Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συμμετέχει στην καμπάνια της UEFA «Καθαρότερος Αέρας – Καλύτερο παιχνίδι» (Cleaner Air – Better Game) ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση, την οποία η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία υλοποιεί στη διάρκεια της τελικής φάσης του EURO U21 (31/05-05/06/2021) που διεξάγεται στη Σλοβενία και στην Ουγγαρία.
Σκοπός της δράσης, η οποία ξεκίνησε με την υποστήριξη του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τη συνεργασία οργανώσεων για το περιβάλλον και κορυφώνεται στα νοκ-άουτ παιχνίδια της τελικής φάσης, είναι η ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα της περιβαλλοντικής μόλυνσης, το οποίο αποτελεί απειλή για το μέλλον του πλανήτη και του ποδοσφαίρου.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ευρωπαϊκή ευαισθητοποίηση για την απειλή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την παγκόσμια υγεία και τον αθλητισμό.
“Η κακή ποιότητα του αέρα απειλεί τη μακροπρόθεσμη υγεία της κοινωνίας και του αθλητισμού. Αν προσεγγίσει ένα μεγάλο κοινό, το ποδόσφαιρο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση για τον τρέχοντα κίνδυνο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης – τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων”.
Aleksander Čeferin
Το Cleaner Air – Better Game αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου της UEFA να καταστήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πιο υπεύθυνο για τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και το κλίμα.
Ως μέρος της δέσμευσης για αντιστάθμιση όλων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που δημιουργούνται από τους αγώνες ποδοσφαίρου, η UEFA είχε ήδη εγγυηθεί ότι οι αγώνες της τελικής φάσης στην Ουγγαρία και στη Σλοβενία θα ήταν ουδέτεροι από άνθρακα.
Παράλληλα προέτρεψε όλους τους συμμετέχοντες στην τελική φάση του EURO U21 2021 να μειώσουν την εκπομπή ρύπων με τους οποίους μολύνεται η ατμόσφαιρα.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας η UEFA ενθαρρύνει τους φιλάθλους όλου του Κόσμου να κάνουν ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω βήματα συμμετέχοντας στο ειδικό πρόγραμμα UEFA Cleaner Air, Better Game, ώστε όλοι μαζί να προστατέψουμε τον πλανήτη και το αγαπημένο μας παιχνίδι από τη ρύπανση:
Γίνετε εθελοντής/ντρια. Αφιερώστε μέρος από τον χρόνο και τις ικανότητές σας.
Αγοράζετε τις ποσότητες φαγητού τις οποίες καταναλώνετε, ώστε να πετάτε όσο το δυνατόν λιγότερα τρόφιμα.
Προτιμήστε να επισκευάζετε τις συσκευές που έχουν βλάβη, εάν αυτό είναι εφικτό, από το αγοράζετε καινούριες.
Μειώστε την κατανάλωση κρεατικών και προσθέστε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας.
Μετακινηθείτε με ποδήλατο ή πεζοί όταν αυτό είναι εφικτό.
Φυτέψτε δέντρα και φροντίστε τα ώστε να μεγαλώσουν.
Ξεκινήστε συζητήσεις σχετικά με την προστασία της ατμόσφαιρας από τη μόλυνση και ενθαρρύνετε τους φίλους και τους δικούς σας ανθρώπους να κάνουν και αυτοί κάποια από τα παραπάνω βήματα.
Δείτε το video της καμπάνιας: