Επιλογή Σελίδας



O Γιάννης Σερέτης γράφει για την απόφαση της Γερμανίδας καγκελάριου που μπορεί να αλλάξει τα πάντα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο εν μέσω κορονοϊού.

Τις τελευταίες δέκα μέρες όλο και περισσότερες λίγκες ευρωπαϊκών χωρών ανακοινώνουν τις ημερομηνίες – «ορόσημα» για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων. Πρώτα η Δανία, μετά η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Κροατία, σήμερα και η Τουρκία. Την ίδια περίοδο, δυο χώρες που ήταν εδώ και καιρό έτοιμες με το… δάχτυλο στη σκανδάλη για να «πυροβολήσουν» το δικό τους πρωτάθλημα έκαναν πίσω και περιμένουν: το Βέλγιο (η κυβέρνηση είχε ακυρώσει την αρχική απόφασή της για «τελεία και παύλα») και η Σκωτία.

Ούτε η UEFA, όμως, ούτε οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες και Λίγκες έχουν το βλέμμα τους στραμμένο σε «μικρού» και μεσαίου βεληνεκούς πρωταθλήματα όπως τα προαναφερόμενα. Το ολλανδικό «χτύπημα» ήταν βαρύ επικοινωνιακά διότι το οριστικό ποδοσφαιρικό lockdown στη χώρα της τουλίπας είχε ανακοινωθεί την ίδια ημέρα που η UEFA για δεύτερη φορά προσπαθούσε να ωθήσει τις λίγκες στο «κάν’τε λίγο ακόμα υπομονή, αξίζει τον κόπο να περιμένουμε». Λίγες ημέρες αργότερα, ο Μακρόν έδινε ένα γερό και ηχηρό χαστούκι ανακοινώνοντας τελείως απροσδόκητα για την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινωνία το «stop» στη Γαλλία! Στους «8» του Champions League η Παρί, στους «16» η Λιόν, με ελπίδες πρόκρισης επί της Γιουβέντους. Προπονήσεις στο… Κατάρ; Και ματς πότε; Μετά από τρεις μήνες, τον Αύγουστο, όταν θεωρητικά θα αρχίσουν εκ νέου οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Δύσκολα, πολύ δύσκολα πράγματα…

Η σταθερή ελπίδα όλων ήταν η Γερμανία! Αυτή η αντιπαθητική έως και μισητή για τους περισσότερους χώρα, ακόμα περισσότερο για τους Έλληνες που της κρατούν απωθημένα από την περίοδο των μνημονίων. Αυτή η ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι «επιδόσεις» της στην αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν είναι οι καλύτερες πανευρωπαϊκά. Είναι όμως οι καλύτερες συγκριτικά με τους όλους τους υπόλοιπους «μεγάλους» του ποδοσφαίρου: Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία. Η τραγική «απογραφή» που συνεχίζεται καθημερινά για να μας θυμίζει ότι αυτός ο ιός παραμονεύει και δεν έχει φύγει από τη ζωή μας ήταν 165 νεκροί και 947 κρούσματα σήμερα στη Γερμανία, η οποία θρηνεί συνολικά 6.996 θύματα και έχει καταγεγραμμένα συνολικά 164.807 κρούσματα του ιού. Προ ολίγων ημερών η Ανγκελα Μέρκελ είχε δώσει παράταση στην οριστική απόφασή της για το «πράσινο φως». Σήμερα όμως, το έδωσε ανεπιφύλακτα μετά τη σύσκεψη με τους κυβερνήτες των 16 κρατιδίων και η Bundesliga με την ομοσπονδία το ανακοίνωσαν: Restart στις 15 του μήνα. Την επόμενη Παρασκευή! «Entschieden! Bundesliga – Start am 15. Mai» πανηγύριζε στο tweet της η Bild, ακριβώς στις 21:34. Εntschieden, λοιπόν. Αποφασίστηκε! Κι αυτό το restart μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για πολλούς άλλους.Μπορεί να δώσει τη δύναμη, το θάρρος, το «γιατί όχι και εμείς;» σε πολλούς άλλους Ευρωπαίους.

Πώς και πώς το περίμεναν άπαντες. Από τη Μέρκελ «κρεμόταν» σχεδόν όλο το ποδόσφαιρο της Ευρώπης! Και τώρα που είπε το «ναι», πιθανότατα θα το πάρουν απόφαση και οι Άγγλοι, κυρίως επειδή η περίφημη «cash hole», δηλαδή η μαύρη τρύπα, θα είναι μεγαλύτερη του 1 δις λιρών! Θέλετε… απόδειξη για το πόσο λαχταρούσε η ποδοσφαιρική κοινωνία αυτό το “Ja!” της Μέρκελ; Δείτε το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Corriere dello Sport». «Vai, Germania!». «Πάμε Γερμανία!». Σαν να το έχουν και αποκλειστικό, νομίζω… Πανηγυρίζουν! Διότι ξέρουν ότι αν τα καταφέρουν οι Γερμανοί, μπορεί να τα καταφέρουν κι άλλοι, με λιγότερα μέσα, με λιγότερα χρήματα, με πιο «μεσογειακή» οργάνωση…

Είναι η σημερινή ημέρα, η 6η Μάη, η ημέρα που ίσως το ποδόσφαιρο μετά από αρκετούς μήνες ευγνωμονεί την Άνγκελα Μέρκελ και τις γερμανικές ποδοσφαιρικές αρχές. Αυτές που δαπάνησαν 2,5 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν 22.000 τεστ για τα μέλη των ομάδων. Αυτές οι οποίες οργανώθηκαν τόσο γρήγορα και έδωσαν με τέτοια μεθοδικότητα τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές που κάποιες ομάδες έμειναν μόνο 25 ημέρες εκτός προπονήσεων. Αυτές που πρώτες επέβαλαν το αυστηρό πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας, αυτές που πρώτες ανακοίνωσαν το περίφημο «μάξιμουμ 322 άτομα ανά αγώνα σε τρεις ζώνες» προβλέποντας μέχρι και τον αριθμό των ball boys, αυτές που έχουν ήδη διασφαλίσει τη χρήση του VAR. Mην με ρωτήσετε πώς. Το έχουν διασφαλίσει, τελεία και παύλα. Αυτοί έχουν τον τρόπο και δεν μου φαίνεται δα και τόσο… ακατόρθωτο και απίθανο λόγω της απαιτούμενης απόστασης μεταξύ των παρατηρητών στις οθόνες.

Ναι, είναι ικανοί να βάλουν τους (υγιείς) παίκτες σε καραντίνα επτά ημερών πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, όπως αποκάλυψε σήμερα ο Γερμανός δημοσιογράφος Raphael Honigstein. Nαι, είναι ικανοί να μεταφέρουν τις αποστολές με τρία πούλμαν και με δύο πτήσεις για τους αγώνες. Γιατί είναι Γερμανοί, είναι τόσο απλό. Και, ναι, όπως με ευστοχία Τζον Κόρφα από τη γραμμή των βολών γράφει ο Γιώργος Καραμάνος, «θα’ ναι σαν να βλέπεις το Άουγκσμπουργκ – Χόφενχαϊμ πιο όμορφο και από το ηλιοβασίλεμα»! Σκέψου πώς θα σου φανεί και το Ντόρτμουντ – Μπάγερν που πιθανότατα θα καθορίσει και ποιος θα σηκώσει τη «σαλατιέρα». Μην σου πω και σαν τελικό… Μουντιάλ!  

Η γερμανική μηχανή βάζει μπρος ολόκληρη την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική μηχανή. Και ολόκληρη την αγορά! Τη στοιχηματική και ου μόνον αυτή! Ακόμα και την ιδέα με τις μάσκες των ομάδων, πρώτοι οι Γερμανοί την έφεραν στο προσκήνιο κι ας μην έχει τεράστιο αντίκτυπο. Όταν οι Λευκορώσοι πανηγύριζαν διότι περισσότερα από δέκα ξένα κανάλια ζητούσαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του μοναδικού πρωταθλήματος που συνεχιζόταν στην Ήπειρό μας εν μέσω κορονοϊού, σκεφτείτε το… impact – που λεν’ και στο χωριό μου – της Bundesliga!

Εννέα αγωνιστικές απομένουν για τη λήξη της και μολονότι δεν είναι από τα «αγαπημένα» πρωταθλήματα των ποδοσφαιρόφιλων (ίσως και λόγω της απόλυτης κυριαρχίας της Μπάγερν την τελευταία δεκαετία), καθεμιά θα συγκεντρώνει πλέον το βλέμμα όλης της Ευρώπης. Θα μάθουμε τον δεξιό μπακ του Ανόβερου, τον αναπληρωματικό φορ της Πάντερμπορν και τον προπονητή τερματοφυλάκων της Φράιμπουργκ! Αμφιβάλετε; Δεν πειράζει! Τουλάχιστον αφήστε εμάς να πάρουμε λίγο περισσότερο μάτι από Βέρνερ, μπας και καταλάβουμε γιατί τον θέλει τόσο πολύ ο Γιούργκεν…   

πηγή: gazzetta.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This