τις μέρες. Το ένα αφορούσε “το μένουμε σπίτι”, με μια διαφορετική προσέγγιση και με πολύ ζεστά μηνύματα από τους ποδοσφαιριστές. Το δεύτερο, έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Ρατσισμού και σε αυτό πρωταγωνίστησαν Έλληνες παίκτες που παίζουν στο εξωτερικό, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων. Από μια παρέα Ελλήνων του εξωτερικού, γεννήθηκε και η σκέψη για να αναλάβουν δράση και να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η σπίθα που έγινε φλόγα
Τρεις ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε γειτονική χώρα, περιμένοντας κι εκείνοι να ξεκινήσουν και πάλι οι προπονήσεις και οι αγώνες, βρέθηκαν σε αναμμένα κάρβουνα παρακολουθώντας την κατάσταση. Η σκέψη τους βρίσκεται στους δικούς τους ανθρώπους και στη μάχη που δίνουν καθημερινά οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι οποίοι μάχονται με άνισους όρους τον κορονοϊό. Έτσι, επικοινώνησαν με συναδέλφους τους και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Η ιδέα που γεννήθηκε εκτός Ελλάδας ταξίδεψε γρήγορα σε όλη την επικράτεια και η ανταπόκριση ήταν άμεση και θετική. Οι τρεις διεθνείς ποδοσφαιριστές επικοινώνησαν με τους αρχηγούς των “μεγάλων” ομάδων, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ και υπήρξε άμεση συμφωνία να συγκεντρωθούν χρήματα, προκειμένου να προσφερθούν στο ΕΣΥ για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr, αρχικός στόχος ήταν να συγκεντρωθούν 50.000 ευρώ, όσο κοστίζει η δημιουργία μιας μονάδας, όμως όλα δείχνουν πως το ποσό που θα προσφερθεί θα είναι μεγαλύτερο!
Η πρωτοβουλία έφτασε και στις άλλες ομάδες και η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Όχι, μόνο από τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, αλλά και από ξένους που αγωνίζονται στην Ελλάδα. Προσφέρθηκαν και προπονητές να συμβάλλουν στον σκοπό, καθώς και άλλοι Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό, αλλά και κάποιοι που δεν είναι πλέον εν ενεργεία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Κουτιού της Πανδώρας, για την κίνηση έχει ενημερωθεί και η πολιτική ηγεσία της υγείας στη χώρα, καθώς και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές θέλουν όλα να γίνουν οργανωμένα και με διαφάνεια. Αν μη τι άλλο, μια κίνηση που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι οι πρωταγωνιστές του ποδοσφαίρου δε ζουν σε «φούσκα», παρόλα τα στερεότυπα που έχουν καλλιεργηθεί γι’ αυτούς. Με μια γρήγορη αναζήτηση, άλλωστε, είναι εύκολο να βρεθούν πρωτοβουλίες που το αποδεικνύουν.
Δίπλα στην κοινωνία
Υπάρχουν ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίζονται στη χώρα μας, οι οποίοι ανέλαβαν και ατομικές δράσεις για την ενίσχυση του συστήματος των χωρών τους. Ο Ουσεϊνού Μπα του Ολυμπιακού έστειλε στη γενέτειρά του, στο Ντακάρ της Σενεγάλης, αντισηπτικά, απορρυπαντικά, σαπούνια κι άλλα είδη που απαιτούνται για την πρόληψη κατά του κορονοϊού. Ο Έλντερ Λόπες της ΑΕΚ δήλωσε πως παραχωρεί το πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα που έχει στο Οπόρτο στους γιατρούς, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί όπως εκείνοι επιθυμούν για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Οι πρωτοβουλίες που έρχονται από την πλευρά του αθλητισμού, τόσο συλλογικά όσο και ατομικά, είναι πάρα πολλές, σε όλο τον κόσμο. Στην Ιταλία, που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, οι παίκτες της Ιντερ, της Ρόμα, της Μίλαν και της Γιουβέντους συγκέντρωσαν χρήματα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Παίκτες με τεράστια καριέρα όπως ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς και ο Φρανκ Ριμπερί έκαναν και προσωπικές δωρεές αρκετών χιλιάδων ευρώ. Ανάλογες δράσεις διοργανώθηκαν από ποδοσφαιριστές, αλλά και οπαδούς, στη Γερμανία και την Αγγλία. Οι σύλλογοι συμμετέχουν κι αυτοί με ενέργειες ευαισθητοποίησης. Οι οπαδοί της Ντόρτμουντ γέμισαν με πανό την πόλη τους, ζητώντας από την τοπική κυβέρνηση να δώσει καλύτερους μισθούς σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχη κατά του ιού και σε όσους πρέπει να δουλεύουν αυτές τις ημέρες της καραντίνας.
Κάποιες από τις πρωτοβουλίες ίσως δε δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Το σημαντικό είναι πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στον χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα, που ακόμα και στην εποχή της πλήρους εμπορευματοποίησης, δεν ξεχνούν την κοινωνία…
Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας